Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='AngelsDream']Na smyczy teraz już szedł, nie próbował już wyjmować głowy, więc przynajmniej tyle.[/quote] Jeśli młody spokojnie wyjmuje głowę przez zapiętą obrożę, to dobrze jest zakupić obrożę dla chartów (one właśnie mają taką możliwość swobodnego wyjęcia głowy - charty w sensie fizjologicznym, a nie ze specjalnych obroży). Wtedy nie dusi się psa, a głowa też w razie czego nie wyjdzie. Przy Korze nie pomyślałam o takiej obroży, ale przy Duszku już tak, bo obydwoje umieją się wyślizgiwać. :mad:

• Replies 6.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niektóre psy mają mniejszy obwód głowy niż szyi i choćby nie wiadomo jak się ściśle dopasowało, to jak będą chciały to zdejmą. Tak ma Kora - zwykłe obroże w panice są zdejmowane jak koniecznie chce uciec do domu. Duszek z kolei ma węższą szyję niż głowę, ale ma ją masywną i obroże przeznaczone na obwód jego szyi wyglądają jak nitka zawiązana na szyi ludzkiej - ja mam nieodparte wrażenie, że się zerwie to wszystko jak on szarpnie, a szarpnąć potrafi całkiem nieźle. Narazie chodzi na obroży tych samych rozmiarów co Kora i niestety czasem jest zbyt dużo luzu (a nie mamy już z czego zmniejszać). Dlatego chcę taką kupić jak dla chartów czy bulli.

[quote name='bonsai_88']A czym się różni obroża dla chartów? Bo na oko to nie ma specjalnej różnicy w budowie...[/quote]
Tu jest fajna stronka - opisem i zdjęciami. [url=http://www.obroze.prv.pl/]obro

Posted

:multi: Wpadłam pogratulować nowego członka rodziny. Wiesz, pierwsza moja myśl jak zobaczyłam zmieniony temat i zdjęcie w pierwszym poście pomyślałam sobie: czy ta dziewczyna nie bierze na swoje barki zbyt wiele? Baaj jeszcze dorasta, pewnie będzie jeszcze chuliganił., a moja druga myśl była: poradzi sobie, bo wie co robi, nie brałaby kolejnego psa nie wierząc że bedzie OK:lol:
Angel tak się cieszę że Baaj ma... hmm, nie wiem jak to napisać, brata przyrodniego :lol:
Lece pooglądać fotki bo dawno tu nie zaglądałąm :oops:

Posted

Ja wierze że się ułoży, masz (jak to mówią) "łeb na karku". Do tego to są jeszcze szczeniaki, chociaż charakterne, ale szczeniaki, przecudowne szczeniaki :loveu:
Mały też pójdzie na szkolenie? Czy już tylko sama będziesz z nim pracować? Imię śliczne wymyśliliście, takie oryginalne Zymft. Ono coś oznacza?

Posted

[quote name='joanika']Ja wierze że się ułoży, masz (jak to mówią) "łeb na karku". Do tego to są jeszcze szczeniaki, chociaż charakterne, ale szczeniaki, przecudowne szczeniaki :loveu:
Mały też pójdzie na szkolenie? Czy już tylko sama będziesz z nim pracować? Imię śliczne wymyśliliście, takie oryginalne Zymft. Ono coś oznacza?[/QUOTE]

Pójdzie, ale teraz to by było bez sensu - niech złapie kontakt z nami, podstawy jestem w stanie wyłożyć mu sama.

A oznacza, ale chyba będzie jako drugie, bo Celar ładnie chodzi na swoje schroniskowe imię, a mysmy już przywykli, chociaż często mówię do niego - [I]menda[/I]... wiem brzydko. Ale do Baaja też tak mówię ;)

Posted

Nadrobiłam :) Tylko 2 dni mnie nie było, a tu tyyyle stron ;)
Bardzo się cieszę, że macie już maluszka u siebie i panowie się dogadują.
O, nawet leżakują na jednej kanapie :)
[url]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_11_08%20Zymft/Resizeof081108_09.jpg[/url]

Pieskom w grupie na pewno będzie weselej, a i Baaj może przestanie panikować sam w domu, bo przecież nie będzie sam ;)

Posted

[COLOR=Olive][FONT=Georgia][B]ooo pieski już ładnie się zaczynają bawić :loveu:

a jakie on ma śliczne oczy :)
[url]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_11_09/Resizeof081109_11.jpg[/url]
[/B][/FONT][/COLOR]

Posted

Celar nie lubi jamników. Jego zaletą jest to, że można go utrzymac jedną ręką, ale... i tak jeszcze wychodzimy z nimi we dwoje, bo chcę zaobserwować co i jak, żeby jak najszybciej zacząć nad tym pracować.

No i zaczynam też spacery pojedyncze, żeby chłopy zrozumieli, że mają i nas i siebie. A nie tylko siebie. :diabloti:

Posted

[B]Czy to piątek, czy niedziela,
Najlepsze są psy z Krężela!!![/B] :multi:
(A naj, najlepsze - psy z Emira!!!)

Na pewno chłopaki się ze sobą zżyją. U mnie na początku krew chlapała po ścianach, a teraz - błogi spokój. Tak że skoro u Was początki są tak spokojne - bez obaw, będzie dobrze.
AngelsDream, tak czytałam o Twoich zamiarach dopsienia i myślałam, że drugi będzie co najmniej tak samo rasowy i niezwykły jak Baaj. A tu proszę! Jest niezwykły, ale całkiem zmiksowany :evil_lol:
Dbaj o niego, on już w życiu przeszedł wszystko, co złe, teraz musi być mu już tylko dobrze. Pozdrowienia dla całej psio-ludzkiej rodzinki i specjalne dla szczurków (także od mojej niezapomnianej kapturowej Walentynki
[*] zza Tęczowego Mostu). Zofia

Posted

Celar jest z Krężela? O Angeldreams:modla::modla::lol:

U Ciebie dostanie wszystko to co najlepsze, jedzonko, naukę ( co by mu w główce nudno nie było), duuuużo ruchu, uczucia i czasu. Jejku jak cudnie:placz::placz:

Posted

[quote name='zofia&sasza'][B]Czy to piątek, czy niedziela,
Najlepsze są psy z Krężela!!![/B] :multi:
(A naj, najlepsze - psy z Emira!!!)

Na pewno chłopaki się ze sobą zżyją. U mnie na początku krew chlapała po ścianach, a teraz - błogi spokój. Tak że skoro u Was początki są tak spokojne - bez obaw, będzie dobrze.
AngelsDream, tak czytałam o Twoich zamiarach dopsienia i myślałam, że drugi będzie co najmniej tak samo rasowy i niezwykły jak Baaj. A tu proszę! Jest niezwykły, ale całkiem zmiksowany :evil_lol:
Dbaj o niego, on już w życiu przeszedł wszystko, co złe, teraz musi być mu już tylko dobrze. Pozdrowienia dla całej psio-ludzkiej rodzinki i specjalne dla szczurków (także od mojej niezapomnianej kapturowej Walentynki
[*] zza Tęczowego Mostu). Zofia[/QUOTE]

Bo miał być seter - najpierw z papierami, potem z adopcji, potem miała być dogomaniacka Agrafka - trzyłapka, a skończyło się na Celarze i nie żałujemy. I obysmy nigdy nie musieli.

Posted

[quote name='Charly']Celar jest z Krężela? O Angeldreams:modla::modla::lol:

U Ciebie dostanie wszystko to co najlepsze, jedzonko, naukę ( co by mu w główce nudno nie było), duuuużo ruchu, uczucia i czasu. Jejku jak cudnie:placz::placz:[/QUOTE]

Chyba nie jest. Na razie to miał tylko jeden długi spacer - taki ponad dwugodzinny, z przerwą. On chyba mieszkał w mieszkaniu, w jakimś mieście. Za szybko dochodzi do siebie, jak na poziom zero... :roll:

Posted

[quote name='zofia&sasza']Chyba, że ja coś pokićkałam :oops: A jak nawet nie - to tak jakby był, bo u Emir przecież za moment wyląduje jakaś bida z tamtąd, o ile ja znam życie...[/QUOTE]

Już wylądował... Praktycznie parę godzin po tym, jak zabraliśmy Celara.

Posted

[quote name='Charly']Z krężela czy nie- jedno miejsce więcej dla umęczonych psich ciał i dusz:multi:[/QUOTE]

Fakt.

Dziś zrobiliśmy test - panowie dostali zabawki - nowe i używane przez Baaja. Efekt dwie krótkie sprzeczki, potem spokój.

Wyszłam do sklepu, a Baaj z Celarem walnął kimę na kanapie. :D

Celar zaczął obgryzać kanapę ;)

Kupiłam mu gęsie żołądki. :cool3: