gameta Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 No a jak nie przed świętami ? Będzie co do koszyczka włożyć :diabloti: Benia, a może z krmem dla dzieci łatwiej ci z kupalem pójdzie ? :evil_lol: A specjalnie dla Ciebie i Maupy - zobaczcie co znalazłam: http://moim-zabim-okiem.blog.pl/ pewnie to o czym myślę będzie widać tylko dziś i jutro, ale jest w temacie ;) Quote
Ewusek Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 [quote name='Benia-b']Hm...a nie można było napisać, że Trovet to karma:evil_lol:-nie słyszałam o niej-teraz dopiero sprawdziłam-myslałam, że to jakis lek trzustkowy:p Poczytam co to za cudo-jak dobre-zakupimy... Napisz prosze Ewusku pełną nazwę bo to chyba nie ta:-choć ta tez dla trzustkowców. A jaka wielkośc kuleczek? TROVET Highly Digestible Liverprotecting Diet TROVET hepatic czyli HLD... dokladnie ta co napisalas :-) kuleczki a właściwie kwiatuszki sa duze :-( Tutaj masz porownanie roznych karm od lewej: Brit adult large breed, Trovet HLD, Acana adult, Acana extreeme, Purina Cat i monety - 1 zł, 50 gr i 1 gr: tutaj widac, ze trovetowy kwiatek jest wiekszy od 50 gr ale idealnie wpasowuje sie w 1 zl... jest płaski: tak wyglada nowe opakowanie (wczesniej bylo biale z fioletowym trojkatem rownoramiennym): Tutaj masz puszki a tutaj sucha karme jakbys reflektowala moge ci zamowic u siebie w hurtowni, bo Kuba tam bedzie w piatek... cena worka tam kosztuje niecale 150 zl a w animalii 191 zl za worek 12,5 kg. puszki sa tansze u mnie o ok 2,50 zl. opis karmy HLD: HLD jest dietą dla psów wymagających smacznego, lekkostrawnego i skoncentrowanego źródła pokarmu i dla psów osłabionych (np. po zabiegach chirurgicznych). Nie zawiera niestrawnych cukrów, glutenu , pszenicy i białka sojowego. Zawiera podwyższony poziom witamin z grupy B, lecytyny i choliny. Cechuje się wysoką smakowitością. Składniki : Mielona kukurydza, mięso z kurcząt (pow. 30 %), ryż, owies, kazeina , tłuszcz zwierzęcy, olej sojowy, pulpa buraczana, minerały, witaminy, wysuszone drożdże piwne, przeciwutleniacze BHT i BHA. Nie zawiera sztucznych substancji koloryzujących, smakowych i zapachowych. Skład: Białka 26,50 %, Tłuszcz 15,00 %; ; Włókno 1,00 %, Popiół 6,00 %; Wilgotność 9,00 % Witamina A 20 000 IU/kg; Witamina E 200.00 mg/kg, Witamina D 2 000 IU/kg a przy alergii pokarmowaje dobra jest RRD, czyli z krolikiem: TROVET RRD ( Rabbit Rice Diet ) dla psów jest kompletną i łatwostrawną dietą pokarmową. Jest specjalnie opracowaną w celu zmniejszenia nietolerancji na pewne składniki pokarmowe, a tym samym wyeliminowania alergii pokarmowej. Właściwości: wyselekcjonowane źródła białek i węglowodanów, niezbędne kwasy tłuszczowe. Analiza : Białko 22 .0 %, tłuszcz 14 .0 %, włókno 2 ,0 % , popiół 6,5 % , wilgoć 9.0 %, Ca 1,1%, P 0,9 %, Na 0,3 %, K 0,57 %, Zn 195 ppm, Cu 25 ppm, kwas linolowy 2, 2 %, Witamina A 20,000 IU / kg , Witamina D 3 2,000 IU / kg, Witamina C 200 mg / kg , mWitamina E 200 mg / kg , betaina 0,1 %, inositol 0,01 %, biotyna 0,5 ppm Składniki: Zboża (100 % ryż) , mięso (100 % mięso z królika), oleje i tłuszcze, składniki mineralne i witaminy Wskazówki żywieniowe: Żywienie dietą TROVET RRD jest zalecane od 3 do 8 tygodni lub według opinii lekarza weterynarii. Zwierzęciu należy zapewnić stały dostęp do miski z czystą i świeżą wodą. Informacje dodatkowe: TROVET RRD jest dietą zalecaną szczególnie dla psów u których możemy spodziewać się alergii pokarmowych zarówno szczeniąt jak i psów dorosłych. U tych zwierząt powinna być stosowana przez całe ich życie. Niestety nie wiem jakie sa granulki RRD, bo jak Sigma miala podejrzenie alergii pokarmowej to jadla acane z lososiem i ziemniakami - kulki wielkosci acany adult. Poczatkowo Sigma nie chciala jesc troveta, widocznie malosmaczny a ona zawsze byla wybredna, ale teraz troche jej dosmaczam puszka i wymiata :-) Quote
Benia-b Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Ewa-dzięki ogromne za fotki!!!!:loveu: Bardzo, bardzo Cię poproszę:oops:-zalej kilka kwiatuszków gorącą(nie wrząca) wodą-i zobacz jak z wchłanianiem wody? Może kwiatuszki dobrze wchłoną i będa sie nadawały dla malucha? Nie wszystkie karmy całkowicie miękną, a moje maluchy nie chcą gryżć-tylko łykają-muszą miec malusie, albo zalewane.. No a jak nie przed świętami ? Będzie co do koszyczka włożyć :diabloti: Benia, a może z krmem dla dzieci łatwiej ci z kupalem pójdzie ? :evil_lol: A specjalnie dla Ciebie i Maupy - zobaczcie co znalazłam: moimżabimokiem pewnie to o czym myślę będzie widać tylko dziś i jutro, ale jest w temacie ;-) Do świąt to sie ususzą:diabloti:-trzeba będzie inne obciąc, aby święconka była:diabloti: Nie no...ten kurs obrazkowy całkiem wpasowany w temat:evil_lol:-trzeba potestować:eviltong: Idę na juz trzecie dziś polowanie-może tym razem upoluję:roll: Quote
Ewusek Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Benia-b napisał(a):Ewa-dzięki ogromne za fotki!!!!:loveu: Bardzo, bardzo Cię poproszę:oops:-zalej kilka kwiatuszków gorącą(nie wrząca) wodą-i zobacz jak z wchłanianiem wody? Może kwiatuszki dobrze wchłoną i będa sie nadawały dla malucha? Nie wszystkie karmy całkowicie miękną, a moje maluchy nie chcą gryżć-tylko łykają-muszą miec malusie, albo zalewane.. Benia, nic z tego... ja Sigmie zalewam goraca woda i kwiatki prawie nie wchlaniaja... brit momentalnie sie rozpada (brita je Łatka, bo juz finansowo nie wyrabialam a potrzebuje ok100 kg karmy miesiecznie)... Ale tak sobie pomyslalam, ze gdyby wrzucic do blednera i zmniejszyc granulki.... czemu nie ??? Wczoraj zrobilam z suchych kajzerek bulke tarta, to i kwiatki by sie zmieliły :-) Jak chcesz zrobie eksperyment z blenderem i przedstawie foto-wyniki... chcesz ? :evil_lol: Quote
Maupa4 Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 [quote name='gameta']A specjalnie dla Ciebie i Maupy - zobaczcie co znalazłam: moim�abimokiem pewnie to o czym myślę będzie widać tylko dziś i jutro, ale jest w temacie ;) [quote name='Benia-b'] Nie no...ten kurs obrazkowy całkiem wpasowany w temat:evil_lol:-trzeba potestować:eviltong: Nie wiem czy powinnam się przyznawać :oops: ale mam w domu dwa wybitne dzieła literackie na TEN temat. Fakt - są to pozycje z dziedziny literatury dziecięcej ale o jakże jednoznacznych i wielcemówiących tytułach: "Kupa" (krótko, zwięźle i na temat) i "O małym krecie który chciał wiedzieć kto zrobił mu kupę na głowę". Ja zdecydowanie bardziej lubię tę drugą pozycję - jest taka ... przygodowo-detektywistyczna ...:cool3: i ma ładniejsze ... obrazki ... :diabloti: Quote
Ewusek Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Maupa4 napisał(a): "O małym krecie który chciał wiedzieć kto zrobił mu kupę na głowę". - jest taka ... przygodowo-detektywistyczna ...:cool3: i ma ładniejsze ... obrazki ... :diabloti: a czy jest dostepna u Ciebie w ksiegarni ? Quote
Benia-b Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Ewuś-że ja sama na to nie wpadłam-dzięki!!!:multi:-idę testować karmę dla dużych-na pewno się zmieli...:evil_lol:. Maupa-Ty to już jesteś doktor-profesor w tej dziedzinie-i to w dodatku habilitowany:ylsuper:-żeby dzieła literackie....normalnie odlot:evil_lol: Nie było koopy do 11-stej:placz:-teraz bździągwa zrobiła-hurtem:mad:. Przesunełam porę posiłków-tia....w sobotę i niedziele zrobi kiedy trzeba:diabloti: Maupa-Napisz mi proszę czy to możliwe, aby po kreonie była taka szybka reakcja wagowa? Ważymy się od dwóch dni-dzisiaj będzie trzeci-o tej samej porze. 9,9 10,1 ...dzisiejsze ważenie dopiero wieczorkiem, ale zważyłam ja przed chwilą, bo jakas taka się okrągła wydawała i wazy 10,3.. ...a może to jakiś efekt odbicia i potem sie unormuje?..już nie wiem co sie dzieje-cieszyć się że przybiera, czy martwić, że za szybko, czy dawac normalne porcje(bo je wiecej niż powinna):placz: Przed sterylką waga ok 9,5 kg-a jak zamieszkała z nami-8,5-czyli od grudnia do końcówki lutego przybrała tylko 1 kg. Quote
Maupa4 Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Benia - zaraz sprawdzę jak z tą wagą u Żwirka było ale chyba tez zaczął tak w miarę szybko przybywać. No tylko że on dramatycznie schudł w stosunku do Muchomorka i myśmy goniły Muchomora a Muchomor rósł w międzyczasie jak to szczeniak i chyba dlatego wagi nam się mniej więcej wyrównały po trzech miesiącach. Ale na logikę to może tak przybywać - z tego co wiem to łatwiej "utuczyć" niż "odchudzić" ... ;) Idę przekopywać nasz wątek ... :oops: Quote
Benia-b Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Majka taka chudziutka jak Zwirek nie była-tylko jakoś tak stała w miejscu-a teraz już goni Emiskową paróweczkowatość:roll: Co najważniejsze-przybiera -a posiłki wróciły dwa-zjada z ociąganiem ale zjada..Ona chyba lubi tę zadymę wokół jedzenia-jak cała wataha czeka popiskuje-nakręca się razem z nimi i zjada...a jak tylko z Emiśką(której tez trzeba było coś do michy wtrąbić) to nie było takiej zabawy.. ..czyli ideałem by było-normalne porcje-normalna waga. acha..i dązymy do jak najmniejszej liczby koop.. Po sterylce jak już było wiadomo, że cos nie halo-zwiekszyłam porcje jedzenia(ale tak solidnie zwiekszyłam-je prawie podwójnie-czyli przybrała az 400gr do pierwszego ważenia. Quote
Menrzuś Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Benia-b napisał(a): Nie rób sobie jaj:evil_lol: Pozwolisz psu obciąć jajeczka? Przed świetami?:diabloti: Trzeba mu przytemperowć charakterek. Bywają momenty, że rzuca się do bijatyki z Argonem - i to nie na żarty. Taka to zadziora :shake: Quote
agata-air Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 My już jesteśmy po sterylce (wczoraj wieczorem odebraliśmy ją od wet):nerwy::nerwy: Co więcej napisać...leżymy razem, całujemy się, rodzinnie pocieszamy. pilnujemy żeby było ciepło. Quote
Benia-b Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 [quote name='agata-air']My już jesteśmy po sterylce (wczoraj wieczorem odebraliśmy ją od wet):nerwy::nerwy: Co więcej napisać...leżymy razem, całujemy się, rodzinnie pocieszamy. pilnujemy żeby było ciepło. Znaczy wszystko ok?...Super!!! Trzeba mu przytemperowć charakterek. Bywają momenty, że rzuca się do bijatyki z Argonem - i to nie na żarty. Taka to zadzioraMam wrażenie, że wiekszośc naszych buldoziów ma taki charakterek... U mnie się juz uspokoiło-ale tez nie było wesoło:shake:..musieliśmy im pomóc w poustawianiu się w stadzie-bo jedna chciała rządzić-druga nie odpuszczała...oj działo się... Dobrze , że moja duża alfa jest spokojna-bo tez po dziobie dostała ...od Majuty-ale ustąpiła dziecięciu-pokazała że rządzi w innych dziedzinach i jest ok. ...ale nigdy jeszcze nie musiałam tak bardzo ingerowac w stado-jednego zmniejszac-drugiego wywyższać-przeważnie się układały same my tylko obserwowaliśmy, aby wiedzieć kto króluje:roll: Quote
netti1 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Cytat: Napisał Benia-b Nie rób sobie jaj:evil_lol: Pozwolisz psu obciąć jajeczka? Przed świetami?:diabloti: Trzeba mu przytemperowć charakterek. Bywają momenty, że rzuca się do bijatyki z Argonem - i to nie na żarty. Taka to zadziora przed świętami najlepszy czas na robienie wydmuszek:P:P:P Mój Porto jest strasznie zadziorny,bije się ciągle chociaż sika ze strachu jednocześnie,Baronowi spuszczał lanie codziennie aż musiałam ich rozdzielać.Po rozdzieleniu długo jeszcze sapie ze złości i sika,ale tak naprawdę,dużo,i np na siedząco.Albo nawet na leżąco.Nie wiem już czy czekać jak te zwieracze dojrzeją czy to bzdura i kastrować już.Martwi mnie to sikanie Quote
Ewusek Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 marzec jest miesiacem sterylek i kastracji... zapytaj w swojej okolicy ktore lecznice biora udzial w akcji... na jakiejs stronie bylo to podane, ale nie pamietam na jakiej... Quote
agata-air Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Jak czytam co piszecie o charakterku to aż :crazyeye: Moje dzieci absolutnie nie są zadziorne, kochają wszystko i wszystkich:cool3: czasem tylko przeginają w zabawie na zasadzie" rozpiera mnie energia"- polega to na lataniu w kółko aż przeciwnik dostanie oczopląsu. Co do sterylki Inki- czuje się dziewczyna bardzo dobrze i to jest najważniejsze :lol: Quote
Inez de Villaro Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Benia szyje takie cuda:) dziękujemy... Ptysio- batman Quote
gameta Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Wiesz, na srodkowym zdjęciu, jego mina nie wyraża zachwytu :evil_lol: Ale kubrak ekstra !!! A i offa wam wrzucę - może ktoś chce pekińczyka ? Jest 30 szt :crazyeye: Zagłodonych, chorych, cierpiących... http://www.dogomania.pl/forum/f28/pomocy-dramat-zlikwidowana-pseudohodowla-pekinczykow-pomozcie-134056/ Nawet w TVN były ...:cool1: Quote
Benia-b Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 O przepraszam-Batmana to Agniesia sama z Ptysia zrobiła:evil_lol:-bo Ptyś to tester ubrankowy:evil_lol: Dzieki Ci wielkie za fotki!! Kurcze-Ptyś naprawde jest wielki!!! Moja Emiśka tez niemała-ale kubrak na niej inaczej wyglada...i specjalnie skracam rękawki, aby sie nie plątały...a u Ptysia na maxa napręzone-znaczy na Ptysia wiekszy rozmiar i trza podkroic na siusiaka bardziej:roll: ...a kapturek pozbaw tych kilku nitek-bedzie inaczej wygladał-bo odstaje na Ptysiowym karczychu:evil_lol: Quote
Inez de Villaro Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Beniu...kapturek myślałam ,że specjalnie przyszyty, żeby sie nie majtał :) ale jak każesz odpruć to odprujemy:) Kubraczek cuuuudowny...aż szkoda tej mojej zakale ubierać, bo niszczy ..właściwie to Gucio niszczy....jak zebiszczami za karczycho chwyta :) DZIĘKUJEMY!!!!!!!!!!!!!! Quote
Benia-b Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Kapturek specjalnie przyszyty, ale u Ptysia środek cięzkosci w innym miejscu:evil_lol:-i odstaje:mad: Quote
gameta Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 Benia udało Ci się złapać ciepłego kreta ? Jak wyniki ? Quote
Benia-b Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 gameta napisał(a):Benia udało Ci się złapać ciepłego kreta ? Jak wyniki ? Następne próby w przyszłym tygodniu:oops:-w tym ranki zajęte-nie dało rady...:shake: ..ale nocne krety pouciekały:multi: Quote
Menrzuś Posted March 28, 2009 Posted March 28, 2009 [quote name='Benia-b']Menrzuś-jak z jajkami? Tniecie jutro? Już Gacorek jest bez jajkóffff :placz::placz: Trochę krwawi. Quote
Recommended Posts