Kika9004 Posted July 19, 2010 Posted July 19, 2010 Wena mi się skończyła :( ale jak znów przyjdzie to może jeszcze cosik dopiszę :D Coś jeszcze trzeba zrobić?? Może komuś wątek założyć?? :D :D :D Quote
esperanza Posted July 23, 2010 Author Posted July 23, 2010 Pusto się tu zrobiło. We wrześniu Psia Wachta organizuje ciekawe szkolenie poświęcone przepisom dotyczącym psów: Psie paragrafy Dodaj Data: 22-23 października 2010 Prowadzący: Anna Kiepas-Kokot, Paulina Ziółkowska-Radomiak, Magda Urban Miejsce: Poznań Rodzaj szkolenia: Wykład teoretyczny Cena A: 150 zł (przed 15 września) Cena B: 200 zł (po 15 września) Od ceny seminarium przysługują zniżki. Nie przewidujemy udziału psów w tym seminarium. Rozpoczęcie seminarium: sobota godz. 10:00, zakończenie: niedziela godz. 16:00. PROGRAM SEMINARIUM SOBOTA 10:00-13:00 Anna Kiepas-Kokot: "Działania interwencyjne dla zwierząt w potrzebie. Chęci a możliwości organizacyjne i prawne" Uprawnienia organizacji pozarządowych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, wynikające z Ustawy o ochronie zwierząt. Rola prawa lokalnego w działalności interwencyjnej (zakaz handlu zwierzętami w miejscach publicznych i inne aspekty Regulaminu utrzymania czystości i porządku w gminie). Formy realizacji uprawnień organizacji w działaniach interwencyjnych (tymczasowe odbieranie zwierząt, funkcja oskarżyciela posiłkowego, opiniowanie uchwał o wyłapywaniu bezdomnych zwierząt, zapewnienie opieki zwierzętom bezdomnym). Narzędzia działań interwencyjnych (zasoby ludzkie, zaplecze do pomagania, finansowanie działalności organizacji, współpraca ze służbami i instytucjami). Modele działań interwencyjnych: pomaganie zwierzętom, czy karanie sprawców. Jak długo pomagać, kiedy zacząć karać, czyli trudne wybory działalności interwencyjnej. Dokumentacja działań interwencyjnych, profesjonalizm w działaniach i szukanie akceptacji i poparcia dla działań w społeczeństwie. Rola mediów w działalności interwencyjnej. Kiedy media pomagają a kiedy szkodzą? Jak informować o losie zwierząt nie epatując okrucieństwem? 13:00-14:00 obiad 14:00-17:00 Anna Kiepas-Kokot: "Charakterystyczne przykłady działań interwencyjnych - studium przypadków" NIEDZIELA 9:00-10:30 Paulina Ziółkowska-Radomiak: "Potrzeby psów w miastach" 10:30-12:00 Magda Urban: "Jak radzą sobie inni - psie przepisy w innych krajach" 12:00-13:00 obiad 13:00-16:00 Anna Kiepas-Kokot: "Jak poprawić zwierzętom warunki życia w mieście - kilka szczecińskich przykładów działań" Miejscy sojusznicy – czyli komu zależy na zwierzętach w mieście? Co miasto może, co miasto musi dla zwierząt? Jak przekonywać władze miasta do udziału w działaniach na rzecz poprawy warunków bytowania zwierząt w mieście? Rola mediacji i rzeczowych argumentów w zdobywaniu sojuszników. Miejskie wybiegi dla psów w Szczecinie. Finansowanie ich budowy i utrzymania. Zasady korzystania z wybiegów. Jak pogodzić interesy sojuszników i przeciwników bytowania psów w mieście? Regulaminy porządku domowego. Liberalizm kagańcowy – próba przekonania do zaufania zwierzętom i ich właścicielom. Ja się wybieram, ktoś jeszcze? Quote
xmartix Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 dziewczyny Jadzia i Jamajka mają domy? pytam bo aktualizuję mikruskowy wątek Quote
beka Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 no ładnie, jayo mi wysłała zdjęcia suni i juz mam spanie z głowy... Martwimy się o tą sunię. Ma około pół roku, jest wychudzona, apatyczna. Gdyby znalazł się dt, mogłaby przyjechać na leczenie i polepszanie formy Quote
Kika9004 Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Ładna..., biedulka z niej, wygląda na taką smutną :( Quote
bebcik Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Śliczna i taka smutna... coś o niej więcej wiadomo? Quote
esperanza Posted July 28, 2010 Author Posted July 28, 2010 [quote name='xmartix']dziewczyny Jadzia i Jamajka mają domy? pytam bo aktualizuję mikruskowy wątek Jadzia ma dom, ale w schronisku jest Jadzia 2: http://www.kruszewo.schronisko.org/?option=com_content&view=article&id=286 Dla Jamajki coś się kroi, ale jeszcze nic konkretnego nie wiem. Wiek psiaków zaraz dodam. Co do suni w typie onka, postaram się dziś dowiedzieć co u niej słychać. Quote
bebcik Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Pusto mi w domu po wyjeżdzie Silvy-Kiki. Teraz jestem w trakcie remontu ale... kusi mnie, kusi.. :) muszę jeszcze z dziewczynkami pogadać jak one to widzą bo w czasie roku szkolnego to ja małoczasowa ale wieczorne spacery 1-1,5 godz to moja ulubiona rozrywka :) Quote
esperanza Posted July 28, 2010 Author Posted July 28, 2010 Nie ma nad czym się zastanawiać!!! :-) Brać, by maluchy i podrostki najważniejszego okresu w swoim życiu nie spędziły w schronisku! Będę się powtarzać, ale tymczas to często jedyna szansa, by psiak był normalnym, zsocjalizowanym, niebojącym się wszystkiego psem w życiu dorosłym. Jest tyle fajnych psiaków w Kruszewie, które swojej szansy potrzebują... Quote
magmar Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Kurczę, ja od jakiegoś czasu namawiam mamę na dt. Ostatnio jej tłumaczyłam, że to nie jest dla psa krzywda, tylko pomoc i chyba jednak coś załapała. Myślałam o sierpniu, bo raczej cały będę siedziała w domu. Fajnie by było, jakby mi się ją udało namówić. Powiedzcie mi tylko jak to jest, schronisko daje karmę czy pieniądze na wyżywienie psiaka? Myślałam o jakimś niewielkim młodym psie, z uwagi na to, że mam setera w domu. Na razie nic nie obiecuję, namawiam mamę ;) Quote
bebcik Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Esperanza :) wziąć łatwo ale opieke zapewnic to troche trudniej :) trojaczki dały mi szkołę :) ale warto było :) muszę remont zrobić w domku i dopiero zacznę myśleć a ugadywać już będę teraz .. pusto i smutno bez Kiki.. nawet Bunia smętna chodzi.. Quote
esperanza Posted July 28, 2010 Author Posted July 28, 2010 Ja wiem, że nie jest łatwo, sama miałam u siebie nie jednego zwierza. Chociaż w większości były to koty, leczyć, karmić i pilnować, a często i oswajać musiałam. Cieszę się, że wszystkim znalazłam domy i tylko 2 tymczasówki się u mnie zalęgły: bebcik jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczna za opiekę nad trojaczkami. W obecnej sytuacji nie byłam w stanie sama zapewnić im dt. Dzięki Tobie nie trzeba było ich rozdzielać, co na pewno korzystnie wpłynęło na ich psychikę. magmar schronisko może zapewnić opiekę weterynaryjną, co i tak jest dużym ułatwieniem dla dt. Na karmę możemy się dorzucić. Mam nadzieję, że decyzja Twojej mamy będzie pozytywna, ale dobrze by było, gdyby zadzwoniła do mnie, abym mogła jej wyjaśnić, z czym związane jest tymczasowanie psiaka. beka wielkie dzięki za pomoc, trzymam kciuki by coś ruszyło. Nic na razie nie udało mi się więcej dowiedzieć. Quote
bebcik Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Nie masz za co być wdzięczna bo to ja miałam radość z bycia z tymi szczeniorkami. roboty trochę ale ile zabawy i radości :) No i porządku nas nauczyły-wszyscy chowają buty do szafy. Poległ tylko jeden-oczywiście mój :P A moja Bunia też nauczyła się cierpliwości :) no cóż Kika wieszała jej sie na faflach, uszach i nodze a ta, jak gdyby nic, szła dalej. :) ech... pustki w domu moim.. i wielki bałagan-malowanie itp. Pewnie jeszcze tydzień. Cudne "tymczasy" masz :) i jakie zgodne :) Bunia nie lubi kotów po tym jak jeden super rozbojnik uspokoił, wtedy jeszcze szczeniaka, kilkoma pacnięciami po jazgoczącym pysku :) Quote
esperanza Posted July 29, 2010 Author Posted July 29, 2010 Uwaga, uwaga! Do schroniska trafiły dla śliczne kociaki. Jeden jest dymny, drugi jasno-rudy. Mają koci katar, ale czują się coraz lepiej. Są w wieku około 6 tygodni. Czy ktoś może je wziąć do dt? Takie maluchy szybko znajdą domy z racji swojego umaszczenia... Heman, Krakers i Jagoda mają dom :-) Quote
esperanza Posted July 29, 2010 Author Posted July 29, 2010 Karolcia. Sunia już czuje się lepiej, ale domek, domek potrzebny... Quote
bebcik Posted July 29, 2010 Posted July 29, 2010 esperanza napisał(a):Uwaga, uwaga! Do schroniska trafiły dla śliczne kociaki. Jeden jest dymny, drugi jasno-rudy.Czy ktoś może je wziąć do dt? Heman, Krakers i Jagoda mają dom :-) Kotki u mnie w domu to niemożliwe bo Bunia nie cierpi mimoże ja kocham kociaki, niestety Jagoda w domku :) Hetman, Krakers też :) takie dobre wiadomości :) Quote
Kika9004 Posted July 30, 2010 Posted July 30, 2010 Jagoda ma dom??? Super !!! Już lecę ogłosić to na jej wątku!! Quote
esperanza Posted July 30, 2010 Author Posted July 30, 2010 Kto jest z Radomia? Poszukiwana jest osoba do sprawdzenia domu dla Jerzyka. Quote
karolina_g_k Posted July 30, 2010 Posted July 30, 2010 a tak dokladniej to Ania-tygrysiczka ;) Nawet jesli sama nie jest z Radomia to wiem, ze ma kontakt z dziewczynami stamtąd. W zeszlym roku odbieralam od niej malutka Pole na dworcu zachodnim, a Pola znaleziona byla wlasnie kolo Radomia chyba ze cos poplatalam, co nie jest niemożliwe :) Quote
esperanza Posted August 4, 2010 Author Posted August 4, 2010 Odeszły za TM 3 maluchy. Ostatnia sunia z miotu walczy. Psiaki powyżej 5 miesiąca życia czują się dobrze. Quote
Recommended Posts