MagdaH Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 Ślimosławy dostały sałatę lodową i plasterek jabłka, jutro odbieram moją-moją komórkę z aparatem (teraz mam zastępczą bez), więc jutro zrobię zdjęcia. Glutki są cuudne, mają zupełnie inne kolory i kształt muszli niż nasze rodzime... Quote
lola81 Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 no właśnie zauwazyłam, że się spóźniłam,,ale miejmy nadzieje, że nie ma tego złego..:)a czy kształt akwarium ma znaczenie? czy może to być takie coś okrągłego jak w filmach dla "złotej rybki"?;) Quote
MagdaH Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 im chyba wszystko jedno...u mnie dwa wiszą na pokrywie, a jeden młóci marchewkę:loveu: Quote
supergoga Posted September 25, 2008 Author Posted September 25, 2008 Kształt nie ma znaczenia. Byle było od gróy przykrycie z częściowym dopływem powietrza. Jutro TZ jedzie do Łodzi i z Łodzi - w poniedziałek na 14.00 na Śląsk - do Zabrza. Przez Częstochowę. Wraca wieczorem. Gdyby na tej trasie znalazł się miłośnik gluciorków - mogę go wyposażyc. No i całe szczęście, że się Magda odezwała, bo już chciałam się zdenerwować, że pożarte moje gluciorki.:evil_lol: Quote
cropka Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 One są boskieeee!!!!!!!!! I jakie czułe dla siebie :razz::lol: Quote
malawaszka Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 [quote name='cropka']One są boskieeee!!!!!!!!! I jakie czułe dla siebie :razz::lol:[/quote] już Ci się rozmnażają? :roflt: no i czy ktoś mi powie KIEDY oni dojrzeją do TEGO? :roll: :oops: moje chłopaki chyba myślą, że są nietoperzami bo większość czasu spędzają na suficie :errrr: Quote
cropka Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 ja nie mam ślimaków, ale jak patrzę na te zdjęcia........wspaniałe są :p Quote
MagdaH Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 [quote name='malawaszka']już Ci się rozmnażają? :roflt: no i czy ktoś mi powie KIEDY oni dojrzeją do TEGO? :roll: :oops: moje chłopaki chyba myślą, że są nietoperzami bo większość czasu spędzają na suficie :errrr:[/quote] ...moje też, albo na sałacie:lol: Supergoga, mam nadzieję, że Yorija się do Ciebie odezwała, do mnie w końcu esemesnęła i przynajmniej wiem, że cala i zdrowa:p Quote
supergoga Posted September 26, 2008 Author Posted September 26, 2008 Niestety nie odezwała się. Dobrze, że wiem, iż dotarłą cała i zdrowa. Jest dzielną dziewczyną. Malawaszka - trudno powiedzieć jak ta ich dojrzałość przebiega - one są zupelnie nieprzewidywalne. Quote
Ayia Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 dzis nie masz nic a jutro wstaniesz i masz kinderki :loveu::evil_lol: Quote
bona_46 Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 Mam coraz większą chęć na takie dwa glutki:loveu: Tylko czy ja będę umiała się nimi opiekować? Nigdy nie miałam ślimaków:razz: Quote
supergoga Posted September 26, 2008 Author Posted September 26, 2008 Spokojnie, kinderków tak zaraz nie ma, najpierw jaja i tak jak tylko złozy mozna wywalać bo są puste jeszcze. Ja mam ślimki tyle lat i pierwszy raz mam niekontrolowany wysyp pogrobowców. Opieka nad nimi jest bezproblemowa. Sa proste w obsłudze. Naprawde. Ile przyjemności daje gapienie się na nie - sa superowe. Quote
Ayia Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 a co one potrzebuja? jakie podloze? co jedza wogle? Quote
supergoga Posted September 26, 2008 Author Posted September 26, 2008 Ayia - jedzą wiele rzeczy. Zieleniny, jabłka, marchewki, ogórki tudziez obierki i musza mieć wapno. Mam abonament w sklepie warzywnym - co dzień znosze do domu siatke zielonych rzeczy - od rzodkiewki, od kalarepy, różne takie. I one wsuwają. Jak robie mizerię - slimki mają wyżere obierkowa. Dziele sie owocami z nimi. Zresztą moge Ci przysłać taką ich ulotke - utrzymanie, żywienie itp. - tylko potrzebny mi meil. MagdaH - tatuś (lub mamusia) maluchów umarł (a) - nie zauważyłam że są jajka i myślałam, że jak został jeden duży, to mamy spokój. Tymczasem one załatwiły sprawe przed smiercia - schowały jajeczka i jak Aga zaczęła sprzątac, za kamieniem, pod konarem znalazła...małe ślimki. No i stąd ich tyle. Ja tam rozmnażacz nie jestem. Teraz po prostu mam ich tyle, że powoli nie mam gdzie trzymać - tak rosna. Dlatego moje błagania o ratunek. Quote
charon Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 Ja znam takie 2 polskie strony. :) [URL]http://www.achatina.lua.pl/[/URL] [URL]http://www.bch.sileman.net.pl/achatina/[/URL] Wodosynuś okupuje sepię. :) Quote
bona_46 Posted September 27, 2008 Posted September 27, 2008 Dobra. To ja się decyduję. Dwa maluchy dla mnie. Mam szukać transportu czy jakiś się kroi niebawem? Tylko z pełną instrukcją obsługi poproszę;) Quote
Ayia Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 Hmm.. [email][email protected][/email] a czy pojedynczo moze siedziec taki slimak? nie beda mi sie rozmnazac? :evil_lol: musze zastanowic sie :lol: Quote
supergoga Posted September 28, 2008 Author Posted September 28, 2008 Bona - jesli masz ochotę - to napisze wątek transportowy. Szukamy - może ktoś pojedzie na tej trasie. Ayia - jeden może siedzieć sam. Przesłałam instrukcję. Miłej lektury.;) Quote
Yorija Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 Dzień dobry - znaczy się dobry wieczór. Coś mi się doba skurczyła. Jak mi Magda napisała, że mam się odezwać do Mamy Ślimakowej - to odpisałam na sms-a Magdzie. Kurcze - to było chyba cos po 1 w nocy. To mnie olsniło, że to nie odpowiednia godzina na sms-y. I zaplanowałam odezwać się w ciagu normalnego dnia i znów mi się udało prawie zabrać do tego grubo po połnocy. PRZEPRASZAM A co do transportu - to doprowadziłam do tego że Magda i własciciele świniaka na parkingu czekali ponad godzinę. Chyba o 23 tam dopiero dotarłam. Tiaa - Śląsk - dla mnie to taki trójkąt bermudzki. Nie żebym pierwszy raz jechała tamtędy. Już mi sie zdarzało wracajac z Poznania znaleźć się ponownie na kierunku Poznań. To jest ciekawostka ten śląsk. Ślimaki w trakcie jazdy chlupały. Nie wiem jak ale chlupały. A ja śpiewałam w ostatniej części podróży Czerwone Gitary a był po drodze Feel, Mafia i Cohen. Świniak się nie odezwał. Do Poznania jechać jeszcze pojadę - kiedy to nie wiem bo mnie teraz będzie nosić bardziej do Kalisza, Łodzi i Warszawy. Jak tylko będę wracać to zabiorę każdy transport chlupaków. Tylko nikt mi nie powiedział, że one na zupę się nadają :evil_lol: Miło Was było poznać Babeczki :-) Quote
jestem_wredna Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 Patrzę, patrzę i napatrzeć się nie mogę. Boskie te ślimole! :loveu: Ślimaki kocham od zawsze! Zawsze ratowałam je przed zdeptaniem, a czasami znosiłam do domu i hodowałam w słoikach z podziurawionymi pokrywkami. Nie powiem, ciotki, kusicie. ;) Czy Wy te ślimole jakoś docieplacie? Jakaś żarówka czy coś? Skąd się bierze taki torf, no i pokrywkę do akwarium? Quote
Charly Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 MNie też się podobają, choć już raz zrezygnowałam, jak były małe:oops: Bardzo mnie dołuje trzymanie czegos na uwiezi, w akwarium, klatce...już widok psa w domu (zamiast w ogrodzie na trawce) mnie dołuje:roll:...Jednak one są pięęęęękne.... czy ja też moge wstępnie poprosic o instrukcje obslugi na [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]:oops: ps. a można im na zapas dac jesc i zostawic same 2 dni np? Quote
supergoga Posted September 29, 2008 Author Posted September 29, 2008 NIczym nie docieplam,żadnych lamp itp.aproszę,rosną,i nawet się mnożyły.:evil_lol:Podłoże kupuję w zooligicxznym,takie,jak do terrarium - alemożna też torf lub czarną ziemię, byle bez nawozów.\ Przykrywa - hmm,nie wiem.Jamam terrarium,ono jest obudowane. Są też takie pojemniki plastikowe już z pokrywką - w zoologicznych są - akurat na ślimka dobre. Można zostawić je w domu.One nawet kilka dni wytrzymują.Jak imsięcośnie podoba zamykają się w muszli i spią.Jak siępoprawiająwarunki, wychodzą.\ One u nas na wolności raczej by nie dały rady -nie ten klimat. Z domu wyslęinstrukcję ślimaka - niestety jeszcze od rana nie wyszłam z roboty. Quote
Magdalena Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 łoooo.... dopiero teraz trafiłam na ślimaczy wątek ;) a nie wybiera się ktoś ze ślimolami przez Bydgoszcz? Przygarnęłabym ze dwie bestie ;) (gdybym mogła od kogoś wycyganić akwarium, ale widziałam że na początku wątku kilka osób się deklarowało że może oddać :) ). Śliczne są! Quote
jestem_wredna Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 To ja też chcę instrukcję obsługi ślimola, na pw albo podam maila na pw ;) Quote
Recommended Posts