BBeta Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='Olson']d5100 :) świetna puszka, szczególnie do kobiecych rąk. oczywiście wiadomo, że jak się podepnie szkoło-bydle to i tak będzie ciężki, ale np. z 18-105 to poezja. często porównuje się go właśnie do d90, [B]ale d5100 w tym porównaniu wygrywa[/B] - jest nowszy, ma więcej funkcji, ogólnie na plus. ja tam polecam.[/QUOTE] D5100 nie ma nawet wbudowanego silnika AF, więc nie wiem jak może być lepszy od D90 :niewiem: Quote
Olson Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 szczerze mówiąc... przewertowałam kilkanaście forów (i nie tylko polskich) oraz zaopatrzyłam się w opinie wielu profesjonalnych fotografów i spotterów, i każdy z nich powiedział, że d5100 ma większy potencjał niż d90. d90, to jak powtórzę, dobra, ale stosunkowo stara puszka. i d90 ma jeden bardzo istotny minus - jest cięższy i mniej mobilny. Quote
Unbelievable Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 to że jest cięższy to akurat dla mnie zaleta ;) no i jak napisała BBeta, ma silniczek, a to jest wielki plus i wielka pomoc. Z kolei ja jak czytałam na forach zdecydowanie polecali d90 :diabloti: czemu d5100 ma być bardziej przyszłościowy? Quote
Olson Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 unbelievable, a Ty czym robisz zdjęcia? nikonem? ja tam nigdy nie ukrywałam, i ukrywać nie zamierzam. uwielbiam Twoje zdjęcia. są chyba jednymi z najlepszych na tym forum. ;) nie odpowiem Ci na to pytanie, bo jestem laikiem w kwestii fotografii i nikomu nie chcę nic na siłę udowadniać. jednak ja jestem bardzo zadowolona z mojej puszki. tak samo możemy się tutaj teraz pokłócić w kwestii 18-55, co osoba to opinia. dla mnie to jedno wielkie gówno, ale niektórzy podpinają pod body :diabloti: Quote
Monika_1584 Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 Co sądzicie o D7000 ? Chcę nowe body w tym roku, bardzo dużo się na temat puszki naczytałam i dużo więcej było pozytywnych opinii, wcześniej coś z AF było nie tak ale teraz wszystko jest dobrze. Plus jedno zdjęcie : [IMG]http://i1157.photobucket.com/albums/p582/Michelle11221/78153.jpg[/IMG] Quote
Unbelievable Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='Olson']unbelievable, a Ty czym robisz zdjęcia? nikonem? ja tam nigdy nie ukrywałam, i ukrywać nie zamierzam. uwielbiam Twoje zdjęcia. są chyba jednymi z najlepszych na tym forum. ;) nie odpowiem Ci na to pytanie, bo jestem laikiem w kwestii fotografii i nikomu nie chcę nic na siłę udowadniać. jednak ja jestem bardzo zadowolona z mojej puszki. tak samo możemy się tutaj teraz pokłócić w kwestii 18-55, co osoba to opinia. dla mnie to jedno wielkie gówno, ale niektórzy podpinają pod body :diabloti:[/QUOTE] dziękuję :loveu: tak, ja focę nikonem, staruszkiem d70 ;) e tam, ja się nie zamierzam kłócić, po prostu nie wiem jak lustro z linii amatorskiej ma być gorsze od tego z linii przedamatorskiej :diabloti: Quote
Amber Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 A ja myślałam, że linia przedamatorska to np. 3100 ;). Nie kłócę, się, że D5100 to D3 ale też bez przesady. Quote
bognik Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='westie_justa']Czy może ktoś się wypowiedzieć na temat sigmy 18-200 f/3.5-5.6, jak z szybkością ?[/QUOTE] Zła jakość obrazu praktycznie na szerokim, jak i na długim końcu. Bardzo wolna, ciemna. Odpuść sobie. [quote name='Olson']d5100 :) świetna puszka, szczególnie do kobiecych rąk. oczywiście wiadomo, że jak się podepnie szkoło-bydle to i tak będzie ciężki, ale np. z 18-105 to poezja. często porównuje się go właśnie do d90, ale d5100 w tym porównaniu wygrywa - jest nowszy, ma więcej funkcji, ogólnie na plus. ja tam polecam. [/QUOTE] Jeśli ktoś porównuje pod względem roku produkcji, to może faktycznie być lepsza :lol: Przecież ta zabaweczka nie ma wbudowanego silnika, nie ma górnego panelu, guzików na body ma jak na lekarstwo. Do tego jest mała i bardzo źle się ją trzyma. Paulaa. Zdecydowanie bierz D300s! Zaraz po nim D7000. [quote name='Amber']A ja myślałam, że linia przedamatorska to np. 3100 ;). Nie kłócę, się, że D5100 to D3 ale też bez przesady.[/QUOTE] D3100 czy D5100, jeden pies. I to, i to zabaweczka. Quote
Yuveza Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='bognik']Zła jakość obrazu praktycznie na szerokim, jak i na długim końcu. Bardzo wolna, ciemna. Odpuść sobie.[/QUOTE] Dziękuję, w takim razie canon 70-200 f/4 USM? Czy jeszcze coś innego, w miarę przystępnej cenie. Quote
bognik Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='westie_justa']Dziękuję, w takim razie canon 70-200 f/4 USM? Czy jeszcze coś innego, w miarę przystępnej cenie.[/QUOTE] To już może być ;) Ale Ty masz Sony, nie Canona? Quote
Yuveza Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='bognik']To już może być ;) Ale Ty masz Sony, nie Canona?[/QUOTE] Już nie mam sony;) Canon 500D Quote
black sheep Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 (edited) ................................................... Edited January 15, 2013 by black_sheep brak poziomu wypowiedzi na tym wątku Quote
bognik Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='westie_justa']Już nie mam sony;) Canon 500D[/QUOTE] Ooo, to fajnie. [COLOR=#000000]70-200 f/4 USM będzie dobre ;)[/COLOR] Quote
Yuveza Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='black_sheep']Ja kupiłam ostatnio canon ef 90-300 mm f/4.5-5.6 trochę bez przemyślenia bo cena używanego była zabójczo niska a nie miałam nic w takich rozmiarach. Ale dopiero mam jedno zdjęcie:) [/QUOTE] [quote name='bognik']Ooo, to fajnie. [COLOR=#000000]70-200 f/4 USM będzie dobre ;)[/COLOR][/QUOTE] Podejrzewam że też kupię coś używanego, jak większość szkieł, to i tak mimo to na tego canona sobie trochę pozbieram, ewentualnie jeszcze sigma 70-200 f/2.8 ale ona w cenie w sumie podobna. Quote
Olson Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='bognik'] Jeśli ktoś porównuje pod względem roku produkcji, to może faktycznie być lepsza :lol: Przecież ta zabaweczka nie ma wbudowanego silnika, nie ma górnego panelu, guzików na body ma jak na lekarstwo. Do tego jest mała i bardzo źle się ją trzyma. [/QUOTE] Przykro mi, że pozjadałaś wszystkie rozumki. ;) Ale na szczęście dobrze, że nikt Cię tu nie słucha. Jak ja nie znoszę takiego zachowania ludzi w Internecie, świadczy to w stu procentach o Twojej niewiedzy i niekompetencji w temacie. Dziękuję. Quote
Unbelievable Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='Olson']Przykro mi, że pozjadałaś wszystkie rozumki. ;) Ale na szczęście dobrze, że nikt Cię tu nie słucha. Jak ja nie znoszę takiego zachowania ludzi w Internecie, świadczy to w stu procentach o Twojej niewiedzy i niekompetencji w temacie. Dziękuję.[/QUOTE] akurat bognik jest jedną z bardziej kompetentnych osób tutaj Quote
bognik Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='Olson']Przykro mi, że pozjadałaś wszystkie rozumki. ;) Ale na szczęście dobrze, że nikt Cię tu nie słucha. Jak ja nie znoszę takiego zachowania ludzi w Internecie, świadczy to w stu procentach o Twojej niewiedzy i niekompetencji w temacie. Dziękuję.[/QUOTE] Pozdrawiam ;) Quote
Olson Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 Nie wiem kim jest bognik, g mnie to obchodzi. interesuje za to mnie jej styl wypowiedzi. ;) d5100 to porządny sprzęt, który ma dobre osiągi, i na pewno nie jest "zabawką" (cokolwiek autor miał na myśli). poza tym... no cóż, na dogomanii panuje bardzo modny styl pouczania wszystkich i wszystkiego co się rusza, w każdej kwestii. przykro mi to mówić, ale niestety ten poziom dyskusji jest komiczny, i nie dorasta do mojego. i na tym kończę. Quote
Amber Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [QUOTE]D3100 czy D5100, jeden pies. I to, i to zabaweczka. [/QUOTE] Oczywiście, ale zabaweczki też się dzielą na lepsze i gorsze. Zresztą jeżeli dla kogoś to, że aparat jest lekki i mały jest wadą to faktycznie może dojść do różnicy opinii ;) Ja z powodu tego nie kupiłam D7000 :p Nie potrzebna mi kobyła. Quote
bognik Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='Amber'] Ja z powodu tego nie kupiłam D7000 :p Nie potrzebna mi kobyła.[/QUOTE] Ja kiedyś myślałam nad D7000, ale przerażała mnie awaryjność tej puszki (jak większość nowych puszek Nikona) :( Teraz podobno już wycofali awaryjne puszki ze sprzedaży. Jak dla mnie D7000 fajnie się trzyma, bo jest co złapać. A co do ciężaru, to fakt, niekiedy jest to uciążliwe. Szczególnie podczas dalekich wycieczek ... Quote
Bolsbokser Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 (edited) [quote name='Olson']Przykro mi, że pozjadałaś wszystkie rozumki. ;) Ale na szczęście dobrze, że nikt Cię tu nie słucha. Jak ja nie znoszę takiego zachowania ludzi w Internecie, świadczy to w stu procentach o Twojej niewiedzy i niekompetencji w temacie. Dziękuję.[/QUOTE] Przepraszam, ale nie wytrzymałam. Właśnie piszesz o sobie. Najpierw piszesz, że jesteś laikiem, a kiedy ktoś ma większą wiedzę od Ciebie i tłumaczy, że D5100 to zabawka, to atakujesz. Nie masz racji, zarówno D5100 jak i D3100 jeden Ch... Są to lustrzanki konsumenckie, czyli amatorskie, więcej tam marketingowych bajerów (łącznie z podwyższaniem rozdzielczości matrycy) niż dobrej techniki. Owszem są małe i lekkie, ale czy to tak na pewno ich zaleta ?! D80, D90 i w górę są bardziej poręczne i bardziej stabilne, bo troszkę cięższe, więcej solidnych szkieł można podpiąć, bo nie ma ewentualności, że body nie wytrzyma ciężaru. Osobiście bałabym się podpiąć swoją Sigmę 70-200 pod korpus typu D40,D60 czy nowsze odpowiedniki D3000 (D3100) czy D5000 (D5100). Ja mam staruszka D80, ledwo dycha już i najniższy model, w jaki będę oscylować to D700 czy D800, ew. D300 jak mi budżet na poprzednie nie pozwoli, bo te mają potencjał i przyszłość. Zależy co rozumieć poprzez powyższe, bo potencjał może mieć i D5100, fajnie - nagrywa filmy itp. A propos for - nie trzymałabym się kurczowo wypowiedzi ludzi na forach, bo są 3 rodzaje forumowiczów: 1. Ci co mają wiedzę i praktykę 2. Ci co mają tylko wiedzę, są oczytani, nie mają praktyki i się wymądrzają, bo tak było napisane 3. oraz Ci co zaciekle bronią swojego sprzętu, swojej marki, bo oni taki mają i nikt inny nie może mieć lepszego od ich samego. I bądź teraz mądry i zgadnij, kto jest kto. Najlepszym rozwiązaniem jest zebrać wszystkie wypowiedzi i przeanalizować po swojemu. Trochę, a nie ... bardzo mnie to dziwi, że PROfesjonaliści uważają za cud dziecko NIKONA model D5100. No chociaż ... jak się mnie znajomi pytają, jakie body kupić, a wiem, że tylko na wyjazdy im potrzebne, a nie do poważniejszej fotografii, to też doradzam te słabsze modele. Mam D80, staruszek, ledwie zipie, powolny masakrycznie a nie zamieniłabym się na rocznikiem nowszego D5100 - z potencjałem :) [quote name='Olson']Nie wiem kim jest bognik, g mnie to obchodzi. interesuje za to mnie jej styl wypowiedzi. ;-) d5100 to porządny sprzęt, który ma dobre osiągi, i na pewno nie jest "zabawką" (cokolwiek autor miał na myśli). poza tym... no cóż, na dogomanii panuje bardzo modny styl pouczania wszystkich i wszystkiego co się rusza, w każdej kwestii. przykro mi to mówić, ale niestety ten poziom dyskusji jest komiczny, i nie dorasta do mojego. i na tym kończę.[/QUOTE] Powodzenia :roll: Trochę pokory i samokrytyki. PS. skąd w Tobie tyle agresji ????:shake: Niezmiernie mi przykro, że nie dorastamy TOBIE do pięt :-( Edited January 15, 2013 by Bolsbokser Quote
BBeta Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='Unbelievable']akurat bognik jest jedną z bardziej kompetentnych osób tutaj[/QUOTE] Dokładnie ;) Nowszy nie zawsze znaczy lepszy D90 to sprzęt z trochę wyższej półki, więc jeżeli ktoś twierdzi, że D5100 ma większy potencjał niż D90 to chyba nie wie o czym pisze ;) Quote
Bolsbokser Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='Unbelievable']akurat bognik jest jedną z bardziej kompetentnych osób tutaj[/QUOTE] Nic dodać, nic ująć. Bognik i jeszcze garstka osób z tego wątku. [quote name='BBeta']Dokładnie [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_wink.gif[/IMG] Nowszy nie zawsze znaczy lepszy D90 to sprzęt z trochę wyższej półki, więc jeżeli ktoś twierdzi, że D5100 ma większy potencjał niż D90 to chyba nie wie o czym pisze [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_wink.gif[/IMG][/QUOTE] Tak jest. Amen. Quote
Karolina. Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 Ja robię zdjęcia D3000 i D5100 (ten drugi akurat nie mój i nie ja wybierałam ale mam do niego codzienny dostęp), oba w sumie 'zabaweczki', ale D3000 mimo że starszy i bez bajerów dla mnie jest sporo lepszy, nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia do swojego aparatu, być może, ale jakoś nie podobają mi się kolory i ogólny obraz z D5100. Jedynie do filmików go pożyczam, bo filmiki nagrywa akurat fajne ;) Mam pytanie, jaki obiektyw długoogniskowy z silniczkiem polecilibyście do Nikona? Stałkę 50tkę już mam, teraz czas na coś innego, ale zupełnie nie wiem nad czym warto się zastanowić ;) Quote
Amber Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 [quote name='bognik']Ja kiedyś myślałam nad D7000, ale przerażała mnie awaryjność tej puszki (jak większość nowych puszek Nikona) :( Teraz podobno już wycofali awaryjne puszki ze sprzedaży. Jak dla mnie D7000 fajnie się trzyma, bo jest co złapać. A co do ciężaru, to fakt, niekiedy jest to uciążliwe. Szczególnie podczas dalekich wycieczek ...[/QUOTE] Ja wzięłam D5100 bo chciałam mieć lekki, amatorski aparat, który jednak będzie potrafił zrobić w miarę dobre zdjęcie i jestem z niego bardzo zadowolona. Ale nie da się ukryć, że trzeba trochę na niego uważać przez brak magnezowej obudowy no i mój jest już trochę zjechany, szczególnie, że fotografuje zwykle w terenie i to czasem w ciężkim terenie (woda i piach) i aparat miejscami jest bardziej beżowy niż czarny :lol: Teraz będę się przymierzać do czegoś nowego i szczerze nie wiem co mam wybrać, bo ciężko o kompromisy w fotografii. Im czymś jest lepsze tym cięższe, a ja naprawdę nie mam zamiaru ze sobą targać torby podróżnej na spacer ;). Quote
Recommended Posts