Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 353
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A teraz możesz wejść do boksu, a nawet do budy jeżeli się zmieścisz żeby to sprawdzić :evil_lol:

Spacery są wspaniałe! Na razie takie krótkie, ale już niedługo zaczniemy wyprawy do lasku :cool3:

Posted

Charly napisał(a):
no ba! pełna dokumentacja będzie:lol:

Fajnie, że jesteś. Dokumentuj wszystko bo to jest potrzebna wiedza do ogłoszeń. Musimy jakoś zainteresować Maszą domek.

Posted

ick napisał(a):
MASZA ! NO nareszcie spacerki !

no zobaczymy nie?:roll:. nie bardzo wiem, jak się wyprowadza kaukaza na spacer:look3:. Trzeba będzie zrobic rozpoznanie.
U mnie na starym miescie nocą ( tak po 24:00) biega zawsze olbrzymi kaukaz ( ktos go na noc zawsze wypuszcza) i za każdym razem robię w portki (no prawie;)) kiedy on bezpardonowo leci prosto na nas ( mnie i moje 7kg na smyczy) wącha bezczelnie od stop do głow struchlałą mnie i moje 7kg, a potem leci dalej:smhair2:

Posted

Masza - to spojrzenie!!!! Jak jej odmowic spacerkow.:mad:
Musicie sie lepiej poznac.A doswiadczenie z kaukazem to juz masz (z sasiadem ).Moze jakies dobre przysmaki pomoga.
Charly, przebojowa jestes ! Dasz sobie rade ! Trzymamy kciuki !
Czekamy na relacje !

Posted

Charly jedna mała uwaga...z doświadczenia z dużym piesem,który chce kontaktu,ale nie ufa ludziom...szczególnie zbyt blisko podchodzącym!

Jeśli będziesz chciała ją zabrać na spacer(a warto!!!), to najpierw pozwól jej się przyzwyczaić,że jesteś blisko! Wejdź do ...wybiegu, pobaw się z innymi psiakami,obczęstuj je...i na Maszę nie zwracaj szczególnej uwagi...tylko plącz się blisko niej! To wystarczy na początek. Może sama podejdzie,ale wtedy głasknij ją tylko jak pod rękę podejdzie...nie skupiaj na niej nadmiernej uwagi!
Niech taka sytuacja powtórzy się kilka razy!!! Podchodź coraz bliżej bez zwracania na nią uwagi(nawet jak będzie gardłować- olej ją)- coś tam sypnij,coś pogłaskaj... Nasyp jej żarcia...może daj wody, ale tak niby mimochodem! Masza nauczy się,że nie jesteś dla niej zagrożeniem, uzna Cię za członka stadka. Może to potrwać...ale da wszystkim szanse!
Za którymś razem (a może nas zdziwić!) ...sama da znać,że chce kontaktu i będzie czekać!!
I tu już będziesz mogła się przekonać jak wspaniałe są spacerki z takimi gigancikami!

A ja teraz idę z dwoma benikami! Jeden z nich musiał być tak powoli uczony zaufania do ...ludzi! Ale spacery z nimi to teraz jedna giga przyjemność!!!

Posted

[quote name='zuzlikowa']Charly jedna mała uwaga...z doświadczenia z dużym piesem,który chce kontaktu,ale nie ufa ludziom...szczególnie zbyt blisko podchodzącym!

Jeśli będziesz chciała ją zabrać na spacer(a warto!!!), to najpierw pozwól jej się przyzwyczaić,że jesteś blisko! Wejdź do ...wybiegu, pobaw się z innymi psiakami,obczęstuj je...i na Maszę nie zwracaj szczególnej uwagi...tylko plącz się blisko niej! To wystarczy na początek. Może sama podejdzie,ale wtedy głasknij ją tylko jak pod rękę podejdzie...nie skupiaj na niej nadmiernej uwagi!
Niech taka sytuacja powtórzy się kilka razy!!! Podchodź coraz bliżej bez zwracania na nią uwagi(nawet jak będzie gardłować- olej ją)- coś tam sypnij,coś pogłaskaj... Nasyp jej żarcia...może daj wody, ale tak niby mimochodem! Masza nauczy się,że nie jesteś dla niej zagrożeniem, uzna Cię za członka stadka. Może to potrwać...ale da wszystkim szanse!
Za którymś razem (a może nas zdziwić!) ...sama da znać,że chce kontaktu i będzie czekać!!
I tu już będziesz mogła się przekonać jak wspaniałe są spacerki z takimi gigancikami!

A ja teraz idę z dwoma benikami! Jeden z nich musiał być tak powoli uczony zaufania do ...ludzi! Ale spacery z nimi to teraz jedna giga przyjemność!!!

:loveu: Tak mysle zrobię. Będę próbowała się zapoznac z Maszeńką:fadein:. Jest fascynującą pieską. nie podbiega, nie liże, nie łasi się jak inne "głupolki":lol:, tylko jest taka..no inna. zobaczymy co z tego będzie:)

Posted

Charly napisał(a):
:loveu: Tak mysle zrobię. Będę próbowała się zapoznac z Maszeńką:fadein:. Jest fascynującą pieską. nie podbiega, nie liże, nie łasi się jak inne "głupolki":lol:, tylko jest taka..no inna. zobaczymy co z tego będzie:)

Molosy często takie są- wolą obserwować z boku...A jeśli jeszcze miały złe doświadczenia z kontaktu, to każde zbyt intensywne patrzenie na nie,...bezpośrednie zwrócenie się...mogą traktować jak zagrożenie i ...ostrzegać warcząc. Nie ma co się cofać,lecz traktować tak jakby się ich nie widziało...chodzić obok, robić coś... Jak zaufają to same podchodzą!
Maszka to typowy molosek po przejściach!

Trzymam kciuki!

Posted

:cool3::cool3:...a więc tak. Masza byla na spacerku w lesie. Baaaaardzo jej się spacer podobal. grzecznie na dlugiej smyczy chodziła. To wspaniale uczucie wyprowadzac takiego wielkoluda. Jest dostojna, elegancka i bardzo spokojna. Zaraz naprzeciwko schroniska jest las- las taki raczej dziewiczy, nieprzystosowany do spacerów. pagorki, dolinki, rzeczki, sniegu po kolana. Kłus z Maszą u boku w głebokim sniegu to nie lada przeżycie:loveu:. bardzo dobrze się z nią spaceruję. Jest grzeczna, nie ciągnie. Super:)

Byłysmy z Kordonią. Ona miala 2 psiaki. Ja mialam Maszę.
Masza nie przejawia agresji do ludzi oraz innych zwierząt. do ludzi raczej obojętna. Do zwierząt obojętna lub przyjazna i zainteresowana. Kordonia wyprowadzila psa i suke. Cala trojka obwąchiwala się co jakis czas. Zero spięc. Masza wąchała małą sunię oraz psa po pysku merdajac przy tym ogonem. Natomiast pies oczywiscie byl bardzo zaaferowany Maszenkowym tylkiem:roll::cool3:

Po powrocie ze spaceru chcialysmy sprawdzic reakcje na koty oraz wyczesac ją, ale....Masza przekreslila nasze plany. Bo...po okolo 40 minutach zdecydowalysmy wrocic do schroniska. Masza grzecznie sobie szla- w momencie kiedy zobaczyla czy uslyszala schronisko po drugiej stronie ulicy- zadecydowala, ze ....nie idzie:-?.

W odwrotnym kierunku chętna byla isc jak najbardziej. w kierunku schroniska..niet:roll:. Po kilku ciągnieciach, namawianiach itd itd...Masza stwierdzila ze nie ma sensu stac...i połozyla się, nie reagujac na nic. Patrzala tylko na mnie jak na największego zdrajce tymi swoimi oczkami:placz:

Łatwo wyobrazic sobie, ze ciągnąc Maszę raczej mija się z celem. Zadzwoniłam więc po pracownika schroniska z prosba o pomoc. POprosilam by przyniosl kaganiec ( na wszelki wypadek) oraz drugą smycz. Pracownik jednak przyszedl bez niczego. byl przekonany ze jego dobre stosunki z Maszą nie wymagają niczego więcej.......No i spróbowal Maszenkę podniesc na nogi...Masza ignorowala te próby. W koncu jednak pokazala wyraznie...ze nie chce. Tzn. blyskawicznie odwrócila się i skoczyla na niego, chwytając przy tym za spodnie. NIe ugryzla, ale drachnęła je zębem pozostawiajac dziurkę. PO kilku sekundach uspokoila się.

Ale teraz jednak trzeba bylo zalatwic ten kaganiec i drugą smycz. Kaganiec po to, zeby trzebia osoba mogla popychac Masze z tylu bez ryzyka. Masza opierala się tym razem kilka sekund, a potem stwierdzila ze nie ma szans i zupelnie jakby nigdy nic potruchtala do schroniska, kierując się od razu do swojego boksu.

Masza to kaukaz lub w jego typie, po przejsciach. Nie znam tej rasy. Moge opisac ją tak: łagodna do ludzi i zwierząt, spokojna, obojętna...... NIe mozna jej przekupic. Ma silną wolę.Uzywania siły odradzam...no chyba ze ta przewaza jej silę,. wtedy się poddaje. To oczywiscie taka tylko obserwacja z jednego razu.

Wedlug mnie przyszly dom to na pewno w budzie na dworze. Okreslona hierarchia i na pewno nie jest to pies na spacerki, wybryki i zabawe. Raczej nie mozna jej do niczego przymusic- jest po prostu zbyt silna i dlatego powinna miec swoje miejsce, swoją przestrzen i to wszystko. Incydent ze spacerem dotyczyl oczywicie wyraznie schroniska i jej niechęci z nim związanej. Ale Masza to silny, cięzki pies. Ma silną wolę, wie czego chce. Smaczkami tez raczej nie przekupi się jej.

Jesli ktos ma warunki i zna się na takich rasach- zachęcam gorąco. Jest cudna. Pozbawiona wszelkiej agresji, bardzo spokojna. pewna siebie sunia.

ps. acha- masza zostala znaleziona przez pracownika schroniska w grudniu 2007 roku nieopodal schroniska przywiązana do drzewa.

Posted

kilka zdjęc juz mam. ewka mi przeslalam. zaraz je wstawie:

tu Masza powiedziala ze nie idzie:shake::evil_lol:

i tu też coraz smutniejsza:(

a tu wczesniej spacerek

Posted

Dziewczyny...DZIĘKI za ten spacerek Maszy!!!
Jesteście wspaniałe i ona jest wspaniała!!!:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:
:placz::placz::placz:...poryczałam się ze wzruszenia!!!!!

Zawsze wiedziałam,że pierwszy wybór Rybon36 był najlepszy!!!!

Posted

Charly, szybko to poszlo. I juz spacerujesz z Masza.Ja tez bym nie wracala do tego schronu i tych pracownikow....
Reakcja calkowicie zrozumiala. Chciala zostac przy Tobie.....;)

Prosimy o wsparcie glosami w styczniu na KRAKVECIE :
TYM RAZEM NA FUNDACJE PROANIMALS !!!!!!!
zwierzaczki z Olkusza czekaja na Wasze glosy........

Posted

[quote name='zuzlikowa']Dziewczyny...DZIĘKI za ten spacerek Maszy!!!
Jesteście wspaniałe i ona jest wspaniała!!!:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:
:placz::placz::placz:...poryczałam się ze wzruszenia!!!!!

Zawsze wiedziałam,że pierwszy wybór Rybon36 był najlepszy!!!!

naprawde mialas rację. masza jest wspaniała.

acha. Masza jest obojętna..w sumie. Ale jest cos, co bardzo jej się podoba....mocne drapanie za uszkiem:). Następnym razem ją wyczeszę

Posted

[quote name='ick']Charly, szybko to poszlo. I juz spacerujesz z Masza.Ja tez bym nie wracala do tego schronu i tych pracownikow....
Reakcja calkowicie zrozumiala. Chciala zostac przy Tobie.....;)

schron jest juz cudowny. pracownicy też. Ale to dopiero od niedawna. Bylam zmarznięta, bo nastałam się z Maszą trochę w lesie zanim nadeszla pomoc. pracownik zrobil mi kawę (nota bene bardzo dobra:)). jestem w szoku. zmiany są niesamowite. i co dziwne. masza nie szczeka nie warczy. panuje zupelnie inna atmosfera:lol: