Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wena mi się skończyła :( ale jak znów przyjdzie to może jeszcze cosik dopiszę :D
Coś jeszcze trzeba zrobić??
Może komuś wątek założyć??
:D :D :D

• Replies 2.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Pusto się tu zrobiło.

We wrześniu Psia Wachta organizuje ciekawe szkolenie poświęcone przepisom dotyczącym psów:
Psie paragrafy

Dodaj
Data:
22-23 października 2010

Prowadzący:
Anna Kiepas-Kokot, Paulina Ziółkowska-Radomiak, Magda Urban

Miejsce:
Poznań

Rodzaj szkolenia:
Wykład teoretyczny

Cena A:
150 zł (przed 15 września)

Cena B:
200 zł (po 15 września)

• Od ceny seminarium przysługują zniżki.
  • Nie przewidujemy udziału psów w tym seminarium.
  • Rozpoczęcie seminarium: sobota godz. 10:00, zakończenie: niedziela godz. 16:00.

PROGRAM SEMINARIUM
SOBOTA
10:00-13:00 Anna Kiepas-Kokot: "Działania interwencyjne dla zwierząt w potrzebie. Chęci a możliwości organizacyjne i prawne"

1. Uprawnienia organizacji pozarządowych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, wynikające z Ustawy o ochronie zwierząt.
  2. Rola prawa lokalnego w działalności interwencyjnej (zakaz handlu zwierzętami w miejscach publicznych i inne aspekty Regulaminu utrzymania czystości i porządku w gminie).
  3. Formy realizacji uprawnień organizacji w działaniach interwencyjnych (tymczasowe odbieranie zwierząt, funkcja oskarżyciela posiłkowego, opiniowanie uchwał o wyłapywaniu bezdomnych zwierząt, zapewnienie opieki zwierzętom bezdomnym).
  4. Narzędzia działań interwencyjnych (zasoby ludzkie, zaplecze do pomagania, finansowanie działalności organizacji, współpraca ze służbami i instytucjami).
  5. Modele działań interwencyjnych: pomaganie zwierzętom, czy karanie sprawców. Jak długo pomagać, kiedy zacząć karać, czyli trudne wybory działalności interwencyjnej.
  6. Dokumentacja działań interwencyjnych, profesjonalizm w działaniach i szukanie akceptacji i poparcia dla działań w społeczeństwie.
  7. Rola mediów w działalności interwencyjnej. Kiedy media pomagają a kiedy szkodzą? Jak informować o losie zwierząt nie epatując okrucieństwem?

13:00-14:00 obiad
14:00-17:00 Anna Kiepas-Kokot: "Charakterystyczne przykłady działań interwencyjnych - studium przypadków"
NIEDZIELA
9:00-10:30 Paulina Ziółkowska-Radomiak: "Potrzeby psów w miastach"
10:30-12:00 Magda Urban: "Jak radzą sobie inni - psie przepisy w innych krajach"
12:00-13:00 obiad
13:00-16:00 Anna Kiepas-Kokot: "Jak poprawić zwierzętom warunki życia w mieście - kilka szczecińskich przykładów działań"

1. Miejscy sojusznicy – czyli komu zależy na zwierzętach w mieście?
  2. Co miasto może, co miasto musi dla zwierząt?
  3. Jak przekonywać władze miasta do udziału w działaniach na rzecz poprawy warunków bytowania zwierząt w mieście? Rola mediacji i rzeczowych argumentów w zdobywaniu sojuszników.
  4. Miejskie wybiegi dla psów w Szczecinie. Finansowanie ich budowy i utrzymania. Zasady korzystania z wybiegów.
  5. Jak pogodzić interesy sojuszników i przeciwników bytowania psów w mieście? Regulaminy porządku domowego.
  6. Liberalizm kagańcowy – próba przekonania do zaufania zwierzętom i ich właścicielom.

Ja się wybieram, ktoś jeszcze?

Posted

no ładnie, jayo mi wysłała zdjęcia suni i juz mam spanie z głowy...
Martwimy się o tą sunię. Ma około pół roku, jest wychudzona, apatyczna. Gdyby znalazł się dt, mogłaby przyjechać na leczenie i polepszanie formy

Posted

Pusto mi w domu po wyjeżdzie Silvy-Kiki. Teraz jestem w trakcie remontu ale... kusi mnie, kusi.. :) muszę jeszcze z dziewczynkami pogadać jak one to widzą bo w czasie roku szkolnego to ja małoczasowa ale wieczorne spacery 1-1,5 godz to moja ulubiona rozrywka :)

Posted

Nie ma nad czym się zastanawiać!!! :-)
Brać, by maluchy i podrostki najważniejszego okresu w swoim życiu nie spędziły w schronisku!

Będę się powtarzać, ale tymczas to często jedyna szansa, by psiak był normalnym, zsocjalizowanym, niebojącym się wszystkiego psem w życiu dorosłym.

Jest tyle fajnych psiaków w Kruszewie, które swojej szansy potrzebują...

Posted

Kurczę, ja od jakiegoś czasu namawiam mamę na dt. Ostatnio jej tłumaczyłam, że to nie jest dla psa krzywda, tylko pomoc i chyba jednak coś załapała. Myślałam o sierpniu, bo raczej cały będę siedziała w domu. Fajnie by było, jakby mi się ją udało namówić. Powiedzcie mi tylko jak to jest, schronisko daje karmę czy pieniądze na wyżywienie psiaka? Myślałam o jakimś niewielkim młodym psie, z uwagi na to, że mam setera w domu. Na razie nic nie obiecuję, namawiam mamę ;)

Posted

Esperanza :) wziąć łatwo ale opieke zapewnic to troche trudniej :) trojaczki dały mi szkołę :) ale warto było :)
muszę remont zrobić w domku i dopiero zacznę myśleć a ugadywać już będę teraz
.. pusto i smutno bez Kiki.. nawet Bunia smętna chodzi..

Posted

Ja wiem, że nie jest łatwo, sama miałam u siebie nie jednego zwierza. Chociaż w większości były to koty, leczyć, karmić i pilnować, a często i oswajać musiałam.
Cieszę się, że wszystkim znalazłam domy i tylko 2 tymczasówki się u mnie zalęgły:

bebcik jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczna za opiekę nad trojaczkami. W obecnej sytuacji nie byłam w stanie sama zapewnić im dt. Dzięki Tobie nie trzeba było ich rozdzielać, co na pewno korzystnie wpłynęło na ich psychikę.

magmar schronisko może zapewnić opiekę weterynaryjną, co i tak jest dużym ułatwieniem dla dt. Na karmę możemy się dorzucić.
Mam nadzieję, że decyzja Twojej mamy będzie pozytywna, ale dobrze by było, gdyby zadzwoniła do mnie, abym mogła jej wyjaśnić, z czym związane jest tymczasowanie psiaka.

beka wielkie dzięki za pomoc, trzymam kciuki by coś ruszyło.
Nic na razie nie udało mi się więcej dowiedzieć.

Posted

Nie masz za co być wdzięczna bo to ja miałam radość z bycia z tymi szczeniorkami. roboty trochę ale ile zabawy i radości :) No i porządku nas nauczyły-wszyscy chowają buty do szafy. Poległ tylko jeden-oczywiście mój :P A moja Bunia też nauczyła się cierpliwości :) no cóż Kika wieszała jej sie na faflach, uszach i nodze a ta, jak gdyby nic, szła dalej. :)
ech... pustki w domu moim.. i wielki bałagan-malowanie itp. Pewnie jeszcze tydzień. Cudne "tymczasy" masz :) i jakie zgodne :)
Bunia nie lubi kotów po tym jak jeden super rozbojnik uspokoił, wtedy jeszcze szczeniaka, kilkoma pacnięciami po jazgoczącym pysku :)

Posted

Uwaga, uwaga!
Do schroniska trafiły dla śliczne kociaki. Jeden jest dymny, drugi jasno-rudy. Mają koci katar, ale czują się coraz lepiej. Są w wieku około 6 tygodni.
Czy ktoś może je wziąć do dt?
Takie maluchy szybko znajdą domy z racji swojego umaszczenia...

Heman, Krakers i Jagoda mają dom :-)

Posted

esperanza napisał(a):
Uwaga, uwaga!
Do schroniska trafiły dla śliczne kociaki. Jeden jest dymny, drugi jasno-rudy.Czy ktoś może je wziąć do dt?

Heman, Krakers i Jagoda mają dom :-)

Kotki u mnie w domu to niemożliwe bo Bunia nie cierpi mimoże ja kocham kociaki, niestety
Jagoda w domku :) Hetman, Krakers też :) takie dobre wiadomości :)

Posted

a tak dokladniej to Ania-tygrysiczka ;)
Nawet jesli sama nie jest z Radomia to wiem, ze ma kontakt z dziewczynami stamtąd. W zeszlym roku odbieralam od niej malutka Pole na dworcu zachodnim, a Pola znaleziona byla wlasnie kolo Radomia
chyba ze cos poplatalam, co nie jest niemożliwe :)