Kyu Posted October 17, 2012 Posted October 17, 2012 tu nie chodzi o to, że góra wie co robi, znaczy wie, bo ciagnie kase od wystawcow, z krajow, w ktorych kopiowanie nie jest zabronione, idac dalej wie co robic aby kasa byla pelna, ale udaje, ze nie wie, ze robi to ze szkoda dla polskich wystawcow/hodowcow. Quote
farabutto Posted October 18, 2012 Posted October 18, 2012 [quote name='filodendron']Lata praktyki. Nie wiemy, z czym się "je" demokrację. Bierność, która przez pokolenia gwarantowała bezpieczeństwo, i zakorzeniony "homo sovieticus" - nawet wśród młodych ludzi, co jest dla mnie dość szokujące. Nie wychylać się - "góra" wie, co robi... a jak nie wie, to nie znaczy, że nie dokopie.[/QUOTE] Dokładnie tak jak piszesz. Jednak jest "niewielka" różnica. Kiedyś wszystko można było zwalić na kogoś, już to PZPR, na ruskich, internacjonalizm i komunizm, a teraz chomąto zakładamy dobrowolnie (sic!) i dumni z takiej ozdoby, paradujemy z tym sprzętem. :shake: Quote
filodendron Posted October 18, 2012 Posted October 18, 2012 [quote name='farabutto'] a teraz chomąto zakładamy dobrowolnie (sic!) i dumni z takiej ozdoby, paradujemy z tym sprzętem. :shake:[/QUOTE] To właśnie wpisuje się w tischnerowską definicję homo sovieticus - zniewolony wytwór systemu i jego klient jednocześnie. Quote
Chima Posted October 18, 2012 Posted October 18, 2012 farabutto Bo są takimi samymi krętaczami. Jednostkom jakim nie przeszkadza nie zgodny z konstytucją status ZKwP pasuje ten burdel i bezchołowie. Nie ma sensu protestować w zarządzie bo to ta sama klika, warto składać protesty i doniesienia na nielegalną działalność ZKwP do komórki zajmującej się kontrolą działania stowarzyszeń, bo ZKwP jest stowarzyszeniem działającym w kraju z KRS zarejestrowanym w Warszawie. Garstka zaśniedziałych pierdzieli dyryguje całą hodowlą psów rasowych niemalże bez żadnej kontroli, bo ta wewnętrzna to ściema nie kontrola. Na szczęście przykłady spraw sądowych przeciwko działaczom i oszustom dają powoli obraz betonu wlanego w te struktury, przecież jedna czy druga pancia czy fefuncio jakiejś tam komisji jest nic nie warty nie ma czym się przejmować, warto myśleć samodzielnie i nie dawać się oszłomić takim ludziom. Związek jest dla hodowcy nie hodowca dla jakiejś nadętej krowy w ZKwP ZG. Sorry, ale nie ma co się patyczkować z tymi świętymi krowami. Szkoda czasu i naszych pieniędzy jakie idą na psy, bo psy powinny być tu najważniejsze, a jest jakiś Jan, krętacz i staroć, która moczu nie trzyma, ale sędziuje mimo, że niedowidzi. Quote
ciaperek2 Posted November 6, 2012 Posted November 6, 2012 Witam. Również szczeniętom urodzonym w polsce po1 stycznia 2012r. kopiuje się uszy i to nie w jakichś psełdo hodowlach tylko w hodowlach nadzorowanych przez PZKwP.. Żeby się przekonać wystarczy obserwować ogłoszenia na aukcjach allegro na których oferowane są szczenięta kopiowane w hodowlach PZKwP. Ta ustawa ma małą uchyloną furtkę z której korzystają niektórzy hodowcy.[URL="http://www.dogomania.pl/"][B][COLOR=#0d58ac]Allegro[/COLOR][/B][/URL] › [URL="http://www.dogomania.pl/dom-i-ogrod"][B][COLOR=#0d58ac]Dom i Ogród[/COLOR][/B][/URL] › [URL="http://www.dogomania.pl/zwierzeta-1528"][B][COLOR=#0d58ac]Zwierzęta[/COLOR][/B][/URL] › [URL="http://www.dogomania.pl/zywe-zwierzeta-1530"][B][COLOR=#0d58ac]Żywe zwierzęta[/COLOR][/B][/URL] › [URL="http://www.dogomania.pl/psy-5344"][COLOR=#0d58ac][B]Psy[/B][/COLOR][/URL] Quote
Chima Posted November 6, 2012 Posted November 6, 2012 ciaperek2 Jeżeli to robią łamią prawo polskie przede wszystkim, jeżeli tną psy z pomocą weterynarza odpowiadają wspólnie. Zapisy ZK są na drugim miejscu, ale również przez członków ZKwP muszą być przestrzegane. Trzeba powiadomić odpowiednie służby podać im namiary na konkretne hodowle i się zobaczy. Quote
ciaperek2 Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 link nie jest źle skopiowany.Jeżeli ktoś chce znaleźc to ogłoszenie to może to zrobi bez trudu i bez mojej pomocy.Ciekaw jestem czy znajdzie się ktoś kto przekopiuje całe ogłoszenie wraz z danymi hodowcy.Ja osobiście uważam że hodowcy będą poddawac psy zabiegom a lekarze weterynarii będą te zabiegi wykonywac dopuki będzie popyt na takie pieski.Przykład powinien zawsze iśc z góry, czyli z ZG PZKwP.ZKwP powinien zakaza wystawiania psów kopiowanych wogóle na wystwach skoro ustwa weszła w życie w 1997 roku to ostatni kopiowany pies osiągną by wiek 15 lat czyli teoretycznie powinno ich byc bardzo mało lub wogóle. Tym czasem wystawy są pełne psów kopiowanych.Sami działacze PZKwP są posiadaczami i propagatorami takich psów wkońcu to Kinologia wprowadziła kopiowanie zatwierdzając takie wzorce ras i teraz trudno się z tego wycofa ponieważ zakazując wystawiania psów kopiowanych okazało by się że większośc hodowców nie mogło by wystawia swoich kopiowanych psów a to oznacza miejsze wpływy dla organizatorów wystaw czyli znów chodzi o kasę. Quote
Chima Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 ciaperek 2 Tak, ludzie to taborety i do czasu do kiedy ktoś kogoś za rękę nie złapie, a już złapał i to wysoko w strukturach ZK to dalej będzie miało to miejsce, ale skoro ZK już zauważył po 15 latach oczywisty fakt być może powoli proporcje się zmienią. Z Polakami nie można na siłę, ale w moim mieście widzę coraz więcej ras już bio. I szczerze podobają mi się nie cięte Boxery, Sznaucery i Dobermany. Problem jest, istnieje i niestety zawdzięczamy ten problem ZK bezpośrednio. Są jednak i inne zależności, weterynarze coraz częściej odmawiają, boją się o pracę i prawidłowo. W ZK obowiązki zostały scedowane na szefów sekcji i władze każdego z oddziałów. To będą z czasem marginalne zabiegi, ale fakt zapis ma wady, celowe błędy. Sytuacja jest identyczna jak w temacie listy ras i testów. I jedno i drugie zostało zrobione na odwal się, zrobili bo musieli. Przykład: na 10 hodowców DA jakich znam jeden już zostawił sobie sukę i jej nie kopiuje, dlaczego, bo chce ją pokazywać, czyli nawet te rasy, które od zawsze kojarzyły się ze szpanem robią kroczek do przodu. Konkurencja na wystawach sama załatwi temat niedomówień, jeden hodowca sam doniesie na drugiego, który będzie oszukiwał. Dzisiaj szef sekcji i szef oddziału ma obowiązek informować o każdym kopiowanym psie, a właściciel lub hodowca odpowiada prawnie za fakt obcięcia uszu lub ogonów, jeżeli pies urodził się poza Polską w kraju w jakim nie ma zakazu może być kopiowany, ale właściciel musi mieć na to papier. Nie da się tak oszukać, że podczas wakacji na Krymie pies nagle straci uszy lub ogon, bez przesady... Quote
ciaperek2 Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 Ja zauważyłem nowy proceder stosowany przez hodowców mianiwicie wystawianie szeniętom pochodzącym od suk zarejestrowanych w PZK dokumentów iż pochodzą z importu z kraju gdzie nie ma zakazu kopiowania. Quote
Vectra Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 [quote name='ciaperek2']Ja zauważyłem nowy proceder stosowany przez hodowców mianiwicie wystawianie szeniętom pochodzącym od suk zarejestrowanych w PZK dokumentów iż pochodzą z importu z kraju gdzie nie ma zakazu kopiowania.[/QUOTE] a Ty nie masz psa z tej hodowli ? ale nie wiem czy o tym samym ogłoszeniu mówimy. Quote
Chima Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 ciaperek 2 W ZKwP legalnie nie można podstawić szczeniaka pod metrykę z innego kraju. Taki pies musi urodzić się w innym kraju, a to wszystko musi być w kartach, metrykach, protokołach i finalnie rodowodach. Nikt normalny nie będzie hodował na swoich psach, a miot będzie podstawiał pod inny i to w innym kraju. Nie wiem jak jest w innych organizacjach poza ZK, ale nie przeczę, że krętacze mają inwencję, ale wtedy to nie jest już hodowca, takie są realia i prawo w kraju i tyle. Quote
ciaperek2 Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 Chyba zostałem źle zrozumiany, ja nie chcę napiętnowac jakiejś hodowli z powodu kopiowania w tej hodowli uszu czy ogona szczeniętom ponieważ sam nie uważam tego za wielką zbrodnię przeciwko psom. Chcę tylko pokazac że to ZKwP powinien zając stanowcze stanowisko i zakazac kopiowania lub nie bez żadnej możliwości kopiowania, a nie jak w tej chwili zostawia uchyloną furtkę i daje możliwośc wystawiania psów kopiowanych w krajach w których kopiowanie nie jest zabronione.Cały ten komunikat PZKw P jest tak pokrętnie napisany że nie zamyka drogi do wystaw wszystkim psom kopiowanym. W tej chwili panuje wielki chaos i szum w koło kopiowania i nikt tak naprawdą nie wie czy kopiowac psy czy nie.Oczywiście zawsze byli i zawsze będą zwolennicy psów nie kopiowanych i psów kopiowanych.Ja również byłem zwolennikiem kopiowania ale w obecnej sytuacji postanowiłem nie kopiowac uszu swojemu pupilowi z powodu tej całej nagonki poprostu nie chcę w przyszłości tłumaczyc się komukolwiek dlaczego mój pies ma kopiowane uszy.A jeżeli chdzi o wystawy to dojdzie do takiej sytuacji że będą na niej psy kopiowane i nie kopiowane.Ten zakaz z uchyloną furtką napewno obciąży hodowców kosztami sprowadzania szczeniąt z krajów w których kopiowanie nie jest zabronone.Kopiowac czy nie to w obecnej chwili bardzo modny temat jestem ciekaw dla czego nikt nie zajmuje się tematem kastracji i sterylizacji choc to o wiele poważniejszy zabiek a służy tylko zapobieganiu rozmnażania, ja bym zakazał kastracji i sterylizacji zwierząt i nakazał bym właścicielom pilnowac swoich podopiecznych aby się nie rozmnażały bez kontroli. Quote
filodendron Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 [quote name='ciaperek2']Ten zakaz z uchyloną furtką napewno obciąży hodowców kosztami sprowadzania szczeniąt z krajów w których kopiowanie nie jest zabronone.[/QUOTE] Oj, jacy biedni. Ale zawsze mogą się tam przeprowadzić - droga wolna :evil_lol: Quote
Chima Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 jeżeli hodowca sprowadzi raz na kilka lat psa kopiowanego z kraju gdzie nadal się na to pozwala to biorąc pod uwagę koszt kopiowania uszu i ogonów wyjdzie na to samo, więc same koszty jako takie to nie argument. gorzej, że zamiast zaakceptować zaistniałe zmiany jako dokonane i co najwyżej grzecznie wytknąć ZG ZKwP, że warto było by uszczelnić zapis to zaczynają się głosy o tym jak to obejść i jak oszukać. Sam rozkminianie tego tematu zacząłem raczej od pozytywów, chociażby faktu wprowadzenia nowego zapisu, przy bezwładności ZK to jak budowa wielkiego muru chińskiego. Fakt jest natomiast taki, że przybywa psów bio na wystawach i wystarczyło kilka miesięcy żeby poprzedni zastały fakt nieznacznie zmienić. W końcu i kombinowanie się przestanie opłacać, teraz hodowcy odpada temat drogiego zabiegu, nie ponosi kosztu, a sam może utrzymać cenę na tym samym poziomie, więc wręcz zarabia, a jeszcze więcej zarobią Ci, którzy będą mieli psy bio dobrze noszące ogon i uszy. Raczej więcej korzyści niż wad, a te błędy muszą po prostu usunąć lub doprecyzować zapis. Quote
ciaperek2 Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 Muszę ci przyznac rację piesków bio przybywa i gdy to stanie się powszechne to będą z tego same korzyści, skorzystają wszyscy hodowcy właściciele i oczywiście psy.Tylko narazie ten proces postępuje bardzo powoli a gdyby ZK wprowadził całkowity zakaz wystawiania psów kopiowanych przynajmiej urodzonych po 1 stycznia 2012 i zakaz sprowadzania psów kopiowanych z krajów w których takiego zakazu nie ma proces ten postępował by znacznie szybciej ale narazie odniosłem wrażenie że związkowi nie bardzo zależy na przyspieszeniu tego procesu. Quote
filodendron Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 [quote name='ciaperek2']Tylko narazie ten proces postępuje bardzo powoli [/QUOTE] Jak to powoli? Minęło 10 miesięcy od wprowadzenia w życie noweli, która wymusiła na ZK takie stanowisko. To jest powoli? Przecież to psy, a nie muszki owocówki ze swoim ekspresowym tempem namnażania. Quote
farabutto Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 Nowa idea psów bio walczy z ideą tradycji, swoiście pojętej. To musi potrwać. Quote
Vectra Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 [quote name='ciaperek2']Muszę ci przyznac rację piesków bio przybywa i gdy to stanie się powszechne to będą z tego same korzyści, skorzystają wszyscy hodowcy właściciele i oczywiście psy.Tylko narazie ten proces postępuje bardzo powoli a gdyby ZK wprowadził całkowity zakaz wystawiania psów kopiowanych przynajmiej urodzonych po 1 stycznia 2012 i zakaz sprowadzania psów kopiowanych z krajów w których takiego zakazu nie ma proces ten postępował by znacznie szybciej ale narazie odniosłem wrażenie że związkowi nie bardzo zależy na przyspieszeniu tego procesu.[/QUOTE] ale czemu związek ma zakazywać , skoro ustawodawca nie zakazuje ? i myślisz , że jak wprowadzą zakaz wystawiania kopiowanych psów , to ich nie będzie ? przecież prawo nie zabrania posiadania kopiowanego psa :) zabronione jest tylko wykonanie tego zabiegu w NASZYM kraju ... ale nikt mi nie zabronił skopiowania poza granicami RP Quote
farabutto Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 [quote name='Vectra']ale czemu związek ma zakazywać , skoro ustawodawca nie zakazuje ? [/QUOTE] ale czemu ustawodawca ma zakazywać , skoro związek nie zakazuje ? Quote
Quirk Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 [quote name='farabutto']ale czemu ustawodawca ma zakazywać , skoro związek nie zakazuje ?[/QUOTE] To ustawodawca wymyśla prawo, związek pod to prawo podlega. Nie odwrotnie. Quote
Vectra Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 [quote name='farabutto']ale czemu ustawodawca ma zakazywać , skoro związek nie zakazuje ?[/QUOTE] chyba ustawodawca , ustanawia prawo w naszym kraju ... któremu podlegają wszyscy ... a nie ZK Quote
farabutto Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='Quirk']To ustawodawca wymyśla prawo, związek pod to prawo podlega. Nie odwrotnie.[/QUOTE] [quote name='Vectra']chyba ustawodawca , ustanawia prawo w naszym kraju ... któremu podlegają wszyscy ... a nie ZK[/QUOTE] Kiedy czytam takie opinie przestaje się dziwić, że jest jak jest. Samo życie. Quote
Quirk Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 To nie są opinie. To jest rzeczywistość. Ustawodawca nie kieruje się tym czego zakazuje lub na co pozwala jakiś związek. Natomiast związek musi dostosować swoje przepisy do tego co uchwali ustawodawca. Quote
Vectra Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='farabutto']Kiedy czytam takie opinie przestaje się dziwić, że jest jak jest. Samo życie.[/QUOTE] ale ZK nie odpowiada za wszystkie psy w RP , więc jak ma ustanawiać prawo :razz: ZK jedynie płodzi regulaminy , dla swoich członków .. na podstawie prawa które wymyślił ustawodawca. Tak właśnie jest jak jest , bo takie jest myślenie jak Twoje :) że ktoś coś ma tam zrobić , nie ważne kto byle było na kogo winę zwalić ... Jako członek ZK , mogę mieć psa kopiowanego ... nie mogę go wystawić , jeśli urodził się po 1.01.2012 w PL , jeśli jest importem .. mogę wystawiać .... jako obywatel RP mogę posiadać psa kopiowanego , który nie został skopiowany na terenie naszego kraju .. nie ważne gdzie się pies urodził :) byle zabieg nie był wykonany w Polsce ... Quote
Recommended Posts