Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]Mam dużą prośbę..[/B] przygotowuję stronę w związku z akcją (na dogo i poza) sterylizacji i chciałabym tam umieścić zakładkę o bezdomności w Polsce.. Niestety, czasowo nie jestem w stanie tego sama ogarnąć i przygotować.
[B]Czy mógłby mi ktoś pomóc? [/B]
Ile jest psów bezdomnych jaki to jest problem, jakie koszty, jak się zwiększa itd...
Zdjęcia już po części mam, łącznie ze zgodą na ich wykorzystanie.

• Replies 3.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='kizimizi']no nasza gmina daje na sterylki i na czipy obowiązkowo a psy dalej podejrzanie znikaja. Te już zaczipowane i inne tez.
Co z tego ze schron zaczipuje jak i schron "wyda" i on dokumentacje prowadzi. Wszystko sie zawsze zgodzi.[/QUOTE]I co? Każdy gospodarz ma zaczipowanego psa? Zaczipowanego i zarejestrowanego? U EB też troche czipowano i Marek K czipowal...Czip bez rejestracji jest bezwartościowy.

W schronie może sie i zgodzi ale to zawsze mozna sprawdzić...

Posted

[quote name='"michal_sm"']Ja jeszcze raz powiem schroniska jedynie pod opieką fundacji.Żadnych prywatnych.[/quote]

[B]Fundacja pro zwierzęca nie jest żadnym gwarantem dobrostanu zwierząt, nie jest nawet gwarantem ich życia.[/B]
Proponuję zapoznanie się z MATRIXEM w Fundacji Zwierzyniec z Wielunia:
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/145348-MATRIX-mroczna-tajemnica-wieluA-skiej-Fundacji-Zwierzyniec[/URL]

Posted

Należało mnie zacytować w całości.Tylko pod opieką fundacji i niech konkurencyjne fundacje patrzą sobie na ręce.A kto odkrył nieprawidłowości w Wieluniu? Czy nie inna fundacja.

Posted

[quote name='gagata']I co? Każdy gospodarz ma zaczipowanego psa? Zaczipowanego i zarejestrowanego? U EB też troche czipowano i Marek K czipowal...Czip bez rejestracji jest bezwartościowy.

W schronie może sie i zgodzi ale to zawsze mozna sprawdzić...[/QUOTE]

no popatrz a u nas znikają a kontrole nic nie wykazują. Bo nie wierzę ze nagle adoptowany jest szary burek, który 6 lat siedzi wkulony w budę że tylko ogon wystaje! W papierach zawsze jest porzadek.

Posted

[quote name='"michal_sm"']A kto odkrył nieprawidłowości w Wieluniu? Czy nie inna fundacja.[/quote]

Brak dobrostanu ujawniła Fundacja EMIR.
Brak psów - zapoznasz się z MATRIXEM, to się dowiesz ...

Posted

No właśnie inna fundacja.Więc pomysł nie jest głupi bo jedni by pilnowali drugich.I jeszcze jedno fundacje by dopilnowały zmian w ustawach.Czy ktoś jest w stanie zabrać psa za nawet 1000 zł (masę psów)i za te pieniądze urządzić mu kojec ocieploną budę i dbać o jego stan zdrowia,sprzątać i żywić nawet do końca jego dni np 10 lat?NIE i dlatego powstają takie umieralnie.Fundacje jak by miały obowiązek mieć schroniska i o nie dbać i do tego jedni drugim by na ręce patrzyli to bardzo szybko doprowadzili by do wprowadzenia w życie zmian dotyczących bezdomnych zwierząt.Tanie hoteliki to 15-20 zł dziennie na psa (bez opieki weterynaryjnej)

Posted

Kizimizi, nie bardzo rozumiem, co chcesz wykazać..Jesli masz watpliwosci , to sprawdz, czy ten wyadoptowany Burek dobrze sie czuje w nowym domu i bedziesz wiedziała - jest tam, czy go nie ma a umowa to tylko zasłona dymna...Ja nawet nie wiem , o którym Ty schronie piszesz...

Posted

w tym rzecz ze nie mam mozliwosci sprawdzenia czegos takiego bo obowiazuje ochrona danych osobowych i nikt danych nie pokaże. Tylko jeżeli schronisko ma taką wolę (w stosuknu do wolontariuszy) albo w trakcie kontroli (tylko upoważnionym).
A zmierzam do tego, ze czipy nie rozwiazuja sparwy bo wiem z doswiadzcenia ze psy dalej znikaja.

Posted

Nie Aniu ,nie dopuszcza o ile mi wiadomo.
Każde miasto,gminia itp. ma obowiązek zapewnić opiekę zwierzętą bezdomnym ,uśmiercanie ich nie jest opieką !
Opieką jest odesłanie do schroniska !

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/178436-Stare-psiaki-z-Marmurowej-pragnAE-domku-RA-A-ne-wielkoA-ci-Pokochaj-je"][IMG]http://i50.tinypic.com/b4z4w4.jpg[/IMG][/URL][URL="http://www.dogomania.pl/threads/175207-a-a-da-schron-stary-ozzy-mini-mix-on-ka-w-depresji-z-chorymi-stawami"][IMG]http://img198.imageshack.us/img198/8571/ozzyh.jpg[/IMG][/URL][URL="http://tiny.pl/hm5qv"][U][IMG]http://img23.imageshack.us/img23/7259/widmo4.png[/IMG][/U][/URL][URL="http://www.dogomania.pl/forum/f1159/lodz-12-letni-dostojny-don-szaman-w-schronie-nie-ma-juz-czasu-142845"][IMG]http://img195.imageshack.us/img195/7254/szaman1kopia.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Po co te nagonki na schroniska typu Krężel,Dobrocin.Udowadniam jedynie,że w tym stanie rzeczy fundacje boją się jak ognia prowadzić schrniska bo i ich schroniska wyglądałyby tak samo bo za 1000 zł za psa to można sobie pogwizdać,a nie dobrze się psem opiekować.Swoją drogą i te 1000 zł to nasze pieniądze z podatków.A tak to jedynie kombinator bez skrupułów łasy na pieniądze jest w stanie zająć się taką działalnością ,a fundacje będą ich ścigać i przypisywać sobie miano obrońców zwierząt.Czy o to chodzi by nadal tak było?Bo tak to zaczynam rozumieć.

Posted

I o jedno tylko prosze jak ktoś chce mnie cytować to proszę by cytował całość mojej wypowiedzi,bo ktoś inny nie cofnąwszy się o ileś tam postów wstecz może mieć mylny obraz o co mi chodzi.Nie jestem przeciwnikiem żadnej pro zwierzęcej fundacji ,a raczej prowadzenie przez nich schronisk w końcu by doprowadziło do tego żeby bezdomne zaczeły mieć lepiej.

Posted

[quote name='"michal_sm"']No właśnie inna fundacja.Więc pomysł nie jest głupi bo jedni by pilnowali drugich.I jeszcze jedno fundacje by dopilnowały zmian w ustawach.Czy ktoś jest w stanie zabrać psa za nawet 1000 zł (masę psów)i za te pieniądze urządzić mu kojec ocieploną budę i dbać o jego stan zdrowia,sprzątać i żywić nawet do końca jego dni np 10 lat?NIE i dlatego powstają takie umieralnie.Fundacje jak by miały obowiązek mieć schroniska i o nie dbać i do tego jedni drugim by na ręce patrzyli to bardzo szybko doprowadzili by do wprowadzenia w życie zmian dotyczących bezdomnych zwierząt.Tanie hoteliki to 15-20 zł dziennie na psa (bez opieki weterynaryjnej)
Po co te nagonki na schroniska typu Krężel,Dobrocin.Udowadniam jedynie,że w tym stanie rzeczy fundacje boją się jak ognia prowadzić schrniska bo i ich schroniska wyglądałyby tak samo bo za 1000 zł za psa to można sobie pogwizdać,a nie dobrze się psem opiekować.Swoją drogą i te 1000 zł to nasze pieniądze z podatków.A tak to jedynie kombinator bez skrupułów łasy na pieniądze jest w stanie zająć się taką działalnością ,a fundacje będą ich ścigać i przypisywać sobie miano obrońców zwierząt.Czy o to chodzi by nadal tak było?Bo tak to zaczynam rozumieć.[/quote]

Akcja Krężel zaczęła się w sierpniu 2008 r.
W akcji przejmowania psów z mordowni urządzonych przez Biedrzycką w Krężelu i Maciejowicach uczestniczyły trzy organizacje pro zwierzęce: Pogotowie i Straż dla Zwierząt; EMIR; ARKA.
Przyłączyłam się do tej akcji nie będąc członkiem żadnej z w/w organizacji pro zwierzęcej.
Sama, jako osoba fizyczna zebrałam dla psów krężlowskich i maciejowickich ponad 2 tony karmy, ponadto m.in. leki i odżywki, w tym Advocate oraz masę akcesoriów.
Znalazłam miejsca dla 19 psów, które dzięki temu mogły opuścić te straszliwe obozy kaźni prowadzone przez Biedrzycką.
Widziałam na własne oczy, jak wyglądały te psy od Biedrzyckiej, które ja przejmowałam.
Mam dokumentację fotograficzną.
Nb. jeden z tych psów - krężlowska Pola weszła do naszej rodziny, ale to długa historia.
Zatem widać, że nie trzeba być członkiem żadnej organizacji pro zwierzęcej, aby zrobić coś konkretnego.

[B]W organizacjach pro zwierzęcych są tylko ludzie, a nie roboty z częściami zamiennymi.
Ludzie, którzy w większości przypadków wykonują pracę zawodową, uczą się, studiują, mają rodziny i nie są w stanie fizycznie wszystkiego dopilnować i tropić całe zło tego świata w kontekście dobrostanu i życia zwierząt, a do tego jeszcze walczyć o prawa zwierząt poprzez zmianę ustawodawstwa.
To wszystko musimy, a na pewno możemy wykonywać z powodzeniem my sami - każdy z nas, któremu nie jest obojętny los zwierząt.[/B]

Jeśli chcesz zrobić coś konkretnego w sprawie Biedrzyckiej, to proszę skontaktuj z Kahooną, która jest rzecznikiem Fundacji EMIR i która całą sprawę pilotuje.
Jeśli chcesz wykonać pracę w sprawie wieluńskiej Fundacji Zwierzyniec lub np. tzw. hotelu w Wojtyszkach, to proszę o kontakt na pw.

Mechanizmy przestępstw dokonywanych na zwierzętach są mi znane i jeśli zamierzasz jedynie dyskutować, to wybacz, ale z braku czasu nie dotrzymam Ci dłużej towarzystwa.

Posted

Nie dyskutuj.Też mam zwierzęta i pomagam innym oraz pracuję.Być może starasz się mnie zniechęcić bo pokazuję prawdę .Ja swoich zwierząt nie porzucę aby były zaniedbane bo będę mieć na celu ścigać tych ,którym urzędnicy dali możliwość na zbrodniczą działalność .Widzę co się dzieje ,a być może moje uwagi pomogą w uchwaleniu w miare dobrej ustawy.Mam też swoje lata i poza drobną pomocą zwierzakom z okolicy mogę służyć właśnie wychwytując w takich dyskusjach słuszne i mądre pomysły oraz kompletne bzdury jak np uważajcie komu kozy dajecie bo je będzie rozmnażał(to z wątku o umieralni u wróżki z Będzina.)Jesteś pewnie młoda za mojej młodości pies w rozlatującej się budzie był normą i na łańcuchu jak ktoś go na oczach innych nie katował to było uważane ,że pies ma dobrze.Cieszę się,że tacy młodzi ludzie mają już inne podejście .Pozdrawiam.