Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 612
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Dorothy']Ewa wyslij mi ten tekst do tlumaczenia, dostalam pw ale mi wszystko wcielo
D[/quote]
a to może dlatego ze wysłałam na mejla tekst o Rufusie?
posłałam raz jeszcze na mejla :)
na imie mam NATALIA :)

Posted

[quote name='ewatonieja']Haniu przesłałam Ci na mejl tekst o RUFUSIE przetłumaczony przez Dorotę
(:laola::Rose:)[/quote]

czy wy go chcecie go poogłaszać na stronach niemieckich???:crazyeye:

Posted

Niewiasta...nie wiem czy wiesz...ale bullowate mają zakaz wjazdu na teren Niemiec:shake: absolutny!!!! tak jak do Holandii i Szwajcarii. Psy, które tam są mogą egzystować pod warunkiem, że przejdą specjalne testy (jeśli nie to TM) - a powiem ci, ze większosc nawet kundli by ich nie przeszło... Na terenie Niemiec działa schron, gdzie trafiają tylko psy bullowate...na dożycie:-( Wiem o jednym takim schronisku, ale moze jest ich więcej

Posted

Andzia ma racje...

To jest powodem, dla którego Beata z niemieckiej fundacji nigdy nie brała od nas psa chocby troche podobnego do amstaffa.
A poza tym w Niemczech za posiadanie takiego psa płaci sie bardzo wysokie opłaty.

Posted

rasy bojowe wymagaja pozwolenia, najczesciej opiera sie ono na odbyciu szkolenia przez wlasciciela, ponadto placi sie wieksze podatki. ALE- nie jest to az tak skrajnie jak napisalyscie, a w schronach owszem sa bullowate i sie ich nie usypia o ile behawiorysta stwierdzi ze nie wykazuja agresji.
Takze-prawda lezy posrodku. Byc moze zalezy to tez od landu bo landy maja swoje przepisy wewnetrzne. Ja bym nie rezygnowala z szukania tam pomocy.

Posted

[quote name='Dorothy']rasy bojowe wymagaja pozwolenia, najczesciej opiera sie ono na odbyciu szkolenia przez wlasciciela, ponadto placi sie wieksze podatki. ALE- nie jest to az tak skrajnie jak napisalyscie, a w schronach owszem sa bullowate i sie ich nie usypia o ile behawiorysta stwierdzi ze nie wykazuja agresji.
Takze-prawda lezy posrodku. Byc moze zalezy to tez od landu bo landy maja swoje przepisy wewnetrzne. Ja bym nie rezygnowala z szukania tam pomocy.[/quote]

Dorotko - ty mieszkałaś w Niemczech więc cokolwiek może słyszałaś na ten temat (ale nie do konca), a ja ponieważ siedzę w bulkach wiem cos niecoś o traktowaniu tych psów w tych krajach, jak również wiem mniej więcej jak wyglądają te testy - pies nie ma prawa krzywo spojrzec ani na człowieka (np. pozoranta pozorującego atak na właściciela!), ani na innego psa - w każdym razie ja nie zaryzykowałabym czegos takiego - wy zrobicie jak chcecie

Posted

Dziewczyny, zrobicie to, co będziecie chciały ale biorąc pod uwagę przegrane dotąd życie Rufusa i fakt, że cały czas ma pod górkę to ja osobiście nie odważyłabym się wysłac go tak daleko bez 100% pewności, że czeka na niego z utęsknieniem dom.Tu, na miejscu można trzymać rękę na pulsie, tam nic już nie będzie można zrobić...

Posted

Weźmiemy pod uwagę wszystkie za i przeciw. Prezes fundacji niemieckiej już odpowiedziała, że sprawdzi wszystkie zakazy i nakazy jakie obowiazują w Niemczech i tylko pod warunkiem, że nie będzie to obciążające dla Rufusa w taki sposób jak pisze Andzia i będzie dom taki, który pokocha Rufusa, to psiak pojedzie. Ufam tym ludziom i decyzjom przez nich podjętych również. Napewno nie wydamy Rufusa w niewiadome. Jednak Oni również szukają domów poza granicami Niemiec.

A Rufus to raczej "prosiaczek" niż amstaff. Absolutnie niegroźny, totalna lalka w domu. Musi tylko często wychodzić siusiu. Co może być skutkiem kastracji również. Rufusa można przestwiać i ustawiać jak się chce.

Oczywiscie mam nadzieje, że znajdzie dom w Polsce. tak bym chciała, u ludzi, co nie wezmą go dla szpanu i dla zaspokojenia potrzeb estetycznych, a dla niego samego, dla uznania jego łagodności, zmarszczonego czoła, pytających oczu. Mam nadzieję, że tak będzie.

Posted

[quote name='jola od jadzi']Dziewczyny, zrobicie to, co będziecie chciały ale biorąc pod uwagę przegrane dotąd życie Rufusa i fakt, że cały czas ma pod górkę to ja osobiście nie odważyłabym się wysłac go tak daleko bez 100% pewności, że czeka na niego z utęsknieniem dom.Tu, na miejscu można trzymać rękę na pulsie, tam nic już nie będzie można zrobić...[/quote]

co do 100% pewności ,to nawet po sprawdzeniu domu np w Łodzi i po uznaniu ze wszystko jest ok i super, zdarzaja sie nieprzyjemne niespodzianki
czy to w Polsce czy za granicą nie ma reguły, zresztą jesli dziewczyny wysyłają psa pod opiekę Niemieckiej Fundacji to znaczy ze jest zaufanie i że
ta Fundacja trzyma rekę na pulsie po tamtej stronie granicy