Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja tylko krociotko o Buni napisze.
Wczoraj wieczorem Buncia przyszla na pieszczotki, nawet sie dala porzadnie wyczesac ( bo ostatnio sie chowala tylko w szafach i innych katach ). Byla radosna i wygladala naprawde dobrze.
A dzisiaj rano Buncia przyszla do kuchni poprosic o jedzonko ....
Ostatnio jadala tylko wtedy, kiedy jej pod sam nosek podstawialam talerzyk z surowym mieskiem ... i to i tak malenkie ilosci...
Dzisiaj zjadla wreszcie mokry pokarm ( Sheba ).
Nadal jedynie przemywamy dziaselka srebrem koloidalnym kilka razy dziennie. Oby to rzeczywiscie odnioslo skutek.
A tu Bunia ( zdj. robione wczoraj )

Posted

Gosiu, dziekuje za wiadomosci
nie moge sie nacieszyc ze Bunia jest u ciebie, NIGDZIE nie mialaby takiej opieki, NIGDZIE!
dziekuje :Rose:

pisz tutaj czesto, nie koniecznie krociutko :)

Magdziu, dziekuje za bazarki, na te chwile tylko wy mi je prowadzicie na dogo, ja ciagle nie mam czasu posegregowac, obfocic i podlinkowac fantow, mam wielka torbe ciuchow, od pixie, worel, krychy i lavinii :)

Posted

ja mialam dzisiaj dzien lapankowo-przerzutowo-odbiorczy
lapanka dzikiej kotki z kamienicy (pojechala na sterylke)
przerzut kotki Soni, juz po sterylce, na dt do berni
odbior trojki czarnych pszczolek z lecznicy-identyczne jak krople wody - cudaki strassssssne :loveu:
malusie, maja moze 4tygodnie
sa u mnie dt

na dt mam wiec 23 koty
karmienie, sprzatanie....
padam na pysk

jutro robie inwentaryzacje, juz wiem ze moj dlug znowu wynosi ok 2,5 tys :placz:
jutro wszystko opisze, co ile za co

dzis juz nie mysle.........

Posted

dziewczyny pomocy!!!
właśnie wróciłam z weekendu na wsi z 4 ok2-3 tyg kociakami
ja już siły do ludzi nie mam. Znalazłam je w zamkniętej szopie - gospodyni powiedziała że 3 dni temu ich matka zgineła pod kołąmi
Szkraby przez 3 dni były zamknięte zostawione jak to powiedziała "selekcji naturalnej" !!!!! za przeproszeniem k.... mać!!!!!!!!!Narobiłąm rabanu i zabraliśmy z Damianem małe do siebie. Słabe były strasznie ale po paru dawkach rozrobionego mleka ze strzykawki jest ok.
Przywieźliśmy je do Bolesławca i na razie będziemy chować póki nie będę pewna że zdrowe mogą iść do nowych domków
Słodkie są strasznie :loveu: Same pręgowane tygryski: 3 chłopaki i dziewczynka (ona ma rudą plamkę na główce) Założę im osobny wątek ze zdjęciami ale na razie na szybkiego potrzebuję kilku rad. Wróciliśmy w nocy i do weterynarza pójdę dopiero dziś po południu. Teraz są pod skrzydełkami mamy

Małe wcinają ze strzykawki nieźle, masuję brzuszki, ale z kupką marnie :( co robić??
Poza tym ciągle mają pozaklejane oczka :( mimo stałego przemywania... :(
Koci katarek???
Moje bidy małe :(

Posted

a jakie mleko? jak krowie to pewnie dlatego maja brzydkie qooopki.

Krowie mleko jest nie przyswjalne dla kociaków (laktoza). Mozna kupic specjalnie dla kotow -Jola zna nazwy.

Na miau najbardziej polecają do odchowania maluszków RC Convalescens-jaki proszek do rozrobbienia z woda na konsystencje budyniu. Do kupienia u wetów albo np w krakvecie. Tylko ze musiałabys czekac na zamówienie, a dla maluszków liczy sie kazda chwilka.

Conv jest bardzo odzywczy i nie obciaza jelit za bardzo.

Najlpeiej jak kociaki zobaczy wet. Moze potrzebny byłby antybiotyk jakis, krople do oczu np. gentamecyna skoro maja posklejane oczka.

Popytaj moze w okolicy ktos ma karmiaca kotke z kociakami w ich wieku? byłoby najlpiej spróbowac je podstawic mamce.

trzymam mocno kciuki za maluszki
dobrze ze je znalazłaś

a reszty nie bede komentowac bo bym dostała bana...same niecenzuralne wyrazy cisna sie mi na usta

Posted

właśnie o to chodzi że kupki są niezłe tylko raz na dwa dni :shake: masuję brzuszki ale niewiele to daje. sioo robią często w trakcie masażu ;)

A mleczko niestety dawałam zwykłe łaciate 0,5 procent - rozrobione z wodą, cieplutkie
na tej zapomnianej przez Boga wsi nie miałam dostępu do niczego.
krowiego broń Boże nie dawałam
Spisałam nazwę leku i dziś pędzę do weterynarza
Zrobiłabym to wcześniej, ale wróciliśmy w nocy no a dziś już w pracy jestem :(

Posted

heheh a łaciate to z czego jak nie z krówki:lol:

hm nie pamietam ile razy kociaki robia kupke, mialam takie maluszki z matkami i one zawsze po nich sprzatały.

wazne ze nie maja biegunki bo ona potrafi odwodnic i zabic kociaka w ciagu doby.

Kto jest z maluszkami jak jestes w pracy?

Posted

kurcze a ja głupia myślałam, że u nas wszystkie mleka w kartonach to jakieś z proszku :oops::oops::oops:
ehh.. cóż dzięki Bogu małym nic nie jest, rozwolnienia nie mają
Nigdy o tym nie myślałam bo moja kocica jak miała młode przed sterylką jeszcze - to o wszystko dbała ;)
my przejmowałyśmy dokarmianie jak już były większe, ale to było dawno dawno temu i już nie pamiętam :)

A w domu z małymi jest mama - na rencie jest więc będzie miała zajęcie ;)
Dzwoniłam - ładnie zjadły i smacznie chrapią :loveu:

Posted

takie maluszki ok 3-4tyg mam teraz w domu :)
diabelki!

wiec tak, jak pisze berni, takie maluszki swietnie chowaja sie na convalescence (royal canin), proszek do rozrobienia z woda, podawany strzykawka lub z buteleczki
slicznie pija, slicznie kupkaja 8)

sztuczne mleko do kupienia u weta, mixol (z butelka), tanszy kit-i-mel (jeden z trzynastki moich kociat u mnie, mial na nie alergie, wylysial! po zmianie na mixol, przestal tracic siersc)
ponoc mozna tez mlekiem kozim, hmmm

na poczatku najleipiej karmic czesto co 2-3 godzinki, tak jest optymalniepozniej rzadziej

jak mialam niemowlaki, bralam je po kazdym posilku, kolejno pod bierzaca ciepla wode w kranie, oczywiscie tylko doopki byly zamoczone, platkiem kosmetycznym masowalam im dolna czesc brzuszka i tyleczek, okreznym ruchem, zgodnie ze wskazowkami zegara
zawsze wtedy sie zalatwialy, prawie zawsze bylo koo

pozniej w reczniczek, osuszyc, by nie zmarzly i do pudeleczka, beda spaly jak niemowlaki
jakby jakis termofor jeszcze byl pod poslaniem to juz total komfort!

co do oczek, to moze byc kk
takim malcom podawalam augmentin 156g, ludzki lek, koszt ok 14zl
to amoksycylina 125g i 31g kwas klawulanowy
niestety na recepte, moze ci lekarz lub wet wypisac
ale jego trwalosc po rozrobieniu to 7dni w lodowce

ty chemiczka jestes wiec mozesz sobie to na wadze laboratoryjnej podzielic i rozrabiac tyle ile ci potrzeba ;)
proszek sam mozna dluzej przechowywac

zaiwesinke podaje sie strzykawka do pyszczka dwa razy dziennie, te zawiesine 1ml na 2,5kg mc, nie wiem ile waza, ale szacuje ze 1kreseczka wystarczy

Jagodko, pisz do mnie jak bedziesz rady potrzebowala

Posted

dzięki kochane.
Spisałam sobie wszystko i dziś do Marty pójdę - to dobra wetka więc myślę, że będzie dobrze :)
Masuję im też te doopki, ale tylko siusiają dużo :shake:

Martwią mnie te oczka - Jowita mówiła, że to może byś właśnie kk - tfu odpukać w niemalowane :shake:

Posted

by`łam u wetki
To nie kk bo nie ma wszystkich objawów, ale może go spowodować - chlamydia
małe dostały andtybiotyk w zastrzyku, dentromecynę do oczek i mamy obserwować
Kupiłam jedzonko RC, więc mam nadzieję że kupki się poprawią
Chłopaki zaczynają szaleć okrutnie ;) Gorzej z małą :placz:
Wczoraj jeszcze było ok a dziś całkowity spadek formy :placz::placz:
Dostała zastrzyk z glukozy i na wynos dawki w strzykawkach doustnie :(
Nie wiem dlaczego tak osłabła - mamy obserwować i w razie co pędem do lekarza
po tym zastrzyku już jakby ciut lepiej - śpi sobie księżniczka na termoforku :(
dziewczyny trzymajcie kciuki za małą :(

Posted

I ja się martwię...
Trzymajmy mocno paluchy za maleńką !!!! Oby jej się udało...

Biedne te wszystkie kociny jak diabli...
Tyle ich, że nawet myśleć ciężko, ilu się pomóc nie da, bo nikt ich nie zauważy...

Bardzo prosimy - pomóżcie w szukaniu DT, DS !!!!!!

Ogromnie potrzebne jest wsparcie finansowe !!!!
Jola nie wyrabia...

Posted

nocka za nami
mała jakby silniejsza, ale co godzinę wpuszczałam jej chociaż po parę kropelek glukozy i mleka do pyszczka. głosik już silniejszy
ale spała z nami, bo chłopaki by ją chyba zadusiły.
na termoforku, w ręczniczku i z moją lub na zmianę Damiana ręką pod pyszczkiem (inaczej był płacz ;))
Oczka coraz ładniejsze - nie wiem czy to po antybiotyku, czy skutek wpuszczania kropelek

Kciuki dalej potrzebne :)
A ja dziś padam na twarz, ale nic to byle mała zdrowa była :)

Posted

Seaside napisał(a):
nocka za nami
mała jakby silniejsza, ale co godzinę wpuszczałam jej chociaż po parę kropelek glukozy i mleka do pyszczka. głosik już silniejszy
ale spała z nami, bo chłopaki by ją chyba zadusiły.
na termoforku, w ręczniczku i z moją lub na zmianę Damiana ręką pod pyszczkiem (inaczej był płacz ;))
Oczka coraz ładniejsze - nie wiem czy to po antybiotyku, czy skutek wpuszczania kropelek

Kciuki dalej potrzebne :)
A ja dziś padam na twarz, ale nic to byle mała zdrowa była :)

powodzenia i sil zycze!!! :kciuki:
jakby Ci sie udalo ten convalescence dostac, to jest bardzo odzywcze, podaje sie jak mleko, ja tym wykarmilam niemowlaki

:kciuki:

Posted

halbina napisał(a):
Jolu, a co u Wandy? też takie stadko?...
tez spore, ale to nie ode mnie kociaczki
malutkie ma i wieksze
jest bez netu, inaczej sama by sie "pochwalila"

Posted

[quote name='Hund']Jak tam diabŁy?? troszkę tęsknię ;)
Oto TCS --> Trzy Czarne Pszczolki
Maja, Gucio i Filip

maja ok 3-4 tygodni
zdjecie zrobione w dniu przyjazdu do mnie, czyli w niedziele
kociatka byly jeszcze troszke niesmiale, stad tez mozliwosc zrobienia tej fotki
trzy pary oczu ciekawie spogladaly z kata klatki
teraz juz mnie witaja gdy przychodze, sa slodziutkie!!! :loveu:
rozkoszniaki, chca sie tulic, mrucza.. uwazaja mnie za swoja mame
o zdjecie teraz trudniej :roll:
sa szybsze niz migawka

Posted

Czy te śliczne diabełki do ogłaszania? :lol:

Przyjaciel_koni prosiła abym ogłosiła koty Joli K :roll:
Zrobię allegra (chyba kilka, bo podobno dużo kotów) i ogłoszenia, tylko które koty są do ogłaszania??
I potrzebne namiary do ogłoszeń (nr tel., mail) ;)

Posted

diabelki sa do oglaszania
i ta szostka ponizej, dzieciaki dzikuski Salmy tez

jest jeszcze 7 kociat od kotki Myszki
i 4 muzyczne kotki - spiewajace kocieta :lol:

fotki wkleje jutro po poludniu

kontakt 600234030
[email protected]

dziekuje :Rose: