paros Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 (edited) 30 styczeń 2014r W okolicy kręgosłupa pojawił się guzek. Po badaniach, zgodnie z zaleceniem weta Orion dostał steryd długo działający i codziennie dostaje zastrzyk przeciwbólowy. Za 4-6 tygodni (koniec lutego) rtg i badania - zobaczymy czy jest poprawa, co z guzem, czy jest bez zmian czy rośnie ... zostanie podjęta decyzja co do dalszego działania. Orionek bardzo potrzebuje wsparcia na badania i leczenie :modla::modla: Może trzeba będzie umówić się na wizytę do neurochirurga ( do dr Sterny). 26 styczeń 2014r Orionek tyle przeszedł, odżył i wypiękniał .... nagle zaczął mieć kłopoty z chodzeniem. Miał zrobiony rtg i badania krwi. Jest podejrzenie guza nowotworowego w okolicach kręgosłupa. Wyniki badania krwi wyszły dobrze. Orion dostał steryd długo działający i codziennie dostaje zastrzyk przeciwbólowy. Dzisiaj znowu nie czuje się dobrze - chodzi na przykurczonych łapkach. 3 styczeń 2014r Orion jest zdrowy i czeka na nowy dom. Jest grzecznym pieskiem, bardzo czystym. Lubi psy i koty. Do człowieka jest otwarty. Jest niezwykle towarzyskim i pogodnym psiakiem. Ładnie chodzi na smyczy. Jest wykastrowany. 25 październik 2013r W związku z tym, że nie było żadnych deklaracji dla Oriona a psa trzeba było zabrać z lecznicy, Oriona trzeba było zabrać do przytuliska. Po przegrupowaniu psów Orion przyjechał do przytuliska, gdzie występuje problem. Orion musi przechodzić przez pomieszczenie, w którym znajduje się Fiona, a ona napada na Oriona. Orion jest grzecznym pieskiem, bardzo czystym. Lubi psy i koty. Gdyby znalazł się w domku tymczasowym nie byłby psem problematycznym. Do człowieka jest otwarty. Jeżeli chodzi o hotelik (gdyby były deklaracje na jego opłacenie) to musielibyśmy szukać miejsca w takim hoteliku, gdzie Orion przebywałby w ocieplonym pomieszczeniu. Orion ma chore stawy i kiedy mieszka na dworze to przestaje chodzić. ______ Wieczorem 13-go sierpnia pani Jola dowiedziała się o psie porzuconym w lesie. Nie wiedziała w jakim stanie jest psiak, nie miała nawet przy sobie smyczy. Orion stał przywiązany sznurkiem do snopowiązałki do drzewa w lesie... Zrezygnowany, z opuszczoną głową. Jak długo tak stał - tego nie wiemy. Pani Jola natychmiast zgarnęła psiaka do swojego małego autka i popędziła do lecznicy. Tej samej, w której nasze długi sięgają już sufitu. Po pierwszych oględzinach okazało się, że na skórze pod futrem kryją się liczne zmiany i strupy. Żeby lepiej ocenić sytuację i oczyścić skórę trzeba było miejscami ogolić sierść. Psiak otrzymał kroplówkę i niezbędną pomoc. Co dalej? Nie wiemy. W Fundacji nie ma miejsca na kolejnego zwierzaka. Konieczne będzie też przeprowadzenie badań, za które nie mamy jak zapłacić. 15 sierpień Wyniki badania krwi Oriona wskazują na problemy z wątrobą. Psiak unika obciążania jednej z tylnych łap, w której ma prawdopodobnie uszkodzone więzadła kolanowe. Jak powstały tak liczne rany i blizny - ciężko stwierdzić, ale krwiaki i sińce widoczne pod ogoleniu sierści mogą sugerować, że ktoś tego psiaka bardzo krzywdził... Orion został w lecznicy, gdzie będzie dalej diagnozowany i obserwowany. A nasze długi rosną… Te oczy... 8 wrzesień Orion - niesamowita metamorfoza - opuchlizna zeszła, rany się zagoiły, sierść odrasta; nie poznaliśmy go - wygląda zupełnie inaczej niż na zdjęciach. Po krótkim spacerze paszcza się śmiała, ogon był w górze. Dzisiaj 19 wrzesień Po tamtym Orionie nie ma już prawie śladu . Ropa zeszła, a wraz z nią opuchlizna całego ciała, która sprawiała, że Orionek wydawał się dużo większy, niż jest w rzeczywistości. Rany się zabliźniły, a sierść powoli zarasta. Orion jest wykastrowany. Tymczasem największa zmiana zaszła w psychice Oriona - psiak odzyskał wolę życia i okazał się być ideałem na czterech łapach: - jest niezwykle pogodny, zrównoważony i baaaardzo lubi głaski, - za towarzystwo człowiek odda wszystko, - ładnie chodzi na smyczy, - świetnie dogaduje się z innymi psiakami i kotami z lecznicy, - nie reaguje na rowery i samochody, - lubi rozdawać buziaki Psiak jest już gotowy zamienić klatkę w lecznicy na swoje własne posłanko. Prosimy, pomóżcie nam znaleźć dom dla Oriona. On zaznał od człowieka tyle cierpienia, a mimo to nie przestał mu ufać. A my nie możemy mu zaofiarować nawet miejsca w kojcu... Orionek musi opuścić lecznicę i nie ma gdzie się podziać. Pilnie potrzebne tymczasowe schronienie dla psiaka, najlepiej bezpłatne lub potrzebna jest pomoc w opłatach płatnego tymczasu – potrzebne daklaracje. Brakuje nam funduszy na opłatę jego leczenia. Jeśli ktoś chciałby dołożyć swój grosik do rachunku w lecznicy, bardzo prosimy o wpłatę na konto Fundacji: Fundacja Znajdki KRS nr 0000437387 03-982 Warszawa ul. Polskich Skrzydeł 4/87 konto Bank PEKAO SA nr 91 1240 1082 1111 0010 4867 8484 z dopiskiem "Orion" dla przelewów zagranicznych IBAN: PL91 1240 1082 1111 0010 4867 8484 BIC: PKOPPLPW z dopiskiem "Orion" lub PAYPAL [email protected] z dopiskiem "Orion" Osoby zainteresowane pomocą lub przygarnięciem Oriona prosimy o kontakt: Tel. 664 821 160, Mail: [email protected] Strona znajdki.pl wpłaty dla Oriona: wpłaty do dn.16.08.2013r Agata W. - 200 zł Anna G. - 50 zł Natalia J. - 20 zł Ilona W. - 120 zł Jacek M. - 25 zł Monika R. - 18 zł Ewa W. - 20 zł wpłaty do dn.31.08.2013r Elżbieta K. - 100 zł wpłaty do dn.13.09.2013r Joanna S. - 50 zł wpłaty do dn.27.12.2013r agat21 - 30 zł Wszystkim darczyńcom dziękujemy z całego serca :Rose: Tak wyglądał, przywieziony prosto z lasu do lecznicy. Edited February 22, 2014 by paros Quote
paros Posted September 19, 2013 Author Posted September 19, 2013 Psiak jest już gotowy zamienić klatkę w lecznicy na swoje własne posłanko. Prosimy, :modla: pomóżcie nam znaleźć dom dla Oriona. On zaznał od człowieka tyle cierpienia, a mimo to nie przestał mu ufać. A my nie możemy mu zaofiarować nawet miejsca w kojcu... :-( Tak wygląda dzisiaj i ..... wypatruje nowego domu Quote
mimiś Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 (edited) :lol::lol::lol: tu mi nie działała opcja odpowiedzi więc powyskakiwały jakieś emotki... Edited September 23, 2013 by mimiś Quote
Igam Posted September 20, 2013 Posted September 20, 2013 Ale Orion wyładniał. Super psiak, tylko kto mu da domek? :( Quote
agusiazet Posted September 21, 2013 Posted September 21, 2013 To gdzie Orion teraz jest? Szkoda, że nikt go nie chce, taki mądry pies:( Quote
paros Posted September 23, 2013 Author Posted September 23, 2013 banerek Oriona [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/247214"] [IMG]http://imageshack.us/a/img571/985/dtd0.jpg[/IMG][/URL] Quote
paros Posted September 28, 2013 Author Posted September 28, 2013 nikt nie zagląda do Orionka :shake: i nikt nie pomoże :-( Quote
mimiś Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 Orionek w typie dobcia zdaje się,fajny psiak... Quote
dziuniek Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 Zaglądamy, zaglądamy, tylko jak pomóc, skoro każdy zapsiony i zakocony po sam dach? Quote
UlaFeta Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 Bylam w sobote w przytulisku i widzialam Oriona.Powoli dochodzi do siebie. Strupy po sznurku jeszcze calkowicie nie zeszly,ale to "maly pikus".Gorzej z jego psychika.Zawolany przychodzi,ale podczas glaskanie jest caly spiety.Miesnie sztywnieja.Lepek opuszczony.:-( Duzo pracy trzeba wlozyc,bardzo duzo, zeby psina doszla do rownowagi psychicznej.Co musial mu zrobic ten "czlowiek"? Quote
malagos Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 Biedak kochany...Jak dobrze, ze nie wiemy wszystkiego o historii tych psów, bo by się człowiek całkiem załamał... Quote
Aleksa. Posted October 2, 2013 Posted October 2, 2013 Orion to super psiak :) Miałam okazję poznać go w niedzielę :) Taki spokojny, ale główkę wpychał mi ciągle w obiektyw, jak chciałam zrobić fotki szczylom :p Quote
Kejciu Posted October 2, 2013 Posted October 2, 2013 jestem i ja :) Orionka poznałam następnego dnia jak trafił do Znajdek - gdy byłam po psiaka jakiego zabierałam do nowego domku ;) Quote
bric-a-brac Posted October 2, 2013 Posted October 2, 2013 (edited) Siwiejący pycholek śliczny. Dla Orionka i całej reszty podopiecznych Znajdek, zapraszamy na bazarek cegiełkowy: http://www.dogomania.pl/forum/threads/247592 Edited October 3, 2013 by bric-a-brac Quote
phase Posted October 3, 2013 Posted October 3, 2013 Piekne zdjecia! A chlopak juz w ogole wyglada cudnie! Quote
Kejciu Posted October 8, 2013 Posted October 8, 2013 i ja zaglądam...ale widzę nic się nie dzieje :( na jaki hotelik zbierane są pieniądze?jaki miesięczny koszt?ile brakuje? Quote
UlaFeta Posted October 8, 2013 Posted October 8, 2013 [quote name='kejciu']i ja zaglądam...ale widzę nic się nie dzieje :( na jaki hotelik zbierane są pieniądze?jaki miesięczny koszt?ile brakuje?[/QUOTE] Kasiu ja nic nie wiem:crazyeye: Quote
Recommended Posts