TOZ Wrocław Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 Jak na razie nie ma odzewu na nasz apel w sprawie kamery, a przecież gdyby wiele osób przekazało nawet niewielką kwotę, to uzbierałoby się na kamerę.... http://www.zotozwro.org.pl/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=752&Itemid=67 Quote
GoskaGoska Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 moze trzeba by bylo jakies cegielki porobic na allegro. Quote
TOZ Wrocław Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 Z Allegro jest mnóstwo kłopotów, niestety... Quote
kaja555 Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 jak nie będzie materiału z tej kontroli, to i żadnych dowodów nie będzie :-( Quote
GoskaGoska Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Dami czy Dorcia dalej u Ciebie? Jesli mozesz napisz czy nauczyla się już załatwiać potrzebny na zewnątrz, czy dalej ma z tym kłopoty?Sporubuję napisać do jednej Pani, nie wiem o niej za wiele procz tego ze ma kotki w domu. Ale jak mozesz to napisz o zalatwianiu się Dorci i czy czy u CIebie ma kontakt z kotami? Quote
demi Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Tak Doracia u mnie, i bedzie tak długo, aż domku nie znajdzie;) nie bedzie sie juz tułać po tymczasach:roll: Dorcia ma kontakt z psami i kotami:razz: Czasem koty o nią sie ocierają, a ona je majta jezorkiem, ale jak dostaje świra to je goni- jak to szczeniak:razz: Z psami dogaduje sie świetnie, oczywiscie u mnie jest psem kanapowym:lol: ale w nocy śpi sobie na legowisku. Co do siusiania to różnie. Bo moim psom też sie w domku zdarza jak drzwi od tarasu pozamykane, wiec nie koniecznie wiem, kto gdzie sie załatwia:lol: a troszke ich w chałupce mam. Ale rano Dorcia pieknie wytrzymuje, na moich oczach tylko dwa razy się załatwiła, a teraz widzę tylko jak mi ogród zasmradza:evil_lol: Jeśli ktos bedzie ja pilnował, zauważy, ze sunia się kręci na dwór to bedzie super. Bo jakoś spacjalnie znaków nie daje, zresztą mi i tak trudno przy takiej famili zobaczyc co który burak chce;) Quote
demi Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Zdjęcia z KAmieńca- jakie one biedulki głodne, a jakie spragnione :placz: Piesiów biegających luzem jest ok 15 .... Quote
demi Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Nie chcę się nawet na ten temat wypowiadać, zdjęcia mówią same za siebie...:placz::placz::placz: Quote
demi Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 a tak, zeby zakończyć troszke milej, to poinformuje, że Dora ma nowy domek- oby był wspaniały! Dzwoniłam, jest ok. Za dwa tyg odwiedze dziewczyneczke;) Quote
GoskaGoska Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Demi to super ze Dorcia w domu, juz kasuję jej ogloszenie, a jeszcze dzis ją tez wysylalam dla chętnych na szczeniaka we Wrocławiu. A jak znalazlas rodzinkę dla niej? Quote
demi Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Z gazety wyborczej wynaleźli Dorcię. Szukali długo suni owczarkowatej, bo 3 miesiace temu musieli uśpić swoją 14 letnią owczarke. I znaleźli:multi: Mam nadzieje, ze jej bedzie tam dobrze, w ogóle nie chciała iść, tak już za mną patrzyła, ze wczoraj mało mi serce nie pękło. Zawodziłyśmy z mamą na zmianę:lol:, a ojciec chciał szampana otwierać:mad: Ale czasem trzeba mieć gorzej, żeby zobaczyc jak sie ma super w domku- 7 a 8 psów to niebo a ziemia:evil_lol: :roll: Quote
TOZ Wrocław Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Jutro kontrola stanu psów i warunków bytowych psów żyjących na Zamku !!!! Quote
kaja555 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Zdjęcia są straszne! Odbierzcie mu wreszcie te zwierzęta! Wszystko jedno jak!! Quote
TOZ Wrocław Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Ok, napisz jak to zrobić prędzej, niż my staramy się to zrobić, i zrealizuj to co proponujesz w praktyce, a ja wystąpię do Prezydenta i Premiera RP o przyznanie Ci medalu Gdyby dało się to zrobić wcześniej, to już dawno zrobilibyśmy to, ale podstawowy problem stanowi brak miejsca dla tych psów - nie ma ich gdzie ulokować, a wolontariusze i organizacje społeczne nie mają pieniędzy na wynajęcie hoteli dla psów.... Nie można psów zabrać i wypuścić na ulicę... Quote
demi Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 a miejsce w krakowie jeszcze dla nich jest:razz: ja to bym je wykradła, spremedykowała i zawiozła w umówione wcześniej tymczasy (bo dla części były) :evil_lol: a później bym na S. czekała za krzakami i:mad: Quote
kaja555 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 TOZ Wrocław, przecież ja Was nie atakuje, wiem że się staracie. Jakbym była na miejscu to tez bym tam jeżdziła i dokarmiała. U nas w schronisku co miesiąc przywożą kilka psów z innej gminy, mimo że schronisko jest przepełnione. Może kilka schronisk przyjęło by po kilka psów? Wiem, że wszystkie są przepełnione i mogą odmówić. Ja po prostu nie mogę już patrzeć na te psy, to był okrzyk rozpaczy!:-( Quote
TOZ Wrocław Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 kaja555 napisał(a):TOZ Wrocław, przecież ja Was nie atakuje, wiem że się staracie. Jakbym była na miejscu to tez bym tam jeździła i dokarmiała. U nas w schronisku co miesiąc przywożą kilka psów z innej gminy, mimo że schronisko jest przepełnione. Może kilka schronisk przyjęło by po kilka psów? Wiem, że wszystkie są przepełnione i mogą odmówić. Ja po prostu nie mogę już patrzeć na te psy, to był okrzyk rozpaczy!:-( To było tylko wyjaśnienie i propozycja dla tych wszystkich, którzy ubolewają i rozpaczają, ale tak naprawdę nie ma komu pomóc tym psiakom, bo nie ma możliwości...., jak na razie. Wiele razy apelowaliśmy o znalezienie miejsc dla tych psów, aby można je było zabrać z Zamku, nawet cichaczem, ale oprócz Krakowa i azylu pod Wrocławiem i jednego miejsca pod Częstochową, nikt więcej nie pomógł i brakowało 7-8 miejsc dla psów i nadal brakuje. Taka akcja jest bardzo kosztownym przedsięwzięciem i wymaga skoordynowania działań, aby wszyscy byli na miejscu jednocześnie i w dodatku w tajemnicy przed Sobiechem, Policją, Wójtem i ich poplecznikami z „układu”. Zatem żartobliwe wypowiedzi np. Demi, albo żądania innych, są co najmniej nie na miejscu i są niestosowne wobec tych, którzy naprawdę walczą o te psy. Quote
kaja555 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 A nie da się po pare psów wykradać - i wykorzystać te DT, które już są? "Włąściciel" by się nawet nie zorientował, bo tyle ich jest... Quote
emilia2280 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 TOZ Wrocław napisał(a):Ok, napisz jak to zrobić prędzej, niż my staramy się to zrobić, i zrealizuj to co proponujesz w praktyce, a ja wystąpię do Prezydenta i Premiera RP o przyznanie Ci medalu Gdyby dało się to zrobić wcześniej, to już dawno zrobilibyśmy to, ale podstawowy problem stanowi brak miejsca dla tych psów - nie ma ich gdzie ulokować, a wolontariusze i organizacje społeczne nie mają pieniędzy na wynajęcie hoteli dla psów.... Nie można psów zabrać i wypuścić na ulicę... z krzyczek 60 psów ponad wywieziono, ze Starej Wsi 49, tylko z Kamienca nie mozna... bo 7 miejsc brakuje? 7 miejsc i tyle miesiécy zwloki tylko dlatego??? jesli to kwestia tylko tych 7 miejsc, to to jest zenujáce, ze TOZ nie jest w stanie 7 miejsc znalezc, co inni potrafiá "od réki"... Quote
TOZ Wrocław Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 kaja555 napisał(a):A nie da się po pare psów wykradać - i wykorzystać te DT, które już są? "Włąściciel" by się nawet nie zorientował, bo tyle ich jest... Oczywiście, każdy z Was, kto dysponuje miejscem, może ukraść psa czy kilka na własna rękę - nic nie stoi na przeszkodzie... Tyle, ze to nie rozwiązuje problemu, bo Sobiech zbierze następną grupę psów i wobec tego trzeba będzie mu regularnie wykradać te psy - ale jak ktoś chce, to może tak robić. TOZ nie będzie się uciekał do rozwiązań uniemożliwiających mu doprowadzenie Sobiecha przed Sąd i jego skutecznego ukarania, sprawiedliwym wyrokiem, stosownie do jego winy. Wykradanie psów uniemożliwi ukaranie Sobiecha. Oczywiście, zaraz ktoś się oburzy, że te psy tam cierpią, co jest prawdą, ale z tych wypowiedzi zionie cynizmem, bo oto wielu z Was użala się nad losem tych psów, które cierpią tam od 18 lat, a zupełnie ignoruje cierpienie dziesiątków tysięcy psów wiejskich i podwórkowych w miastach, często w takich samych warunkach bytowych i w podobnym stanie... !!!! Zwalczanie okrucieństwa wobec zwierząt nie może być wybiórcze, podobnie jak wrażliwość na cierpienie zwierząt. Podobnie, znacznie więcej zwierząt gospodarskich niż domowych cierpi z powodu złego traktowania i złych warunków bytowych itd.... Trzeba sobie jasno powiedzieć, że nasze możliwości ratowania poszczególnych zwierząt są bardzo ograniczone, a to z powodu takiego, że 98% gmin w Polsce nie wywiązuje się ze swojego obowiązku zapewniania zwierzętom bezdomnym albo okrutnie traktowanym odpowiedniej opieki. Gminy w ogóle nie zajmują się zapobieganiem i zwalczaniem cierpienia zwierząt. I to jest przyczyna naszej bezsilności - bo w przeciwnym razie Wójt Gminy Kamieniec Ząbkowicki dysponowałby miejscami dla takich zwierząt - niestety nic takiego nie nastąpiło. Podobnie jest w gminach sąsiednich. Schroniska wokół są przepełnione i nie chcą przyjąć tych psów. Żadne inne schronisko w Polsce, oprócz wymienionych przeze mnie, nie chce nam pomóc. Apelowaliśmy o to bez efektu - również nikt z Was niczego w tym zakresie nie uczynił - ale kibiców nam nie brakuje .... Quote
TOZ Wrocław Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 emilia2280 napisał(a):z krzyczek 60 psów ponad wywieziono, ze Starej Wsi 49, tylko z Kamienca nie mozna... bo 7 miejsc brakuje? 7 miejsc i tyle miesiécy zwloki tylko dlatego??? jesli to kwestia tylko tych 7 miejsc, to to jest zenujáce, ze TOZ nie jest w stanie 7 miejsc znalezc, co inni potrafiá "od réki"... Każdy zna stare polskie porzekadło, że jedna jaskółka wiosny nie czyni. Tylko wyjątkowo udaje się, dzięki zbiegowi okoliczności doprowadzić do efektów wskazanych przez emilię2280. Gdyby Wójt nie przeszkadzał lecz współpracował z nami, to te psy na pewno już dawno znalazłyby swoje szczęśliwe miejsce. Niestety nasza walka nie dotyczy tylko Sobiecha, bo z nim już dawno dalibyśmy sobie radę - jego chroni lokalny układ, a Wójt go chroni i walczy z nami, udając że coś robi w sprawie i prowadzi ją pracowicie przez 9 miesięcy - jeszcze trochę, to doczekamy się rocznicy. Mamy nadzieję, że nasz wniosek do prokuratury zawarty w zawiadomieniu o popełnieniu przestępstwa przez Włodzimierza S. uwolni te psy z rąk sadysty. Wskazane przez emilię2280 przypadki, podobnie jak w przypadku Ligoty Nowej czy Lewina Kłodzkiego - ruszyły z miejsca dopiero po tym, jak władze gminne i powiatowe czynnie i z dobrą wola włączyły się do sprawy. W przypadku kamieńca Ząbkowickiego Sobiecha broni Wójt, Policja, i wielu innych, którzy powinni współdziałać z TOZ i Fundacją Mrunio w akcji ratowania tych psów i ukarania Włodzimierza S. - dzierżawcy Zamku. Jeśli ktoś tego nie rozumie albo nie chce uwzględnić, to oznacza to, że albo nie percepuje faktów obiektywnych, albo wykazuje wyjątkowo złą wolę wobec TOZ i Fundacji Mrunio - jedynych organizacji, które robią coś uparcie dla tych pow i nie zostawiły ich na pastwę Sobiecha, jak to uczyniły dotychczas inne organizacje. Zatem żenujące, i nieuczciwe zarazem, to są wypowiedzi krytykantów (krytykant tylko krytykuje nie proponując nic w zamian i nic samemu nie czyniąc w sprawie, a krytyk krytykuje i proponuje sam inne rozwiązanie oraz włącza się czynnie samemu w dana sprawę), a nie nasze wyjaśnienia czy działania. Quote
Guest Elżbieta481 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Zgadzam się z przedmówcą.Fundacji Mrunio i Wrocławskiemu TOZ-owi przyszło się zmierzyc nie z konkretnym przypadkiem okrucieństwa wobec zwierząt,ale z GWA a to musi potrwać. Elżbieta Quote
demi Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 muszę tylko wszystkim przypomnieć, ze Pan Szczepan Kawski (nick TOZ Wroclaw) wypowiada sie jako jeden z przedstawicieli TOZ i osoba prowadząca tą sprawę. Co nie znaczy, ze wszyscy tak myślą... Ja się pod tym nie podpiszę, bo dla mnie najpierw dobro zwierząt, a później cała reszta. Moje wypowiedzi (kto mnie bardziej zna to wie), może dla niektórych żartobliwe, bardzo często stają sie faktem, wiec wszystko przed nami. Quote
demi Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 To czekamy z niecierpliwością na wieści z kamieńca ... Quote
Edi100 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 demi napisał(a):To czekamy z niecierpliwością na wieści z kamieńca ... Demi, przeslij m to o co prosiłam na email;) [email protected] Quote
Recommended Posts