Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Uxmal mi mówiła, że te robale to średni pomysł, są zbliżone do soi i ryb, nie do mięsa. Podobno testują czym je karmić, żeby poprawić, póki co średnio to wypada.

Posted
Dnia 12.04.2022 o 17:51, rozi napisał:

Uxmal mi mówiła, że te robale to średni pomysł, są zbliżone do soi i ryb, nie do mięsa. Podobno testują czym je karmić, żeby poprawić, póki co średnio to wypada.

Zaniemówiłam, gdy usłyszałam ,)

Zdaję się na fachowców - na weta z Warszawy. Flapi dostaje do jedzenia wyłącznie tą karmę..., nic więcej. Mięso, nabiał, ryby, pieczywo, kasze , ryż, makaron, smaczki, gryzaki... też zakazane. Pilnuję, żeby nic do dzioba nie trafiło.

Zjadła wczoraj na kolację i dziś dwa posiłki. Ładnie trawi - kupki małe.

Posted

🙂 Noo robale w karmie narazie to faza testowania na żywych organizmach 🙂

Większość karm z robali jest kiepska. To info ze szkoły mam. O rozkład aminokwasów chodzi. Więc sprawdzają czym je karmić żeby wartość biologiczna ich białka wzrosła 🙂

Po za tym trzeba sprawdzić czy za tłusta karma nie jest. Suszone robale są chudsze (na opakowaniu powinno być napisane mączka.....) jeśli nie ma to licho wie.

Posted
Dnia 12.04.2022 o 21:53, uxmal napisał:

a co się stało że owadożercą musi być Flafi?

Chyba nie na stałe...

Chcą sprawdzić czy przyczyną problemów nie jest uczulenie / przyswajalność...

Dziś, po nocy oczy czyste a małżowina w uchu niezaczerwieniona - przypadek? Nie jest na antybiotyku od kilku dni, nie zapuszczam kropli do ucha.

Flapi nigdy nie miała problemów ze skórą / sierścią, kupki też zawsze ładne. Ani biegunek / zaparć, ani wymiotów.

Posted

W Białym jest starsza jamniczka z podobnym problemem. Prowadzona przez inną lecznicę. Sunia jest na lekach (tych samych co była Flapi) od kilku miesięcy. Też problem z jednym uchem + po odstawieniu antybiotyku - dodatkowo obrzęk na łebku w okolicach oczu.

Właścicielka była/bywa na dogo.

Sunie nie miały ze sobą kontaktu.... Jamniczka na wypasionej karmie..., w bardzo dobrych warunkach

No ręce opadają ;(

Posted

Niektórym ciężko jest taką prawdziwą dietę eliminacyjną przeprowadzić. Zdyscyplinować się trzeba. Więc wolą ładować leki ;/

Przy zmianach karm co 3-4 ego dnia mogą być jakieś zmiany potem 6-7 i tak do 14 dni mniej więcej. Kosmki jelitowe się wymieniają i dlatego.

Posted
Dnia 13.04.2022 o 20:52, uxmal napisał:

Niektórym ciężko jest taką prawdziwą dietę eliminacyjną przeprowadzić. Zdyscyplinować się trzeba. Więc wolą ładować leki ;/

Przy zmianach karm co 3-4 ego dnia mogą być jakieś zmiany potem 6-7 i tak do 14 dni mniej więcej. Kosmki jelitowe się wymieniają i dlatego.

Dzięki 🙂

Posted

Dzwoniła wetka, przyszły wyniki wymazów z Warszawy...,  nie wyhodowano bakterii !!!, nie ma stanu zapalnego !!!

Ufff 🙂

Zalecenia:

- czyszczenie ucha nadal  DERMATISANEM (zmiana) na raz dziennie, od poniedziałku co dwa dni ale sprawdzamy codziennie.

Czyszczenie ucha tym preparatem jeszcze przez dwa miesiące.

- dieta eliminacyjna

Posted

Bez jaj. Nie zostawiaj pod pyskiem. Perlitta nie rusza mi niczego kompletnie, a i tak kładę w miejscach niedostępnych, żeby się nie wkurzyć na psinę gdyby jednak.

Posted
Dnia 16.04.2022 o 19:27, rozi napisał:

Bez jaj. Nie zostawiaj pod pyskiem. Perlitta nie rusza mi niczego kompletnie, a i tak kładę w miejscach niedostępnych, żeby się nie wkurzyć na psinę gdyby jednak.

Tym razem nie jestem wkurzona..., jestem wkur...

• 2 weeks later...
Posted
Dnia 30.04.2022 o 21:34, limonka80 napisał:

Bubu pewnie się zastanawia czy wszyscy muszą sikać parami 🙂

🤣🤣🤣 dobre

• Like 1
Posted
Dnia 2.05.2022 o 12:56, limonka80 napisał:

I jak, Bubu znalazł parę czy sika solo ?

90d1db86606bc0c6med.jpg

1880a7aacc394a03med.jpg

Bubu jest wiekowym pieskiem i w tym roku niestety nie załapał się na żagle.., pojechała Jego psia rodzinka (na zdjęciu poniżej ) ale żeby nie było mu smutno  brodzimy po rozlewiskach ,)

edfb5eccc7e4bc67med.jpg

Siusianka solo 🙂