Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Monia żartuję przecież ;). A na poważnie - żebym weszła na narty muszą być spełnione 3 warunki:
- muszę mieć sprzęt ;)
- musi być śnieg ;)
i najważniejsze - muszę mieć chociaż trochę czasu....

A tak swoją drogą mówiłam wam już, że Smoku od wiosny będzie chodził na konie? Mam nadzieję, że pomoże to na jego problemy z równowagą i niedorozwój ruchu się dzięki temu całkowicie cofnie :). Bo Smoku UMIE już wykonywać wszystkie prawidłowe ruchy tylko widać, że często on się po prostu boi... Swoją drogą - na koniach był już 2 razy, raz na kucyku [po 1 okrążeniu się rozpłakał, więc go zabrałam, to było rok temu ;)], a raz ze mną na przepięknym ogierze... Mógł wsiąść, bo Imen jak jest sam to jest łagodniejszy od większości znanych mi wałachów/klaczek [co innego w towarzystwie - w końcu to ogier]. Wtedy specjalnie byliśmy sami na ujeżdżalni - potrzebowałam olewającego wszystko konia do przyzwyczajenia Birmy że ja siedzę tam u góry... u tego konia nie jest pewne czy by w ogóle zareagował na uszczypnięcie w nogę [próby z bliskiej - jakiś metr/dwa - odległości olewał idealnie] ;)

Posted

-sprzęt będzie niedługo
-śnieg jest
-no a czas to jakoś ostatnio za szybko ucieka w ciągu doby :shake:

Ale Smokuś fajnie będzie miał :loveu:. Jego zdjęcia też można zamówić? :razz:
A Birmie co ciekawego wymyślisz? Bo Ty narty, Smok konie, a Birma z nudów będzie umierać :mad:

Posted

[B]Monia[/B] ja do koni też mam zamiar wrócić [jeżeli kolano pozwoli], więc może w końcu uda mi się Birmę przyuczyć do biegania przy koniach. I tak młoda w ciągu 2 lat zrobiła duży postęp - jak za pierwszym razem zobaczyła konia przez siatkę [idiotka wyprowadziła konia na małe pastwisko tuż obok placu, gdzie szkoliliśmy psy - akurat były wszystkie spuszczone] to zaczęła atakować z taką zaciekłością, że miałam duży problem ją opanować... no i autentycznie bałam się o dziewczynę, która była na małym pastwisku razem z rozszalałym ze strachu koniem - wierzgał na wszystkie strony itp.. Za to jak parę miesięcy temu [jakieś poł roku] musiałam przerwać jazdę z powodu problemów z nogą to Birmę można było puścić luzem przy spokojnie pasącym się koniu [olewała], ale jak koń próbował biegać to próbowała szczypać [nie mylić z gryzieniem!]. No i już dało ją się opanować głosem jak była przywiązana do słupa, a ja siedziałam na koniu.

Za to jeżeli z koniami nie wyjdzie to wracamy do roweru + ciągnięcia... może agility jeżeli noga pozwoli... no i frisbee, bo w końcu kojarzy co się z tym robi :)

Posted

Agility to świetny pomysł! Może się kiedyś na zawodach spotkamy?
Mokka też ma problemy z kolanem, a biega z prawie szetlandem i szurniętym kelpikiem.

Trzymam kciuki za podróż bez przygód tym razem.

Posted

[quote name='DorkaWD']No i dostałam śliczną kanciastą "4" :D po byłam już o 9 więc pojechałam do domu o10 ;-) Więc pewnie i tak by nie wyszło. Ale następnym razem...
Ja też zaczynam odpoczywać.. Baw się dobrze na mazurach (SZCZĘŚCIARO!)[/QUOTE]
Nooo, a tak się obawiałas tego egzaminu... Brawo!

Pzdr.

Posted

A ja mam dla was 3 nowiny...
Po pierwsze - zdałam chemię :D...
Po drugie - w końcu ustalono PRZYBLIŻONĄ datę wzięcia drugiej suni [i rasę przy okazji] :). Najprawdopodobniej za ok. półtorej roku stanę się właścicielką PORTUGALSKIEGO PSA WODNEGO :D. Dłuuugo zastanawiałam się nad rasę [moja druga miłość to aussie], ale jednak miłość do mojej portugalskiej wariatki przesądziła sprawę ;). Psina będzie sprowadzana z Czech albo Niemiec [no, jeszcze Anglia jest możliwa i mooooże Francja], ponieważ w Polsce jest bardzo mała ilość psów tej rasy, a ja chcę mieć sukę hodowlaną - moje marzenie od paru lat.
Po trzecie - niestety padł mi komputer, wiec bedę sie raczej rzadko pokazywać :(... w tej chwili szukam gwarnacji, żeby go wysłać do naprawy...

Posted

A ja mam dla was 3 nowiny...
Po drugie - w końcu ustalono PRZYBLIŻONĄ datę wzięcia drugiej suni [i rasę przy okazji] :). Najprawdopodobniej za ok. półtorej roku stanę się właścicielką PORTUGALSKIEGO PSA WODNEGO :D. Dłuuugo zastanawiałam się nad rasę [moja druga miłość to aussie], ale jednak miłość do mojej portugalskiej wariatki przesądziła sprawę ;). Psina będzie sprowadzana z Czech albo Niemiec [no, jeszcze Anglia jest możliwa i mooooże Francja], ponieważ w Polsce jest bardzo mała ilość psów tej rasy, a ja chcę mieć sukę hodowlaną - moje marzenie od paru lat.
Po trzecie - niestety padł mi komputer, wiec bedę sie raczej rzadko pokazywać :(... w tej chwili szukam gwarnacji, żeby go wysłać do naprawy...

Posted

[quote name='bonsai_88']A ja mam dla was 3 nowiny...
Po trzecie - niestety padł mi komputer, wiec bedę sie raczej rzadko pokazywać :(... w tej chwili szukam gwarnacji, żeby go wysłać do naprawy...[/QUOTE]

Gratulujemy zdanego egzaminu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

....no nareszcie właściwa decyzja, aż chce mi się powiedzieć....a nie mówiłam:eviltong:

Posted

Gratulacje :multi:
I się zakochałaś w rasie :lol:. A ja na rasę się zdecydować nie potrafiłam i mam moje burki :evil_lol: [SIZE=1](TZ chciał bullowatego i marudzi, że zamiast kundle sprowadzać to mogłam się za hodowlą rozglądać..)[/SIZE].

Posted

[B]Monia[/B] zakochana to ja jestem w paru rasach, ale jednak charakter portugalczyków mnie rozkłada na łopatki. Po prostu psa o lepszym [dla mnie] charakterze chyba nie ma ;). Niestety będę musiała jakąś przeżyć ich fryzurkę wystawową, bo za nią nie przepadam....

[B]Maks[/B] miło wiedzieć, że tutaj zaglądasz :)

[B]Pestka [/B]ciebie też dawno nie widziałam

Posted

Hm, czy ktoś tutaj, dawno temu, kiedyś, tak przypadkiem, nie chciał BOSa? :diabloti: Tak coś pamiętam. Portugalczyki są cuuudne :loveu: Gdybym miała mieć rasowego psa (ha, ha, ha) to bym się zastanawiała nad nimi, barbetami albo którymś z owczarków (zainteresował mnie bardzo pikardyjski, napisali o nim w Moim Psie, ciekawe czy rzeczywiście takie fajne są :cool1:). Nie gratuluję może na zapas, ale trzymam kciuki, żeby do galerii Birmy dołączył kiedyś wymarzony szczylek :evil_lol:

Posted

[B]Zmierzchnica[/B] cicho, bo inni się dowiedzą ;)... A na poważnie przecież pisałam, że wybór rasy był trudny, bo w paru jestem zakochana. W BOSach nie podoba mi się to co obecnie robi większość hodowców - miesza psy długowłose z krótkowłosymi... Bądź pewna, że po za aussiekami i BOSami było jeszcze wieeele ras, które musiałam dokładnie przemyśleć.

Posted

Pewnie, chyba nigdy wybór rasy nie jest łatwy ;) Tylko chciałam się upewnić się, dobrze pamiętałam ;) Ja przed Frotkiem brałam pod uwagę aussie, weimary, ONki, leonbergery, w sumie BOSy też mi się przez głowę przewijały... Ła, dużo tego było, i często skrajnie różne rasy. No, ale mam powalonego kundla i problem rozwiązał się sam :diabloti:

Posted

Wiecie, tuż przed wzięciem Birmy miałam zamówionego pudla dużego... po najpiękniejszym pudlu, jakiego kiedykolwiek widziałam na oczy - Fordzie [']. Ze szczeniaka zrezygnowałam jakieś 2-3 dni po wzięciu młodej, jak stwierdziłam że jej już nikomu nie oddam ;)

Posted

Bo te kundle wredne same nas wybierają, a to nam się wydaje, że się nad nimi litujemy i takie tam :evil_lol: Noo.. ale chyba warto ;) W każdym razie Fro za żadnego rasowca bym nie oddała, choć czasem mówię mu inaczej :diabloti: