Inarugowa Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [QUOTE]Z tego co wiem ( nie pamiętam już dokładnie kiedyś czytałam o tym;p) że na wystawach husky z oczami "kolorowymi" były niemile widziane przez sędziów.[/QUOTE] Tak, bo kiedyś sędziowie mało wiedzieli jeszcze o huskych i uważali, że to wada albo choroba. Jednak ogólnie bardziej preferuje się ciemniejsze oczy u huskych, ponieważ jasne są bardziej podate na urazy. Dla niebieskookich psów to udręka kiedy biegną w zaprzęgu i promienie słoneczne odbijają się od białego śniegu poniewą ich oczy są dużo wrażliwsze na światło. Popatrzcie kiedyś na huskiego z ciemnymi oczami i na takiego z niebieskimi kiedy patrzą pod słońce, od razu widać, że ten z jasnymi oczkami bardziej mruży oczy.;) Quote
sunshine Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Faktycznie Shira bardzo mruży oczy jak patrzy w kierunku słońca(ma niebieskie). Widać to nawet na niektórych fotkach w galerii, nawet nie zwróciłam na to uwagi... I też tak sobie pomyślałam, może stąd u Huskich tak częste, ciemne obwódki oczu i czarne plamki pod oczami.(Na zasadzie takiej jak u geparda- maja czarne plamy, kreski, jak zwał tak zwał:eviltong: pod oczami żeby odbijały promienie słoneczne i nie raziły je w oczy). Nie wiem ile w tym prawdy co do haszczaków ale wydaje się logiczne:-D. Co sądzicie?:cool3: Quote
Kaidar Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 czytałam kiedyś o huskych bo chciałam kupić więc pamiętam co nieco.. poza tym też pamiętam, że u huskych jest chyba możliwe że jedno oko jest innego koloru a drugie innego (jeśli się nie mylę.. jak się mylę to serdecznie przepraszam właścicieli tej rasy za swoją pomyłkę)... Quote
sonia&me Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Jedno oko niebieskie a drugie brązowe bywa i takie kiedyś były dobierane do zaprzęgów (teraz już chyba nie ma znaczenia) dlatego że własnie gdy bardzo świeci słońce zamykały niebieskie oko a w nocy zamykały brązowe:p oglądałam o tym program dokumentalny i wiem to z niego i książek więc jak się myle to nie moja wina:evil_lol: Quote
sunshine Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Nie ma za co przepraszać;) Po za tym masz racje mogą mieć "różne kombinacje":eviltong: Rodzice mojej Shirki oboje mieli kolorowe oczy matka niebieskie aż turkusowe a drugie lodowo-białe natomiast ojciec lodowo-białe a drugie brązowe.;) Quote
sonia&me Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Ja widziałam kiedyś haszczaka z jednym okiem lodowo-białym ale to tak białym że wyglądało wręcz nienaturalnie.Jak w jakiś soczewkach:lol: a z drugim bursztynowym.Wyglądał po prosty przepięknie:loveu: normalnie jak gadałam z tą panią to myślałam ze go ukradne:evil_lol: Quote
zmora0 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 a mnie się nie podobają haszczaki z niebieskimi i dwukolorowymi ślepkami :P nie wiem dlaczego wszyscy tak się tym zachwycają, bo dla mnie to jest zwyczajnie.. nieladne. Najbardziej podoba mi się u czekoladowyych (?) haszczaków takie miodowe oko.. i w ogóle husky o tej maści. Quote
aina155 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='Darianna']jak były by różne wymiary yorków to by startowały na wystawach w klasach w zależności od wagi... a o ile wiem to nic takiego nie ma, więc te "większe", "mniejsze" typy to pic na wodę... Jamniki są podzielone w zależności od wagi...[/quote] Sprosotwac sobie pzwole: sa podzielone, ale w zaleznosci od obwodu klatki piersiowej mierzonego w drugim roku zycia psa. I tak: jamnik króliczy od 30 cm; miniaturowy do 35 cm; standardowy powyżej 40 cm. Dpdatkowo jest dozwolone krycie miniaturwego kroliczym. Tylko standardy kryje sie miedzy soba. Quote
Onomato-Peja Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='aina155']Sprosotwac sobie pzwole: sa podzielone, ale w zaleznosci od obwodu klatki piersiowej mierzonego w drugim roku zycia psa. I tak: jamnik króliczy od 30 cm; miniaturowy do 35 cm; standardowy powyżej 40 cm. Dpdatkowo jest dozwolone krycie miniaturwego kroliczym. Tylko standardy kryje sie miedzy soba.[/quote] yorki, nie jamniki :diabloti: Quote
aina155 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Nie? A takie podobne :diabloti::diabloti::diabloti: Quote
sonia&me Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Przepraszam bardzo za offa ale tu bywa dużo użytkowników a trzeba baaardzo dużo ludzi do pomocy.. A sprawa warta uwagi. Jest możliwość zdobycia 10tys lub [B]50tys na pomoc zwierzętom[/B] szczegóły na wątku: [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f402/pomocy-moge-wygrac-50-tys-na-pomoc-psom-143067/"]Pomocy! Mogę wygrać 50 tys na pomoc psom[/URL] Quote
Kaidar Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 z tą wagą i wymiarami to różnie bywa... każdy mówi co innego... Quote
Dariette. Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Dziś dowiedziałam się, że psy krótkowłose są bardziej groźne od długowłosych :evil_lol:. Quote
sunshine Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='Dariette.']Dziś dowiedziałam się, że psy krótkowłose są bardziej groźne od długowłosych :evil_lol:.[/quote] A to Ci dobre:diabloti: Ludzie to mają wyobraźnię:evil_lol: Quote
sonia&me Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='Dariette.']Dziś dowiedziałam się, że psy krótkowłose są bardziej groźne od długowłosych :evil_lol:.[/quote] Ojej no bo się nie znacie-długowłosym trudniej sie rzucić bo mają więcej do noszenia:eviltong: a jeszcze kołtun się trafi,obezwładni psa i ten łagodny jak baranek się robi:evil_lol: Quote
Onomato-Peja Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='Dariette.']Dziś dowiedziałam się, że psy krótkowłose są bardziej groźne od długowłosych :evil_lol:.[/quote] A jak to się ma do średniodługowłosych, szorstkowłosych i łysych ? :D Quote
Dariette. Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='sonia&me']Ojej no bo się nie znacie-długowłosym trudniej sie rzucić bo mają więcej do noszenia:eviltong: a jeszcze kołtun się trafi,obezwładni psa i ten łagodny jak baranek się robi:evil_lol:[/quote] hahaha, ale się uśmiałam. :lol: Quote
evel Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='aniyae'] Labrador retriever nie rzuca się na czlowieka.[/quote] Hahaha, a to dobre, będę to odtąd przypominać wszystkim krowiastym psom, które "miały być labradorem" ale nie wyszło - tititi, kochany, ale ty nie możesz tu na mnie szczekać i warczeć, [B]bo jesteś labradorem[/B]! :diabloti: Quote
wilczanda Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 O nie! Muszę mojego Łowcę pilnować, bo specjalnie długo włosy nie jest! :diabloti: A u ludzi tak samo?:evil_lol: Quote
Darianna Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Łyse to wogóle wściekłe bestie, bo bezwłose ;) Quote
vege* Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='Dariette.']Dziś dowiedziałam się, że psy krótkowłose są bardziej groźne od długowłosych :evil_lol:.[/quote] o kurcze, tzn. że ja potwora trzymam w domu, nie no przez ciebie będę bała się sama z Nuką na spacery wychodzić i być w jednym pokoju :diabloti: ona mnie na pewno zagryzie dziś w nocy :evil_lol: Quote
Aleksandrossa Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 A długowłose, obciete prawie na łyso :D? Quote
Onomato-Peja Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 [quote name='vege*']o kurcze, tzn. że ja potwora trzymam w domu, nie no przez ciebie będę bała się sama z Nuką na spacery wychodzić i być w jednym pokoju :diabloti: ona mnie na pewno zagryzie dziś w nocy :evil_lol:[/quote] na 100%, bo dowiedziałaś się o jej koszmarnym sekrecie, nas wszystkich też przyjdzie zagryźć :-o Quote
Recommended Posts