Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hexa ma krawacik i 2 skarpetki (stopki ;)), więc nie cała czarna.
A wygląda na czarną :lol:. Szukaj szczeniaka z takimi samymi znaczeniami to super będą razem wyglądać :p

Posted

Nie mogę oglądać czarnuchów małych, bo mi się trzeciego psa zaraz chce :placz:. Ale zabieram teraz Hexę na trochę, Shinulec ma czas przedcieczkowy i mi się trzeciego psa odechce szybciutko :evil_lol:

Posted

Na początku gratulacje za egzamin! :-)
I dobrze, że w przypadku psów wybierasz jedyny słuszny kolor :razz:

[quote name='bonsai_88'][B]Zmierzchnica[/B] cicho, bo inni się dowiedzą ;)... A na poważnie przecież pisałam, że wybór rasy był trudny, bo w paru jestem zakochana. W BOSach nie podoba mi się to co obecnie robi większość hodowców - miesza psy długowłose z krótkowłosymi... Bądź pewna, że po za aussiekami i BOSami było jeszcze wieeele ras, które musiałam dokładnie przemyśleć.[/QUOTE] Eeeem, jeśli mogę wtrącić. To jest genetyka, hodowca nawet kryjąc dwoma krótkowłosymi może spodziewać się długowłosych. Inna sprawa, BOSy tak naprawdę w Polsce dopiero się kształtują i powoli rysują się różne typy(sierść może być nawet bardzo krótka czy półdługa). Chyba coś mało jesteś w temacie ;)

Posted

[B]Vpassione[/B] toż nie przeczę, że mało w temacie siedzię ;). Ale nie zmienia to faktu, że moim zdaniem [podreślam - moim... reszta świata ma prawo do własnego ;)] nie powinno się mieszać 2 różnych rodzajów sierści. Wtedy ryzyko wymieszania jest dużo większe, dużo trudniej określić co się uzyska w późniejszych pokoleniach. Jeżeli hodowcy by tego pilnowali to dużo rzadziej dochodziło by do rodzenia się długowłosych szczeniaków po krotkowłosych rodzicach.

Ps. Genetykę dopiero co zdałyśmy razem z Birmą [tak, była na egzaminie ;)], więc radzę sobie z nią dość dobrze :)

Posted

[quote name='bonsai_88'][B]Vpassione[/B] toż nie przeczę, że mało w temacie siedzię ;). Ale nie zmienia to faktu, że moim zdaniem [podreślam - moim... reszta świata ma prawo do własnego ;)] nie powinno się mieszać 2 różnych rodzajów sierści. Wtedy ryzyko wymieszania jest dużo większe, dużo trudniej określić co się uzyska w późniejszych pokoleniach. Jeżeli hodowcy by tego pilnowali to dużo rzadziej dochodziło by do rodzenia się długowłosych szczeniaków po krotkowłosych rodzicach.
[/QUOTE]
[B]bonsai_88[/B], a ja mam pytanie. Dlaczego wg Ciebie rodzenie się długowłosych szczeniaków po krótkowłosych rodzicach i mieszanie długich z krótkimi jest złe?
Rasa (np. na wystawach) nie doczekała się rozdzielenia wg długości włosa i pewnie długo się jeszcze nie doczeka.
BOSy są jeszcze bardzo niewyrównane, dlaczego by ich nie mieszać?
Na prawdę niewiele hodowli specjalizuje się w hodowli jednego rodzaju włosa, bo i dlaczego powinno tak być? Populacja jest na tyle niewielka, że nie powinno się bazować np. tylko na krótkich psach. Szybko doprowadziło by to do strasznego zagęszczenia krwi, bo np. większość długowłosych psów w PL ma wielu wspólnych przodków.

Posted

[B]Angie[/B] bo takie jest moje zdanie ;). Po prostu ja tego nie popieram, ani mi się to nie podoba.... Co jak co, ale przy wyborze psa dla siebie chyba mam prawo kierować się własnymi widzimisiami :D

Posted

[quote name='bonsai_88'][B]Angie[/B] bo takie jest moje zdanie ;). Po prostu ja tego nie popieram, ani mi się to nie podoba.... Co jak co, ale przy wyborze psa dla siebie chyba mam prawo kierować się własnymi widzimisiami :D[/QUOTE]
No jasne, po prostu jestem ciekawa skąd takie zdanie ;)
Po raz pierwszy spotykam się z taką opinią, stąd moje zainteresowanie :P

Posted

[B]Angie[/B] po prostu chciałabym mieć pewność, że szczeniak będzie taki, jaki ma być.... a nie naciąć się tak, że z krótkowłosego po dorośnięciu zrobi sie długowłosy, albo wylinieje i zamiast długowłosego będę mieć krótkowłosego psiaka ;)

Posted

[quote name='bonsai_88'][B]Angie[/B] po prostu chciałabym mieć pewność, że szczeniak będzie taki, jaki ma być.... a nie naciąć się tak, że z krótkowłosego po dorośnięciu zrobi sie długowłosy, albo wylinieje i zamiast długowłosego będę mieć krótkowłosego psiaka ;)[/QUOTE]
Oj, [B]bonsai_88[/B], bez obrazy, ale na temat BOSów musisz jeszcze sporo się dowiedzieć ;)
Nie ma możliwości, że z krótkowłosego psa wyrośnie długowłosy i odwrotnie. To czy sierść w przyszłości będzie krótka, czy długa widać już u kilkudniowych szczeniaków. 100% pewności jest między 3-5 tygodniem życia.
Jest jeden bardzo szybki i skuteczny sposób sprawdzenia długości sierści u takich właśnie kilkutygodniowych maluchów.
Linienie to inna sprawa ;) Wtedy większość długich BOSów zamienia się w krótkie.

Posted

Jakim cudem chciałabyś się naciąć? Przy odbiorze szczeniaka masz już 100% pewność jakiej długości włos będzie u malucha(ba, taki laik jak ja potrafił rozróżnić mniej-więcej długość włosa u 3 tyg BOSków). Nie ulega on zmianie podczas rozwoju.

[quote name='Angie_']Linienie to inna sprawa ;) Wtedy większość długich BOSów zamienia się w krótkie.[/QUOTE] Dotyka to nie tylko BOSów :eviltong:

Posted

[B]Dziewczyny[/B] z tym to u mnie jak z nartami [mam do nich potworny uraz z przeszłości] - do rozumu dociera, ale serce nei chce słuchać ;). Swoją drogą BOSa to ja widziałam na oczy raz jeden [przepięknego psa].

Ps. A tak po za tym... czemu ma służyć ta pogadanka, skoro będę brać psa zupełnie innej rasy ;).

Posted

[B]bonsai[/B], po prostu żeby Cię z błędu wyprowadzić :-)
Jakbym wygadywała brednie na temat rasy, którą znasz, to chyba fajnie, że ktoś zwróci uwagę i "naprostuje" pewne kwestie ;-)

Ok.. a teraz wstawiaj zdjęcia Birmy :eviltong:

Posted

[B]Vpassione[/B] zdjęcia odpadają, czasu teraz na nie nie ma... Za to dzisiaj moje potwory miały ciekawe atrakcje pt. jak nie wpaść do piwnicy i jaką część działki możemy zdeptać. Tak, byliśmy oglądać domek :). W ciągu 2 tygodni mamy dać odpowiedź, czy go bierzemy czy nie... ale w stanie jest tragicznym...

Posted

[B]Maks[/B] ona by się bardziej z jedzenia albo zabawy frisbee ucieszyła [powoli przyzwyczajam ją do zwykłego, na szmacianym da się nią już kręcić w powietrzu :)]... ale mimo wszystko Musia została wygłaskana od ciebie ;).

A ja się wam pochwalę - Smoku zrobił dzisiaj po raz pierwszy siusiu... do kibelka, a nie nocnika :). Normalnie blada i dumna jestem, a moje cudowne dziecię właśnie ogląda baję [Zaczarowany olówek ;)] w nagrodę :D

Posted

[quote name='bonsai_88'] ... ale mimo wszystko Musia została wygłaskana od ciebie ;).

A ja się wam pochwalę - Smoku zrobił dzisiaj po raz pierwszy siusiu... do kibelka, a nie nocnika :). Normalnie blada i dumna jestem, a moje cudowne dziecię właśnie ogląda baję [Zaczarowany olówek ;)] w nagrodę :D[/QUOTE]

to dobrze;)

No Smok jest już dużym Chłopcem!!! Gratulacje:):)

Posted

Ha, mam kolejną nowinę - Birma w końcu daje się ładnie czesać na stojąco, dzisiaj wytrzymała [z wyrzutem w oczach, ale wytrzymała ;)] całe czesanie :). Może w końcu będę miała jak normalnie ścinać psa [wcześniej musiałam młodą położyć, bo inaczej mi zwiewała]....

Posted

[quote name='bonsai_88']Ha, mam kolejną nowinę - Birma w końcu daje się ładnie czesać na stojąco, dzisiaj wytrzymała [z wyrzutem w oczach, ale wytrzymała ;)] całe czesanie :). Może w końcu będę miała jak normalnie ścinać psa [wcześniej musiałam młodą położyć, bo inaczej mi zwiewała]....[/QUOTE]

To same super wiadomości:):):)

Posted

Buziaki dla dzielnego Smoka - już 'menszczyzna' z niego :multi: :loveu:. Może Ci chrześniaka podeślę, bo on do kibelka nadal nie chce i trzeba go do domu prowadzić jak mu się zachce a my nocnika nie posiadamy :roll:.
Birma też dzielna dziewczynka :loveu: