Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='dog193']Owczarek pirenejski, chyba :D[/QUOTE]
Głupia a Ty chcesz foxa do sportów! Czytaj uważnie - nie nadaje się!

Posted

jeszcze Mudi i MT :D

a co do foksa i innych- ja myślę że przy odpowiednim przygotowaniu psa i przewodnika, treningom i pracy każda rasa się nada jak anatomia puści, chociaż przyznaje że nawet w obrębie jednej rasy nie wszystkie psy będą w stanie zajść na szczyt- bo jedne będą lepsze inne dobre obojętnie czy to bedzie agility, obi czy inny sport.
Moja koleżanka biega w agility z jamnikiem króliczym i zaszła tak wysoko na ile pozwoliły suni gabaryty a jamniczki podobno uparte a ten kocha agility jak jego Pańcia...
rasa może i też ważna ale to tylko poczatek a reszta zależy od metod, więzi z psem i sposobu prowadzenia...ale to tylko moje przemyslenia-mamy na razie (ja i moje psy) małe doświadczenie...

Posted

[quote name='Talia']Głupia a Ty chcesz foxa do sportów! Czytaj uważnie - nie nadaje się![/QUOTE]
Ech, no trudno, moje marzenia zostały pogrzebane :(

:evil_lol:

Posted

[quote name='dog193']Ech, no trudno, moje marzenia zostały pogrzebane :(

:evil_lol:[/QUOTE]

heehee pogrzebane?
szkoliłam jako dziecko foxa szorstkiego mojej cioci - był rewelacyjny, domowymi metodami jako 16 latka nauczylam go wszystkich podstaw i wielu sztuczek...dziś pies to staruszka a pamięta i umie bardzo wiele...to mega inteligentne psy- trzeba tylko znaleźć z nimi wspólny język :)

Posted

Metheora, hehe, żartujemy sobie z Talią tylko z ogólnie przyjętych teraz trendów, że do sportu to tylko bc, oziki i shletie ;)

Ja jestem uparte stworzenie i jak coś postanowię, to do tego dążę ;)

Posted

[quote name='dog193']
Ja jestem uparte stworzenie i jak coś postanowię, to do tego dążę ;)[/QUOTE]

no to akurat z terrierem się dogadasz ;)
a jak małego foksa bedziesz już mieć to wpadne na wspólny spacerek bardzo chętnie :)

Posted

Foksy tak jak beagle spokojnie dotrzymują kroku aktywnym właścicielom. Koleżanka od kilku miesięcy zabiera beagle'a na biegi po lesie i nie słyszałam, by któraś z nich skarżyła się na kondycję:)

• 2 weeks later...
Posted

Ma ktoś pomysł na lżejszą wersję cattle doga? Charakter i temperament bardzo mi pasują, ale wolałabym psa z lżejszą budową i najchętniej do 43 cm.

Posted

[quote name='puchu']Ma ktoś pomysł na lżejszą wersję cattle doga? Charakter i temperament bardzo mi pasują, ale wolałabym psa z lżejszą budową i najchętniej do 43 cm.[/QUOTE]
...wiem co jest lżejsze i mniejsze od 43 :D

Posted

[INDENT]hej[IMG]http://www.dogomania.pl/threads/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG] chciałabym się Was poradzić, jaką rasę powinnam wybrać... jestem samotnie mieszkającą w 2-pokojowym mieszkaniu studentką, dlatego chciałabym mieć pieska małego, który byłby pojętny (szybka nauka czytości), spokojny (m.in. brak zapędów niszczycielskich;p! ), cichy (wiadomo- sąsiedzi[IMG]http://www.dogomania.pl/threads/images/smilies/icon_wink.gif[/IMG] i nie był uparty (czyli teriery pewnie raczej odpadają;p).jezeli chodzi o spacery, to raczej nie ma żadnych ograniczeń, to samo jeżeli chodzi o sierść i jej pielęgnację.
z góry dziękuję za odpowiedzi[IMG]http://www.dogomania.pl/threads/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG]
[/INDENT]

Posted

Haylin, a przewidujesz jakieś zajęcie dla psiaka - szkolenia, sport? Nie będzie problemu z właścicielem mieszkania (no chyba, że jest Twoje własne ;))? Małe i ciche - będzie ciężko, na pewno będziesz musiała być piekielnie konsekwentna w tłumieniu bezsensownego szczekania ;)

Może coś z ozdóbek: cavalier, pudel mini/toy, jakiś biszon czy coś w tym kierunku? Pamiętaj, że rasowy=rodowodowy ;)

Posted

Ja nie wiem co Wy z tymi pudelkami... :obrazic: :evil_lol: No co, nie pasuje? :evil_lol: Zauważ, że nie zaproponowałam [B]jedynie [/B]pudelka - jest postęp! :lol:

Edit: jeśli Haylin miałaby w planach jakieś konkretne szkolenie, sporty, generalnie "coś więcej" - może sheltie?

Posted

[quote name='Metheora']...wiem co jest lżejsze i mniejsze od 43 :-D[/QUOTE]
:-D
Mam wytypowanych kilka ras, ale może ktoś jeszcze coś podpowie.

Jak ma nie szczekać to raczej nie sheltie :eviltong: Do proponowanych ras dorzuciłabym jeszcze grzywacza chińskiego, charcika włoskiego i whippeta.

Posted

[quote name='haylin12'][INDENT]hej[IMG]http://www.dogomania.pl/threads/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG] chciałabym się Was poradzić, jaką rasę powinnam wybrać... jestem samotnie mieszkającą w 2-pokojowym mieszkaniu studentką, dlatego chciałabym mieć pieska małego, który byłby pojętny (szybka nauka czytości), spokojny (m.in. brak zapędów niszczycielskich;p! ), cichy (wiadomo- sąsiedzi[IMG]http://www.dogomania.pl/threads/images/smilies/icon_wink.gif[/IMG] i nie był uparty (czyli teriery pewnie raczej odpadają;p).jezeli chodzi o spacery, to raczej nie ma żadnych ograniczeń, to samo jeżeli chodzi o sierść i jej pielęgnację.
z góry dziękuję za odpowiedzi[IMG]http://www.dogomania.pl/threads/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG]
[/INDENT][/QUOTE]
No tak- teriery odpadają stanowczo- ciche to one nie są :D Ja bym doradzała z grIX- psów ozdobnych i do towarzystwa. Jakiegoś miniaturowego spanielka, (cavaliera albo papillona), mopsika, pekińczyka-to są spokojne psiaki... Albo grzywacza chińskiego-z tych mniejszych- bo zauważyłam że kilka lat temu był b. duży rozrzut pomiędzy wielkościami poszczególnych grzywek- jak jest teraz, przyznam się, że nie wiem... Albo tak jak[I] puchu [/I]napisała charcika włoskiego albo ewentualnie whippeta (jednak ten drugi musi mieć codzienną porcję ruchu- inaczej może być nieszczęśliwy i humorzasty, a wtedy psu różne rzeczy do głowy przychodzą). Ale biszona odradzam- mam w klatce maltańczyka- bardzo szczekliwy- konkuruje z moim westem ;)

Posted

Cavalier też potrzebuje sporo ruchu. W końcu to jednak spaniel. Na pewno nie określiłabym cavalierów jako szczególnie spokojnych. To są naprawdę ruchliwe, uwielbiające bieganie psy.

Posted

Pomyślałam jeszcze o: shih-tzu, lhasa-apso, spanielu tybetańskim (to chyba spaniel tylko z nazwy ;)). W każdym razie grIX albo...V-ta... Basenji, shiba-inu (b. ciche psy), inne psy z tej grupy- pomijając zaprzęgowe i pomeraniana- ten jest szczekliwy. Ale jest w tej grupie dużo mało znanych ras, a baaardzo ciekawych. Te które wymieniłam są "dostępne" w Polsce.