Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 317
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziewczyna była bardzo grzeczna (zresztą jak zawsze:p).
Ożywiła się bardzo, ciągle chciała się przytulać, jest prze kochana.
Jest lepiej, nie ma już wydętego brzucha. Pospacerowała sobie i niestety musiała wrócić do klatki ale na szczęście już nie do schroniskowej.
Mam nadzieję że tym razem nie będzie już nas straszyć.
Oto świeżutkie zdjęcia Hiruni:

Posted

Dziewczynka Hirachi jest w domu - rachunek na SGGW za pobyt i badania to 460zł., więc jeśli ktoś mógłby i zechciałby dorzucić jakąkolwiek kwotę to będę bardzo wdzięczna. Ewentualne wpłaty prosiłabym o kierować na rachunek Fundacji EMIR (www.fundacja-emir.org) z dopiskiem "leczenie Hirachi". Sunia bowiem jest pod patronatem tej Fundacji. Hira miała m.in. robione badanie serduszka, krwi - m.in. profil nerkowy oraz wątrobowy, płucka. Wyniki są pozytywne, także w zasadzie mogłaby mieć już teraz zrobioną sterylizację. Dobrze jednak byłoby, aby przed zabiegiem nabrała trochę siły i ciała i zregenerowała się. Sunia jest bardzo miła, grzeczna, śpi wtulona w swoją kołderkę. Trochę było obciachu przy wprowadzaniu do domu, ale myślę, że wzajemne stosunki mojego psa, kota i jej powinny się z czasem ułożyć. Trzeba dać jej czas, bo przecież zaledwie tydzień temu wyszła ze schronu. Nastąpiło wiele zmian w szybkim tempie, a to jest sunia po przejściach... więc musi spokojnie dojśc do siebie.
Dziewczynka po przyjściu do domu sprawdziła wszystkie kąty, wykradła resztkę jedzenia mojego psa, i chciała dobrać się do 2 kg kocich chrupek :) Pies z kolei sprawdził co Hira odebrała mu swoją obecnością - jak zobaczył, że posłanie, miska, smycze, szczotki, zabawki i cała reszta jest tam gdzie była wcześniej to uspokoił się. Nawet jakby był ciut zadowolony, że ma koleżankę. Zachowuje rezerwę - no ale przecież ona jest nowa, więc to zrozumiałe. W domu jest dopiero ok 2 godzin.
Kot wystraszył się, ale jest ciekawy i "zapuszcza oko" w jej stronę.
Mój pies razem z kotem w ramach wspólnej zabawy między sobą oraz dowód wdzięczności za nową osobę do stada "zjedli" mi fotel, kwiatek (yuka) połamali - zostały dwa kikuty, ale na szczęście wypuści nowe pędy i odrośnie, a także zeżarli ogromniastą rolkę ręcznika papierowego. z tego co zostało zrobili konfeti... :)

Posted

Widzę że zrobił się cyrk na kółkach:diabloti:
Mam nadzieję że Hira będzie jak do tej pory grzeczna.
Czy jest Ona w jednym pokoju z kotem i psem czy też zamknięta??
Mam nadzieję że wszystko się ułoży i relacje z psem i kotem będą czysto przyjacielskie!

Posted

wszystko będzie OK - daj JEJ, mnie i moim zwierzakom trochę czasu... oswajanie trwa... zajmuje czas... a Hira miała mnóstwo zmian. szybko wszystko się zmieniało. ona JUŻ robi duże postępy. szybko "łapie" co cię od niej oczekuje. także spokojnie i pomalutku. wszystko będzie OK.

Posted

OK - na zdjęcia możesz liczyć... jak tylko uda mi się je zrobić, bo dziewczynka tak zasuwa, że trudno ją uchwycić... :) porusza się jak mała petardka :)

Posted

Trzymam kciuki za postępy Hiry. Miejmy nadzieję że stresów wszystkich domowników i szkód będzie jak najmniej. Powodzenia. Czekamy na pomyślne i szczęśliwe zakończenie wątku... i zdjęcia oczywiście :cool3:

Posted

No, Hira na razie nie za grzeczna w towarzystwie... :(
Sama w sobie to SUUPER sunia. Wręcz idealna. Trzeba tylko bardzo pilnować, aby niczego nie wrąbała, bo nie ma hamulca przy jedzeniu... i trzeba uważać na wodę - pije jakby na zapas. Z moim psem jakoś dogaujdą się i pewnie za jakiś czas im to wyjdzie w 100%, ale... jedno przed drugim pokazuje, które jest wazniejsze w mojej obecności - m.in TO są punkty zapalne... natomiast kot jest bardzo biedny. Nie ma prawa ruszyć się... Hira strasznie go goni... czego o dziwo na SGGW nie robiła... tam wyglądało, że bęzie w stanie zaprzyjaźnić się z kotem - nawet podobno jeden ją zdominował... łaził po niej jak tylko udało mu się zwiać z klatki podczas czyszczenia kuwety... jak tylko zdołam zrobic fotki to prześlę, bo Hira strasznie zasuwa - to żywa dziewuszka. dostała dziś piłkę na sznurku i nowiutką miskę ode mnie - uwielbia nosić aporty.

Posted

Oj to w takim razie trzymam bardzo mocno kciuki mam nadzieję że nie ma między nimi krwawych wojen...kotek rzeczywiście biedy ale jestem dobrej myśli..może w końcu dostanie od niego pazurem i się opamięta;)
Hira bądź grzeczna dziewuszko!!!
Czy jest Ona w osobnym pokoju, izolowana od towarzystwa czy też lata po całym domu??
A jak zachowuje się na spacerze??
Wychodzisz z Nimi razem czy też osobno??
Aha i higienę w domu utrzymuje??

Posted

i oczywiście wycałuj, wypieść, wymiziaj Hirkę i powiedz że ciotka pamięta o suni i mówi Jej żeby była grzeczna!!!:p
aha i napisz ile już się uzbierało...ile pieniędzy wpłynęło na konto dla Hiry i czy to wystarczy na zapłatę jeżeli nie to pod koniec miesiąca postaram się wysłać jakąś sumę aby już być "na czysto" z pieniędzmi.

Posted

Nowe wieści i zdjęcia od Hiry:
Krwawych spięć na szczęście nie ma.
Skopiuję to co mi Dorotka napisała mam nadzieję że się nie obrazi na mnie:) to jest część maila który dostałam.
Dziękuję bardzo za fotki i nowe wieści.
Sunia ma swoją "ukochaną" zabawkę, z którą chodzi i jej pilnuje. Hira to świetny aporter - bardzo to lubi. Na spacerach jest grzeczna - pilnuje się, jest bardzo karna, stara się robić wszystko w/g moich oczekiwań, po prostu odgadywać myśli. To niesamowite. zapoznaje się z innymi psami, zdobywa swoich znajomych. Nie do każdego psa pała miłością, ale jest grzeczna. Lubi inne zwierzaki. Chciała też bawić się piłką z malutkim dzieckiem. Mało nie zawiązała się w supełek radości. TO SUPER SUNIA! BARDZO GRZECZNA I SZALENIE POSŁUSZNA! W domu absolutnie nie brudzi. To bardzo czysty pies. Nawet jak je, to tak, aby nie nabrudzić. Na spacer wychodzę osobno, z uwagi na mojego gałgana i różnicę w temperamentach.

Zdjęcia Hirki: