anouk92 Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 Foksia i Dżekuś napisał(a):Jezeli choroba Kacperka wplynela by na negatywna odpowiedzc w sparwie adopcji to znaczy ,ze ludzie jednak nie byli az tak wrazliwi na jakich wygladali. Jezeli ktos chce pomuc psu ,a w takim kontekscie z nimi rozmawialam to nie powinno miec dla nich zadnego znaczenia ,ze piesek wymaga opieki.Rozmawialm z nim i mowilam ze najprosciej jest zaadoptowac mlodego zdrowego pieska ale czlowiek moze sie czuc dumny jak zrobi w zyciu cos dobrego, nie mowiac juz o tym ze psiak po przejscich odwzajemnie swoje uczucia podwojnie i kocha tez podwojnie i nie beda mieli wierniejszej istoty. Całkowicie się zgadzam z tym co napisałaś. To będzie prawdziwy test dla tych ludzi. Quote
zu75 Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 anouk92 napisał(a):Kacperku trzymaj się dzielnie. Zu czy potrzebna są jakieś pieniążki? No jeżeli macie jakieś przeznaczone na Kacperka-to rzeczywiście bardzo by się przydały, bo sytuacja zdrowotna Kacperka skomplikowała się(zresztą sami czytaliście). Ja tez w najbliższym czasie może już sama wykombinuję jakiś bazarek albo znowu uśmiechnę się do Selengi :). Z Panią Dorotą będę się kontaktowała po USG. Mam nadzieję, że będzie ok. Martwię się nieco, bo Kacperek nie chce jeść. Pozdrawiam :) Quote
Ra_dunia Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Zu - postaram się podjechać do Ciebie i podrzucić kasę. Mam nadzieję, że rodzinka okaże się odpowiedzialna i przygarną Kacprucha. Quote
anouk92 Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Mam jeszcze 140 zł przeznaczone na psiaki z Klembowa. Zu podaj mi numer konta na pw - prześlę Ci 100 zł. Quote
elainfo Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 zu75 napisał(a):witam... jesteśmy po wizycie kontrolnej u weterynarza...niestety wyniki nerkowe bardzo się pogorszyły--->kreatynina 3,7 mg. Pani Vet zasugerowała przejście na karmę nerkową i ciągłe przyjmowanie Ipakityne. Poza tym okazało się,że Kacperek ma zatkane jakieś kanaliki i już zawsze będzie łzawił. We wtorek idziemy na usg nerek i zobaczymy czy coś się tam czasem nie dzieje i jeszcze raz zobaczy go okulista, bo Kacperek ma jakiś stan zapalny, ale krople, które dostaje na jaskrę "kłócą się" z kroplami przeciwzapalnymi. Pani Dorota czeka na wieści ode mnie po tej dzisiejszej wizycie...coś czuję,że może to wpłynąć na jej ostateczną decyzję...:-( Zu....a niemówiła vetka o kroplówkach od czasu do czasu żeby go ustawic troche do pionu z apetytem i wogóle ..??Byc może poprostu mocznik podtruwa go i Kacpus nie je dla tego, trzeba by go może przepłukac z toksyn? Zu Ipakitina koniecznie..a z ta karmą dla nerkowców.. to spróbuj czy bedzie jadł.. bo raczej nie są smakowe. słyszłam ,ze Trovet ma ponoc w miare smaczną..ale sa to karmy bez białkowe... a jak wiadomo to białko nadaje walory smakowe karmom..Jesli nie zabardzo bedzie chciał jesć to niezmuszaj go na siłę do przestawienia na tylko i wyłącznie nerkową karmę ..poprostu przywyczajaj go powoli do tego .. mieszając mu nerkową z normalnym żarełkiem.. i tak z czasem zwiększaj proporcje. Quote
zu75 Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Super, dzięki. anouk92 napisał(a):Mam jeszcze 140 zł przeznaczone na psiaki z Klembowa. Zu podaj mi numer konta na pw - prześlę Ci 100 zł. Quote
zu75 Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Radko, dzięki wielkie, dzisiaj i jutro dopiero wieczorkiem ok. 19 będę w domu...jakbyś miała jakieś czasowe problemy z podjechaniem do nas, to też podam Ci nr konta na pw...no i nowy nr telefonu, bo zgubiłam komórkę..póki co się nie odnalazła. Pozdrowienia! Ra_dunia napisał(a):Zu - postaram się podjechać do Ciebie i podrzucić kasę. Mam nadzieję, że rodzinka okaże się odpowiedzialna i przygarną Kacprucha. Quote
zu75 Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 elainfo napisał(a):Zu....a niemówiła vetka o kroplówkach od czasu do czasu żeby go ustawic troche do pionu z apetytem i wogóle ..??Byc może poprostu mocznik podtruwa go i Kacpus nie je dla tego, trzeba by go może przepłukac z toksyn? Zu Ipakitina koniecznie..a z ta karmą dla nerkowców.. to spróbuj czy bedzie jadł.. bo raczej nie są smakowe. słyszłam ,ze Trovet ma ponoc w miare smaczną..ale sa to karmy bez białkowe... a jak wiadomo to białko nadaje walory smakowe karmom..Jesli nie zabardzo bedzie chciał jesć to niezmuszaj go na siłę do przestawienia na tylko i wyłącznie nerkową karmę ..poprostu przywyczajaj go powoli do tego .. mieszając mu nerkową z normalnym żarełkiem.. i tak z czasem zwiększaj proporcje. No póki co..to nic nie powiedziała o kroplówkach,ale ja tez czytałam o tym, więc jutro zapytam o tę kwestię. Dzisiaj Kacperek je za to za dwóch :) Jeszcze nie daję mu karmy nerkowej, dopiero jutro po wizycie u Veta kupimy jakąś...postaram się tą Trovet kupić-skoro piszesz,że w miarę możliwa.A taki "psiak - nerkowiec" to może jeść kurczaka z warzywami i ryżem? Dzięki za podpowiedzi :) Quote
tyciaNi Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 czekam z niecierpliwością na wiadomość w sprawie adopcji - na decyzję rzecz jasna ;) Quote
tifet Posted January 12, 2009 Author Posted January 12, 2009 Zu miałam awarię konta i miałam później wysłać Ci obiecaną kasę(tak jak wspominałam Raduni) ale mam sklerozę i zapomniałam... szkoda, że mi nie przypomniałaś:oops: przepraszam za zwłokę... właśnie puściłam zaległy przelew na 117zł:diabloti: Quote
elainfo Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 zu75 napisał(a):No póki co..to nic nie powiedziała o kroplówkach,ale ja tez czytałam o tym, więc jutro zapytam o tę kwestię. Dzisiaj Kacperek je za to za dwóch :) Jeszcze nie daję mu karmy nerkowej, dopiero jutro po wizycie u Veta kupimy jakąś...postaram się tą Trovet kupić-skoro piszesz,że w miarę możliwa.A taki "psiak - nerkowiec" to może jeść kurczaka z warzywami i ryżem? Dzięki za podpowiedzi :) Kurcze wiem ,że pure ziemniaczane jest ok - dla nerkowców.. ale z tego co pamietam to ryz z kurczaczkiem tez "ujdzie" - tzn. lepszy niz zwykła psia karma ale nie jest to chyba idealna dieta.. niepamietam dokładnie - zapytaj wetki. Mi kazali ewentualnie puree dawac mojemu Ciapkowi...za to za chiny nie chciał Renala RC jesć.. Quote
elainfo Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 ..chociaz mieso chyba zawiera sporo białka, które nie jest wskazane... na dogo jest wątek o psach nerkowcach: http://www.dogomania.pl/forum/f1089/kto-mial-ma-psa-chorego-na-nerki-2009/index289.html#post11558047 Quote
anouk92 Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 Mamy zdjecia części psiaków z Klembowa. Myślałam żeby założyć nowy wątek tylko z aktualnymi fotkami psiaków. Inaczej Tifet musiałaby pozmieniać wszystkie zdjęcia na pierwszych stronach a i tak nie wiem czy wystarczy miejsca. Quote
tifet Posted January 13, 2009 Author Posted January 13, 2009 anouk92 napisał(a):Mamy zdjecia części psiaków z Klembowa. Myślałam żeby założyć nowy wątek tylko z aktualnymi fotkami psiaków. Inaczej Tifet musiałaby pozmieniać wszystkie zdjęcia na pierwszych stronach a i tak nie wiem czy wystarczy miejsca. wyslij mi na email gotowe linki i opisy to ja ci spokojnie wszystkie zmieszcze dla mnie jest bez sensu co roz zmienianie watku... lub rozdrabnianie sie na kilka.... pamieta ze na psy jest zarezerwowane grubo ponad 30 postow... Quote
Selenga Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 Ja tez poproszę zdjęcia i opisy - pora stronę uruchomić :) Quote
anouk92 Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 Tifet i Selenga podajcie mi adresy mailowe Quote
zu75 Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 Po pierwsze Radko i Tifet-dzięki za kaskę:) Po 2. wczoraj byliśmy u Veta. Kacpruś miał robione USG..wiecie-nawet się nie ruszył przy goleniu brzusia i samym badaniu...on jest anielskim psem. Badanie nie wykazało jakiś szczególnych zmian; jedynie jedna nerka ma jakieś zmiany w strukturze,ale bez tragedii. Poza tym miał badany mocz-badanie wykazało jakiś stan zapalny, dlatego dostał antybiotyk (Synolux). Oprócz tego miał badane oczka-przy stosowaniu Trusoptu ciśnienie utrzymuje się w normie, więc ok. Od wczoraj próbujemy karmy nerkowej (zanim zdecyduję się na zakup dużego opakowania, chcę wypróbować co najchętniej je). Póki co dawałam mu Trovet zmieszany z Ipakitine i do tego troszkę zwykłej karmy - Mały nawet chętnie to zjadł. Jedyny problem, że to duże kawałki i długo muszą się moczyć zanim zmiękną..a jak wiadomo kolega Kacper zębów nie bardzo :) Jutro spróbujemy Royala. W ogóle studiuję sobie ten wątek nerkowy. Co do kroplówek, to Vet mówił,że narazie nie ma takiej potrzeby. Co jeszcze...a nie pisałam o poziomie mocznika ---> 176 mg. Poza tym rozmawiałam z p. Dorotą i mnie więcej opisałam jak opieka nad Kacprem będzie teraz wyglądała-o żywieniu itp. Za tydzień pójdziemy z Kacprem do kontroli-zobaczymy jak będzie wyglądała krew. Oni mają się zastanawiać... Pozdrawiamy:) Quote
tyciaNi Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 cieszę się że ze stanem zdrowia jest nienajgorzej, mam nadzieję że krew tęż będzie ok ;) Quote
elainfo Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 Zu to dobrze ,że jadł z chęcią.. Słuchaj a nie ma puszek Trovetowych na nerki??Royal ma puszki.. wydawało mi sie,że Trovet tez ma puchy.. tylko,ze to zawsze drożej wychodzi z puszkowym jedzeniem niestety .. Bedzie dobrze trzeba odciązyc troche nereczki dietą bezbiałkową i Kaceprek bedzie hulał jeszcze dobrych parę latek;-) Quote
Ra_dunia Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 Mają się zastanawiać... Niech się nie zastanawiają tylko Kacprucha biorą :razz: Ja tam sądzę, że Ty Aśka za mało go zachwalasz, bo go nie chcesz od siebie wypuścić :diabloti: Quote
tyciaNi Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 Ra_dunia napisał(a):Mają się zastanawiać... Niech się nie zastanawiają tylko Kacprucha biorą :razz: Ja tam sądzę, że Ty Aśka za mało go zachwalasz, bo go nie chcesz od siebie wypuścić :diabloti: święte słowa :evil_lol: Quote
zu75 Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 Ra_dunia napisał(a):Mają się zastanawiać... Niech się nie zastanawiają tylko Kacprucha biorą :razz: Ja tam sądzę, że Ty Aśka za mało go zachwalasz, bo go nie chcesz od siebie wypuścić :diabloti: Hm...no chyba mnie rozszyfrowałaś...po prostu usilnie pracuję nad upodobnieniem mojej Majki do Kacprucha i to ją mam zamiar ekspediować do Krakowa...jestem dobrej myśli..zostało nam zrzucenie 15 kg. i farbowanie na rudo :eviltong: A tak na poważnie już...pani Dorota po prostu się boi, że Kacpruch długo nie pożyje..właściwie nie o siebie się boi, tylko o córeczkę 12 letnią, która cięzko ostatnio przeżywała śmierć chomiczka . Po prostu chciałaby gwarancji, że Kacper pożyje jescze dobrych parę lat. Myślę, że jeśli wyniki po powrocie do Ipakitine i rozpoczęciu diety poprawią się, to się zdecydują. Przed chwilą wysłałam im Kacprusiowy mini filmik..., no way żeby się nie spodobał :) Quote
zu75 Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 elainfo napisał(a):Zu to dobrze ,że jadł z chęcią.. Słuchaj a nie ma puszek Trovetowych na nerki??Royal ma puszki.. wydawało mi sie,że Trovet tez ma puchy.. tylko,ze to zawsze drożej wychodzi z puszkowym jedzeniem niestety .. Bedzie dobrze trzeba odciązyc troche nereczki dietą bezbiałkową i Kaceprek bedzie hulał jeszcze dobrych parę latek;-) Kurka...ale wet mi mówił,że te puszki juz zupełnie niechętnie stwory jadają... Quote
Ra_dunia Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Zawsze można z jedną puszką spróbować. Z drugiej strony jak Kacper zajada chętnie mokrą suchą :eviltong: - to też nie ma problemu. Kacperek na pewno pożyje jeszcze ładnych parę lat :) Nawet jak ma i 10 lat to jeszcze kupa życia przed nim. Zwłaszcza jak znalazł się pod dobrą opieką :loveu:. Mi tam Kacper na 8 lat nie wygląda... na pewno się tak nie zachowuje. Weci ustalają wiek psa po uzębieniu i stanie zdrowia. A przecież psy schroniskowe albo te, które wychowywały się w tragicznych warunkach często mają tak zjechane zęby i tak popsute zdrowie, że aż płakać się chce :shake: Z zachowania Kacper to taki 5 letni psiak ;) Trzeba mu po prostu remont generalny zrobić i będzie nówka funkiel :eviltong: Quote
Recommended Posts