Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tez kupuje na tej stronie nutrecare. Tam wlasnie dostalam Royal Canin Obesity. Ale na stronie [URL]http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs[/URL] tez sa tanie karmy dla psow. Za Eukanube zaplacilam 30 funtow, to sporo taniej niz w Polsce.

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To znaczy, ze bajki o tym, ze brytyjskie kleszcze nie przenosza tego, co polskie kleszcze to jednak bajki :razz:
Zamówilam frontline i drontal.
Pozdrawiamy z paskudem.

Posted

[quote name='Biala']Tez kupuje na tej stronie nutrecare. Tam wlasnie dostalam Royal Canin Obesity. Ale na stronie [URL]http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs[/URL] tez sa tanie karmy dla psow. Za Eukanube zaplacilam 30 funtow, to sporo taniej niz w Polsce.[/QUOTE]

A po jakim czasie mniej więcej przesyłka z nutrecare docierała do Ciebie? Bo dzikowi już sie kulki kończą...:)

[quote name='lemonsky']To znaczy, ze bajki o tym, ze brytyjskie kleszcze nie przenosza tego, co polskie kleszcze to jednak bajki :razz:
Zamówilam frontline i drontal.
Pozdrawiamy z paskudem.[/QUOTE]

Ja najpierw myślałam, że skoro nie mają wsieklizny to pewnie kleszczy, pcheł i innych świństw też nie mają:evil_lol: Tym bardziej, że trzeba podać frontline przed wjazdem na wyspy. A o odrobaczaniu nie myślałam jeszcze. Faktycznie dobrze wiosną odrobaczyć? Cos takiego sie tu pojawiło chyba.Ozzy był odrobaczany pod koniec lutego, to chyba nie będę go narazie katować.

Posted

heheheee, i pewnie tez baczków ich psy nie puszczaja, ze niby takie higieniczne :evil_lol:
A wscieklizna podobno jest... to chyba nie jest do ogarniecia - ptaki przelatuja kanal przeciez, szczury, lisy tunelem tez sie podobno przeprawiaja, dla chcacego nic trudnego.

Jak odrobaczalas Ozziego w lutym, to daj mu spokój na razie, chyba, ze jakies niepokojace objawy po drodze sie pojawia, wskazujace na robalki. Tutaj rzeczywiscie zalecaja truc zwierzaki co 3 mce, ale ja mojego psiura nie czesciej niz raz na pól roku drontalem potraktuje - i tez sie zastanawiam, czy nie za czesto.

Posted

Śmiej się, smiej :) Oni sie zachowuja jakby faktycznie ich psy jakies sterylne były. A o wściekliźnie tez juz myślałam i nie wierzę, że jej tutaj nie ma. Jak napisałaś-są ptaki, są szczury, są wiewióry...

A dzika nie będę odrobaczać teraz.

Posted

[quote name='Gasnik']A po jakim czasie mniej więcej przesyłka z nutrecare docierała do Ciebie? Bo dzikowi już sie kulki kończą...:)

[/quote]

Paczka przyszla 2 dni po zamowieniu. Nie bylo mnie w domu to kurier zostawil pod drzwiami, jak prosilam (mieszkam na wsi, wiec nie ma strachu).

A co do odrobaczania to ja swoje robie raz, max. dwa razy w roku. Najlepiej przed szczepieniami. W domu mam tylko 2 psy, nie maja kontaktu z innymi, biegaja w ogrodzie, a na spacerach tylko po lakach. Male ryzyko zalapania jakiejsc potwornej ilosci robakow.

Posted

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]277 PLN + koszty wysyłki próbki krwi[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[URL="http://www.piwet.pulawy.pl/vir/USLUGI-rabies.html"][COLOR=blue]http://www.piwet.pulawy.pl/vir/USLUGI-rabies.html[/COLOR][/URL]

Posted

Troche wczesnie, bo niedlugo wyjezdzamy ( na razie tylko na swieta),
Wszystkiego Najlepszego, wielkich jaj, psowatych z mokrymi pysiorami w Lany Poniedzialek, bliskosci rodzinek i przyjaciol, samych pysznosci, slonka i wiosennej radosci!!!
:krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik: :krolik:

Posted

Angielscy dogomaniacy-mam pytanie jako do osób dobrze mam nadzieje zorientowanych już:)-gdzie najlepiej przesłac pieniadze tu do polski z anglii? Mój Tz jest w Londynie i musi mi przesłać 4 tys-ale nie ma pojecia jakie opłaty sa z tym zwązane i gdzie sie opłaca-czy macie jakieś rady?

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']Angielscy dogomaniacy-mam pytanie jako do osób dobrze mam nadzieje zorientowanych już:)-gdzie najlepiej przesłac pieniadze tu do polski z anglii? Mój Tz jest w Londynie i musi mi przesłać 4 tys-ale nie ma pojecia jakie opłaty sa z tym zwązane i gdzie sie opłaca-czy macie jakieś rady?[/quote]

Nat West ostatnio wprowadzil taka oferte,poczytaj sobie.

[URL]http://www.natwest.com/polish.asp[/URL]

A ja tak wogole mam pytantko i prosbe :cool3:
[B]8 lipca[/B] mam juz urlop na 2 tyg i chce bardzo jechac do pl z Lala :razz: Jesli ktos cos uslyszy albo jesli ktos ma miejsce u siebie w aucie to bede po stokroc wdzieczna :p
[B]Sylwia-kora[/B] tak sobie myslalam ze moze ten transport ktorym ty jechalas by mi pasowal?Czy moglabys sie zorientowac albo dac mi namiary?Tym bardziej ze to jest do Katowic a mi wlasnie o to chodzi ;)

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']Angielscy dogomaniacy-mam pytanie jako do osób dobrze mam nadzieje zorientowanych już:)-gdzie najlepiej przesłac pieniadze tu do polski z anglii? Mój Tz jest w Londynie i musi mi przesłać 4 tys-ale nie ma pojecia jakie opłaty sa z tym zwązane i gdzie sie opłaca-czy macie jakieś rady?[/quote]

Najlepiej i najtaniej jest wysylac pieniadze z angielskiego konta w banku NatWest na polskie konto prowadzone w funtach. Najpierw trzeba zalozyc konto w Polsce (ja mam w PeKaO SA, zalozenie bezplatne) oraz w NatWest (tez darmo). Potem wplacic pieniadze, zlozyc przelew i po ok 3 dniach pieniadze sa w Polsce. Koszt takiej operacji to 20 funtow niezaleznie od przesylanej kwoty. Tylko na druku trzeba zaznaczyc, ze pieniadze maja dotrzec w funtach. Wtedy nie traci sie nic na przewalutowaniach, a w Polsce mozna sobie wymienic pieniadze w kantorze po lepszym kursie.

Latwiejsze ale i drozsze jest skorzystanie z uslug poczty angielskiej. Nazywa to sie MoneyGram. Wystarczy pojsc na poczte i zlozyc zlecenie. Za kilka minut mozna pieniadze wyplacic w Polsce w banku PeKaO SA. Tu koszt przelewu zalezy od kwoty, np za 300 funtow placi sie 24 funtow oplaty. Niestety do Polski pieniadze dochodza w walucie euro, wiec jest tez dodatkowa strata na kursie.

Posted

po uzyskaniu pozytywnego wyniku badan krwi trzeba czekac 6 miesiecy by wyjechac z psem... 6 miesiecy? nie da sie przyspieszyc? bo ja musialabym wyjechac za najpozniej 4 miesiące =(

Posted

Ze czeka sie na wyniki 2-3 tyg to sie zgadza, ale ze nie ma kwarantanny - pierwsze slysze :shake: . Bylam dzis na stronie DEFRA, ale nic nowego sie nie pojawila, ja nie zauwazylam. O kwarantannie pisza tak jak bylo do tej pory - 6 miechow czekania od daty pobrania krwi jesli wynik jest stastysfakcjonujacy.

Posted

narazie w radiu tylko slyszalam ze sie zaczynaja zastanawiac nad zniesieniem kwarantanny- ale jak to U Anglikow bywa....jeszcze duzo wody uplynie zanim kwarantanna zostanie zniesiona...

Sliweczko- uswiadom swojego weterynarza zeby dokladnie sie wglebil w temat....naciaganie ludzi na serologie zeby pozniej mieli na granicy naprawde DUZY problem na glowie i moc stresow- to ciut chyba nie bardzo wiaze sie z kompetencjami nie?

Posted

:razz: no my juz 2 raz po procedurze...
pod koniec kwietnia wracamy z dwoma milusinskimi na wyspe :cool3:

:cool1: I co ja zrobie jak mi te kwarantanne zniosa? Juz sie wrecz uzaleznilam :lol:

Posted

[quote name='Katcherine']narazie w radiu tylko slyszalam ze sie zaczynaja zastanawiac nad zniesieniem kwarantanny- ale jak to U Anglikow bywa....jeszcze duzo wody uplynie zanim kwarantanna zostanie zniesiona...[/quote]
No wlasnie mnie dzisiaj rano rodzice podczas ogladania jakiegos programu 'nastraszyli' ze kwarantanne zniesli :evil_lol: , weic szybko popedzilam na net sprawdzic. Ale podejrzewalam ze cos zle uslyszeli, nawet jesli poczyniono jakies kroki w ym kierunku to w przypadku Anglikow napewno nie stanie sie to z dnia na dzien :eviltong: .

Retriva, Sliweczka - dalej czekanko ;-)

Posted

:diabloti: kurde no wiesc wiejska niesie ze chyba wlasnie postanowiono ze znosza??
Bede w piatek u weta- przed wyjazdem stempelki skolekcjonowac to zagonie ich do kompa i telefonu...w koncu rodowici sa niech sie wywiaduja...

ale zanim francuzi sie obudza, zani to wszystko sie unormuje...iii tam my starym sposobem;)

Posted

[quote name='Katcherine']:diabloti: kurde no wiesc wiejska niesie ze chyba wlasnie postanowiono ze znosza??
Bede w piatek u weta- przed wyjazdem stempelki skolekcjonowac to zagonie ich do kompa i telefonu...w koncu rodowici sa niech sie wywiaduja...

ale zanim francuzi sie obudza, zani to wszystko sie unormuje...iii tam my starym sposobem;)[/quote]

Jak czegos sie dowiesz - koniecznie daj znac ! :)

Ja wczoraj dostalam maila z UK, babka planuje sprowadzic psy, dowiadywala sie o kwarantanne i powiedziano jej, ze jest wciaz tak jak bylo - 6 m-cy....

Posted

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Wygooglowałam[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Cytat z dyrektywy Unii Europejskiej[/COLOR][/SIZE][/FONT]

[CENTER][I][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Artykuł 6[/SIZE][/FONT][/I][/CENTER]
[SIZE=3][/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1. Przez [COLOR=#0000ff]okres przejściowy[/COLOR] pięciu lat od dnia[COLOR=#0000ff] wejścia w życie[/COLOR] niniejszego [COLOR=#0000ff]rozporządzeni[/COLOR]a, wprowadzanie [COLOR=#0000ff]zwierząt domow[/COLOR]ych wymienionych w części A[COLOR=#0000ff] załącznika[/COLOR] I na [COLOR=#0000ff]terytorium[/COLOR] [COLOR=#0000ff]Irlandii[/COLOR], [COLOR=#0000ff]Szwecji i Zjednoczonego Królestwa[/COLOR] podlega następującym wymogom:[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]- muszą posiadać identyfikację zgodnie z art. 4 ust. 1 akapit pierwszy lit. b), chyba że [COLOR=#0000ff]Państwo Członkowskie[/COLOR] [COLOR=#0000ff]miejsca przeznaczenia uznaje również identyfikację zgodnie [/COLOR]z art. 4 ust 1 akapit pierwszy lit. a), oraz[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]- muszą posiadać paszport wydany przez lekarza weterynarii upoważnionego przez [COLOR=#0000ff]właściwe władze,[/COLOR] zaświadczający, oprócz [COLOR=#0000ff]warunków[/COLOR] [COLOR=#0000ff]ustanowionych w[/COLOR] art. 5 ust. 1 lit. b), że przeprowadzono neutralizujące miareczkowanie przeciwciał na poziomie, co najmniej 0,5 IU/ml na próbce w zatwierdzonym laboratorium w okresach [COLOR=#0000ff]ustanowionych[/COLOR] w [COLOR=#0000ff]przepisach krajowych[/COLOR] obowiązujących w dniu określonym w art. 25 akapit drugi.[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Miareczkowania przeciwciał nie trzeba powtarzać w stosunku do zwierząt, które po tym miareczkowaniu były regularnie szczepione w odstępach czasu, określonych [COLOR=#0000ff]w[/COLOR] art. 5 ust. 1 bez przerwy w Protokole szczepień wymaganym przez laboratorium produkujące.[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=#0000ff]Państwo Członkowskie[/COLOR] [COLOR=#0000ff]miejsca przeznaczenia może[/COLOR] zwolnić [COLOR=#0000ff]zwierzęta domowe[/COLOR] przemieszczające się między tymi trzema [COLOR=#0000ff]Państwami Członkowski[/COLOR]mi z wymogów przeprowadzania szczepień i miareczkowania przeciwciał przewidzianych w pierwszym akapicie niniejszego ustępu, zgodnie z przepisami krajowymi obowiązującymi w dniu określonym w art. 25 akapit drugi.[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Przed dniem 1 [COLOR=#0000ff]lutego[/COLOR] 2007 r. po otrzymaniu opinii [COLOR=#0000ff]Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności[/COLOR] w sprawie konieczności utrzymania testów serologicznych, [COLOR=#0000ff]Komisja[/COLOR] przedłoży [COLOR=#0000ff]Parlamentowi Europejski[/COLOR]emu i [COLOR=#0000ff]Radzie sprawozdanie na podstawie zdobytego doświadczenia i[/COLOR] o[COLOR=#0000ff]ceny ryzyka[/COLOR], wraz z odpowiednimi propozycjami[COLOR=#0000ff] ustalenia procedury[/COLOR], która będzie stosowana [COLOR=#0000ff]z mocą od[/COLOR] dnia 1 stycznia 2008 r. w stosunku do art. 6, 8 i 16.[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][/SIZE]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Dyrektywa była uchwalona 26 maja 2003. Z tego co ja rozumiem, można mieć nadzieje, że w 2008 kwarantanna zostanie zniesiona (o ile Unia Europejska łaskawa będzie)[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='Honey']Jak czegos sie dowiesz - koniecznie daj znac ! :)

Ja wczoraj dostalam maila z UK, babka planuje sprowadzic psy, dowiadywala sie o kwarantanne i powiedziano jej, ze jest wciaz tak jak bylo - 6 m-cy....[/quote]

Dam znac- wymecze ich dokladnie.
Ale juz pierwsze doniesienia ze pies bez kwarantanny- i to Polski- przejechal juz od znajomych slyszalam. Podobno spedzil tylko 3 tygodnie w kennelu na granicy Francuskiej...Hmmmm- niestety z osoba sprowadzajaca nie rozmawialam.Wiec narazie jak dla mnie to info w kategorii plotki :evil_lol: .