Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='jonQuilla']a u Ciebie nie znajdzie się miejsce na takie cudo? xD[/QUOTE]

to jest samczyk i oczywiście że żal bo to moje marzenie ogromne.
rozsądek nie pozwala ... Jest bulgot w ramach zadość uczynienia.
Niemniej , jest cień nadziei że może i u mnie się kiedyś coś takiego narodzi ;)

póki co amanta Bogusławem zwanego , zapisałam na zabieg kastracji ... piątek 13 kwietnia.

Posted

biedny Boguś :diabloti:

podpalaniec to też moje marzenie , może kiedyś się doczekamy jak podpalańce nie będą petami i będzie się ich rodzic więcej.

Posted

Uważam, że twoje szczeniaczki są dużo ładniejsze ;). Te bardziej przypominają pita, twoje asta (to ciekawe bo oba są staffikami :evil_lol:), a ja wolę asty :eviltong: i w ogóle mocniejsze psy... Trikolorka to widziałam astka u Sentinela - tylko tamten chyba był błękitny z podpalaniem o ile mnie pamięć nie myli.

Posted

[quote name='gops']biedny Boguś :diabloti:

podpalaniec to też moje marzenie , może kiedyś się doczekamy jak podpalańce nie będą petami i będzie się ich rodzic więcej.[/QUOTE]
one nie są do końca petami , to nie jest kolor dyskwalifikujący , tylko niepożądany .. tu jest różnica :)
Taki pies nie powinien dostać uprawnień hodowlanych - ot co.

Raczej nie ma szans na to by uznali ten kolor.

[quote name='Amber']Uważam, że twoje szczeniaczki są dużo ładniejsze ;). Te bardziej przypominają pita, twoje asta (to ciekawe bo oba są staffikami :evil_lol:), a ja wolę asty :eviltong: i w ogóle mocniejsze psy... Trikolorka to widziałam astka u Sentinela - tylko tamten chyba był błękitny z podpalaniem o ile mnie pamięć nie myli.[/QUOTE]

powiem Ci ciekawostkę , moje ostatnie COSIE w wersji żeńskiej , były mniejsze od prezentowanych chłopaków. W tym wieku.
moje COŚKI były mocno pulchniutkie , może stąd złudzenie.U mnie mają mocniejszego gnata.
Rodowód swoje też robi.

Niemniej anatomicznie tricolor jest perfekcyjny !!! główka , ciałko - rewela. I tylko dlatego , że jakiś angol nie chce utożsamiać staffika z pitem , tak piękny psiak , jest wykluczony z wystaw.
Aczkolwiek , jako że lubię hazard tego typu , ja bym z nim na ring wyszła :grins:

Tricolorów jest malutko , w Polsce jest to pierwszy taki przypadek , albo nikt się nie wychylał.Bo wątrobiane były ... czyli z nosem w kolorze sierści.
I to nie jest wstyd i hańba , że urodził się w takim kolorze. Ten kolor nie przeszkadza mu w życiu.Niebezpiecznym kolorem , jest błękitny , który niesie za sobą poważne schorzenie , zwane alopecia.A kolor błękitny jest uznany , a jest to nic innego jak rozmyty kolor czarny.
Najzdrowszą skórą u staffików , jest kolor czerwony i biały. Ja osobiście , jeszcze nie spotkałam się z tym , by biały lub czerwony staffior , miał problemy ze skórą , alergią.
Dużo czarnych psów , widzę z paskudnie wybrakowanym pigmentem.

Dlatego ja preferuje w domu , dwa słuszne kolory :grins: mahoniowy i czerwony.Niestety trzeba to tasować na biało ;) by zachować właściwą paletę barw :)
Kolor Terrierka i Mieczysława , zupełnie mnie nie zachwyca , bo takich pręgusów nie za bardzo lubię.

to zjawisko ;) też jest pierwsze takie w kraju , biały w płowe łatki. Kolor uznany , płowy jest odmianą błękitnego koloru.

[IMG]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/25032012-SIRIUS-162.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/25032012-SIRIUS-196.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/25032012-SIRIUS-036.jpg[/IMG]

Moja Andzia ma błękitny nalot na czerwieni , a raczej jest to kolor jak u spanieli. Ją trzeba na żywo obejrzeć , ja nie umiem zrobić jej foty w naturalnym kolorze ..

Tatuś Andzi ma pół rodowodu niebieskiego.To jest ten sam tatuś , co tych maluszków.Mamusia nie ma w swoim rodowodzie niebieskich , ale w rodzinie były.

Mnie fascynują dlatego mocno kolorowe skojarzenia , bo dziedziczenie umaszczeń jest czasem mocno zaskakujące.

Dodam , że jeśli idzie o kolor , to nie tylko kolorem różnią się psy , różnią się też strukturą sierści. Zupełnie inna jest sierść czarna w dotyku , inna biała , a inna czerwona.

Posted

To ciekawe z tymi białymi staffikami, bo u innych ras biały kolor zwykle właśnie nosił wszelkie alergie, zmiany skórne (choćby boksery), natomiast czarny zawsze wydawał mi się najbezpieczniejszy. Nie ma to jak rude widać :eviltong:

O niebieskim to wiem, dobki też bywają niebieskie, choć nieuznane w Europie. Czasem mam wrażenie, że to czy jakiś kolor jest uznany czy nie, to totalne widzimisię.

Z tą strukturą też prawda. Finka śniada zawsze miała sierść dużo twardszą i ogólnie mocniejszą od rudej Cortiny, choć i ta jak na rudego jamnika, które często są wyłysiałe, ma bardzo mocną szatę.

Posted

[quote name='Amber']To ciekawe z tymi białymi staffikami, bo u innych ras biały kolor zwykle właśnie nosił wszelkie alergie, zmiany skórne (choćby boksery), natomiast czarny zawsze wydawał mi się najbezpieczniejszy. Nie ma to jak rude widać :eviltong:
[/QUOTE]
wsio mimo wszystko zależne od rasy , z jakich genów i kolorów została stworzona.
Są rasy w których nie dopuszcza się czarnego koloru ;) musi być pręga , np buldog francuski .. a terrierów czarnych też całych nie ma.Niebieski u dobermanów , też nie jest ot tak "zabroniony" ale w USA są i białe dobki i piękne izabelowate :)
A są błękitne dogi niemiecki i kilka innych ras , gdzie kolor nie niesie tak ryzyka.
A hameryce bulwy i francuskie i angielskie występują w odmianach tricolorowych.

czemu nie hoduje się czarnych bullków ? ;) mnie się czarne solidy nieziemsko podobają ,są uznane wystawowo .... tylko niosą za sobą słabą kość.

Biały białemu nie równy , bo u bokserów to jest bardziej albinizm , braki w pigmencie. Biały staffik musi mieć doskonały pigment.Czarny nochal , wargi i takie tam ;)

Jak się okazuje , nie wszystko jest oczywiste i czarne wcale nie musi być czarne mimo że jest czarne.

Jeśli idzie o czerń np u dobka , to trzeba pamiętać , że jest on też i czerwony :diabloti:

Np Klementyna jest złudnie czarna , bo ona jest tak serio bardzo mocną kawą , prawie czarną.
I ma bliższą sierść ku mahoniowemu Franiowi , niż w innym odcieniu czerni Lalki czy pręgowanemu na czerni Bogusiowi , który ma sierść bliżej mocnej czerwieni Emilki. Boguś ma czerwonego ojca.

za dwa tygodnie , jestem umówiona , z opiekunem czarnego Rekiniego COSIA i jestem bardzo ciekawa w który kolor się wdała.Pigment miała skąd targać , bo zarówno Rekin jak i Bąbel , mają super pigment ... Frania tata mimo iż biały , też mu nie pożałowali ... Rekinia mama aż za bardzo pigmentem oberwała ;)
Z linii gdzie pochodzi Marysia , to już tak ten pigment , bym w polemikę wpadła .... mimo iż tam sztab psów czarnych ... nie przesiewanych kolorami.

Posted

[quote name='sodalis']...Za to zdecydowanie nogi Gada nie sa stworzone do pozycji wystawowej, jak ćwiczymy to sie jakies takie mięciutkie, plastelinowe robią i pod ciężarem pieska od razu się uginają.[/QUOTE]
Może masz za słabą motywację:hmmmm::roflt: - powiedziała mundra Sylwka, co to do dziś nie umiała pieska nauczyć biegania:roflt:

Ten trikolorek jest cuuuuuuuuuuuudo:loveu: Ale przypomina mi rottka:lol:

Posted

[quote name='Doginka']Może masz za słabą motywację:hmmmm::roflt: - powiedziała mundra Sylwka, co to do dziś nie umiała pieska nauczyć biegania:roflt:

Ten trikolorek jest cuuuuuuuuuuuudo:loveu: Ale przypomina mi rottka:lol:[/QUOTE]

pewnie na ulicy ludzie niektórzy będą go nawet w rpzyszłości brali za szczenię rottka ;)

Posted

[quote name='Vectra']za niedziele to trzymajcie mocno kciuku , bo Mieczysław jest sam w klasie i by chciał nie siedzieć ;) a Hania ma 6 konkurentek :mdleje:[/QUOTE]

Wybierasz się do Nowego Dworu może? :razz:

Posted

[quote name='Vectra']za niedziele to trzymajcie mocno kciuku , bo Mieczysław jest sam w klasie i by chciał nie siedzieć ;) a Hania ma 6 konkurentek :mdleje:[/QUOTE]

paluszków mi zabraknie ;) ale dzielnie będziemy zaciskać

O Bogusiu przypomnisz jeszcze :)

Posted

to zapraszam pod ring !!! będę od 10 ;)

chillout pies sportowy
[IMG]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/DSC04951.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/DSC04943.jpg[/IMG]

[IMG]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/DSC04948.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Unbelievable'][url]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/DSC04948.jpg[/url]

ja chcę takiego staffika :loveu:[/QUOTE]

to musisz pisać petycje , do wujcia R :evil_lol:

Posted

O którego cosia bardziej się boisz, że nie podoła imprezie?:hmmmm:

Posted

[quote name='Doginka']O którego cosia bardziej się boisz, że nie podoła imprezie?:hmmmm:[/QUOTE]
Krasnala inbredona Mieczysława , mamisynka wujcia R :evilbat:

Posted

[quote name='Vectra']Krasnala inbredona Mieczysława , mamisynka wujcia R :evilbat:[/QUOTE]
Ja na Lotosa wołam maminsinek:roflt:Wiem, że polegniemy, bo byłam z nim dzisiaj na skwerku koło Wisłostrady i tam Lotosik wpadł w dygoty - nowe miejsce - i nawet piszczyk nie pomagał:angryy:A tak ładnie dziś popylał po ogródku:roll:

Posted

Jak wujcio R , nie wpadnie mi w paradę i nie zacznie dąsów , fochów i szlochów. To jest szansa , że się pokaże .... Jak Mieczyk jest ze mną , to pięknie i pozuje i biega ... a jak zobaczy wujcia swego , to go paraliżuje ... a znając wujcia R i jego problematyczny umysł :evilbat: na pewno krzyknie z zza ringu - Mieciu nie bój się , wujek tutaj jest :grins: i Miecio na pewno już się nie pokaże.

Hanka nie była nigdy na hali :evil_lol: ale to jest zimny chów ;) więc powinna dać radę.