osho Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='osho'][COLOR=DarkSlateGray]komentarz banksy'ego: [/COLOR][/quote] [COLOR=DarkSlateGray]cóż, obrazek okazał się widocznie za duży ... a guziczek "edit" zniknął, no to proszę link do fotki: [/COLOR] [URL="http://bp1.blogger.com/__5EyI8Ck-Lw/SG_t4Ja8zLI/AAAAAAAAFko/pCKWXFHQ1iE/s1600-h/N0290768.jpg"]fotka[/URL] [COLOR=DarkSlateGray]btw polecam tego blog'a gorąco: [/COLOR][URL]http://www.londondailyphoto.blogspot.com/[/URL] Quote
pusia2405 Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Oj Habibi, zdecydowanie się przyczepią do tego jednego dnia:razz:. Z poprawkami też bym uważał. Najlepiej wypełnić nowy paszport. Ja tak musiałam zrobić... Quote
Habibi Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='karjo2'] Habibi, tak po ciiiiiichu, dobieraj dobrze kolor dlugopisu i machnij 7 na 8 i bedzie ok. [/quote] [quote name='Sylwia-Kora'] Albo....... w tym pierwszym bardzo sprytnie zmienic siedemnastki na osiemastki :p i juz bédzie termin dotrzymany.[/quote] Tez mslalam o zmianie daty pierwszego szczepienia, ale jest ona podana na wyniku badan z Berlina... wiec doopa zimna :placz: Zrobimy nowe badania, przynajmniej bez strachu bedziemy czekac na wynik :p Quote
soti Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 A jeszcze takie pytanie: co to wg derfy są "approved countries". Czy to są te kraje gdzie nie trzeba przechodzić kwarantanny? Dobrze rozumuję? Kurcze, powiem wam, że mnie wewnętrznie roznosi i chyba się uzależniałm od... wystaw. Ostatnio coraz więcej myślę o założeniu hodowli (małej bo małej) i tak sobie marzę, że mając w Londynie domek z ogródkiem mogłabym sprowadzić z Niemiec jednego lub dwa szczeniaczki... ach - chyba muszę się czymś zająć, aby mi takie pomysły nie przychodziły do głowy... Quote
karjo2 Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Soti,daj szerszy kontekst tego okreslenia. Kwarantanna zostala zastapiona badaniami i odczekaniem odpowiedniego czasu po pobraniu probki (przy wyniku pozytywnym). Tak na slepo, mam wrazenie, ze chodzi o kraje EU, badz niezagrozone wscieklizna. Quote
soti Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 No tak, wiem, że jesli chce się sprowadzić psa do UK to najpierw czip, potem szczepienie, badanie i miesiące oczekiwania. I to dotyczy tez wwozu małych szczeniaczków. I kombinuję, jak by tu można przywieźć szczeniaczka, który będzie mógł wjechać do UK mając tam przykładowo 3 miesiące... Na stronie derfy były wymienione approved countries i mowa o Pet Travel Scheme... niestety juz zamknęłam tą stronę... Ale skoro w tych krajach nie było Polski, to pomyślałam sobie, że może to jest lista krajów, w któych ta sześciomiesięczna kwarantanna nie obowiązuje... Quote
GoskaGoska Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Kazdy piesk ktory ma wjechad do UK musi miec test na przeciwciala na wscieklizne i od jego wyniku musi minąc 6 miesięcy. Bez tego nie wieziesz zadnego pieska Quote
karjo2 Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Aaa, szczeniora przywieziesz co najmniej 10 -miesiecznego ( 3m-ce - szczepienie, 4 m-ce - probka na badania, i po nastepnych 6 m-cach mozesz psa wiezc). Jest opcjonalnie przywoz miotu z matka, (ale w szczegoly to juz na Defrze), ale nie sadze, by hodowca "wypozyczyl" suke. Quote
soti Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 mam wrażenie, że to chodziło o te kraje nie zagrożone wścieklizną... Czy w tym przypadku formalności różnią się od tych załatwianych w Polsce? Quote
GoskaGoska Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 z tego co wiem, to przywoz psa do UK z kazdego kraju ma te same procedury, nawet przeciez jak masz psa z UK a chcesz z nim wyjechac i wrocic , to tez musi miec te badania badania. Quote
karjo2 Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Soti, zasady sa te same, troche inaczej moze wygladac przywoz spoza EU, ale w to na razie nie wnikalam. Jedyna opcja bez szczepien jest przywoz maluszkow (np. kilkudniowych) z matka posiadajaca paszport, badania, szczepienia itp., z swiadectwem weta, ze pys nie opuszczaly pomieszczenia, nie mialy kontaktu z innymi zwierzetami i nadaja sie do transportu. Quote
soti Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 a na tym forum była tez mowa o przewożeniu psiaków z hodowcy jednego kraju do hodowcy w uk... Też te same zasady? Quote
karjo2 Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 [quote name='karjo2']Soti, zasady sa te same, troche inaczej moze wygladac przywoz spoza EU, ale w to na razie nie wnikalam. Jedyna opcja bez szczepien jest przywoz maluszkow (np. kilkudniowych) z matka posiadajaca paszport, badania, szczepienia itp., z swiadectwem weta, ze psy nie opuszczaly pomieszczenia, nie mialy kontaktu z innymi zwierzetami i nadaja sie do transportu.[/quote] Soti, nie ma znaczenia do kogo jada. Quote
Kamila Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Ja troche nie na temat-wlasnie bylam w banku i wyobrazcie sobie ze bylam swiadkiem rabunku :cool1: Co za dzien...Chyba nie szybko znow sie tam pojawie bo nie mam ochoty na tego typu adrenaline. Quote
soti Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 A przyszło mi do głowy, czy może ktoś kiedyś próbował napisać jakiś manifest, zebrać podpisy, albo zasypać ich mailami z prośba o złagodzenie tych zasaz wwozu, żeby chociaż było tak jak dla fretek :) Cóż - w takim razie moje piekne plany diabli wzięli.... Quote
GoskaGoska Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 a wiecie moze jak jest z krolikami, czy kroliki tez muszá miec paszporty, zeby mozna je bylo przywiez do UK? moze bym z Polski wziéla jakiegos kroliczka ze schroniska i przyjechal z nim tutaj :) Quote
karjo2 Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Gosia, wiezlismy krolika, wymagane jest tylko swiadectwo zdrowia od weta (tuz przed wyjazdem, ze nadaje sie do przewozu). Kamila, no to jestes po przezyciach, dobrze ze sie nikomu nic nie stalo.. :crazyeye:. Soti, fretki maja takie same zasady, jak koty i psy ;). A o zlagodzeniu przepisow o przywozie zwierzat z EU mowi sie od ... Quote
Sylwia-Kora Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 hehe no mówi sié, mówi.... my tez sie podniecalysmy jakies 2 lata temu w tym wátku ze moze zlikwidujá kwarantanné i bédziemy mogly wszystkie wjechac do UK bez tego cholernego czekania (jeszcze doskonale pamiétam jakie to bylo cholera trudne):roll: ale póki co jest bez zmian :p Quote
Sylwia-Kora Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Chcialam sié dopisac do poprzedniego posta ale guzik "edit" zniknál... Dobra, zaczynam kolejnego off topa co juz w tym wátku nikogo chyba nie zdziwi :evil_lol:. Czy ktos ma jakis sposób na poplepszenie angielskiej kranówy? Przeciez to co znajdujé na dnie czajnika doprowadza mnie do rozpaczy!!! Jak tak dalej pójdzie to skamieniejé w ciágu nastépnych kilku miesiécy :shake: Widzialam w argosie filtr do wody-- taki za dyche i do tego sie dokupuje potem wymienne filtry. Ktos ma? Czy ktos gotuje mineralná? Tez tak kamienieje? Quote
GoskaGoska Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 chcialam oficjalnie podziękowac "Kamili" dzis zaksięgowala się wpłata w moim banku w UK i juz zrobilam z polskiego konta przelew na rzecz psow z Krzyczek z tego wątku : [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=105011[/URL] wkrotce wpalta powinna się pojawiac tu : [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=10370905#post10370905[/URL] . Jeszcze raz dziękuje w imieniu pieskow:multi: Quote
osho Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 [quote name='Sylwia-Kora']Czy ktos ma jakis sposób na poplepszenie angielskiej kranówy? Przeciez to co znajdujé na dnie czajnika doprowadza mnie do rozpaczy!!! Jak tak dalej pójdzie to skamieniejé w ciágu nastépnych kilku miesiécy :shake: Widzialam w argosie filtr do wody-- taki za dyche i do tego sie dokupuje potem wymienne filtry. Ktos ma?[/quote] [COLOR=DarkSlateGray]uprzedzam tylko jak użyjesz jakiś filtr z węglem aktywnym, to wodę niby oczyścisz ale sam filtr staje się cuuuudowną pożywką dla hodowli bakterii ...[/COLOR] Quote
Kamila Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 [quote name='GoskaGoska']chcialam oficjalnie podziękowac "Kamili" dzis zaksięgowala się wpłata w moim banku w UK i juz zrobilam z polskiego konta przelew na rzecz psow z Krzyczek z tego wątku : [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=105011[/URL] wkrotce wpalta powinna się pojawiac tu : [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=10370905#post10370905[/URL] . Jeszcze raz dziękuje w imieniu pieskow:multi:[/quote] Nie ma za co ;) dobrze ze poszlam wplacic ta kase do twojego banku bo w moim juz sie nie doczekalam na obsluge przez ten cholerny napad :mad: Quote
furciaczek Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 [quote name='Kamila']Ja troche nie na temat-wlasnie bylam w banku i wyobrazcie sobie ze bylam swiadkiem rabunku :cool1: Co za dzien...Chyba nie szybko znow sie tam pojawie bo nie mam ochoty na tego typu adrenaline.[/quote] Dobrze ze nic zlego sie nie stalo... ehhh Quote
pusia2405 Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 [quote name='Sylwia-Kora'] Czy ktos gotuje mineralná? Tez tak kamienieje?[/quote] Ja przez jakiś czas gotowałam mineralkę, taką najtańszą jaka była w sklepie, ale stwierdziłam, że chyba jest jeszcze więcej kamienia i zrezygnowałam:razz:. Quote
pusia2405 Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 [quote name='karjo2'] A wilku niezle, jakos odmlodnial, a ja siedze jak kura domowa i sie gapie cale dni na niego ( no czasem na necie jeszcze posiedze) :diabloti: Czekamy, czy atak sie powtorzy, czy to jednorazowy wybryk. A jutro TZ bedzie dol bramki naprawial, tak ladnie wyzarty....[/quote] Karjo, a możemy liczyć na jakąś fotę wilka:roll:? Bo mnie ciekawość zżera:lol:. Quote
Recommended Posts