Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 222
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Logiczny']W hodowli koni takie krzyżówki są dopuszczalne, dla dobra samych koni .[/quote]
:crazyeye: coś się robi dla dobra koni??? Czy konia się ktoś pyta z kim chciałby się krzyżować?

[quote name='Logiczny']
Krzyżuje się konie w typie np. małopolskie z arabami i koń ma wtedy w rodowodzie taki wpis: XXOO i to jest legalne. Analogicznie krzyżuje się gorącokrwiste konie.[/quote]
1. Araby (konie czystej krwi arabskiej => oo) i angliki (konie pełnej krwi angielskiej => xx) dopuszczono do uszlachetniania pogłowia koni innych ras.
2. Angloarab czystej krwi (xxoo) jest krzyżówką w/w w odpowiednich proporcjach... Jakich? jak kogoś interesuje to polecam google... W przeciwnym wypadku mówimy o półkrwi angloarabskiej (xo).
3. Krzyżówka malopolaka (xo-m) i xxoo jest oznaczana w rodowodzie xo-m. Ponieważ w wytworzeniu xo-m brały udział inne rasy (np lipicaner) i rody (Furioso, Przedświt) nie spełnia on wymogów udziału xx i oo, więc nie może być xxoo.
4. Konie gorącokrwiste "zaczynają się" od araba "a kończą na" ślązaku... I są ustalone reguły do jakich ksiąg tafiają konie z krzyżówek.... Jak kogoś to interesuje to polecam stronę [URL="http://www.pzhk.pl"]www.pzhk.pl[/URL]
5. "księgą mieszańców" jest księga koni sp. (szlachetnej półkrwi).
[quote name='Logiczny']
Czy za tym idzie ekonomia? Nie wiem. Wiem, że tak robią najlepsi hodowcy. A konie na tym zyskują.[/quote]
Najlepsi hodowcy?? Z tego co mi wiadomo jakoś konie czystej krwi arabskiej od wieków utrzymywane są w czystości rasy... To samo dotyczy wielu innych ras koni...
Co do zyskiwania.. zyskać może człowiek. albo stracić. Konie jako konie nie zyskują - no bo niby co? ale to chyba temat nie na to forum..
Jeśli krzyżówka jest robiona z jakimś logicznym uzasadnieniem (np kiedyś była "moda i cena" na arabo-fiordy), czy w celu otrzymania super potomka koni np do ujeżdżenia to rozumiem.
Ale mam wrażenie, że niektórzy "hodowcy" wiedząć, że zawsze mogą wpisać źrebie od klaczy np śląskiej po ogierze wielkopolskim do księgi koni sp, tak kryją - dorabiając do tego ideologię...
A prawda jest taka, że akurat z wielkopolakiem przyjechał ktoś do sąsiada w gości...

Co do mieszańców "hybryd" u psów... Mam mieszane uczucia.
"Wyścigowcy" będą krzyżować psy w celu wygrywania... - mamy mieszańce użytkowe. Jasne proste założenie - bez dorabiania ideologii.

Istniejące rasy też zaczynały się od krzyżówek i trzeba było wielu pokoleń selekcji i starań hodowców abyśmy mieli to co mamy.
Pytanie czy utrzymujemy i udoskonalamy istniejące rasy czy tworzymy nowe.. W końcu CTR też był kiedyś mieszańcem..
Ale uważam, że cokolwiek się robi to nie można oszukiwać ludzi - bo w sumie i tak tracą na tym psy. Ktoś kupi "psa nieuczulającego" i to pies w ostateczności wyląduje w schronisku - bo nie spełniał "zagwarantowanej właściwości"...
Natomiast nie mieszałabym do tego EKO- chyba, żę będzie wyraźnie napisane, że to przedrostek faktycznie od EKOnomii

Ma wejść na dniach zmieniona ustawa o rolnictwie ekologicznym. W poprzedniej przedrostek EKO był zastrzeżony dla produktów z certyfikatem - myslę, że to się nie zmieni..

Posted

Zacznijmy od tego, jak już jesteśmy przy samym słowie ekologia, czym owa ekologia jest. Bo jakoś wszyscy mylą ją z ochroną środowiska.
I tak rolnictwo ekologiczne, żywność ekologiczna, torby ekologiczne - to wierutna bzdura :roll:

Posted

Fakt, Saint!
Bo w tej EKOlogicznej przykrywce jednak więcej jest EKOnomii :diabloti:
BTW - Hybrydy c.d

[url=http://www.wolfdog.org/pol/articles/1236.html]

Skoro mogą mieć potomstwo, to rozumiem, że nazywanie ich hybrydami jest błędne?

Posted

Saint - chyba, że mają na to certyfikat, o który wcale tak łatwo nie jest...
Piszę o rolnictwie ekologicznym i żywności ekologicznej. I akurat wiem o czym piszę:mad:. I jeszcze na dokładkę 2 lata temu rolnik ekologiczny zrobił mi świństwo:diabloti:
Na jakieś święta dostałam rekramówkę wyrobów ekologicznych... Szynka, boczek, salceson z ekologicznej świni, karmionej ekologicznym zbożem... Ech od tej pory mam "długie zęby" na to co leży na półkach w mięsnym i udaje produkty, których nazwę posiada...:angryy:

Co do reszty to się zgadzam:razz: no bo jak tu mówić o "ekologicznych" sztucznych futrach, których czas rozkładu jest abstrakcyjnie długi?? Po spaleniu (no bo to jedyny sposób ich utylizacji, bo nie bardzo jest jak je przerobić) wydzilają trujące dioksyny?

A prawdziwie ekologiczna skóra z owcy po 3 miesiącach przestaje istnieć... Popatrzcie na zwierzaki zabite na drogach, których przecież nikt nie zbiera... max 5 dni i nie ma śladu... A jest obieg materii w przyrodzie...:razz:

Posted

[SIZE=2]Migawka z wystawy [/SIZE][URL="http://www.dogomania.pl/forum/f693/crufts-dog-show-2009-a-133079/"][U][SIZE=2][COLOR=#0000ff]http://www.dogomania.pl/forum/f693/crufts-dog-show-2009-a-133079/[/U][/COLOR][/SIZE][/URL][SIZE=2]Oto jakie psie kaleki wzbudzają zachwyt na wystawach i wy to popieracie? Psy duszące się, które są noszone, bo nie mają siły chodzić, powłóczące łapami i nie mogące bez pomocy zejść z ringu. Psy z tak zdeformowanymi pyskami, że nie mogą normalnie jeść. Takie psy wygrywają wystawy. Wszyscy, którzy to widzieli mówią, że to był straszny widok. Tak to popiera ZK i wy, to jest dobre? Kundle górą!
[/SIZE]

Posted

Saint [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekologia]Ekologia - Wikipedia, wolna encyklopedia[/url]
A ja piszę, że wiem o czym piszę - o rolnictwie ekologicznym:razz: i tej wersji się będę trzymać:razz:

Posted

Wikipedia to kiepskie źródło informacji, poza tym sam mogę podać Ci co najmniej kilka definicji słowa "ekologia".

Coś takiego jak ekologiczne rolnictwo nie istnieje ;)

Posted

[quote name='Logiczny'][SIZE=2]Tak to popiera ZK i wy, to jest dobre? Kundle górą! [/SIZE][/quote]
To nie jest dobre, jeśli chodzi o rasę pekińczyk i na tej podstawie mamy zliwkwidować wszystkie rasy?

Kundle górą! fakt - zwłaszcza w schroniskach... Tylko One na to nie zasłużyły - to człowiek im to zgotował...

Wejdź na stronę dowolnego schroniska... np
[url=http://schronisko.doskomp.lodz.pl/index.php?co=adopcje]Schronisko dla Zwierz

Posted

[quote name='Logiczny'][SIZE=2]Migawka z wystawy [/SIZE][URL="http://www.dogomania.pl/forum/f693/crufts-dog-show-2009-a-133079/"][U][SIZE=2][COLOR=#0000ff]http://www.dogomania.pl/forum/f693/crufts-dog-show-2009-a-133079/[/COLOR][/SIZE][/U][/URL][SIZE=2]Oto jakie psie kaleki wzbudzają zachwyt na wystawach i wy to popieracie? Psy duszące się, które są noszone, bo nie mają siły chodzić, powłóczące łapami i nie mogące bez pomocy zejść z ringu. Psy z tak zdeformowanymi pyskami, że nie mogą normalnie jeść. Takie psy wygrywają wystawy. Wszyscy, którzy to widzieli mówią, że to był straszny widok. Tak to popiera ZK i wy, to jest dobre? Kundle górą!
[/SIZE][/quote]

Wygrywa ten, który jest zgodny z wzorcem rasy...
Jedne rasy były stworzone do biegania, inne hodowano do leżenia na poduszce i noszenia przez możnych tego świata...

Nielogicznie czepiłeś się jednej rasy aby to uogólnić na wszystkie!
BTW - z tą rasą akurat trafiłeś jak kula w płot, bo brak Ci podstawowej wiedzy!

Przeprowadzone w 2004 roku badania DNA wykazały że pekińczyki są pierwotną rasą psów.

(Przez pojęcie "psy pierwotne" rozumie się zachowane współcześnie rasy psów, które w swym materiale genetycznym najmniej różnią się od wilka. Należy więc domniemywać że psy te wywodzą się bezpośrednio od pierwszych udomowionych 10 tys. lat p.n.e. psów i przetrwały jako "żywe skamieliny" do naszych czasów.) (*)

Wywodzi się z Mandżurii. Do połowy XIX wieku znana była wyłącznie w Chinach. Psy te trzymano wyłącznie w pałacach cesarskich i otaczano ogromną estymą. Uważano je za święte i nie szczędzono wysiłków, by utrzymać czystość rasy. Do opieki nad pekińczykami zatrudniano nawet specjalnych służących - byli oni odpowiedzialni nie tylko za zdrowie i czystość genetyczną rasy, ale także za dobre samopoczucie i humor podopiecznych. Jakie inne zwierzaki mają tak dobrze? ;-)
Mandżurowie pilnie strzegli swoich świętych piesków, każdego, kto próbował wywieźć je poza granice państwa czekała surowa kara - nawet śmierć. Pierwsze pekińczyki trafiły do Europy dopiero w 1860 roku, gdy wojska brytyjskie zajęły Pekin i wkroczyły do pałacu cesarskiego. W 1900 roku z królewskiej hodowli angielskiej psy te trafiły również do Niemiec, Holandii oraz Stanów Zjednoczonych."

(*) Oczywiście weryfikacji dokonuje się poprzez badania DNA. Wyniki takich badań opublikował w 2004 roku Parker (Science, Vol. 304 "Genetic Structure of the Purebred Domestic Dog"). Dotyczyły one 85 najpopularniejszych w Stanach Zjednoczonych ras, wyselekcjonowanych spośród ponad 400 znanych ras na świecie.
W rezultacie powstała lista 14 pierwotnych ras psów, wywodzących się z różnych kontynentów, choć zdecydowana większość z Azji. Ponieważ akity japońskie i amerykańskie są w USA traktowane jako jedna rasa, to formalnie tych ras jest 15:

Posted

[quote name='Saint']Coś takiego jak ekologiczne rolnictwo nie istnieje ;)[/quote]
Ciekawa teoria - możesz mi to rozwinąć? może być na priv:razz:
Interesuje mnie to zawodowo:razz:

Posted

Pies jaki jest każdy widzi. Pies-kaleka, to jest pies-kaleka, choćby był żywą skamienieliną, rasą pierwotną i miał DNA „identyczne z naturalnym” wilka. Większość udaje, że to jest ok. [url]http://www.dogomania.pl/forum/f87/do-czego-prowadzi-przerasowienie-ped-do-piekna-119125/[/url] Mieszańce lub nie i tak zwykłe Kundelki górą.

Posted

[QUOTE]Takie psy wygrywają wystawy. Wszyscy, którzy to widzieli mówią, że to był straszny widok. Tak to popiera ZK i wy, to jest dobre? [/QUOTE]
Hodowanie psów, dążące do uzyskania takich cech eksterieru, które powodują choroby i utrudniają psu normalne życie, jest conajmniej chorym pomysłem, więc w tym przypadku mógłbym sie z Tobą zgodzić:roll: Ale nie można tego uogólniać na wszystkie rasy....:shake: a pomyślałeś chociaż o psach pracujących?

[quote name='Saint']
Coś takiego jak ekologiczne rolnictwo nie istnieje ;)[/QUOTE]

Jeżeli Saint tak twierdzi, to setki, tysiące uczonych w kraju i na świecie muszą się mylić!:evil_lol: Nie ma rolnictwa ekologicznego!:evil_lol: Nowa sstawa o rolnictwie ekologicznym jest w fazie projektu, ale trzeba tych projektantów za wczasu uświadomić, że robią ustawę o niczym...

btw, EKO jest modne, i bardzo EKOnomiczne:evil_lol:

Posted

[quote name='LeCoyotte'] Ale nie można tego uogólniać na wszystkie rasy....:shake: a pomyślałeś chociaż o psach pracujących?[/quote]
Właśnie!!! Wystarczy porównać ON-ka pracującego i wystawowego.... tylko niech mi ktoś odpowie - czemu nikt z tym porządku nie zrobi?? Gdzie są Ci wszyscy miłośnicy ras??
Najmniej zrujnowane są rasy mało popularne.
Pomijając kwestię zdrowia, to pozostaje kwestia psychiki....

Posted

A ja powtorze po raz wtory- to "przerasowienie" jest spowodowane zachowaniem/ocenami sedziow i hodowcow i prawda jest ,ze nalezy to naprawic.Chocby starajac sie by pekiny mialy dluzsza kufe a np.owcz niemieckie nie mialy az takiej sklonnosci do dysplazji,chorob stawow czy problemow zwiazanych z nadmiernym katowaniem zadu.
Ale tworzenie nowych ras jest bez sensu i jest do droga na skroty,a jak wszyscy chyba wiedza taka droga nie jest dobra dla nikogo.Dluzsza ,ale przynoszaca wiekrze efekty i, moim zdaniem,najleprza droga jest poprawa eksterieru poprzez genetyke.Nie rozmnazanie zwierzat kalekich itp

A tworzenie nowych ras jest naprawde bez sensu-to tylko rozmnazanie nowych psow.A po co to? Tyle mamy psow na swiecie. Nie widze innego wyjasnienia jak tylko chec zysku hodowczyni tych "doodli".:shake:

Posted

[quote name='Logiczny'][SIZE=2]Migawka z wystawy [/SIZE][URL="http://www.dogomania.pl/forum/f693/crufts-dog-show-2009-a-133079/"][U][SIZE=2][COLOR=#0000ff]http://www.dogomania.pl/forum/f693/crufts-dog-show-2009-a-133079/[/U][/COLOR][/SIZE][/URL][SIZE=2]Oto jakie psie kaleki wzbudzają zachwyt na wystawach i wy to popieracie? Psy duszące się, które są noszone, bo nie mają siły chodzić, powłóczące łapami i nie mogące bez pomocy zejść z ringu. Psy z tak zdeformowanymi pyskami, że nie mogą normalnie jeść. Takie psy wygrywają wystawy. Wszyscy, którzy to widzieli mówią, że to był straszny widok. Tak to popiera ZK i wy, to jest dobre? Kundle górą!
[/SIZE][/QUOTE]

Uważasz, że jak ktoś nie postuluje za zlikwidowaniem psich ras w ogóle, to popiera takie deformacje? Bo owszem, to są deformacje i miejscami wręcz kalectwo, ale jak to się ma do tej śmiesznej ekokynologii?? Uważasz że skrzyżowanie dwóch "kalekich" (no ale grunt że różnych) ras da zdrowe, silne szczenięta??
Nie tędy droga, trzeba zmieniać tendencje w hodowli, starać się o nacisk na zdrowie w rozmnażaniu psów w poszczególnych rasach, a nie rozpowszechniać dyrdymały, że wszystkie rasowe są fuj. Z takim podejściem nie wiem, czy ktokolwiek weźmie cię na poważnie, a już na pewno nie zrobią tego hodowcy, więc tyle krzyku na nic. No, chyba że krzyczysz dla własnej satysfakcji ;)

Zgadzam się z wiską.

Posted

Zauwazyłam że na stronie umieścili film BBC o rasowych psach i wadach genetycznych. (Może skąd urodził się taki pomysł na to całę "ekokynologia"? :lol: )

Powiem tylko tyle, że cokolwiek byśmy nie robili to i tak zmiany nie są nieuniknione. :shake:

Posted

Cały ten pomysł to bzdura. Z tego co wyczytałam, polega to na krzyżowaniu rodowodowych psów, a ich potomek, np. goldendoodle już takim nie będzie, więc nie będzie mógł być krzyżowany. Od kiedy w ogóle hodowla polega na wyprodukowaniu jednego miotu?
Nie znalazłam tam też nic a propos niezbędnych badań psów. Co za różnica czy skrzyżuję dwa bordery przenoszące dysplazję biodrową czy bordera i owczarka szkockiego, który też będzie carrierem? Tu i tu efektem będą szczeniaki chore i carriery.
Może miałabym do tego trochę inny stosunek, gdyby cała ta inicjatywa miała na celu stworzenie rasy "idealnej" i dążono by do tego krzyżując konkretne rasy, ale tutaj krzyżuje się wszystko ze wszystkim. Mam wrażenie, że w myśl zasady: "zróbmy tak i zobaczymy co się stanie".

Posted

[quote name='Lotos']Cały ten pomysł to bzdura. Z tego co wyczytałam, polega to na krzyżowaniu rodowodowych psów, a ich potomek, np. goldendoodle już takim nie będzie, więc nie będzie mógł być krzyżowany. Od kiedy w ogóle hodowla polega na wyprodukowaniu jednego miotu?
Nie znalazłam tam też nic a propos niezbędnych badań psów. Co za różnica czy skrzyżuję dwa bordery przenoszące dysplazję biodrową czy bordera i owczarka szkockiego, który też będzie carrierem? Tu i tu efektem będą szczeniaki chore i carriery.
Może miałabym do tego trochę inny stosunek, gdyby cała ta inicjatywa miała na celu stworzenie rasy "idealnej" i dążono by do tego krzyżując konkretne rasy, ale tutaj krzyżuje się wszystko ze wszystkim. Mam wrażenie, że w myśl zasady: "zróbmy tak i zobaczymy co się stanie".[/quote]

Lotos będą je krzyżować wsobnie by utrwalić pożądane cechy.

Posted

[quote name='Chefrenek']Lotos będą je krzyżować wsobnie by utrwalić pożądane cechy.[/QUOTE]

Czyli wrócimy do punktu wyjścia - wstrętnej hodowli w czystości rasy :evil_lol:

A może nasz ekspert wypowie się po ilu pokoleniach "ekomieszaniec" robi się nieekologiczny i trzeba znowu go z czymś skrzyżować? :cool3:

Posted

[quote name='Martens']Czyli wrócimy do punktu wyjścia - wstrętnej hodowli w czystości rasy :evil_lol:

[/quote]

Nie, wrócimy do punktu wyjścia czyli ...chorób genetycznych.:roll:

Posted

[quote name='Chefrenek']Nie, wrócimy do punktu wyjścia czyli ...chorób genetycznych.:roll:[/quote]
dokładnie , tak samo myśle .
pokazcie mi psa po inbredzie chocby ktory sam jest zdrowy i daje zdrowe potomstwo ? dzis inbred słuzy jedynie wygodnictwu własciciela , bo znalezienie psa o wybitnych cechach ale nie spokrewnionego z suka czy na odwrot to nic trudnego , jedynie przeszkoda finansowa a po co sie pchac w koszty ? wiec lepiej udowadniac ze sie chce te super cechy utrwalic bo ma sie te wybitne jedyne i niepowtarzalne osobniki , tylko jeakie sa te wybitne ? tego raczej nikt powiedziec tez nie potrafi .Z tym krzyzowaniem ras wyglada podobnie , po co komu miec dwa psy w jednej rasie jak mozna miec dwie rozne i tworzyc nowa , kryjac jedno drugim ... no super :mad: ze ja tez nie pomyslałam i mam dwoch chłopaków zamiast chłopca i dziewczynke :angryy:
wogóle to człowiek zapomina po co ma psa i czym ten pies dla czlowieka jest , a przynajmniej czym byc powinien .

Guest Agata_B
Posted

Mi podobają sie tylko maltipoo, mieszańce pudla i maltańczyka, nic poza tym.