niceravik Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 [quote name='bajadera']... Co do czeskich ras jak wilczak czy czeski terrier to czeska kynologia miała dużą siłę przebicia w FCI.[/quote] Widać, że nasza i czaska kynologie specjalizują się w czymś innym. Nasza kynologia (zarówno ZKwP jak i PKPR), jest znakomitym specjalistą w petryfikacji bezprawnego obcinania psom uszu i ogonów :mad:. Quote
Mraulina Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Dla mnie jest jasne: ciachać nie wolno i już. :mad: I ZK i PKPR powinny stosować się do prawa. Quote
Azawakh Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 Ja też się podpisuję pod tym co napisała Mraulina i niceravik. Quote
Azawakh Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Mam tylko nadzieję, ze ten proceder przycinania uszu i ogonów kiedyś zostanie zakazany przez państwo i nikt już nie będzie się psom rzucał do uszków ze skalpelem i nożyczkami. Ale widać, ze i na to musi jeszcze czas przyjść... Quote
agasc Posted January 17, 2009 Posted January 17, 2009 Ja czegos nie rozumiem.Skoro nie wolno ciąć,to dlaczego te i inne mioty w ogłoszeniach mają cięte uszy i ogony?:crazyeye: [url=http://www.allegro.pl/item522401926_owczarki_srodkowoazjatyckie_szczenieta.html]OWCZARKI ŚRODKOWOAZJATYCKIE szczenięta (522401926) - Aukcje internetowe Allegro[/url] Quote
bonusowa Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 [quote name='agasc']Ja czegos nie rozumiem.Skoro nie wolno ciąć,to dlaczego te i inne mioty w ogłoszeniach mają cięte uszy i ogony?:crazyeye: [URL="http://www.allegro.pl/item522401926_owczarki_srodkowoazjatyckie_szczenieta.html"]OWCZARKI ŚRODKOWOAZJATYCKIE szczenięta (522401926) - Aukcje internetowe Allegro[/URL][/quote] Po pierwsze: prawo prawem, a hodowcy i tak tną co im się podoba. Szczególnie jeśli chodzi o CAO i kaukazy. Wystarczy zajrzeć na wątki tych ras na dogo. Głosy za kopiowaniem są wiekszością. W sumie po części się nie dziwię, bo rzeczywiście niekopiowany CAO wygląda jak niedorobiony bernardyn :evil_lol: Tyle, że moim zdaniem to kwestia przyzwyczajenia i miłości do charakteru, a nie obecności lub braku uszu czy ogona :roll: Po drugie: koleżanko, chyba pomyliłaś tematy. Ten jest o ACE-PKPR a nie o kopiowaniu :eviltong: Quote
agasc Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 Dzięki bonusowa za zbędną troskę,ale tematów nie pomyliłam,ustosunkowałam się tylko do trwajacej już dyskusji.:diabloti: Quote
Azawakh Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 bonusowa chyba pierwszy raz Cię poprę i zgodzę się z Tobą tu jest temat poświęcony nieco innemu (choć związanemu po trosze) zagadnieniu niż cięcie bądź nie cięcie uszu i ogonów. I mam nadzieję, ze dyskusja trafi na właściwy tor. Quote
bonusowa Posted January 19, 2009 Posted January 19, 2009 [quote name='agasc']Dzięki bonusowa za zbędną troskę,ale tematów nie pomyliłam,ustosunkowałam się tylko do trwajacej już dyskusji.:diabloti:[/quote] Chyba do offu :roll: Nie ładnie, nu nu nu :lol: Quote
Azawakh Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Moi drodzy dawno już nikt nic nie napisał w tym dziale więc sobie ja pozwolę coś nowego napisać a jest to związane z nadchodzącym Zjazdem Delegatów ZkwP i próbą rozwiązania problemu równoczesnej przynależności do innych krajowych organizacji kynologicznych. Jako członek ZKwp podczas zebrania dam wniosek dotyczący powołania do życia "Programu lojalnościowego", którego celem byłoby poprawienie funkcjonowania i ZKwP i otwarcie granic na inne krajowe organizacje kynologiczne jak choćby PKPR. Wspomniany i proponowany "Program lojalnościowy" byłby programem nieobowiązkowym ale po jego przystąpieniu w zamian za nieprzystępowanie do innych krajowych organizacji kynologicznych taki członek miałbym niższe opłaty roczne czyli składkę, opłaty wystawowe a także zniżkę przy zakupach w sklepach zoologicznych na artykuły pomocne w utrzymaniu psa i zniżkę na zabiegi w lecznicach weterynaryjnych, które podpisały by stosowne umowy ze Związkiem Kynologicznym w Polsce. Dzięki takiemu rozwiązaniu i byłby wilk syty i owca cała bowiem członkowie Związku mieliby taniej, Związek zyskałby w ten sposób nowych członków co nie przeszkadzałoby żaden sposób przynależeć ososbom, które nie podpisałyby przystapienia do "Programu lojalnościowego" przynależenia do innych krajowych organizacji kynologicznych czy też wystawiania psów na wystawach organizowanych przez inne krajowe organizacje kynologiczne. Tym samym jakby przeszedł taki projekt "Programu lojalnościowego" zniknąłby ze statutu tej organizacji zapis mówiący o automatycznym ustaniu członkowstwa po wstapieniu do innej krajowej organizacji kynologicznej a cżłonkowie poza Programem płaciliby standardowe składki i opłaty wystawowe. Myślę, że nie jest toi głupia propozycja a może się przyczynić do zażegnania sporu My cacy i Pany a Wy jesteście be. Quote
ttossa Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [SIZE=3][FONT=Century Gothic]a ja życzę ci powodzenia - z natury jestem osobą NIEZALEZNĄ i wszelkie ograniczenia i sztywne ramy organizacji "duszą "mnie. Od dawna analizuję współpracę róznych organizacji i typ MONOPOLISTY jaki reprezentuje ZKwP badzo mnie nie satysfakcjonuje.W wielu krajach organizacje tego typu współpracuja ze sobą i wzajemnie goszczą na wspólnych wystawach. Wyznaje zasadę -żyj i daj zyć innym - i tylko o to mi chodzi :p a niestety ilość osób ,które uwielbiają hasła "kto nie z nami to przeciw nam" a mam z nimi do czynienia na codzień - jest chyba zbyt duża - ale trzymam kciuki - najgorzej jest z [B][SIZE=4]wyznawcami [/SIZE]oragnizacji,ras i systemu- -- nie mylić z miłośnikami psów,rasy,organizacji ;)[/B] [/FONT][/SIZE] Quote
Axusia Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='Mraulina']Dla mnie jest jasne: ciachać nie wolno i już. :mad: I ZK i PKPR powinny stosować się do prawa.[/QUOTE] No coż - wystawa PKPR-Rewa 2007 : [IMG]http://images25.fotosik.pl/40/a2fdd61543eeafbcmed.jpg[/IMG] [IMG]http://images26.fotosik.pl/40/e4f55647521e8e1dmed.jpg[/IMG] W ZK tak samo sie dzieje ... Za sam fakt cietych uszu/ogonów u psów urodzonych po wejsciu przepisu powinno sie je wywalac z ringu - dlaczego one wygrywaja wystawy ? Czy to nie jest smieszne ? wystarczyłoby aby ktos sie tym zainteresował to i moze straz mogłaby mantady za to wlepiac na mandaty - niby przepis jest, ale co grozi za jego łamanie? Quote
Azawakh Posted February 7, 2009 Posted February 7, 2009 Mraulino, jakby przeszło byłoby to cudem na miarę cudu nad Wisłą to po pierwsze a po drugie ja już dawno jestem podpadnięty w ZKwP przez swoje liberalne poglądy i nie mam zamiaru się tym przejmować bo jakby Wałęsa się czymś takim przejmował to nie padłby potem mur berliński. ttosa, dziękuję za miły komentarz i głos w dyskusji. Masz sporo racji w tym co napisałaś, bo to prawda, że ZkwP to system jaki panował we PRL i niestety jest jeszcze wiele osób uwielbiających monopartyjność. Też uważam, że fajnie jest jak się współpracuje ze sobą a nie zwalcza się i zamyka do jednej słusznej organizacji jaką jest FCI i jej pobratńcy. To nie jest dobra idea tworzenia jedności ale jest to zaprzeczenie jedności bo dzieli się kynologów na tych "dobrych" z FCI i "złych" co do FCI i ZKwP nie należą. Jest to absurd! Axiusia, cieszę się, że dałaś foto dobermana ale martwi mnie, że i w PKPR wystawia się psy z ciętymi uszami i ogonkami czego nie jestem jak wiesz zwolennikiem. Mam nadzieję, ze i to się kiedyś w PKPR zmieni. Quote
Mraulina Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 Kurczę, ładny ten dobek. Ciekawe, czy z rodowodem ZK czy PKPR? Quote
Obama Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 [quote name='Axusia'] W ZK tak samo sie dzieje ... Za sam fakt cietych uszu/ogonów u psów urodzonych po wejsciu przepisu powinno sie je wywalac z ringu - [B]dlaczego one wygrywaja wystawy ? [/B] [/quote] w niektórych rasach mam wrażenie,że cięte uszy czy ogony są wręcz pożądane! W stawce masz jednego/dwa psy z nieciętymi kłapouchami. To jest smutne. Quote
Mraulina Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Dlaczego wygrywają? Bo mimo okaleczenia są znakomite eksterierowo. A takie własnie dają dobre potomstwa - a raczej zakłada się, że powinny je dać. Jeżeli wyeliminujemy z rozrodu piękne psy o ciętych uszach i ogonach a w ich miejsce wprowadzimy do rozrodu pieski nieokaleczone, ale słabe - rasa się posypie. [B]KTOŚ tnie uszka i ogonki. KTO? Nie właściciel, nie hodowca. VET. I żadnych konsekwencji????? [/B] Ale temat ogonków i uszek jest gdzie indziej. Wróćmy do tematu PKPR. Quote
Azawakh Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 Axiusia czy coś ci bliżej wiadomo na temat tego dobermana? Masz rację mraulino, wróćmy do tematu i cięcie bądź nie cięcie uszków i ogonków niech wróci do swojego tematu. Quote
Axusia Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 [quote name='Azawakh']Axiusia czy coś ci bliżej wiadomo na temat tego dobermana? Masz rację mraulino, wróćmy do tematu i cięcie bądź nie cięcie uszków i ogonków niech wróci do swojego tematu.[/QUOTE] Wiem tylko, ze chyba ma rodowd ZK, ale ... ciety(uszy) został juz kiedy wstapił do PKPR. Niestety najczesniej hodowcy sami tną ogony - znam takiego ... Nie przejmuje sie tym, ze nic o tym nie wie - tzn wie bo juz w zyciu widział około 50 ciec i ma doswiadczenie na tyle duze, ze robi to sam. Weci tez tną, racja ... niestety w Gdyni-Rumi mamy takiego ancymona .. Quote
Karmi Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 [quote name='Mraulina']Dlaczego wygrywają? Bo mimo okaleczenia są znakomite eksterierowo. A takie własnie dają dobre potomstwa - a raczej zakłada się, że powinny je dać. Jeżeli wyeliminujemy z rozrodu piękne psy o ciętych uszach i ogonach a w ich miejsce wprowadzimy do rozrodu pieski nieokaleczone, ale słabe - rasa się posypie.[/quote] Czy psy cięte są lepsze ekstereriowo a psy niecięte gorsze? Takie wnioski można wyciągnąć z Twoich słów. Może coś w tym jest ale to raczej tylko i wyłącznie subiektywne przyzwyczajenie sędziujących. Ci zas powinni kierować się wzorcem a nie własnym ,,widzimisię". Piszesz, ze elimancja ciętych doprowadzi do posypania się rasy. Jak więc mają się rasy w krajach w których obowiązuje wieloletni zakaz kopiowania? Wg tej teorii powinno być baaardzo źle. Nie jest. Na koniec pytanie: ile obowiązuje ustawa o ochronie zwierząt? 12 lat! Srednio rzecz biorąc to całe psie pokolenie... Myślę, ze do wystarczająco długi okres dla hodowców aby mogli się przystosować i ,,nie dać wyeliminować". Quote
yoreczka95 Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 [quote name='Mraulina']Dlaczego wygrywają? Bo mimo okaleczenia są znakomite eksterierowo. A takie własnie dają dobre potomstwa - a raczej zakłada się, że powinny je dać. [U]Jeżeli wyeliminujemy z rozrodu piękne psy o ciętych uszach i ogonach a w ich miejsce wprowadzimy do rozrodu pieski nieokaleczone, ale słabe - rasa się posypie.[/U] .[/quote] Załamka. Mraulina, Ty piszesz to serio?????????? [URL="http://ulubiency.wp.pl/kat,1010807,title,Po-co-komu-kopiowanie,wid,10838820,wiadomosc.html?ticaid=178a0"]Po co komu kopiowanie? - Ulubieńcy - Psy i Koty - WP.PL[/URL] [B][COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Wygoda hodowców[/SIZE][/FONT][/COLOR][/B] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]- niektórzy postrzegali kopiowanie jako metodę ułatwienia sobie pracy.[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]- nigdy nie zostanie pies czy suka o niezgodnym z wzorcem rasy wykroju uszu albo nieprawidłowym ich trzymaniu, na przykład z uszami oklapniętymi, gdy powinny stać prosto, lub stojącymi, gdy powinny być załamane. Jednak skoro i tak uszy obcinamy, nie ma się o co martwić, bo nic nie będzie widać, prawda?[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]- nie są rozmnażane czworonogi z załomkami na ogonie, a to dlatego, że gen powodujący załomek może także prowadzić do występującego u przyszłych pokoleń rozszczepu kręgosłupa – schorzenia bardzo bolesnego, zwykle równoznacznego z wyrokiem śmierci.[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]- po obcięciu niemal całego ogona, przy pozostawieniu tylko jednego czy dwóch kręgów, nikt poza samym hodowcą nie wie, czy wystąpił załomek… U „wadliwego” szczeniaka oznacza to wzrost ceny, a że dla rasy może być realnym zagrożeniem, to już nie każdego obchodziło.[/SIZE][/FONT][/COLOR] Quote
Mraulina Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Yoreczko - czy ty wiesz, na czym polega hodowla?????? Nie dekonspiruj się ze swoja niewiedzą. Zaraz mi zarzucisz, nie czytając moich wcześniejszych postów (jak to masz w zwyczaju!), że jestem zwolenniczką cięcia ogonów i uszek. A to akurat nie jest prawda. Wróć do swoich awantur na wątku pogryzionej jamniczki, gdzie pracowicie zarabiasz na bana. Quote
Karmi Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='Mraulina']Yoreczko - czy ty wiesz, na czym polega hodowla?????? Nie dekonspiruj się ze swoja niewiedzą.[/quote] Ja też nie wiem na czym polega hodowla ale mam jako takie pojęcie o prawie. Tu rzecz dotyczy właśnie stosunku do prawa. Quote
Mraulina Posted February 26, 2009 Posted February 26, 2009 Hodowla - to dobieranie do rozrodu najlepszych eksterierowo i psychicznie egzemplarzy. A cięcie ogonów i uszek to łamanie prawa. Dwie odmienne sprawy. Gdyby na wystawy nie trafiały okaleczone psy - nie wchodziłyby do rozrodu. Gdyby położyć okaleczaniu psów tamę u podstaw, nie byłoby sprawy. [B]Karać hodowców i vetów za ciachanie - i już!!!!![/B] Ale wróćmy do tematu jak w tytule. Quote
Recommended Posts