LILUtosi Posted August 24, 2013 Posted August 24, 2013 Chłopak nasz stał się strasznie zaborczy. Chodzi za mną i jak się inne psy zbliżają to nich warczy. Na szczęście na spanie znalazł sobie zaciszne, ciemne miejsce w łazience. Tylko ile razy idę za potrzebom to go budzę i znowu się ożywia. Quote
szafra Posted August 24, 2013 Author Posted August 24, 2013 LILUtosi napisał(a):Chłopak nasz stał się strasznie zaborczy. Chodzi za mną i jak się inne psy zbliżają to nich warczy. Na szczęście na spanie znalazł sobie zaciszne, ciemne miejsce w łazience. Tylko ile razy idę za potrzebom to go budzę i znowu się ożywia. Mam nadzieję, że mu to przejdzie. Sporo psiaków chyba tak ma ... jak z kojca trafiają do domu, nie opuszczają ani na krok :p. Quote
ZUZA1 Posted August 24, 2013 Posted August 24, 2013 Staruszek, śleputek, ale futerko ma zadbane, przynajmniej na zdjęciach tak wychodzi :fadein: Quote
Agata Balu Posted August 25, 2013 Posted August 25, 2013 Mam odpowiedź od specjalisty, jak pies będzie widział po takiej operacji: "Dzień dobry Pani. Soczewka służy w oku do skupiania światła we właściwym miejscu, czyli na siatkówce. Podobną funkcję, ale w mniejszym stopniu ma również rogówka a nawet w pewnym stopniu ciało szkliste. Nieprawidłowy stan lub brak którejś z wymienionych struktur będzie prowadził do wad refrakcji, takich jak nadwzroczność, czy krótkowzroczność. Pies po usunięciu kory soczewki bez implantacji soczewki sztucznej będzie dalekowidzem. Ponieważ funkcja refrakcyjna soczewki psa jest znacznie mniejsza niż u człowieka (większe znaczenie niż u człowieka ma duża i soczewkowato wysklepiona rogówka), wada nie będzie znacząca. Ponadto wzrok psa nie jest tak wyspecjalizowany, jak ludzki. Pies do funkcjonowania nie musi widzieć ostro. U psa ewolucja postawiła na percepcję ruchu, lepsze widzenie nocne i w dużej odległości. Mam nadzieję, że to skrótowe wyjaśnienie zaspokoiło ciekawość Pani." Paweł Stefanowicz Przychodnia Weterynaryjna Retina Rolna 1, 30-318 Kraków NIP 9441793572 www.weterynarz-okulista.pl Quote
asiuniab Posted August 25, 2013 Posted August 25, 2013 Agata Balu napisał(a):Mam odpowiedź od specjalisty, jak pies będzie widział po takiej operacji: "Dzień dobry Pani. Soczewka służy w oku do skupiania światła we właściwym miejscu, czyli na siatkówce. Podobną funkcję, ale w mniejszym stopniu ma również rogówka a nawet w pewnym stopniu ciało szkliste. Nieprawidłowy stan lub brak którejś z wymienionych struktur będzie prowadził do wad refrakcji, takich jak nadwzroczność, czy krótkowzroczność. Pies po usunięciu kory soczewki bez implantacji soczewki sztucznej będzie dalekowidzem. Ponieważ funkcja refrakcyjna soczewki psa jest znacznie mniejsza niż u człowieka (większe znaczenie niż u człowieka ma duża i soczewkowato wysklepiona rogówka), wada nie będzie znacząca. Ponadto wzrok psa nie jest tak wyspecjalizowany, jak ludzki. Pies do funkcjonowania nie musi widzieć ostro. U psa ewolucja postawiła na percepcję ruchu, lepsze widzenie nocne i w dużej odległości. Mam nadzieję, że to skrótowe wyjaśnienie zaspokoiło ciekawość Pani." Paweł Stefanowicz Przychodnia Weterynaryjna Retina Rolna 1, 30-318 Kraków NIP 9441793572 www.weterynarz-okulista.pl :roll::roll::roll: a coś jaśniej:roll::roll::roll: Quote
Agata Balu Posted August 25, 2013 Posted August 25, 2013 asiuniab napisał(a)::roll::roll::roll: a coś jaśniej:roll::roll::roll: Chyba jaśniej nie można? Pies będzie widział jak Twoja Babcia która jest dalekowidzem. Z daleka dobrze, a z bliska musi nosić okulary. Zapytaj Jej jak widzi z bliska bez okularów. Quote
asiuniab Posted August 25, 2013 Posted August 25, 2013 Agata Balu napisał(a):Chyba jaśniej nie można? Pies będzie widział jak Twoja Babcia która jest dalekowidzem. Z daleka dobrze, a z bliska musi nosić okulary. Zapytaj Jej jak widzi z bliska bez okularów. no teraz zrozumiałam, więc można jaśniej; Quote
margoth137 Posted August 26, 2013 Posted August 26, 2013 Mój Teoń(*) miał to samo. Też byliśmy w Retinie, ale serducho na żadną narkozę nie pozwoliło:( trzymam kciuki za Kubunia Quote
Agata Balu Posted August 26, 2013 Posted August 26, 2013 Jeżeli tylko wyniki badań, wskazujące na możliwość zastosowania narkozy u Kubusia, będą zadawalające to radziła bym się porozumieć z doktorem P. Stefanowiczem z Retiny w sprawie negocjacji ceny zabiegu na obu oczach. Łapka to stary uraz i chyba już niebolesny, a także raczej nieoperacyjny, ale całkowita ślepota z niesprawna łapką to katastrofa i żaden komfort życia. Może udało by się nazbierać na operację obu oczu? Tylko rekonwalescencja będzie trudna: przez miesiąc 4 x dziennie zakraplanie oczu kilkoma specyfikami! I do tego miesiąc kołnierza! Quote
LILUtosi Posted August 26, 2013 Posted August 26, 2013 Duszek znalazł sobie kompankę do zabawy: Quote
szafra Posted August 26, 2013 Author Posted August 26, 2013 (edited) Ale fajne zabawy na trawce, uśmiechnięty chłopak, że hej. :loveu::lol: Dopiero teraz Duszka odwiedzam - miałam weekend pełen wrażeń :p. Chyba lepiej, żeby widział jak babcia niż żył w całkowitej ciemności ? Myślę, ze pomału można Duszkowi dłubać ogłoszenia, w końcu szukamy przecież domu stałego ! Dziękuję LILU za piękne zdjęcia zabawowe Duszka z kumpelką. Edited August 26, 2013 by szafra Quote
Maruda666 Posted August 26, 2013 Posted August 26, 2013 Zapraszam na bazarek dla Duszka - fanty podarowała asiuniab :loveu: http://www.dogomania.pl/forum/threads/246341-Wszystkiego-po-trochu-na-%C5%9Blepego-Kubusia-do-15-09 Quote
szafra Posted August 27, 2013 Author Posted August 27, 2013 [quote name='Maruda666']Zapraszam na bazarek dla Duszka - fanty podarowała asiuniab :loveu: http://www.dogomania.pl/forum/threads/246341-Wszystkiego-po-trochu-na-ślepego-Kubusia-do-15-09 Ojejku dla Duszka bazarek Marudko dziękuję :multi::loveu:. Już tam lecę, może wypatrzę coś dla siebie. Asiuniab serdeczne dzięki za fanty. [quote name='MALWA']Zapisuję, bo chcę tu wrócić. Koniecznie wróć :evil_lol:. Quote
pikola Posted August 27, 2013 Posted August 27, 2013 margoth137 napisał(a):Mój Teoń(*) miał to samo. Też byliśmy w Retinie, ale serducho na żadną narkozę nie pozwoliło:( trzymam kciuki za Kubunia Tak powiedzial lekarz? Mnie powiedziano ze u Zuzy mozna zrobic narkoze,chcemy zabki wyczyscic.To teraz juz nie wiem.. A co Teon dokladnie mial?Jaka chorobe serca? Quote
margoth137 Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 pikola napisał(a):Tak powiedzial lekarz? Mnie powiedziano ze u Zuzy mozna zrobic narkoze,chcemy zabki wyczyscic.To teraz juz nie wiem.. A co Teon dokladnie mial?Jaka chorobe serca? Dysplazje zastawki mitralnej:( po lekach serduszko się po mniejszyło, ale Teoń dostał 30.06. wylewu i umarł dziaduń kochany. Wiem też, że w Retinie stosują narkozę wziewną, oprócz tej zwykłej. Jest droższa, ale mniej obciąża. Quote
szafra Posted August 28, 2013 Author Posted August 28, 2013 Kubusiu vel Duszku musisz znaleźć dom maluchu :p. Najlepszy :p. [h=5]Byłam dzisiaj w siedzibie Stowarzyszenia i uzupełniam wszystkie wpłaty. Wpiszę dla lepszego rozeznania wszystkie od początku: Karina J. 50 zł Agnieszka J. 100 zł Danuta G. 25 zł Krystyna T. 50 zł Basia O. - 20 zł Joanna Z. - 362 zł Anna M. - 100 zł Jakub M. - 30 zł Jan R. - 100 zł Ewa K. - 20 zł Maria K. - 50 zł Anna F-D.- 250 zł Paypal : Anetta L. 20 zł Jolanta A. 169, 40 zł Monika R. 50 zł Mariola N. 55 zł Agnieszka S. 48,30 zł Bazarek ( Halszka) 162,60 zł Razem 1662,30 zł --------------------------- Wydatki : DT - 300 zł Badania - 122 zł Okulistyczne badanie - 120 zł ------------------------------------ 542 zł Zostało nam 1080,30 zł (z dnia 28. 08 2013 rok) Jeżeli kogoś pominęłam w rozliczeniu bardzo proszę o upomnienie, mogło nam coś umknąć Bardzo dziękuję za wszystkie wpłaty dla Kubusia . Oczywiście szukamy domu !!!!!!!!!! Najlepszego ! Czy ktoś widział bazarek ogłoszeniowy ???[/h] Quote
margoth137 Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 tu jeszcze otwarty ogłoszeniowy http://www.dogomania.pl/forum/threads/245889-Ogłoszeniowy-dla-Majki-i-Kory-30-ogłoszeń-za-6zł-do-01-09-do-21-00 Quote
Recommended Posts