Poes81 Posted August 24, 2015 Posted August 24, 2015 Dobry wieczór :) Mój brat ma 8-letnią sukę rasy Labrador, która ma sporą nadwagę. Wraz ze swoją narzeczona karmią ją najtańszą karmą z biedronki- Puffi. Wiem, że karma ta ma bardzo zły skład i pies nie powinien jej jeść. Sama karmię psy karmami typu Orijen lub TOTW. Niestety, są to dla niego karmy zbyt drogie. Chciałabym mu polecić jakieś niezbyt drogie, ale w miarę dobre karmy, które mógłby dawać swojej Lunie. Zastanawiałam się nad BRIT premium- może nie ma świetnego składu, ale jednak o wiele lepszy w porównaniu do Puffi i jednocześnie nei jest o wiele droższa. Sama nie wiem, czy to dobry wybór. Może są jakieś lepsze karmy w podobnej cenie lub niewiele droższe, które byłyby odpowiednie dla takiego psa? Quote
martazobeniak Posted August 25, 2015 Posted August 25, 2015 Ja bym proponowała (w kolejności alfabetycznej): Arion, Brit (Premium lub ciut droższy Care), Joserę lub Planet Pet Society. Pod uwagę można by wziąć jeszcze ewentualnie Fitmin. Pamiętaj, że "tanie karmy" z reguły nie są tanie! Żeby zapchać psa zbożami, musisz mu takiej słabej karmy dawać znacznie więcej, co powoduje, że karmienie Chappi czy Pedigree może być droższe w dziennym rozrachunku od karmienia Britem! Nie wspominam już nawet o tym, że psy tyją nie od białka czy tłuszczu, a od węglowodanów. Gdyby Twój brat miał jeszcze wątpliwości, pokaż mu ten link: http://bialyjack.pl/o-karmach-i-cenach Odnosi się do małego psa - przy labradorze różnice będą o wiele większe. Quote
chounapa Posted August 25, 2015 Posted August 25, 2015 Ja zaproponuję Brit Care.. jest odrobinę droższy od Premium, ale ma lepszy skład. Dawkowanie ma niskie więc starcza na dość długo. Quote
Poes81 Posted August 25, 2015 Author Posted August 25, 2015 Ech, dziś Łukasz rozmawiał ze swoją narzeczoną i stwierdziła, że ona "nie będzie wywalać tyle pieniędzy na psa". Wr.. jak mnie irytuje takie podejście :( Łukasz zrozumiał bez problemu, że karmi psa badziewiem, a ona tak jak się domyślałam będzie mieć to gdzies. No cóż, będę próbować dalej. Quote
Madie Posted August 25, 2015 Posted August 25, 2015 Przeliczcie ile pies przejada tej karmy miesiecznie i zobacznie czy karmienie barfem Brata nie wyjdzie taniej. Ale do tego trzeba troche czasu i wiedzy... Quote
motylek1007 Posted August 25, 2015 Posted August 25, 2015 a ja polecam Lukullus, ma mało tłuszczu i białka, wiec waga moze "sama" spaść. Duży worek czasem w promocji jest za 130zł Quote
gryf80 Posted August 25, 2015 Posted August 25, 2015 Dobry wieczór :) Mój brat ma 8-letnią sukę rasy Labrador, która ma sporą nadwagę. Wraz ze swoją narzeczona karmią ją najtańszą karmą z biedronki- Puffi. Wiem, że karma ta ma bardzo zły skład i pies nie powinien jej jeść. Sama karmię psy karmami typu Orijen lub TOTW. Niestety, są to dla niego karmy zbyt drogie. Chciałabym mu polecić jakieś niezbyt drogie, ale w miarę dobre karmy, które mógłby dawać swojej Lunie. Zastanawiałam się nad BRIT premium- może nie ma świetnego składu, ale jednak o wiele lepszy w porównaniu do Puffi i jednocześnie nei jest o wiele droższa. Sama nie wiem, czy to dobry wybór. Może są jakieś lepsze karmy w podobnej cenie lub niewiele droższe, które byłyby odpowiednie dla takiego psa? arion premium light Quote
hanaula Posted August 25, 2015 Posted August 25, 2015 Z czystym sercem polecam brit care light (z indykiem), moja suka była na niej zimą i schudła. Przy czym karma niedroga i dość dobrej jakości. Quote
Ōkami Posted September 12, 2015 Posted September 12, 2015 Lukullus Brit Josera, lub jedzenie gotowane Quote
gayka Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 przychodzi mi do głowy Bosch , nie mam osobistych doświadczeń ale słyszałam wiele dobrych opinii. Jedynie co mnie przeraża w tym wątku to to co się stanie z sunią jak zachoruje. Cena wizyty u weterynarza to pewnie równowartość kilku takich biedronkowych worków :( Quote
wet_CBDNA_pl Posted November 17, 2015 Posted November 17, 2015 Karmy Josera lub Brit jak najbardziej są wskazane dla psów cierpiących na otyłość,możesz także spróbować serii 1st Choice,które także są bardzo chwalone, o dobrym składzie w rozsądnej cenie. Quote
Yoko93 Posted January 14, 2016 Posted January 14, 2016 Mam otyłą labradorkę i Lukullus jest ok, a tańszy to Fitmin Light, 15 kg nie całe 100zł. Quote
Koliberek-karmy Posted October 10, 2016 Posted October 10, 2016 Z doświadczenia - mamy kilku klientów ze "zbyt dobrze wyglądajacymi" labradorami i niezbyt zasobnymi portfelami i dobrze sie tu sprawdza Fitmin For Life Light&Senior. Szału może nie ma, ale skład ma niezły, psy chętnie jedzą i zrzucają wagę... 1 Quote
Recommended Posts