Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hejka jestem Magad jestem nowa na tym forum .Chce kupić psa ale nie wiem jaką rase mam wybrać mieszkam w bloku .Chciał bym mieć Maltańczyka :roll: ale nie wiem czy się nadaje .Rozważam tez wzięcie psa ze schroniska prosze odpiszcie :)

Posted

Tak się składa, ze się znamy, ale napisz coś więcej. Ile jesteś w stanie zapewnić psiakowi ruchu, ile na pielęgnacje, jakie koszty jesteś w stanie ponieść... Z tego co wiem to masz alergie?
Ile będzie sam zostawiany?

Posted

Na psa mogła bym wydawac 200zł miesięczie ,a jeżeli chodzi o spacery to 3 razy dziennie po 2 godziny lub 1 godzine .Umnie raczej jest moja babcia więc ne by by sasm ,jak coś to krotko ;) .

Posted

[quote name='moon_light']Zanim zaczniesz obrażać hodowce, o którym nic nie wiesz, może wyjaśnij DLACZEGO ten pies nie jest dla takiej rodziny ? DLACZEGO ?[/quote]
Przeciez (przynajmniej ja odnosze takie wrazenie) kobieta nie ma najmniejszego pojecia o psach no i o rasie (jak mozna sie dziwic ,ze dog sie slini!:crazyeye:) nie mowiac o wychowaniu. Przeciez dogi to duze psy podatne na choroby np stawow ,do tego bardzo pozno dojzewaja ,potrzebuja duzo ruchu i cierpliwosci. I hodowca namawial taka rodzine do kupna tego psa?:angryy:
P.S Nie obrazam tylko napisalam ,ze "odnosze takie wrazenie" i jest to tylko moje zdanie.

Posted

[quote name='wiska']Przeciez (przynajmniej ja odnosze takie wrazenie) kobieta nie ma najmniejszego pojecia o psach no i o rasie (jak mozna sie dziwic ,ze dog sie slini!:crazyeye:) nie mowiac o wychowaniu. Przeciez dogi to duze psy podatne na choroby np stawow ,do tego bardzo pozno dojzewaja ,potrzebuja duzo ruchu i cierpliwosci. I hodowca namawial taka rodzine do kupna tego psa?:angryy:
P.S Nie obrazam tylko napisalam ,ze "odnosze takie wrazenie" i jest to tylko moje zdanie.[/quote]
Skoro u hodowcy pojawia sie kobieta, ktora mowi ze CALE ZYCIE marzyła o dogu, widzi dorosle dogi u niego w domu, widzi dom, widzi szczeniaki.. jest dorosla i pelnosprawna umyslowo - wydaje mi sie oczywiste ze wie co wiąże się z posiadaniem dużego psa...
To co ktoś napisze o hodowcy na forum, a to co jest prawdą, często mija się z prawdą. Rzeby rzucać jakieś oskarżenia warto znać wersje obu stron...

Posted

powtarzam-nikogo staram sie nie obrazac tylko pisze jakie [B]JA[/B] odnosze wrazenie. A odnosze takie,ze nie wyobrazam sobie zeby po zrobieniu wywiadu poprzedzajacego kupno nie wylapac ,ze ci ludzie nie nadaj sie na wlascicieli dla tej rasy-no i w gestii kazdego hodowcy jest uprzedzenie ludzi o "minusach" danej rasy i mozliwosciami problemow zwiazanych z posiadaniem psa.
P.S Oczywiscie moge sie mylic ;) fakt-nie znam sytulacji (tylko tyle o ile sie zorientowalam z forum)

Posted

Zacytuję mój post i odpowiedź byście nie musieli szukać
[quote name='anndzia']Witam!
Piszę ponownie, bo nieco zmieniły mi się kryteria... Ostatnio mój wybór padł na nova scotia duck tolling retriever, to dlatego, że nie był małym psem. Oto moje nowe wymagania:
Sunia wielkości mała lub średnia. Włosy, albo sieść, w przypadku włosów jesteśmy gotowi chodzić do fryzjera (ale nie za często). Rasa nie koloru czarnego, bo moja mama nie lubi czarnych psów (i tego własnie w niej nie rozumiem ;D).
Sunia dość szybko łapiąca komendy. Nie wymagam jakieś nadprzyrodzonej mądrości. Ważne jest to, by psiak nie miał popędów niszczycielskich, a wszystko będzie dobrze :) Obowiązkowo dobrze dogadujący się psiak z innymi futrzastymi (na weekend przyjeżdża do nas labrador mojej siostry). Musi też lubieć dzieci i nie mieć skłonności do ucieczek.
Mieszkamy w bloku. Spacerki 4 razy dziennie po ok. 30 min, a jeden z nich godzina i więcej. Myślę o niższej klasie agility lub tańcu z psem. Pies na pewno będzie znał dużo komend. I lubię jak się ich słucha :D
Piesek niezbyt drogi w utrzymaniu. Tak by dalo się kupić odpowiednią Eukanubę, odwiedziny u weta, ewentualnie fryzjer, smakołyki i inne rzeczy potrzebne psu. Nie mam zamiaru go wystawiać ani hodować. W odpowiednim czasie na sterylkę :D
Podobają nam się rasy: west highland white terrier, nova scotia duck tolling retriever, cavalier king charles spaniel, labradory retrievery, ratlerek (raczej bardziej te mieszańce pinczerków min.), sznaucery, beagle, berneńczyk.
A mnie osobiśnie najbardziej podobają sie psiaki schroniskowe, ale mama się na takiego nie zgadza...
Pozdrawiam![/QUOTE]
[quote name='Justys95']Anndzia: Moim zdaniem będzie pasował cavalierek. Mały, nieczarny ;), dobry do agility, no i nie trzeba latać co chwile do grommera, do weta chyba też nie, ale nie wiem, bo nie miałam. :)[/QUOTE]

Tak, ale w pewnym artykule przeczytałam : "jeden cavalier to nie cavalier", a ja nie mogę sobie pozwolić na dwa psy.
Są jakieś inne propozycje?
Przepraszam, że tak późno sie odzywam, bo post był pare stron wcześniej, ale nagle obleciały mnie wątpliwości ...

Posted

[quote name='anndzia']szukać

Tak, ale w pewnym artykule przeczytałam : "[B]jeden cavalier to nie cavalier[/B]", a ja nie mogę sobie pozwolić na dwa psy.
Są jakieś inne propozycje?
[/quote]

Wydaje mi się ,ze jeśli pies będzie dobrze z socjalizowany z innymi to wtedy nie będzie problemu

Posted

To jest fragment tego artykułu:
[I]"W krajach, gdzie cavaliery są rasą od wielu lat bardzo rozpowszechnioną, mówi się nawet „jeden cavalier, to nie cavalier”. A moja własna dygresja – nie wiem, jak można mieć tylko jednego cavaliera..."[/I]
Chyba mogłby być jeden. Ale proszę jeszcze inne propozycje :)

Posted

Czyli lepiej by były dwa? Dwa na pewno nie, ale jeden tak :D Wszyscy nam polecają te pieski :) I jeszcze trzeba na rodowodówkę uzbierać.

Jakieś inne propozycje? :)

Posted

Moze jakis maly z gr1? sheltie, corgi? :roll: One sa bardzo nastawione na wspolprace z czlowiekiem no i potrzebuja tej pracy duzo.Bardzo fajne sa schipperke ,ale strasznie drogie-1000eu chyba ,ze kupuje sie na zasadzie pierwokupu czy cos...;)

Posted

Ja proponuje sheltie:) Pieski sa inteligentne i latwo sie ucza :D Nadaje sie do agility... Sa to pieski rodzinne, ktore uwielbiaja pracowac z czlowiekiem :)

Posted

Ja polecam buldogi francuskie. Piesek nie jest za duży. Z doświadczenia mogę powiedzieć że jeśli sie psiaka odpowiednio wychowa to jest naprawdę świetnym towarzyszem :) szybko sie uczą, nie lubią za długo chodzić i w nie są chałaśliwe. Większość czasu spędzają na spaniu. Ktoś sie może ze mną nie zgadzać ale ja mam takie doświadczenia z tymi psiakami. My mamy naszego brzydala od 4 lat i jeszcze znajomi mieli sunie. Tylko trzeba patrzeć czy piesek jest z dobrej hodowli. Ogólnie nasz psiak jest bardzo towarzyski i spokojny :)

Posted

Ja proponuje [B]Flat Coated Retriever. [/B]Rasa nie przejawia tendencji do dominowania, przyjacielski, skory do zabawy, inteligentny, podatny na szkolenie. Spuszczony ze smyczy nie wykazuje chęci do ucieczek daleko od domu, w czym gustują inne retrievery. Bardzo opiekuńczy w stosunku do dzieci. Lubi aportować, dobrze dogaduje się z innymi psami.
Raczej nie ma problemów ze zdrowiem chodź zdarzają się dysplazje stawów biodrowych.
Nie wymaga szczególnej pielęgnacji.
Umaszczenie może być czarne lub brązowe/czekoladowe.

Posted

[quote name='LadyBell']Ja proponuje [B]Flat Coated Retriever. [/B](...)Spuszczony ze smyczy nie wykazuje chęci do ucieczek daleko od domu, w czym gustują inne retrievery. (...)
Nie wymaga szczególnej pielęgnacji.[/quote]

Pozwolę sobie polemizować ;)
to, czy pies leeeci przed siebie nie zależy od rasy a od wychowania ;) poza tym flaty mają zdumiewające skłonności do znajdywania "wonności" i zżerania ich tudzież tarzania się w znalezionych "pachniuchach" :evil_lol:
no a poza tym co do pielęgnacji trzeba czesać, bo to długowłose bydlaczki raczej :lol: no i nie jestem pewna czy nie trymować? :hmmmm: bo trochę tych kłaczków jest :p

Posted

[CENTER]Witajcie![/CENTER]
[LEFT]Prawdopodobnie niedługo w naszym domu zagości nowy, czworonożny członek rodziny... Cała moja familia bardzo kocha psy i miała ich w swoim życiu wiele... Wszyscy bardzo się cieszymy i chcemy wybrać rasę jak najbardziej odpowiednią dla nas... Taką, która spełniłaby nasze oczekiwanie,ale również taką,której oczekiwania my moglibysmy spełniać;)
Jak juz wspominałam - mielismy już psa/psy (starsze pokolenie :diabloti:)...
Zawsze do końca odpowiedni sie nimi opiekowaliśmy, a psy dożywały sędziwego wieku (jak na daną rasę)... Na codzień też mamy doczynienia z psami... Wiemy dużo o nich z doświadczenia, ale również z książek o psach, które zajmują połowę naszych "zbiorów" :evil_lol:

W przyszłości chciałabym trenować z psem agility. Psiak musi wiec być pojętny i zwinny. Oprócz tego chciałabym go uczyć innych sztuczek, dlatego zalerzy mi na mądrym, chętnym do pracy psie. Gwarantowane spacerki... Cała rodzina jest dość aktywna - lubimy jeździc na rowerze czy na rolkach, dlatego idealny pies dla nas to byłby psiak przywiązany do właściciela, żeby nie chciał uciekać... W pobliżu mamy też staw, w którym czworonóg mógłby pływać... Psiak powinien też tolerować inne zwierzęta (napewno bedzie też tego uczony od wieku szczeniecego, ale wolałabym raczej łagodną rasę ;) )... Jest niestety jeden minus - mieszkam w bloku... Co prawda mieszkanie jest duze (salon, 3 pokoje, łązienka, kuchnia)...
Psiak powinien mieć raczej krótką sierść ew. taką jak setery, żeby nie było mu w mieszkaniu za gorąco... I jeszcze kwestia wielkości; wolałabym dużego psa... Mam nadzieję, że nie jestem zbyt wybredna, ale napewno mogę zagwarantować psu wiele atrakcji i wspaniałe życie z rodziną aż do końca jego dni :loveu::evil_lol:

Liczę na Waszą pomoc! Z góry dziękuję...

PS: Świetny temat ;)[/LEFT]

Guest Agata_B
Posted

[quote name='Cindy'][CENTER]Witajcie![/CENTER]
[LEFT]Prawdopodobnie niedługo w naszym domu zagości nowy, czworonożny członek rodziny... Cała moja familia bardzo kocha psy i miała ich w swoim życiu wiele... Wszyscy bardzo się cieszymy i chcemy wybrać rasę jak najbardziej odpowiednią dla nas... Taką, która spełniłaby nasze oczekiwanie,ale również taką,której oczekiwania my moglibysmy spełniać;)
Jak juz wspominałam - mielismy już psa/psy (starsze pokolenie :diabloti:)...
Zawsze do końca odpowiedni sie nimi opiekowaliśmy, a psy dożywały sędziwego wieku (jak na daną rasę)... Na codzień też mamy doczynienia z psami... Wiemy dużo o nich z doświadczenia, ale również z książek o psach, które zajmują połowę naszych "zbiorów" :evil_lol:

W przyszłości chciałabym trenować z psem agility. Psiak musi wiec być pojętny i zwinny. Oprócz tego chciałabym go uczyć innych sztuczek, dlatego zalerzy mi na mądrym, chętnym do pracy psie. Gwarantowane spacerki... Cała rodzina jest dość aktywna - lubimy jeździc na rowerze czy na rolkach, dlatego idealny pies dla nas to byłby psiak przywiązany do właściciela, żeby nie chciał uciekać... W pobliżu mamy też staw, w którym czworonóg mógłby pływać... Psiak powinien też tolerować inne zwierzęta (napewno bedzie też tego uczony od wieku szczeniecego, ale wolałabym raczej łagodną rasę ;) )... Jest niestety jeden minus - mieszkam w bloku... Co prawda mieszkanie jest duze (salon, 3 pokoje, łązienka, kuchnia)...
Psiak powinien mieć raczej krótką sierść ew. taką jak setery, żeby nie było mu w mieszkaniu za gorąco... I jeszcze kwestia wielkości; wolałabym dużego psa... Mam nadzieję, że nie jestem zbyt wybredna, ale napewno mogę zagwarantować psu wiele atrakcji i wspaniałe życie z rodziną aż do końca jego dni :loveu::evil_lol:

Liczę na Waszą pomoc! Z góry dziękuję...

PS: Świetny temat ;)[/LEFT]
[/quote]
Co powiesz na Amstaffa?
Psiak zwinny, nadaje się do agility, żywiołowy, lubi pracować z człowiekiem.
Niestety amstaff potrzebuje konsekwentnego wychowania, silnej ręki i dużo cierpliwości.
Jeżeli temu podołasz amstaff bedzie wspanialym towarzyszem.

PS. NIE MA ras agresywnych ;)

Posted

[quote name='anndzia']Czyli lepiej by były dwa? Dwa na pewno nie, ale jeden tak :D Wszyscy nam polecają te pieski :) I jeszcze trzeba na rodowodówkę uzbierać.

Jakieś inne propozycje? :)[/quote]
na początek jeden wystarczy;)

Posted

Powiem szczerze, że myślałam o seterach... A w szczególności o seterze irlandzkim... Ale chciałabym sie jeszcze zastanowić... Porównać...

O weimarze też myślałam... Ale nie wiem czy ten pies mógłby mieszkać
w bloku... Pozatym słyszałam, że one bardzo późno dojrzewaja i tak naprawde w wieku 4 lat można z nimi zacząć polować (ja nie mam zamiaru z psem polować, ale ćwiczyc agility)... Czy to prawda?

Dziękuję [SIZE=1]i jesli macie jeszcze jakieś propozycje, to...;)[/SIZE]