Nutusia Posted March 4, 2014 Posted March 4, 2014 Się dołączę - beczkę do wędzenia mam! ;) Za wędzone w niej kurze łapki moje psy pójdą za mną na koniec świata - podobnie jak za ciasteczka wątróbkowe czy serowe :) Quote
figa33 Posted March 4, 2014 Posted March 4, 2014 Nutusia napisał(a):Się dołączę - beczkę do wędzenia mam! ;) Za wędzone w niej kurze łapki moje psy pójdą za mną na koniec świata - podobnie jak za ciasteczka wątróbkowe czy serowe :) takie ciasteczka kupuję czasem na bazarku na dogo można zrobić tez samemu , gdzieś widziałam przepis Quote
Belcia<3 Posted March 4, 2014 Posted March 4, 2014 Oo super macie pomysły :-) ja robie mojej ciasteczka miesne z marchewka sa super :-) jak chcecie podam przepis :-) dzis kupilam mojej przysmaki z brit'a :-) nawet ladnie pachna i co wazne smakuja suni :-) Quote
Becia66 Posted March 4, 2014 Author Posted March 4, 2014 (edited) ja od dawna robię moim suniom ciasteczka wątrobowe i sa przepyszne nawet dla mnie bo im troche zjadam Ciasteczka wątrobowe: 2 jaja 1/3 szklanki oleju 0,4 kg wątroby (surowej) kurzej lub indyczej pół ząbka czosnku / tylko tak na smaczek/ ok. 1,5 szklanki mąki / ja daję pełnoziarnistej/ szczypta soli dorzucam zawsze otręby orkiszowe, płatki owsiane i siemię lniane lub co kto woli do wyboru, można jeszcze coś innego wg własnego pomysłu dodać, coś ująć. Wychodzi z tego dośc spora blacha więc dla jednego psa skladniki można zmniejszyć, chociaż ciasteczka są tak pyszne że znikają w zastraszającym tempie. Część ciastek można zamrozić i mieć potem gotowe do spożycia w każdej chwili, wystarczy tylko wyjąc i rozmrozić. Można dać mniej mąki a więcej płatków i robic różne kombinacje, ja żongluję skladnikami np.czasami dodaje startej marchewki i wtedy innych skladników mniej, zawsze robię to na oko i zawsze wychodzi, nie odmierzam żadnych składników . Składniki /oprócz otrębów, płatków i siemienia lnianego żeby sie nie zmieliły na proszek/ mieszam w termomiksie / lub malakserze/, wylewam do dużej miski i wtedy dodaje otręby, płatki, siemie lniane, mieszam wszystko, wylewam na papier pergaminowy i do pieca na 170 - 180 stopni aż ciasto zacznie odstawać od brzegów, a wkładany w ciasto patyczek będzie suchy. Dzieje sie to szybko, po ok.20 min w zależności od pieca. Wyjmuje i kroje na kawałki, psy to uwielbiają. Jeżeli chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku dodatkowo ok. 20 minut. W czasie świąt wycinałam ciasteczka foremkami, wyglądały super, no ale wtedy to wszystko bardziej pracochłonne, a dla psa nie ma żadnego znaczenia, niemniej na półmisku wygladały ślicznie. Jeśli ktoś ma termomix badź malakser to robi sie je piorunem, przez maszynkę więcej zabawy jest ale i tak warto, polecam. Pycha !!! :lol: Acha, zapomniałam jeszcze dodać że im bardziej ciastka wysuszone , tym dłuższą zachowują świeżośc, nie trzymać w workach foliowych tylko niech mają dostęp powietrza. Edited March 4, 2014 by Becia66 Quote
figa33 Posted March 5, 2014 Posted March 5, 2014 faktycznie samemu też można zjeść :cool3::lol: Quote
Becia66 Posted March 18, 2014 Author Posted March 18, 2014 Spotkałam dzisiaj w sklepie pańciostwo Belli /rodzice/ i mówili że Bella po adopcji dawała czadu ale teraz jest super.:lol: Quote
Nutusia Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 Myślała, że jej się uda przejąć władzę ;) Belciu - jednak lepiej jest, gdy mądre człowieki rządzą w stadzie :) Quote
Becia66 Posted April 15, 2014 Author Posted April 15, 2014 coś nam Belcia kompletnie zamilkła, mam nadzieję że wszystko u nich w porządku. Belcia odezwij się i może jakąś fotę strzelisz ? przeprowadziłaś się już ? Quote
Becia66 Posted May 11, 2014 Author Posted May 11, 2014 (edited) Karolina pisze, że u Belli wszystko dobrze i przesyła parę zdjęć z wypadu za miasto. Laptop Karoliny poważnie uszkodzony i jest w naprawie dlatego nie ma informacji na bieżąco. jakie piękne szelki ma nasza Bellisima Edited May 12, 2014 by Becia66 Quote
Belcia<3 Posted January 3, 2015 Posted January 3, 2015 Witajcie i wybaczcie moją nieobecność. Miałam bardzo ciężkie chwile w swoim życiu ale wszystko wróciło do normy. Pisze do was dziewczęta z pytaniem o której będziecie w przytulisku. Belciowa bardzo się stęskniła za wami chciała by was odwiedzić :D Przy okazji przywiozę coś i 3 pomocników wyprowadzimy pieseczki na spacer. Co wy na to ? Czekam na szybką odpowiedz tu albo zadzwońcie do mnie. Pozdrawiam gorąco i buziaczki :* Quote
figa33 Posted January 3, 2015 Posted January 3, 2015 trochę się pozmieniało na nowym dogo , więcej dziewczyn pisze teraz na Fb to link do strony boguchalskiej https://pl-pl.facebook.com/SchroniskoBoguchwala ale dam dziewczynom znać ,że się odezwałaś bardzo się cieszę ,że lepiej u Ciebie , myślę czasem o Belci , naszej kochanej , pięknej wariatuńci :) ale jak możesz to pisz też tutaj , bo jednak trochę dziewczyn zagląda , Alinka , Agula , majuska , karolcia i ja fajnie przeczytać co tam u Was słychać :) Quote
figa33 Posted January 3, 2015 Posted January 3, 2015 Agula jest w schronisku w soboty po południu , może być też we wtorek a w ogóle to napisz jak Tobie pasuje Quote
figa33 Posted January 4, 2015 Posted January 4, 2015 Agula będzie w przytulisku we wtorek 6 .01 od 14 .30 Quote
ariete2503 Posted January 4, 2015 Posted January 4, 2015 Super, że się odzywasz! Też często o Was myślałam. Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku. Ja najprawdopodobniej też będę w schronisku we wtorek razem z Agulą. Może jakieś zdjęcia Belluni, co? Chociaż oryginału i tak n ic nie przebije. A pomoc w schronisku się przyda. Teraz mamy komplet psów, a oprócz wyprowadzania przyda się też pomoc w potowwarzyszeniu tym, które w tym czasie nie wychodzą, albo i w ogóle nie wychodzą (bo i takie są). Wszystkie łakną kontaktu z człowiekiem, więc każda osoba mile widziana nawet do "pobycia" z psiakami. Quote
ariete2503 Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Belcia, czekałyśmy dzisiaj na Ciebie i drużynę. Szkoda, że nie dotarliście. Była też Wioluszka, nasza profesjonalna pani fotograf. Pewnie pstryknęłaby Belluni kilka fotek z serii "rajskie życie po adopcji". Daj znać, kiedy się wybierzecie do nas. Wprawdzie nie ma już u nas Elvisa - kumpla Belluni i ulubionego towarzysza szaleństw, ale znaleźliby się i inni chętni do pobaraszkowania. My też bardzo za Bellunią tęsknimy. Może chociaż jakieś fotki? No bo jak nie, to wpraszamy się na wizytę poadopcyjną ;-D Oczywiście żartuję ;-) Quote
Nutusia Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 ale jak możesz to pisz też tutaj , bo jednak trochę dziewczyn zagląda , Alinka , Agula , majuska , karolcia i ja fajnie przeczytać co tam u Was słychać :) Ja też zaglądam, bo konta na FB nie mam i mieć nie zamierzam ;) Quote
figa33 Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Ja też zaglądam, bo konta na FB nie mam i mieć nie zamierzam ;) ha ! i Nutusia zagląda :) , fajnie :) , bo tak czasem obco jest na dogo .. Quote
ariete2503 Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 ha ! i Nutusia zagląda :) Widzisz Figuś, a my myślałyśmy, że sobie tak we dwójkę publicznie korespondujemy :) Dobrze, że ktoś jeszcze czasami zagląda. Ja mam nadzieję, że psiaczkowe wątki ożyją, chociaż ta nowa dogomania mnie rozczarowuje i też czasami nie mam ochoty nawet zaglądnąć. Ktoś na siłę chciał wprowadzić ulepszenia i chyba nie do końca się to udało. Figuś, mogłabyś w wolnej chwili założyć wątki Bezie, Lunie i Fizi? Nie wiem też, czy Sasza i Orbit mają swoje wątki. Jeśli tak, to prześlesz mi link? Jakoś nie mogę znaleźć... Quote
figa33 Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 też się cieszę ,że dziewczyny zaglądają :) dogo kiedyś tętniące życiem , a teraz ..ech.. szkoda gadać szkoda , po prostu szkoda :( , nie wiem czy kiedyś to się zmieni Orbit http://www.dogomania.com/forum/topic/143117-nasz-kochany-orbit-co-b%C4%99dzie-z-tob%C4%85-piesku/ Sasza nie ma wątku , dziewczyny mówiły ,że wymaga sporej socjalizacji i na razie i tak nici z jego adopcji , ale w tej chwili to nie wiem jak z nim jest postaram się jutro pozakładać dziewczynkom watki , a podobno Fizie szukuje się cosik :) , ale mamy się za bardzo nie cieszyć ... Quote
figa33 Posted January 9, 2015 Posted January 9, 2015 Beza :) http://www.dogomania.com/forum/topic/144921-beza-psie-dziecko-smutna-rzeczywisto%C5%9B%C4%87-psa-schroniskowego/ Quote
Recommended Posts