Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mi to już na pewno jej nie dawaj, bo sama wiesz :evil_lol:

Te pierwsze dni są najtrudniejsze, jak 7 tyg. Cortina przybyła do domu to też pierwszych kilka nocy był płacz, a przy wychodzeniu z pokoju wycie. Ale potem już z górki. Przyzwyczaicie się do siebie nawet nie wiadomo kiedy ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']już wiem jak nazwać ludzi którzy biorą sobie szczeniaki celowo, z namysłem i jeszcze je lubią- masochiści :mdleje:
wstawałam w nocy 4 razy żeby te dziewczę zamknęło paszczę, wychodziłam, sikła lub nie, i z powrotem do klatki. W międzyczasie uciszanie żeby tak nie piszczała... o 7 już nie mogłam i ją wypuściłam, bawiła się do tej pory, dałam jej jeść i pić, byłam z nią dwa razy na dworze i w końcu poszła spać :mdleje: i ja chyba też się jeszcze prześpię bo mnie głowa nawala jak nigdy :roll:[/QUOTE]
było ją przywiązać do kaloryfera :diabloti:

Posted

Dobrze Ci tak, niech Cię dręczy, męczy, gryzie, szaleje i co tam jeszcze szczeniaki robią, zachciało się szczeniaczka :evil_lol:. Ja miałam szczeniątko idealne poza jedną ogromną wadą - była dziurawa jakaś i wylatywało z niej więcej nawet niż wlatywało, i ta częstotliwość :diabloti:. Wcale nie zazdroszczę posiadania psiego dziecka, chyba wolę koty w takim wieku, mniej problemowe są i łatwiejsza jest ich obsługa :p

Ale fajna ta mała, zdawaj relacje z jej dorastania bo ten czas szybko zleci ;)

Posted

W sumie na razie nie ma co pisać, łazi, jęczy, piszczy, gryzie i czasem śpi :evil_lol: ładnie już reaguje na komendę "siad", uczę jej puszczania, warowania i przychodzenia na komendę i wszystko idzie fajnym tempem :)

[video]http://youtu.be/_mLo0ACMY8Q[/video]

Posted

[quote name='Unbelievable']W sumie na razie nie ma co pisać, łazi, jęczy, piszczy, gryzie i czasem śpi :evil_lol: ładnie już reaguje na komendę "siad", uczę jej puszczania, warowania i przychodzenia na komendę i wszystko idzie fajnym tempem :)

[video]http://youtu.be/_mLo0ACMY8Q[/video][/QUOTE]

Sama słodycz :loveu:

Posted

[quote name='Unbelievable']W sumie na razie nie ma co pisać, łazi, jęczy, piszczy, gryzie i czasem śpi :evil_lol: ładnie już reaguje na komendę "siad", uczę jej puszczania, warowania i przychodzenia na komendę i wszystko idzie fajnym tempem :)

[video]http://youtu.be/_mLo0ACMY8Q[/video][/QUOTE]

poczekaj aż zacznie wymieniać ząbki :diabloti::diabloti::evil_lol:

Posted

[quote name='necianeta89']poczekaj aż zacznie wymieniać ząbki :diabloti::diabloti::evil_lol:[/QUOTE]
nie strasz :mdleje:

[quote name='Doginka']Jaki plusio słitaśny:lol::loveu:A jaka grzeczna:lol: Czekam na relacje z dokazywania z Gramem;-)[/QUOTE]

grzeczna? :diabloti: dobre sobie :diabloti:

jak będę miała jakąś chwilkę czasu to zrobię jakiś bannerek i nazwę galerii zmienię. Jak na razie nie mam, pirania wstała :diabloti:

Posted

[quote name='Unbelievable']nie strasz :mdleje:

grzeczna? :diabloti: dobre sobie :diabloti:

jak będę miała jakąś chwilkę czasu to zrobię jakiś bannerek i nazwę galerii zmienię. Jak na razie nie mam, pirania wstała :diabloti:[/QUOTE]
Hahaha, nie miała baba kłopotu, kupiła sobie..........................szczenię:roflt:

Posted

[quote name='Unbelievable']
po co ludziom szczeniaki :mdleje:[/QUOTE]

No wiesz? Bo są takie uci puci :loveu::loveu::loveu:

[quote name='Unbelievable']
nie śpię jeszcze, muszę popilnować młodej ;-) wsadziłam ją do klatki i zamknęłam, dostała kość ze skóry preparowanej, trochę jęczy ale [B]krzyknęłam [/B]parę razy i jest lepiej, zupełnie odwrotnie niż u szczura ;-) powinna zasnąć[/QUOTE]

Co zrobiłaś?! Na szczeniaczki się nie krzyczy! :placz: :no-no-no:

Zu nie uznaje istnienia szczeniąt młodszych niż półroczne. Podejrzewam, że jak w końcu się dorobię drugiego forfitera to będzie wesoło :diabloti:

Więcej fot Brumśtyka byś nam dała :mad:

Posted

[quote name='Doginka']Hahaha, nie miała baba kłopotu, kupiła sobie..........................szczenię:roflt:[/QUOTE]
dokładnie :diabloti:
[quote name='evel']No wiesz? Bo są takie uci puci :loveu::loveu::loveu:

Co zrobiłaś?! Na szczeniaczki się nie krzyczy! :placz: :no-no-no:

Zu nie uznaje istnienia szczeniąt młodszych niż półroczne. Podejrzewam, że jak w końcu się dorobię drugiego forfitera to będzie wesoło :diabloti:

Więcej fot Brumśtyka byś nam dała :mad:[/QUOTE]
szczeniaczek nakrzyczany przestał w końcu wyć!!!!!!! mam wątpliwości czy ja wzięłam owczarka czy jakiegoś pierwotniaka :angryy: przykryłam klatkę kocem i na razie jest spokój... ale jeszcze się nie ruszałam :roll:
będziesz miała wesoło tak jak i ja mam :diabloti:

zdjęć nowych nimo jeszcze niestety
[quote name='sacred PIRANHA']ja wcale nie spałam, udawałam :-)[/QUOTE]
nie no, czasem spać musi :diabloti: a jakie pozycje czasem przybiera :loveu:

No to update szczeniaczkowy.
Dzisiaj walka z klatką, sikaniem, szczekaniem i gryzieniem już bez ceregieli i taryfy ulgowej.
Noc cała przespana, wstała koło 7, wyszłam, zrobiła siku, wróciłam zrobiła kupę :mdleje: wyszłam dokończyła. I do klatki z powrotem, jakieś pół godziny spokoju(cały czas pakowałam smaczki), wypuściłam, zaczęła szaleć, i szczekać żeby dać miskę z wodą -.- nakrzyczałam, zajęłam szarpaczkiem i uczeniem siadania. Przy każdym większym moim pisku lub ucieszeniu się porzuca szarpaczek i gryzie mnie za twarz :mdleje: wstaję, gryzie mi skarpety, to siadam na łóżko i jest spokój na chwilkę :diabloti: spakowałam znowu do klatki, wycie i piszczenie przy jakimkolwiek moim wyjściu z pokoju, dobrze że sąsiedzi mają remont, a mój blok nie jest jakiś strasznie akustyczny :diabloti: przy chwilce ciszy pakuję smaczki. Smaczki to karma, nie daję do miski tylko jako nagrody, inaczej bym chyba zbankrutowała ;)
generalnie to opracowałam sobie system pakowania do klatki. Pies budzi się, trzeba wypuścić z klatki zanim zacznie piszczeć (czyli po sekundzie), natychmiast wyjść na dwór trzymając szczeniaczka na rękach cały czas bo może się zlać, wrócić do domu jak się pies wysika (przez pierwsze 3 spacery i wykupka), zająć szczeniaka czymś (uczeniem, szarpaniem) i trochę podmęczyć, dać wodę, wpakować do klatki, dać coś do gryzienia (to jest chwila żeby zrobić coś ze sobą :evil_lol:), wrócić szybko zanim skończy jeść, i wtedy zaczyna się piszczenie- krzyczenie jak piszczy i wyje, dawać smaki jak siedzi cicho, i w końcu zasypia. Po 10 minutach spania można się ruszyć bo nie obudzi się i jest jakieś 20min wolnego, może dłużej ale trzeba obserwować i być cicho ;) bo może się obudzić, jak jest cicho to śpi do godzinki-półtorej, jak nie to max. pół godziny. A jak się obudzi zabawa zaczyna się od początku :diabloti:
bardzo nakręca ja jak widzi że szczur chodzi, wtedy zaczyna piszczeć jeszcze bardziej.
Dzisiaj byłam z nią na boisku, ale jak jest w nowym miejscu ma sporą rezerwę i praktycznie cały czas kręci mi się pod nogami, jak podchodzi pies chowa się między nimi, ale jak każę jej usiąść to ładnie siada. W ogóle o dziwo bardzo ładnie zostaje, ja mogę odejść na pół metra i chodzić z boku na bok i 10-15 sekund spokojnie wytrzymuje :)
Jak przechodzą ludzie to chce za nimi pobiec, ale od tego mamy lineczkę ;) i uczę wracania na zawołanie. Spokojnie, metodycznie i do celu. Bardzo ładnie się skupia :)
a i uczyłam targetowania ręki nosem, w pierwszej sesji ładnie kojarzyła o co chodzi, w drugiej już nie bardzo. No i już wie mniej-więcej o chodzi jak przesuwam smaka przed nią, czyli warowanie. Bardzo szybko wykonuje komendy :diabloti:

Posted

Napisałaś za długiego posta, wiec będzie bez cytatu :lol: Chciałam się odnieść do tego krzyczenia, jak pies wydaje z siebie niepożądane odgłosy w klatce - nam szkoleniowiec i kilka innych osób doświadczonych w klatkowaniu zabroniło w ogóle zwracać uwage na darcie ryja w klatce. Tzn. jak pies drze ryja, to olewamy aż ochrypnie :diabloti:, a jak zrobi sobie przerwę (albo ochrypnie) to barujemy. I rzeczywiście, na początku na młodego się darliśmy i faktycznie milkł, ale darcie się powtarzało. A kilka razy olaliśmy i była zupełna cisza w klatce ;) To tak na przyszłość, może się przyda - ale każdy pies jest inny ;)

Posted

[quote name='ladySwallow']Napisałaś za długiego posta, wiec będzie bez cytatu :lol: Chciałam się odnieść do tego krzyczenia, jak pies wydaje z siebie niepożądane odgłosy w klatce - nam szkoleniowiec i kilka innych osób doświadczonych w klatkowaniu zabroniło w ogóle zwracać uwage na darcie ryja w klatce. Tzn. jak pies drze ryja, to olewamy aż ochrypnie :diabloti:, a jak zrobi sobie przerwę (albo ochrypnie) to barujemy. I rzeczywiście, na początku na młodego się darliśmy i faktycznie milkł, ale darcie się powtarzało. A kilka razy olaliśmy i była zupełna cisza w klatce ;) To tak na przyszłość, może się przyda - ale każdy pies jest inny ;)[/QUOTE]
ja też znam to, i przy szczurze idealnie dawało radę bo po chwili milknął, ale ona daje dłuuuugie koncerty, a jak nakrzyczę parę razy to pójdzie spać ;) póki tylko piszczy to ignoruję, ale jak zaczyna wyć to krzyczę

Posted

ja tak miałam ze szczylami na DT, zamknęłam w klatce, boże, nie słyszałam własnych myśli, ale nie zwracałam uwagi, pierwszy dzień były chyba z godzinę, drugi dzień już krócej a po tygodniu bez pisknięcia same wchodziły do klatki spać.
Co do toalety, naucz ją robić na podkłady, będzie Ci wygodniej, nie będziesz musiała zaspana lecieć na dwór z psem na rękach ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']tylko jak ona wyje, to gram się denerwuje, a jak gram się denerwuje to zaczyna łazić, jak on łazi to ona się nakręca i tak w kółko ;)[/QUOTE]

ja bym opier....liła wszystkich (grama za łazenie, miotłe za wycie) i już :-) ale ja mam dwa yorki i znana jestem z tego, ze jestem tyranem:-)

Posted

[quote name='sacred PIRANHA']ja bym opier....liła wszystkich (grama za łazenie, miotłe za wycie) i już :-) ale ja mam dwa yorki i znana jestem z tego, ze jestem tyranem:-)[/QUOTE]

no to opierdzielam właśnie ;) tylko gram nie rozumie, że jak to ma wskoczyć na łóżko i się położyć? to on zaczyna łazić po tym łóżku, bo a nóż widelec o coś innego chodziło

zakryłabym też klatkę kocem, ale uspokaja się jak się na nią patrzy, a wiem że jest śpiąca i powinna zasnąć