agamer Posted December 6, 2010 Posted December 6, 2010 Wybiore chyba własnie ktorąś z tych dwoch :) dzieki za doradzenie :):D Quote
annber Posted December 6, 2010 Posted December 6, 2010 z tanszych karm moge ci polecic brita, kiedys sama miałam dla swojego psa , kosztuje koło 95-105 za 15 kg i ma chociaz 35% produktów poch .zwierzecego Quote
DORIS2010 Posted December 8, 2010 Posted December 8, 2010 Witam! jestem tutaj nowa także z góry przepraszam za jakieś niejasnosci itd...a więc moze się najpierw przedstawię...jestem "świeżą" posiadaczką suczki owczarka niemieckiego , która akurat dziś kończy 5 miesięcy:-))) czytam i czytam forum i jestem pełna podziwu dla waszych rad:-)a wiec w nawiazaniu do głównego tematu to napiszę co mnie trapi....suczkę mam od 2 tygodni...i jak dotychczas stosowałam sie do rad i zaleceń hodowcy a mianowice dawałam suczce rano jakaś wędlinkę na śniadanko, w porze południowej miała twaróg z bananem, albo jabłkiem itd....natomiast na danie główne w godzinach popołudniowych hodowca dawał jej i ja dotychczas również surowe podroby wołowe z ryżem i makaronem. hm...troche mnie to niepokoi bo czytam i czytam że w niektórych opiniach powinno sie GOTOWAĆ mieso różne...a ja mam cały czas dawać jej tylko te podroby wołowe? jakoś brak mi urozmaicenia w tym wszystkim...i nie powiem że jest to miłe...zawsze jakoś mnie widok krwi mnie "mulił" a teraz muszę te przysłowiowe serce wołowe krajać...hm...i nie wiem jak z tego wybrnąć....bo niby owczarki niemiecki maja delikatne żołądki i mam uważać...PROSZĘ PORADŹCIE MI CO ROBIĆ? jest to mój pierwszy piesio i nie chciałabym popełniać jakiego błędu....ps. karmy nie chce jeść...próbowałam purinę, teraz acane i "gardzi tym" pozdrawiam! Quote
Koreksonowa Posted December 8, 2010 Posted December 8, 2010 My gotujemy na zmianę serducha, udka kurczakowe, czasami wołowinke gulaszową (za szczyla częściej teraz raczej od święta), i czasem wątróbkę. A serducho możesz pokroić po ugotowaniu, wtedy wygląda bardziej jak,, no kawałek mięsa:) Ja się na wieprzowych douczałam na egzamin z anatomii, co trochę przerażało moją mamę:D Quote
annber Posted December 8, 2010 Posted December 8, 2010 wedlina dla psa......cos tu jest chyba mocno nie tak owszem twaróg+banan badz inny owoc to doskonałe sniadanie na obiadek mozesz podawac ryz z watróbka , sercami, flaczkami,badz cokolwiek wybierzesz na kolacje mozesz podac ryz/makaron/ziemniaki w postaci puree z mieskiem np kurczak ,wołowinka czy cos + warzywka nie zapomnij dodawac psu preparatów na stawy Quote
agamer Posted December 8, 2010 Posted December 8, 2010 [quote name='annber'] nie zapomnij dodawac psu preparatów na stawy[/QUOTE] tym bardziej ze to owczarek i rowniez jest podatny na dysplazje ;) Quote
DORIS2010 Posted December 9, 2010 Posted December 9, 2010 Witam! i dziekuję za odpowiedź:-) wczoraj z mężem postanowiliśmy że wprowadzamy inne potrawy mięsne(kurczaka, gulaszowe, indyka)podroby będą owszem ale w mniejszym stopniu. Trochę się martwiłam że za często moja psiunia je twaróg ale skoro "mówicie" że to dobre śniadanko to ok:-) czasem z bananem, jabłkiem, albo tuńczykiem jej spróbuje dac też....jesli chodzi o dysplazje to uważam i jestem czujna pomimo że rodzice byli przebadani i w metryce nawet mam adnotacje że ma klase A...czyli super:-) ale daje jej 3 razy w tygodniu Ostercal 1250 D (Skład[B]:[/B] 1 tabletka: wapń elementarny z muszli ostryg 500mg (węglan wapnia 12500mg);witamina D3 3,125µg. - zalecenie hodowcy. I kupiłam jej też CAN-VIT zielony codziennie do głównego jedzonka popołudniowego:-) pozdrawiam! Quote
Martens Posted December 9, 2010 Posted December 9, 2010 [quote name='DORIS2010']daje jej 3 razy w tygodniu Ostercal 1250 D (Skład[B]:[/B] 1 tabletka: wapń elementarny z muszli ostryg 500mg (węglan wapnia 12500mg);witamina D3 3,125µg. - zalecenie hodowcy. I kupiłam jej też CAN-VIT zielony codziennie do głównego jedzonka popołudniowego:-) pozdrawiam![/QUOTE] Co za dużo to niezdrowo! Jeśli podajesz już Ostercal w dawce zapewniającej 100% zapotrzebowania psa na wapń, to nie możesz podawać jeszcze Can-Vitu. Albo to, albo to - ja bym zdecydowała się na jeden preparat (lepiej Can Vit) i podawała codziennie zgodnie z dawkowaniem, a Ostercal z wapniem zastąpiła jakimś preparatem chroniącym stawy z glukozaminą i chondroityną, bo tych akurat przedawkować raczej się nie da, a rosnącemu ONkowi osłona stawów bardzo się przyda. Witaminy i minerały to nie cukierki; nadmiar wapnia powoduje problemy przy wymianie zębów, a nawet może odkładać się w tkankach miękkich - nerkach, naczyniach krwionośnych. Quote
DORIS2010 Posted December 9, 2010 Posted December 9, 2010 Ostercal z wapniem zastąpiła jakimś preparatem chroniącym stawy z glukozaminą i chondroityną, bo tych akurat przedawkować raczej się nie da, a rosnącemu ONkowi osłona stawów bardzo się przyda. Witaminy i minerały to nie cukierki; Witam! i dziękuję za rady, to dobrze że nie dawałam tego tyle....jedynie jesli można to Martens czy możesz mi coś polecić jeśli chodzi o ten preparat chroniący stawy z glukozaminą i chondroityną ? w przyszłym tygodniu ide do weta z nią na szczepienie to może też mi coś poleci...hm....pozdrawiam! Quote
Martens Posted December 9, 2010 Posted December 9, 2010 Ja swoim psom daję Arthroflex w syropie, ale są o nim różne opinie, jedne bardzo entuzjastyczne, inne że to bardzo taki sobie. Tu jest dużo opinii o róznych: [url]http://www.dogomania.pl/forums/1080-Na-stawy[/url] Quote
aganela Posted December 10, 2010 Posted December 10, 2010 [quote name='DORIS2010']Witam! i dziekuję za odpowiedź:-) wczoraj z mężem postanowiliśmy że wprowadzamy inne potrawy mięsne(kurczaka, gulaszowe, indyka)podroby będą owszem ale w mniejszym stopniu. Trochę się martwiłam że za często moja psiunia je twaróg ale skoro "mówicie" że to dobre śniadanko to ok:-) czasem z bananem, jabłkiem, albo tuńczykiem jej spróbuje dac też....jesli chodzi o dysplazje to uważam i jestem czujna pomimo że rodzice byli przebadani i w metryce nawet mam adnotacje że ma klase A...czyli super:-) ale daje jej 3 razy w tygodniu Ostercal 1250 D (Skład[B]:[/B] 1 tabletka: wapń elementarny z muszli ostryg 500mg (węglan wapnia 12500mg);witamina D3 3,125µg. - zalecenie hodowcy. I kupiłam jej też CAN-VIT zielony codziennie do głównego jedzonka popołudniowego:-) pozdrawiam![/QUOTE] Hej doris, zajrzyj też na forum [URL="http://www.owczarek.pl"]www.owczarek.pl[/URL] :) Quote
DORIS2010 Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 aganela dziękuję na pewno zajrzę:-)))) jutro idę do weta zobaczę co też mi powie odnośnie suplementów na stawy:-)))) jak na razie moja Doris rośnie w oczach...:-)))) Quote
magda_z Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 [B]Hej! Znacie może jakąś dietę dla psiaka z niewydolnością nerek? Tak żeby było w niej jak najmniej białka i fosforu.[/B] Quote
Balbina. Posted April 6, 2011 Posted April 6, 2011 ja słyszałam o diecie opartej na ziemniakach:razz: Quote
Balbina. Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 wie ktoś może ile na całą kurę cać ryżu i ile warzyw?Tatotalnie nie wiem jak się do tego zabrać a rodzinka przywozi kurę (mówią ,że ok.1,5 kg)za tydzień...Oczywiście-cała idzie dla Franka:razz: Myślałam żeby dodać kilogram marchewek,1 kalarepę i jedną pietruszkę + 3 paczki ryżu po 100gram...Jak myślicie...Problem w tym,że nie wiem ile waży +/- paczka ryży po ugotowaniu...:roll: Quote
motyleqq Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 poczytałam sobie trochę, nieco mi się rozjaśniło w głowie, chciałabym gotować dla Etny ale nie mam pojęcia ILE mam jej tego jedzenia podawać... Quote
Balbina. Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 ja słyszałam i się stosuję psy małe 2 dag mięsa dzinnie na każdy kilogram mc. + tyle samo warzyw i wypełniacza psy duże 1 dag mięsa dziennie na każdy kilogram mc. + tyle samo warzyw i wypełniacza nie można zapominać o tłuszczyku np. ze skóry:lol: Wie ktoś może co z tą moją kurą?:evil_lol: Quote
motyleqq Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 a to się też tyczy szczeniaków, czy Twój podział mały=szczeniak? :D Quote
filodendron Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 Ugotuj ten ryż i zważ - waga ugotowanego ryżu też trochę zalezy od gatunku i stopnia w jakim lubi się ugotować/rozgotować (co w sumie wsio rybka, bo woda się nie liczy). Przecież nie musisz dodawać całego, jeśli wyjdzie za dużo. Mi tam wystarcza jedna torebka (100 g) jako dodatek do obiadu na dwie osoby. Jeśli psa karmię gotowanym to w proporcjach 2 (mięso) : 1 (warzywa) : 1 (wypełniacz). Quote
Balbina. Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 no w sumie to racja...Dzięki ;) A co do szczeniaka-nie małe chodziłe mi o psy małych ras- są bardziej aktywne więc potrzebują więcej jedzonka.Duże-no to wiadomo;)A szeniak ile ma ms-cy?Słyszałam ,ze szczeniaki powinny jeść więcej niż dorosłe ale niech się ktoś mądrezejszy wypowie... Quote
motyleqq Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 no właśnie, też mi się wydaje, że powinny więcej. około 5 miesięcy ma Quote
lidia&lusia Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 Na razie jeszcze nie opracowałam strategii karmienia na dłużej. Piesek jest z nami 2 tygodnie i sprawdzam co lubi. Karmię obecnie Arionem (wołownia + ryż). Chciałabym aby jadła też domowe. Przeczytałam cały wątek i zrobiłam sobie takie małe podsumowanie: WIELKOŚĆ PORCJI "porcja dzienna to 2-3% wagi idealnej doroslego psa. To wszystko dzieli sie na 3 czesci i jedna trzecia to mieso 1/3 to węglowodanów i 1/3 to warzywa. Calosc najlepiej podzielic na 2-3 porcje na dzien. " a zatem 25 kg pies powinien jesc dzienie porcję około 0.5 kg -0.75 kg z tego odpowiednio (0.5 kg) - 16 dag mięsa, 16 dag warzyw, 16 dag węglowodanów (0.75 kg)- 25 dag mięsa, 25 dag warzyw, 25 dag węglowodanów w przypadku kastracji - porcje się zmieniają1/2 białka 1/2 warzyw i zbóż (aby wyeliminować tycie) czy w przypadku sterylizacji też??? SKŁAD białko: mięso (drób, wołowina - różne części; jakość mięsa może być 2-3 klasy), ryba (mintaj, łosoś; w przypadku alegrików na mięso zwierzęce, ryba jest głównym źródłem białka) węglowodany/zboża: makaron, ryż, kasza (lepiej gryczana, ale jaglana też może być), płatki owsiane, czerstwy chleb, rozdrobnione bułki warzywa: marchewka, buraki, szpinak, kalafior, brokuły, ogórki pomidory, pietruszka, seler (odpadają cebulowate) - istnieją różne teorie, że lepiej surowe, bo więcej witamin, a z drugiej storny, ze np. surowa marchewka gorzej się wchłania, wiec lepiej już rozgotować dodatki: a) tłuszcze - szczególnie roslinne (więc oliwa z oliwek, olej słonecznikowy (*)tłuszcze zwierzęce są już w mięsie) b) siemie lniane mielone c) nabiał (twaróg, jogurt naturalny bez cukru, kefir) d) owoce (banany, jabłka, maliny, arbuz, gruszki, śliwki, agrest) e) ok. 1 jajka tygodniowo (może być surowe) WARUNKI PODAWANA - jedzenie w temperaturze pokojowej (na poranną porcję wiec lepiej wyjąć wieczorem z lodówki albo zalać ciepłą wodą lub jakas forma podgrzania [mikrofala, gaz]) - dodam od siebie, ze karmię 1 dziennie; słyszałam, że pies jest zdrowszy, jeśli wszystko strawi zanim zje nowe; karmienie 1 dziennie umożliwia takie oczyszczenie; robię tak też ze względów wychowawczych; pies jest spokojniejszy jak dostaje raz dziennie (tego jednak nie przeczytałam wcześniej na forum, może to być dyskusyjne) MOJE PYTANIE - dotyczy suplementacji a) jakie suplementy (preparaty mineralno-witaminowe) podajecie i w jakich proporcjach? b) jakie składniki powinien zawierać dobry suplement? c) czy spotkaliście tabele zapotrzebowania dziennego u psa na witaminy i minerały? DODATKOWE SUPLEMENTY - w miarę potrzeby - może być 3 tygodniowa dodatkowa kuracja tranem (na 25 kg psa ok 1 łyżeczki dziennie, dodać do pożywienia) - kuracja wzmacnia sierść i odporność 1 Quote
filodendron Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 [quote name='lidia&lusia'] "porcja dzienna to 2-3% wagi idealnej doroslego psa. To wszystko dzieli sie na 3 czesci i jedna trzecia to mieso 1/3 to węglowodanów i 1/3 to warzywa.[/QUOTE] A nie za mało białka w tej koncepcji? 2-3% wagi psa to się daje w BARFie, którego głównym składnikiem jest mięso i kości, węglowodanów nie ma wcale, a warzywa w niewielkich ilościach. Quote
Balbina. Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 Też mi się tak wydaje.Bo wg. tych wyliczeń mój pies powinien jeść ok. 7 dag dziennie.Chyba by już zaczął sypiać przy lodówce:diabloti: dorzucę jeszcze,że brokuły i kalafior nie za często bo wzdymają a marchewki lepiej nie rozgotowywać-bo zostanie bezwartościowa papka.Ja gotuję ok. 2-3 minut startą marchewkę.Jak mam w kawałku to do takiego stopnia ,ze ledwo,ledwo wbiję widelec.Z innymi warzywami to samo.Natomiast mięso gotuję dosyć długo.Udziedz z indyka 50 minut,z kurczaka 30min ale już np. kurę trzymam 1,5 godziny;)Ryż rozgotowuję do konsystencji kleiku. Suplementy-ja daję z firmy mikita,bardzo fajne,pies na początrku miał czerwone kupy,teraz wszystko wróciło do normy:multi: Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.