Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Romas grabki przycinają niestety.

Jeśli Twoja suczka ma grybu włos i kiedy jest on długi, to najlepsze coaty , to te z bardzo rzadkim rozstawem, wtedy bardzo ładnie wychodzi podszerstek,a okrywówka pozostaje nienaruszona.
Najlepiej mieć kilka rozstawów i wtedy dobierzesz , co w danej chwili jest najlepsze.

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

Ano :-) chetnie bym miala kilka Coatow ale to chyba finansowo niemozliwe :-)no moze za pare lat sobie uzbieram.
To moze powiesz mi Olivko czy powinnam ponawiac jeszcze przeczesanie tym Coatem ( nie jest z tych najgesciejszych) czy juz do wystawy ( miesiac ) skupic sie na samym poprawianiu wlosa trymerem.
Ja dostalam zadaie od fryzjerki utrzymywac wlos w ciagle tej samej kondycji czyli wlasnie przetrymowywac go ale nie do golego tylko na tyle zeby pies ciagle dobrze wygladal.
czy jak bede Coatem czesac za tydzien i znow za tydzien to nie za bardzo ta siersc skroce ?
Co radzicie ?

Posted

Zglosilam do NDM,czyli bedzie ta wystawa 9 kwietnia.
Trymowana tak solidnie byla w gudniu a teraz co tydzien 10 dni przeczesuje ja trymerem.Dzieki temu ma dosc elegancka siersc a zrobienia wymaga tylko glowa i zadek,lapy .
Nie chcialabym jej jednak zaszkodzic tym Coatem robiac nim wiecej niz potrzbea.
Na 10 dni przed wystawa ide do fryzjera gdzie Bianka bedzie zrobiona w tych miejscach ktorym ja nie moge podolac ,bo nie mam odpowiednich narzedni i maszynki.
Mysle ,ze to dobry plan jesli tylko ja czegos nie zepsuje nadgorliwoscia.
Po wystawie strymuuje ja do reszty i ogole.
Myslisz Oliwka ,ze tak moge zrobic ?A odnosnie tego Coata to radzilabys jeszcze nim przeleciec siersc czy juz nie.

Posted

Najbezpieczniej wyczesywac zwykłym trymerkiem Trixi z czerwoną rączką na płasko. Wtedy nie ruszasz okrywówki, a wybierasz sam podszerstek.
Za czesto coatami nie trzeba działać.
Myślę, że raz na tydzień wyczeszesz podszerstek zwykłym trymerkiem i będzie ok.
A przed wystawą już groomerka sobie poradzi i zrobi resztę.

Posted

Ups wyminełyśmy się z wypowiedziami ;)
Kurcze dziewczyny ja też raczej jadę do NDM, była trymowana w połowie lutego na krótko, ale nie przezemnie, bo w tych sprawach narazie zielona. No i powiem tak. Pies ma troszkę dłuższy wlos niż na początku, w niektórych miejscach odstający, na samym dole jak ją macam szukając jakiś chociaż kilka wlosów szosrstkich nic..poprostu maskotka. Może na samym dole jakieś resztki. Nie znam się zbytnio, ale co mi radzicie, coś czym sama mogłabym dopiększać psa zanim pójdzie na następne trymowanie??

Posted

Acha,no widzisz ,dzieki za podpowiedz ,bo ja chcialam jeszcze Bianke tym coatem traktowac i pewno bym przesadzila :-)
Coraz mniej czasu do wystawy i teraz to juz powaznie sie robi ,bo ja za duzo wyskubie ,to moze nie odrosnac :-)

Posted

ja Natalko ,moze nie jestem specjalista od trymowania ,ale na zdrowy chlopski rozum.Jesli nie robisz tego u swojhego psa ,nie umiesz jeszcze to daj spokoj.Nauczysz sie po wystawie a teraz umow sie na konsultacjie do fryzjera i tyle.
Ja strzyge moja sznuacerke juz od lat,teraz nauczylam sie trymowac na Biance ale caly czas konsultowalam sie i z hodowca i z fryzjerem.
Malo czasu do wystawy i latwo cos popsuc nieodwolalnie :-)

Posted

[quote name='Romas']ja Natalko ,moze nie jestem specjalista od trymowania ,ale na zdrowy chlopski rozum.Jesli nie robisz tego u swojhego psa ,nie umiesz jeszcze to daj spokoj.Nauczysz sie po wystawie a teraz umow sie na konsultacjie do fryzjera i tyle.
Ja strzyge moja sznuacerke juz od lat,teraz nauczylam sie trymowac na Biance ale caly czas konsultowalam sie i z hodowca i z fryzjerem.
Malo czasu do wystawy i latwo cos popsuc nieodwolalnie :-)[/quote]
Dzięki Romas.. a co ja zrobię z tym NIe szorstkim włosem :placz: :-(

Posted

Puenta!

Jeśli wytrymowano ją w połowie lutego, to troszkę za późno , jak na Nowy Dwór.
Teraz masz sam podszerstek, okrywówka musi się dopiero przebić. Nie masz wyjścia musisz czekać.
Zasada jest taka,że conajmniej 3 mies przed zaplanowaną wystawą trymujemy tak porządnie do podszerstka.

Posted

[quote name='Olivka']Puenta!

Teraz masz sam podszerstek, okrywówka musi się dopiero przebić. Nie masz wyjścia musisz czekać.
Zasada jest taka,że conajmniej 3 mies przed zaplanowaną wystawą trymujemy tak porządnie do podszerstka.[/QUOTE]

A dlaczego tak? Ja wytrymowałam Wektora w pierwszym tygodniu stycznia, resztę zgoliłam i jest już pokryty gęstym szorstkim i czarnym włosem a minęły 2 m-ce, wprawdzie wolałabym, żeby na Katowice włos był dłuższy, ale miękkiego włosa nie ma.

Posted

[quote name='Romas']Acha,no widzisz ,dzieki za podpowiedz ,bo ja chcialam jeszcze Bianke tym coatem traktowac i pewno bym przesadzila :-)
Coraz mniej czasu do wystawy i teraz to juz powaznie sie robi ,bo ja za duzo wyskubie ,to moze nie odrosnac :-)[/QUOTE]

Romans, jak pojawiły się coaty Marsa, to zaraz je wypróbowałam na swoim średniaku p&s i wydaje mi się, że przesadzić raczej nie można, bo te grabie w pewnym momencie przestają zbierać włos i spokojnie można psa nimi trymować do tego właśnie momentu.
Kiedyś pytałaś się o ringówki. Ja na swoim średniaku przećwiczyłam wiele i najlepiej sprawdził mi się zaciskowy łańcuszek - żmijka. Nie wiem wprawdzie, czy na wystawach można używać zaciskowe łańcuszki, ale chyba tak. Średniak jest jednak mocnym psem z temperamentem i na tej żmijce prowadził się rewelacyjnie.

Posted

A dzieki marisia ,ja doszlam do podobnego wniosku :-) Co prawda na zmijke musze poczekac az bede miala fundusze ( 70 zl) ale mam ladny maly lancuszek zaciskowy i krotka ,cieniutka czarna smyczke.Sadze ,ze taki komplet bedzie na ten pierwwszy raz O.K :-)
Wiesz troche sie boje tego Coata ,bo nigdy sie nim nie poslugiwalam.Moze i przestaje zbierac wlos a moze wyrwac tez dziure .Zuzi na szyji wyczesalam prawie do lysego w jednym miejscu ,co dalo mi do myslenia.Na szczescie Zuzi nie wystawiam :-)
Na pewno to zalezy od siersci psa ,bo Biance trudniej dziure wyczesac ale nie znasz chyba zapalu neofity :-) :-)

Posted

[quote name='Elitesse']Romas to to jakis pozlacany ten lancuszek ? :crazyeye:[/quote]
Zmijka ? :-) Nie zwykla zaciskowka tylko z bardzi caisno upakowanych ogniwek.Ogladalam w necie 70 zl cena ,wiec wstrzymuje sie az nie bede pewna ,ze jest mi niezbedne to cacuszko :-)
A pozlacane tez chyba mozna nabyc :-)

Posted

[quote name='Olivka']Puenta!

Zasada jest taka,że conajmniej 3 mies przed zaplanowaną wystawą trymujemy tak porządnie do podszerstka.[/quote]
Dzięki Oliwka. Zobaczymy jak to będzie z tym włosem. Ja słyszałam, że dwa miesiace z kawałkiem wystarczą, ale potem ktoś (wolę nie obgadywać) powiedział, że można później. Ja mogę czekać na cud.

Posted

[quote name='Romas']Na pewno to zalezy od siersci psa ,bo Biance trudniej dziure wyczesac ale nie znasz chyba zapalu neofity :-) :-)[/quote]
Ja mam podobne doświadczenia jak Marisia - że od pewnego momentu te grabie "nie działają" :lol: I dlatego przy krótkim, stryżonym włosie właściwie są bezużyteczne. Ja ich używam tylko na wiosnę, kiedy pies jest zarośnięty po zimie i wyczesuję tony podszerstka. A "w sezonie" przeczesuję zwykłym trymerem.

Ale faktycznie - jak ktoś się uprze to może i do gołego pewnie nimi zrobić :evil_lol:

Posted

Hej!!
Romas no Teri to już dawno fryzjer się kłania ,ale na razie pogoda nie skłania nas do zmiany jej szaty :D

[B]Pas [/B]a co z filmikiem dostalaś go razem ze zdjęciami od Roksany? :cool3::cool3:

Cieszę sie że fotki wam się podobały no Roksi i Pasavera nieźle sie spisały bo tego czarnego włochatego diabła trudno ustawić spokojnie w jednym miejscu:)

Bianka i Atos wyglądają prawie identycznie na tych nowych fotach :eviltong::eviltong:

Posted

[quote name='Romas']Zmijka ? :-) Nie zwykla zaciskowka tylko z bardzi caisno upakowanych ogniwek.Ogladalam w necie 70 zl cena ,wiec wstrzymuje sie az nie bede pewna ,ze jest mi niezbedne to cacuszko :-)
A pozlacane tez chyba mozna nabyc :-)[/QUOTE]

To cena się chyba nie zmieniła od 1995 roku ;-) Jak przestałam wystawiać Larsika to żmijkę przejęła córka i zrobiła na niej championa a teraz biegają na niej Gagatki, też z niezłymi rezultatami ;-)

Posted

[quote name='marisia']A dlaczego tak? Ja wytrymowałam Wektora w pierwszym tygodniu stycznia, resztę zgoliłam i jest już pokryty gęstym szorstkim i czarnym włosem a minęły 2 m-ce, wprawdzie wolałabym, żeby na Katowice włos był dłuższy, ale miękkiego włosa nie ma.[/quote]

To zależy Marisia czym trymujesz i jak szybko włos rośnie.
Ja psy wystawowe trymuję tylko palcami, albo trymerem fińskim gumowym , więc włos jest wyjęty całkowicie i 3 mies to minimum.
Jak trymuje się zwykłymi trymerami, to nie robisz tego tak dokładnie i część włosów zamiast być wyjętymi całkowicie , poprostu zostaje przycięta.
Ale na pewno zależy to od tempa wzrostu włosa u poszczególnych psow.
3 miechy, to najlepszy okres kondycyjny dla włosa od trymowania.
Ale wiesz, Fancy trymowalam w maju i od tego czasu jest tylko przetrymowywana na bierząco i jest cały czas w kondycji wystawowej.
Olivkę natomiast muszę rwać po każdej cieczce, więc to różnie bywa z tymi psami.

Posted

[quote name='Olivka']To zależy Marisia czym trymujesz i jak szybko włos rośnie.
Ja psy wystawowe trymuję tylko palcami, albo trymerem fińskim gumowym , więc włos jest wyjęty całkowicie i 3 mies to minimum.
[/QUOTE]

A co to jest ten trymerem fiński gumowy ? Możesz zdjęcie pokazać i gdzie go można kupić ?

Posted

Marisiu ten trymerek gumowy kupowała mi kolezanka.
Ale gdzieś mi się rzuciła strona jakiejś hodowli , która może takie coś sprowadzić.
Jak znajdę, to dam Ci znać.
Ale bardzo fajnie trymuje się też palcami , tylko włos musi być już naprawdę gotowy do wyjęcia. Stawiasz psa odwrotnie, niż przy normalnym trymowaniu , łapiesz skórę w fałdkę i wyciągasz.
Można posypać talkiem do terierów i i posłużyć się rękawiczkami lekarskimi ,albo gumowymi nakładkami na palec.
Trymerowi pstryknę zdjęcie i wstawię wieczorkiem , bo teraz nie mam czasu mam klienta sznaucerka- kundelka, który prowadzony jest jak wystawowy.:lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...