Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 344
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wracając do pierwszych pytań to ja karmię Willego Royalem, a ruchu ma raczej dużo... Pytasz o propozycję sportu dla goldena? cóż ja tam się głównie z nim bawię kocykiem (i tańczymy czasem z kocykiem), ale słyszałam że goldeny dobrze się sprawują w TAŃCU Z PSEM. A jakie zabawy lubią wasze psiaki?

Posted

Skoro gadamy o tym do czego srtworzony jest golden, to jak bardzo wasze goldeny lubią wodę? mój na 99% - bio nie lubi się kompac pod prysznicem (o wannie nie wspominam bo z niej ucieka:diabloti:). Nasz psiak urodzil się pod koniec lata więc pierwszy raz do wody mógł pójść dopiero po ukończeniu pól roku (gdzieś na wiosnę 2005). Gdy zobaczyl pierwszy raz jezioro to się strasznie ucieszył i wbiegł do niej do polowy, chwilę postał i zawrócil, później znowu ale gląbiej a za 3 czy 4 razem juz pływal, ale jednak bał się odpłynąc na więcej niż 6m.

teraz pływa w jeziorach razem ze mna, uwielbiam z nim pływac! ON nie boi się głębokiej i zimnej woby więc nie muszę się ograniczeć :).

A Kiedy pierwszy raz pojechał nad morze (miał koło roku) od razu rzucił się w wodę i zaczął ją połykać - fale! on zawsze łyka wodę kiedy ta się pieni (jak ktos chlapie, płynie...) Opiszcie proszę swoje psiaki :lol:

Posted

Normalne przecież jest, że psy nie lubią się kąpać pod prysznicem co nie oznacza ze nie lubią wody ;P Z zimną woda to wygląda tak że on nie odczuwa tego aż tak bardzo mój pies się kąpie teraz w morzu, ale trzeba potem uwarzać po wyjściu z wody :cool3:
Kaja tez połyka wode jak ktoś chlapie itp. :razz:

Posted

no t ceś coś nabazgram.

Kiara kocha wode początkowo nie chciala pływać, ale teraz kocha aportowanie zza środka jeziora ale nie pzowalają jej teraz na tym jeziorze głupie łabędzie.

Posted

My wprawdzie bladorowaci ale...;):diabloti:
Mój kundzio nie lubi glebokiej wody:roll: Nie mialam mozliwosci go przyzwyczaic w te wakacje a tymczasem pies skonczyl juz rok...Do nastepnych wakacji droga daleka a wydaje mi sie, ze widok pani plywajacej w tej strasznej wodzie to jedeyny sposob zeby go przekonac, bo bedzie chcial isc ze mna, a skoro odplyne bardzo daleko....:cool3: Boje sie tylko psiej paniki, zdarzalo sie juz ze pies utopil czlowieka.

Posted

spróbój chlapać wodą i go zachęcać zabawkamia kiedy zacznie się topić to trzymaj reke pod bzuchem i za przednimi lapami i utrzymuj w górze, w wodzie to nie problem bo psy lekkie są xD ja tk zawsze kaji obilam tak samo z wyjściem chlapałam a ona przbiegała :cool3:

Posted

Tak, jak chlapiesz to pies podpłynie, tylko patrz żeby nie zaksztusił. A i uwaga: pies pod woda nie źle potrafi podrapać, więc raczej pływaj równolegle z nim.

Jak chcesz żeby wszedł do wody to rzuć tam patyk :)

mieliście może kiedys jakieś "porzygody" związane z psiakami w wodzie?
Kiedyś bylismy nad jeziorem z Willim i obok nas stało państwo z agresywnym labkiem (dziwne co?). Pies rzucał się, tylko kiedy Willi się do niego zbliżał. Właściciele rzucili mu duży patyk do wody, a mój pies oczywiście też popłynął... bałam się że nasz goldek bedzie szybszy i zabierze tego patyka, a tamten go pogryzie w tej wodzie. Popłynęłam za Willim, poklepałam go, rzuciłam mu inny patyk i uniknęliśmy konfliktu :) Wniosek: patyki pańci są najlepsze :evil_lol:

Posted

A czy Wasze goldki umieją "nurkować" tzn. włożyć głowę pod wodę (nasz tak czasami robi, jak mu kamień, który ma w pysku wpadnie do wody, bo on zamiast wziąć sobie nowy woli odzyskać ten upuszczony :cool3:)??? I jeszcze jedno pytaanko, kiedy Wasze psy mają urodziny???:BIG::new-bday:
P.S.
My też karmimy Willego Royalem:)

Posted

No drapią pocno tymi pazurkami dlatego wole kiedy płynie obok nie na mnie XD
Kaja wsadza tylko na chwile pysk kiedy widzi gdzie cos lerzy innaczej nie ma mowy :razz:
Urodziny ma 19 stycznia (ur. 2004 r.)

Posted

Ja też mam goldena- 4 letniego(ale staruch już z niego. :cool3: )

I mam pytanie. Co ile kąpiecie psy? mój byl kąpany chyba dwa miesiące temu, ale teraz jest straszne brudny. Jak go głaskam dłuzej to mam całą brudną rękę. :roll:
I nie wiem co z tym zrobić, przecież nie będę go kąpać raz w miesiącu(albo i raz w tygodniu :roll: )
Może częsciej go czesać powinnam?

Posted

A mój pies już z twoim się zna :cool3:
Moim zdaniem kąpać częściej można szamponem bambi dla dzieci. Ale wystarczy poczekać aż np. łoto wyschnie i wyczesać ;]

Posted

No to czas abym ja się zameldowała:lol:.
Mam 4 miesięczną suczkę Goldenkę Rede z mokrzańskiego wagórza vel. Reda:evil_lol:. Dużo niemoge o niej powiedziec bo mam ją kilka dni, ale jak większość goldków jest rozbrykana i wiecznie wesoła. Je royal canin dla szczeniąt, ruchu ma dużo i w przyszłości chcemy trenować agility i obowiązkowo wystawy:cool3:Debiucik w Opolu:loveu:.

Posted

[quote name='Sonika']Ja też mam goldena- 4 letniego(ale staruch już z niego. :cool3: )

I mam pytanie. Co ile kąpiecie psy? mój byl kąpany chyba dwa miesiące temu, ale teraz jest straszne brudny. Jak go głaskam dłuzej to mam całą brudną rękę. :roll:
I nie wiem co z tym zrobić, przecież nie będę go kąpać raz w miesiącu(albo i raz w tygodniu :roll: )
Może częsciej go czesać powinnam?[/quote]
My kąpiemy naszego psa nie częściej niż 2-3 razy w roku. Jeśli pies jest brudny to można go przetrzeć mokrą szmatką, albo bardzo porządnie wyczesać (w lecie można wykąpać psa w jeziorze lub kamionce).;) Hodowczyni od której wzięliśmy naszego psa mówiła, że goldeny się kąpie tylko wtedy kiedy "zaczynaja przypominać brudną szmatę":lol: My kąpiemy naszego psa specjalnym szamponem dla psów.

Posted

Melka94 no to powodzenia na wystawie i żeby nie miał problemów ze stawami i mógł na agility szaleć, choć Goldeny chyba sie bardziej sprawiają w dog dancingu :cool3:
A ja się zastanawiam czy wyprobować szampon na sucho używał ktoś kiedyś takiego? o.O

Posted

[quote name='Sonika']Ja też mam goldena- 4 letniego(ale staruch już z niego. :cool3: )

Może częsciej go czesać powinnam?[/quote]

Możesz go częściej czesać, ale kompac częściej raczej nie :shake: zwłaszcza w zimie, bo one mają taką warstę ochronną i myjąc się ją zdziera.
A jak Kaya pisała, jak się pies ubłoci to po jakimś czasie to się obsypie.
ja myślee że samo czesanie (2-3 razy w tygodniu) wystarczy. ;)

Posted

[quote name='Kaya']Melka94 no to powodzenia na wystawie i żeby nie miał problemów ze stawami i mógł na agility szaleć, choć Goldeny chyba sie bardziej sprawiają w dog dancingu :cool3:
A ja się zastanawiam czy wyprobować szampon na sucho używał ktoś kiedyś takiego? o.O[/quote]

Ze stawami raczej niebędzie miała problemów bo oboje rodzice mają wynik A:razz:. Za życzenie powodzenia na wystawie niedziękuje żeby niezapeszyć:loveu:.