ocelot Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Jestem wykończona nagonką, to nie pomaga, wręcz przeciwnie. Quote
gunia Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Jeszcze raz się wytłumaczę czemu pies trafił pod skrzydła Pani Prezes, bo widzę, że są znów jakieś ale. 1) Jagienka oferowała DT. Dt miał być dofinansowywany, i oczywiście my byśmy musieli jakoś dostarczyć ją do Krakowa. To nie był by problem i chętnie bym się zgodziła gdyby nie to, że Jagienka nie zgadzała się na sterylkę aborcyjną ani jak rozumiem na uśpienie szczeniąt. Urodziło się 9 i koszt pobytu Malwy i szczeniąt u Jagienki był by duży, a poza tym wiecie, jak ciężko jest znaleźć dom 10 psom i ile szczeniaków jest w schronach i domu dla nich (dobrego rzecz jasna) ani widu ani słychu. Gdybyśmy się zgodziły na Kraków to conajmniej jedna sponsorka by się wycofała (mtf zalesie, która wpłaca 200 złotych, a to duża suma). Poza tym transport do Krakowa musiałby być zgrany z akcją łapania Malwinki, musiał by być umówiony pan technik bo nikt inny by jej nie złapał oraz trnasport do miejsca z którego ma być pies wieziony do Krakowa. Nie jestem w stanie przeczesywać każdego wątku na forum i wszędzie dzwonić. A juz dawno trąbiłam, kiedy to ja łapiemy i na ten dzień byliśmy umówieni. W czwartek nikt by jej nie złapał. 2) Hotelik u Pati. Też nie byłoby problemu z dowozem ją tam pod warunkiem, że: - mielibyśmy uzbierane na 2 miesiące z góry bo jak powiedziałam, nie będę przed nikim oczami świecić, oraz zdeklarowane wpłaty comiesięczne ponieważ Malwina niestety zanim się oswoi to trochę potrwa - Pati miała dla niej wydzielone miejsce, ale nie pomieszczenie, tylko coś otwartego na ogród ponieważ pies nie da się narazie ubrać w obroże, smycz, a gdzie jej do szelek o których pisała Tosia -podróż z Lubochni do Tomaszowa pies znosił bardzo źle, szamotał się i szczekał i nie wyobrażam sobie jechania z nią 120 km bez odpowiedniego sprzętu i zabezpieczenia, które mimo obietnic nie zostało mi pożyczone gdyż nie było ogólnego przyzwolenia na pobyt Malwiny u p.Prezes 3) Opieka P. Prezes została wybrana gdyz: - P.Prezes ma podejście do psów - warunki u niej naprawdę nie są złe (nie oddałabym psa na ślepo) - Malwina ma dostęp do ciepłego pomieszczenia jak i zarówno może sama wyjść do ogródka bez stresu - do Panie Prezes było 10 km i to zminimalizowało stres psa - pies jest tam tymczasowo, także jak tylko odchowa Młodego to jest gotowa na stały domek, więc już możemy czegoś jej szukać, a buda będzie nam służyła dla kolejnych przygarniętych piesków Quote
gunia Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 A i zapomniałam dodać jednego faktu, który też przeważył na korzyść domu u Pani Prezes: Malwina i Młody mają zapewniony pobyt na tak długo jak będzie potrzeba, w sumie nieodpłatnie, tyle co na budę, szczepienia, sterylkę i witaminy (rozmawiałam dziś z P.Prezes, a zresztą sama wiem,że suka jest prawie całkowicie wyssana przez małe i trzeba by było ją wesprzeć preparatami, które zakupi P.Prezes). Wszystko zostanie rozliczone. Czyli reasumumując jedna większa zbiórka pokryje koszty budy i witamin, a to co zostanie będzie na przyszły miesiąc na poczet sterylki, więc miesięcznie wyniesie nas to taniej niż w hoteliku. Pani Prezes nie chciała także pieniędzy na jedzenie dla suni (a ta jes sporo, już dziś wszamała zupkę z jarzynami i mięsem, twarożek i jeszcze parę innych rzeczy). Na hotelik zawsze będzie czas, jeśli będzie coś nie tak. Myślę, że w tej kwestii to tyle z mojej strony. Nie chcę już więcej tłumaczyć tego postanowienia i gwarantuję, że jeśli opieka zawiedzie to ją osobiście przywiozę do Warszawy. Głowa do góry:) Quote
magda222 Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Moje watpliwości wynikają z tego co przeczytałam na forum ONków. Nie znam osobiście lawinii czyli pani prezes. Mieszkam daleko,więc nie mogę tego sprawdzić. Ale ufam Wam i wierzę,że wybrałyście najlepszą opcję dla suni i małego. Quote
Julie Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Ja również uważam, że nie ma co teraz się kłócić o to co by było gdyby. Malwinka jest pod obserwacją każdy może ją odwiedzić. Więc najlepiej skupmy się jak jej pomóc a nie obwiniając ludzi. Quote
magda222 Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Nikt się nie kłóci. Po to jest forum,żeby wyrazić swoje opinie i podyskutować. Quote
rafali910 Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Kolejne zdjęcia Malwiny Malwina odpoczywa Ta czarna plama obok Malwiny to Farcik jej synek Quote
ocelot Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Oswojenie Malwinki będzie wymagało sporo pracy. Quote
Julie Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Ja mam pytanie czy ktoś z was umie robić bazarek? to ktoś by zrobił bazarek ja bym wystawiła rzeczy i byłoby dla Malwinki. Quote
ANETTTA Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 szukamy pomocy iiiiiiiiii tekstu łapiacego za serce plisssssssssss ..http://www.dogomania.pl/forum/f28/bernardyn-benio-dostal-6-dni-zycia-123379/ :-(:-(:-(:-(plisssssssssssssss o pomoc Quote
zulugula Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 [FONT=Verdana]Nie dziwię się, że są pewne wątpliwości co do osoby jak i samej organizacji DT u Rafaliego i jego mamy. Jestem też jak najdalej od oceniania, bo na to jeszcze za wcześnie. Sama mam jednak wiele niewiadomych, o które chciałabym wyjaśnić:[/FONT] [FONT=Verdana]1. Na kogo ma być zakupiona buda, tzn. kto będzie figurował jako właściciel? Może to głupie pytanie, ale istotne jesli nie jesteśmy pewni jak dalej potoczy się sytuacja. Proponowałam zakup np. na Ocelot i umowę użyczenia na DT.[/FONT] [FONT=Verdana]2. Kto, w jaki sposób i na podstawie czego bedzie dokonywał rozliczeń naszych składek?[/FONT] [FONT=Verdana]3. Jaka kwota jest obecnie potrzebna? Nie wiem ile ma kosztować buda.[/FONT] [FONT=Verdana]4. Czy buda jest już wybrana/zamówiona? Chciałabym się dowiedzieć, czy jest to buda z przedsionkiem. W takie chłody, to jednak istotna sprawa dla suki ze szczeniakiem.[/FONT] [FONT=Verdana]5. Czy ktoś określił jakie są miesięczne finansowe potrzeby suni; koszt sterylki, szczepień, wyżywienia?[/FONT] [FONT=Verdana]6. Kto bedzie fundatorem jedzenia dla suczki: DT czy my? [/FONT] [FONT=Verdana]7. Czy deklarowane wpłaty są wystarczające, zbyt małe, zbyt wysokie na utrzymanie psów? Mam u siebie tymczasowicza, którego operacja ma kosztować 1500 zł. Zaczynam zbierać praktycznie od 0. Jeśli więc Malwinie nie będzie potrzebna tak duża wysokość deklarowanych składek, to swoją wpłatę będę przekazywać na poczet operacje Frania. Do tego widzę, że dochodzą bazarki. A ja nie potrafię zrozumieć, do czego aż taka duża pula pieniężna? DT darmowy, sterylka za 4 miesiące, szczepienia za 2, a buda ma być jutro przez p. Prezes wybrana (więc pieniążki na ten cel już są).[/FONT] 8. Kto bedzie decydował o losie psów. Czy została podpisana umowa, o której Gunia wspominałaś? 9. Jaka jest nasza rola w wątku suni? Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam. Bynajmniej nie to było moim celem. Są ludzie którzy ufają do momentu gdy się zawiodą. Ale są i tacy, którzy w miarę upływu czasu nabierają zaufania. Ja zdecydowanie należę do tych drugich. Proszę się więc nie dziwić, że nie potrafię w pełni zaufać, po zaledwie paru postach i pierwszej monitorowanej przeze mnie chęci pomocy dla zwierza na tym forum. Ufam jednak dziewczynom, które oceniły warunki bytowania psa z maluszkiem. Quote
Julie Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 boshe jakie biedactwo ale skąd wziąć tyle pieniędzy... Quote
lawinia Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Jestem oszczędna i na pewno nie będę szaleć z pieniędzmi w dodatku w takich bólach uzbieranych.Jutro wyruszam na poszukiwanie taniej ale ciepłej i wygodnej budy.Będę konsultować jej zakup .Przydały by się rzecz jasna pieniądze na witaminy karmę i inne rzeczy tym bardziej ,że ja mam już na utrzymaniu psy i koty .W tej chwili nie sprawdziliśmy jeszcze ile pieniędzy wpłynęło na konto i czym możemy dysponować(co nie oznacza że natychmiast zamierzam je wydać) o wszystkim poinformuję na bieżąco. Quote
gunia Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Ale się ucieszyłam, wczoraj dałam Maćkowi 130 złotych, żeby dziś wpłacił, a on wpłacił całe 200:) (nazwisko Mekiński) więc myślę, że będzie na budę jutro jak nic:) Zulugula, co do Twoich wątpliwości. Nie wiedzieliśmy jadąc na miejsce, że na 100% weźmie ją P. Prezes (była to ostateczność) więc umowa nie została podpisana, ale zostanie przed 15 listopada, kiedy to tam się wybiorę. Budą po Malwinie będzie zarządzała Ocelot, gdyż ona współpracuje ze schroniskiem w Tomaszowie i mogłaby wyciągać bidy na tymczas stamtąd. Chyba, że niezbędna buda będzie np w Warszawie dla jakiegoś tutejszego psiaka, wtedy zrzucimy się na transport i przywieziemy na miejsce. Także w sumie też by było dobrze gdyby Ocelot była przy zakupie. Jutro do niej zadzwonię rano i poproszę o kontakt z P.Prezes. Myślę, że najlepiej by było gdyby P.Prezes pisała na ogólnym na co wydaje, kto wpłacił itd. dobrze by było, gdyby zachowywała także wszelkie paragony w razie co. Quote
gunia Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 No dobrze by było tak jak mówisz Zulugulo, by P.Prezes określiła zapotrzebowanie miesięczne suńki. Wtedy każdy by wiedział czy ma wpłacać, czy nie. A Wasza rola w tym wszystkim to przede wszystkim pomoc w szukaniu domu dla suni, i dla Młodego bo za parę tygodni będą gotowi iść do nowego domku. I jakies niewielkie wpłaty co miesiąc, gdyż tak jak powiedziałam przyda się troszkę grosza. Poczekamy jak P.Prezes dostanie wszystkie wpłaty, zakupi budę i z tego co zostanie to będziemy kombinować. Ja podtrzymuję swoją deklarację 50 złotychco miesiąć (a jednorazowo 200) Quote
zulugula Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 W takim razie robię dzisiaj przelew na moje marne 30 zł. W przyszłym miesiącu jeśli będzie taka potrzeba, to także dorzucę. Jeśli natomiast pieniążków wystarczy, to mam nadzieję, że mi wybaczycie, ale wolę przekazać na operację Frania. Z ponizszych wyliczeń wynika, że Malwina powinna żyć w dostatku ;) Na koncie Malwiny powinno być (zgodnie z postami): 200 mtf zalesie 100 gunia 100 Martens 30 Rodzice Maciusia 30 GrubbaRybba 50 magda222 200 gunia RAZEM 710 zł. Jeśli kogoś pominełam to przepraszam i proszę się dopisać ;) Buda będzie z tego dobra. Chyba jeszcze Julie mysli o wpacie. Więc zgodnie z deklaracją byłby 810 zł. Na dobrą budę (z przedsionkeim powinno być) :multi: Czy ktoś się orirntuje jakie witaminki może łykać suka karmiąca? Miesięczne wpłaty to: 50 gunia 50 mtf zalesie 20-30 Julie 20-30 Martens 50 Magda222 + 30 Rodzice Maciusia (w przyszłym miesiącu) 190-210 zł (+30) Taka kwota powinna zdecydowanie wystarczyć na comiesięczne utrzymanie Malwiny z małym. Jeśli przyjdzie czas szczepień i sterylki to mówcie głośno. Quote
Tosia2 Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Ja sie zastrzele... Właśnie zadzwoniła do mnie baba o psa jednocześnie dowiedziałam sie ze pod jej płotem oszczeniła sie suczka... Maluchy - 4szt maja ok. 3-3,5mies i juz sie boja ludzi, nie podchodzą do rąk.... :( Dramat po prostu... Tych spraw jest za duzo... :placz: Quote
rafali910 Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Farcik w całej okazałości Malwina zwiedza podwórko-na starych gratach które kojarzą jej się z przeszłością Quote
zulugula Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Piękna sunia. A ten maluch wygląda jak pluszowy misio. To coś dla Ciebie Rafał ;) Quote
lawinia Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Droga Tosiu nie damy sobie z tym rady ,jest tyle porzuconych zwierząt,że przekracza to nasze możliwości.Nalezało by uregulować to jakoś prawnie ,może wprowadzić konieczność ewidencjonowania zwierzaków i nakładania kar za brak nad nimi nadzoru.Malwina pochłania tyle mojego czasu co 4 inne psy. Quote
rafali910 Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Odpoczywam Malwina rozmyśla nad swoim losem Quote
ocelot Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Piękna jest Nasza Malwinka, a Farcik to pulpet jednym słowem.;) Quote
zulugula Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Oba psiaki urocze. Nie powinno być problemu z ich adopcją. A jak wygląda sprawa z łapką Malwiny; opiera się na niej, kuleje? Quote
Recommended Posts