rufusowa Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 prosimy sie podzielić widokiem takiego przystojniaka! :evil_lol: Quote
rufusowa Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 no właśnie :) chętnie sie czegos dowiemy i foty byśmy obejrzeli :cool3: Quote
LILUtosi Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 Dziewczyny, dostałam w międzyczasie 2 fotki MMsem przysłane. Do kogo mam wysłać? Quote
LILUtosi Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 Coiteczki, nie wiem dlaczego ale z mojego komputera, cała procedura wklejania fotek bierze w łeb. Robie wszystko pokolei jak trzeba a zdjecia nie widac. Dlatego tez ktos musi sie zgłosic na ochotnika - ja przesle mailem do kogos lub od razu wkleje w fotosik, trzeba bedzie tylko skopiowac. Quote
maciaszek Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 Wyślij zdjęcia na [email protected] Jak będę miała chwilę wkleję je. Quote
LILUtosi Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 Dostałam dzisiaj informacje na GG od Bartka, poczytajcie: [FONT=MS Shell Dlg 2]poraz pierwszy od dluzszego czasu udalo mi sie dostac do gg , [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]zdam zatem w skrocie relacje z tego, co u mnie i u oskara [/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]mysle, ze moj pupil ma sie dobrze, staram sie wypelniac caly jego dzien i wlasciwie, spedzamy ze soba prawie 24h w ciagu doby [/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]spedzam z nim czas i w pracy i po pracy...[/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]jest b bystry i nauczylem go juz kilku roznych sztuczek [/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]myslalem, ze beda problemy z poslyszenstwem, ale jak sie okazuje prawie wcale ich nie ma...[/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]teraz juz doskonale rozumie, ze ja jestem szefem i kiedy podnosze glos to nie po to by sie bawic a po to by przyprowadzic go do porzadku [/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]w domu nic nie zjadl ani nie popsul [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]bo jest pod moim czujnym okiem...[/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]z reszta nawet jesli zdarza mi sie zostawic go samego z rodzicami, to nie mam on nawet ochoty na zabawe (z tesknoty)[/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]siedzi pod drzwiami i czeka az wroce [/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]smieszna sprawa, ale pojecia nie mam skad on wie, ze to wlasnie ja wchodze do bloku a nie kto inny [/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]uwielbiam te jego smutna i zatroskana mordke [/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]zdjecia niestety narazie robie tylko telefonem, wiec nie sa one szalowe...[/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]mam nadzieje, ze jak zrobi sie cieplej bedziemy mogli pojedzic rowerami [/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2]a oskar pobiega sobie po lesie [/FONT] Quote
maciaszek Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 A nie mówiłam jak się stresowałaś, że nie ma się czym martwić :)? Od razu było czuć, że to fajny dom :multi:! Quote
maciaszek Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Oto zdjęcia: :loveu::loveu::loveu: Tylko dlaczego ON JEST TAKI CHUDY ???? Quote
LILUtosi Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Maciaszek, powiem szczerze że u nas tez kilogram schudł, borąc pod uwage wagę jak go bralismy. Jadł jak smok a nie było widać. Jeszcze młody jest i ma taką przemiane materii. O ile wiem bartek mu kupuje dobra karmę z jagnięciną. Quote
maciaszek Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Ale to może nie być kwestia przemiany materii... Jeśli jest zdrowy i po prostu tak spala pochłaniany pokarm (i dlatego chudnie) to powinien dostawać karmę wysokoenergetyczną. Ale mimo wszystko (dla spokoju sumienia) sugerowałabym przejście się do weta i badania w kierunku robaków (zwłaszcza lamblii) oraz wątroby i trzustki. Na tym ostatnim zdjęciu wygląda na bardzo chudego. Może tak tylko wyszedł na fotce. Ale jeśli jest taki chudy rzeczywiście to jest to niepokojące... Ile on waży? Quote
LILUtosi Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Teraz tak mysle, ze jajka mu wazyły z kilogram, było tam, było troche. A po drugie u nas cały czas bawiły sie z Lilu, przez cały dzień się siłowały. Co do pasozytów to u nas naokrogło cos sie przypałeta od kotki, ktorą liza psy. Regularnie muszę podawać tabletki. Akurat wszystkie były odrobaczywiane tydzień przed oddaniem Oskarka. Quote
LILUtosi Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Jak go zabieralismy wazył 41, pozniej 40kg. Quote
maciaszek Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Zapytaj Bartka ile Oskar waży teraz i zwróć mu uwagę na to, co napisałam... Quote
ab-agnieszka Posted February 14, 2009 Posted February 14, 2009 Faktycznie bardzo chudy.:shake: Moj Chico wazy 58 kg Quote
Koperek Posted February 14, 2009 Author Posted February 14, 2009 Słuchajcie, mój ś.p. (co prawda nie argentyn) też, jak był młodziutki, około roczny to na spacerze ludzie pukali się w głowy i zwracali uwagę, że jest niedokarmiany lub dlaczego go głodzimy:roll: A Boy'uś po prostu na kilkugodzinnych spacerach cały czas biegał, a więcej jak porcję swojej michy jeść nie chiał:shake: Z Oskarkiem może być podobnie... Aczkolwiek wysokoenergetyczna karma dla młodych i wizyta u weta niewiele będzie kosztować, zarówno finansowo, jak i czasowo ;) Quote
hroy Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 no to moze ja cos powiem, bo przeciez w koncu oskar mieszka teraz u mnie i ze mna :) moze wyda sie to dziwne, co teraz powiem, ale oskar wcale nie schudl, a wrecz przeciwnie, wazy o ponad 3kg wiecej niz wtedy, kiedy trafil do mnie... moze po prostu tluszcz zamienil w miesnie? ma maksymalnie duzo ruchu i wlasciwie czas na spanie ma tylko wieczorami :) spedzam z nim niemal 24 godziny dziennie albo jak kto woli, oskar spedza czas ze mna, bo nie odstepuje mnie na krok :) jesli chodzi o karme... obecnie jest to PURINA LAMB & RICE Dog Chow Adult Lamb & Rice. wg producenta optymalna dawka dla oskara biorac pod uwage jego obecna mase to okolo 660 do 770 gram. dostaje okolo 700 gram suchej karmy wymieszanej z ryzem i marchewka :) wydaje mi sie, ze nie narzeka, bo zjada wszystko i ciagle mu malo :) zaliczylismy juz u weterynarza dwie wizyty, obie kontrolne wypadly b dobrze :) biorac pod uwage powyzsze fakty, wydaje mi sie, ze oskar jest w b dobrej formie, promienieje radoscia, jest niesamowicie posluszny, ma mase przyjaciol i rak gotowych go zaglaskac :) jest ciekawski i czasami natretny, ale kazdy mu to wybacza, bo jest przy tym przeslodki :) kiedy przyjdzie wiosna, pojawia sie wycieczki rowerowe po lesie :) to dopiero bedzie dla niego frajda :) pozdrawiam! :) bartek. Quote
LILUtosi Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 NO, wreszcie Bartku się odważyłeś napisać. Witamy Cie i czekamy na regularne opisy. Wiesz dobrze że Oskarek zostawił w naszych sercach ślad nie do usuniecia. Dlatego wszyscy o niego sie troszczymy i interesujemy. Pozdrawiam. Quote
ab-agnieszka Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 Hroy witamy serdecznie. Moze faktycznie jest tak jak piszesz. To mlody pies wiec rosnie szybko i spala rownie szybko. Wrocilam do zdjec mojego Chico jal mial rok wiec nie duzo sie roznia tylko moj byl troche grubszy moze dlatego ze jest w wiekszosci na gotowanym jedzeniu. Teraz beda mu sie mocno rozwijaly miesnie wiec napewno to spalanie jest wieksze. Quote
Koperek Posted February 22, 2009 Author Posted February 22, 2009 Może będę namolna, ale dając suchą karmę nie możesz mu rozrzedzać jej jeszcze ryżem i marchewką! Lamb i Rice już jest z ryżem. A przy dodawaniu jeszcze większej dawki ryżu rozcieńczasz w ten sposób ilość witamin oraz makro-, mikroelementów na każdą ilość, jaką Oskarek powinien dostać. Jeżeli już to dawaj mu samą suchą rano + ugotowany ryż z marchewką i do tego paczkę surowej, mielonej wołowiny wieczorem. Poza tym, nie oszukujmy się, ale akurat Purina Dog Chow najwyższych lotów nie jest, więc tymbardziej rozrzedzanie jeszcze dodatkowymi zapychaczami (czyli ryż w tym przypadku) nie wyjdzie psu na zdrowie.:shake: Quote
rufusowa Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 Witaj Hroy! :p cieszę się, ze się zalogowałeś i mozesz osobiście nas informować o Oskarku, Waszych relacjach i wycieczkach :loveu: zdjęcia zawsze są mile widziane - im więcej, tym lepiej :evil_lol: faktycznie on moze potrzebować sporo białka raczej bo sie duzo rusza :p moja Herosława (amstaffka) tez jakos nie moze przytyć ale muskulature ma wspaniałą i do tego jest taka gibka i lekka...musze powiedziec ze mi sie podoba chociaz jak jest jej zimno i sie kuli to widac jej kręgosłup:roll: Do tego ona je wiecej niz mój pies ktory jest 10 kg od niej cięższy :evil_lol: a na pewno nie rusza sie tyle co Oskar, bo w domu głównie śpi a popołudniami sie troche bawia z Rufusem...no i na spacerze troche pobryka ale to z 10 minut na takim codziennym, potem ja zapinam na smycz puriną karmiłam ja na początku ale niedawno zmieniłam na Brita (na krakvecie jesto o 20 zł drozszy ale opinie były lepsze niz o purinie, wiec się zdecydowałam) no i Rufus tez to dostaje i ma taka piękną jedwabistą sierść jakiej nie miał nigdy przy gotowanym (nawet najlepszym) jedzeniu :p Po Herze nic nie widac, bo ma krótką siersc ale ta karma ma lepsze składniki i więcej białka :razz: Quote
maciaszek Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 To, co napisała Koperek jest BARDZO ważne! Sucha karma jest na tyle zbilansowana, pod względem składników wszelakich, że nie powinno się jej "rozrzedzać", bo pies wtedy dostaje mniej istotnych rzeczy. Purina Dog Chow zawiera kilkanaście % mięsa, Brit o którym wspomniała Rufusowa minimum 35%. To spora różnica, a cenowo prawie żadna (Brit jest droższy o 10 zł). Przemyśl to hroy :). Quote
LILUtosi Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Proszę o pomoc. Zależy mi na dobrych domkach. http://www.dogomania.pl/forum/f28/3-5-miesieczne-szczeniaki-onka-do-adopcji-133586/#post12001844 Quote
Recommended Posts