Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bo czasem lepiej są wychowane te psy których właściciele na nie leją - ja zawsze podaję sobie za przykład pijaczków , których psy chodzą jak w zegarku, niż te nad którymi się kombinuje diabli wiedzą ile.

Posted

[quote name='Majkowska']Bo czasem lepiej są wychowane te psy których właściciele na nie leją - ja zawsze podaję sobie za przykład pijaczków , których psy chodzą jak w zegarku, niż te nad którymi się kombinuje diabli wiedzą ile.[/QUOTE]

A mnie się zdaje, że to nie do końca jest tak. Nie wiem, jak Ty, ja w trakcie wolontariatu miałam do czynienia z bezdomnymi, pijaczkami - to nie jest tak, że ten pies jest zostawiony na pastwę losu i po prostu jest grzeczny. On wie, że tam, gdzie właściciel, tam i żarcie. Wie też, że jak trzyma się blisko właściciela, to nie dostanie z kopa od kogoś innego. I niestety często też takie psy chodzą bez smyczy i mają się pilnować, inaczej wpier***, za przeproszeniem - no i się pilnują. Ale nie wiem, czy to są dobre pobudki i czy faktycznie tak ma wyglądać dążenie do "wychowania" psa ;)

Posted

Mnie rośnie w tej chwili niezła harpia i jakbym ją zostawiła samej sobie, to bym przede wszystkim nie miała gdzie mieszkać :diabloti: Do psów też kozaczy, durna pałka, dzisiaj się pobiła z DONkiem. Nie to, żeby był prawie trzy razy większy i cięższy od niej... :roll:

Posted

Nie napisałam o biciu psa jako zjawisku pożądanym, chodziło mi o to że często psy które mają większą swobodę jakoś same dochodzą do rozsądnych wniosków - tak jak np Baski ;)
Czasem im więcej się nad psem kombinuje tym bardziej pies nie wie co my konkretne od niego chcemy ;) Ja Amora na początku bardzo ograniczałam, chciałam nadzorować wszystko i wpisywać idealnie w schematy książkowe, a tak się nie da.

Posted

[quote name='Majkowska']Nie napisałam o biciu psa jako zjawisku pożądanym, chodziło mi o to że często psy które mają większą swobodę jakoś same dochodzą do rozsądnych wniosków - tak jak np Baski ;)
Czasem im więcej się nad psem kombinuje tym bardziej pies nie wie co my konkretne od niego chcemy ;) Ja Amora na początku bardzo ograniczałam, chciałam nadzorować wszystko i wpisywać idealnie w schematy książkowe, a tak się nie da.[/QUOTE]

kochana, mi już zdążyły przez rok opaść ręce 100 razy, próbowałam różnych sposobów, czasem mi się po prostu nie chce nic robić i pozwalam mu drzeć ryja i idę dalej niewzruszona, bo to po prostu weszło w rutynę, ale potem się walę w łeb i każę sobie dalej go nawracać na dobre tory.

puszczany luzem wcale nie dochodzi do żadnych wniosków - po prostu leci i po swojemu atakuje, a przecież nie będę uprawiać psiej anarchii i testować nadchodzących zwierzątek w ramach eksperymentu, czy mojemu psu się coś uświadomi, jak będzie miał wolną rękę :razz:

Posted

[quote name='agutka']oj ciekawa jestem jakby moja sucz miała samowolkę:razz:
byłabym w telewizji za masową zagładę piesków:loveu:[/QUOTE]

ja to samo, choć ta moja pipa pewnie by wiała, jakby się okazało, że przeciwnik za mocny - Patryś ma najwspanialsze cechy charakteru, takie jak lubowanie się w gnębieniu słabszych, mniejszych, starszych albo innego gatunku :razz: a także burakowanie, kiedy tylko jest ku temu okazja i robienie wszystkiego dokładnie na opak.

ta menda ma super mimikę, po nim przerażająco widać każdą emocję/zamiar i to jest po prostu bezcenne, kiedy gapi się na jakiś wór/cokolwiek, ja mu mówię "Patryyyk.. nie wolno...", dureń odchodzi dwa kroki z wywalonymi oczami... odchodzę, mija 10 sekund, a tam już morda wetknięta we wspomniany worek i szybkie spojrzenie pt. "NO COOO? ZAGLĄDAM TYLKO, JEZU..." po czym kładzie się na posłanie ze swoim EEEEECHH..MRRRR.. :grin:

[quote name='Angi']nie chce mi się nadrabiać więc...
siema! :D[/QUOTE]

[quote name='agutka']na lenia ;)[/QUOTE]

[quote name='Angi']chora jestem, wybaczcie :evil_lol:
(na coś trzeba zwalić :evil_lol: )[/QUOTE]

niech Ci będzie :diabloti:

Posted

PP, nie pamiętam, czy Ci już mówiłam, czy nie... napisz do tej dziewczyny: [URL]http://prosteszkoleniepsa.weebly.com/[/URL] mój Timi zmienił się bardzo po miesiącu stosowania jej porad ;)

Posted

nagram Wam kiedyś eksperyment - położę pustą siatkę na podłodze i powiem "nie wolno!" pokazując na nią paluchem.

zniknę za winklem i daję psu maksymalnie minutę, aż podejdzie - i to minutę nie dlatego, że się waha, tylko czeka, aż sobie pójdę :diabloti:

jeszcze łeb wtykany we framugę muszę Wam nagrać, szczególnie rano to rozbraja - drzwi do sypialni uchylone, ocknę się... patrzę, a tam psi łeb wystaje do połowy :grin: non stop tak robi i jak tylko się skapnie, że się mu przyglądam, to patrzy z byka i powolutku, kroczek w tył, powolutku... :grin::grin:

obserwuje nas, żeby w końcu zamordować we śnie :diabloti:

Posted

[quote name='motyleqq']PP, nie pamiętam, czy Ci już mówiłam, czy nie... napisz do tej dziewczyny: [URL]http://prosteszkoleniepsa.weebly.com/[/URL] mój Timi zmienił się bardzo po miesiącu stosowania jej porad ;)[/QUOTE]

napiszę, choć mam niecny plan dowiedzenia się więcej o tym wspomnianym szkoleniowcu póki co, bo kusi mnie ta deklaracja, że jeśli nie uda się wyplenić zachowania, to nie bierze kasy za szkolenie - a normalnie liczy stówę za sesję. ma ttb i wg. tego co pisze, takimi psami lubi się najbardziej zajmować + nie popiera bicia.

Posted

[quote name='Pani Profesor']napiszę, choć mam niecny plan dowiedzenia się więcej o tym wspomnianym szkoleniowcu póki co, bo kusi mnie ta deklaracja, że jeśli nie uda się wyplenić zachowania, to nie bierze kasy za szkolenie - a normalnie liczy stówę za sesję. ma ttb i wg. tego co pisze, takimi psami lubi się najbardziej zajmować + nie popiera bicia.[/QUOTE]

to poleconym wyślę ci Ledę i kasę ty do niego pójdziesz ok:diabloti:

Posted

[quote name='agutka']to poleconym wyślę ci Ledę i kasę ty do niego pójdziesz ok:diabloti:[/QUOTE]

dawaj, a ja Ci odeślę Patryka w zamian :diabloti:

[quote name='Angi']dziękuję za wybaczenie :diabloti:[/QUOTE]

nie ma za co :laugh2_2:

Posted

[quote name='Pani Profesor']napiszę, choć mam niecny plan dowiedzenia się więcej o tym wspomnianym szkoleniowcu póki co, bo kusi mnie ta deklaracja, że jeśli nie uda się wyplenić zachowania, to nie bierze kasy za szkolenie - a normalnie liczy stówę za sesję. ma ttb i wg. tego co pisze, takimi psami lubi się najbardziej zajmować + nie popiera bicia.[/QUOTE]

niepotrzebnie zwlekasz z tym wszystkim. im dłużej, tym trudniej będzie Ci zmienić zachowanie Pata. napisanie do niej nic Cię nie kosztuje i możesz to robić niezależnie od tego szkoleniowca ;)

Posted

[quote name='Pani Profesor'] ma ttb i wg. tego co pisze, takimi psami lubi się najbardziej zajmować + nie popiera bicia.[/QUOTE]
To jest byćmoże ten facet co spotykam go na skałach, on ma rudego asta?

Posted

[quote name='Majkowska']To jest byćmoże ten facet co spotykam go na skałach, on ma rudego asta?[/QUOTE]

wg. jego strony internetowej - owszem :cool3:
wiesz co to za facet? w sensie od strony szkoleniowej?

Posted

nie wiem, nie znam.
Widywałam tylko jak chodził on i facet z drugim psem.
Gośc trzymał przed sobą paletkę do tenisa i blokował psa, obydwa psy na ringówkach/dławikach korygowane dość konkretnie - tak uczyli chodzić psy przy nodze.

Posted

[quote name='Majkowska']nie wiem, nie znam.
Widywałam tylko jak chodził on i facet z drugim psem.
Gośc trzymał przed sobą paletkę do tenisa i blokował psa, obydwa psy na ringówkach/dławikach korygowane dość konkretnie - tak uczyli chodzić psy przy nodze.[/QUOTE]

napisałam do niego, zobaczymy, co wyjdzie - ostrzegę, że nie toleruję bicia, a Patrykowi to zrobi gorzej, niż jest do tej pory, bo się będzie odwijał... i boję się, że faceta będzie się słuchał jak aniołek, bo poczuje, że nie ma z nim żartów, a później ja tego nie przełożę pod siebie, ale zobaczymy - może akurat :)

Posted

ttb bez kultury trzeba troszkę mocniej wstrząsnąć także Patrysia na 100 % tak nie potraktuje:-D ale ta paletka to średni sposób w rękach szkoleniowca ;)

Posted

[quote name='agutka']ttb bez kultury trzeba troszkę mocniej wstrząsnąć także Patrysia na 100 % tak nie potraktuje:-D ale ta paletka to średni sposób w rękach szkoleniowca ;)[/QUOTE]

a ja właśnie widziałam kilka razy już, był wątek takiego psa Rudego, duży w typie mastiffa, siedział całe życie zamknięty w kojcu, totalnie dziki i agresywny, niedotykalski pies - obecnie wyadoptowany, pracowali z nimi szkoleniowcy od agresywnych psów i właśnie facet na filmiku miał ze sobą rakietę tenisową i blokował Rudego, kiedy ten chciał lecieć do przodu. mi się wydaje, że to jakaś bardziej znana praktyka wśród szkoleniowców, może akurat jest skuteczna,bo Rudego bardzo szybko wyprowadzili na prostą.