Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no dobra macie te fotki :p jakies stare ale co tam :D
Tila jest za mna 9 dni i przez te 9 dni bardzo sie zmenila urosla ma dluzsze patki :lol: ma wiecej siersci i bardziej jej uszy stoja i co prawda nie iwem ile wazyla kiedy ja przywiozlam ale teraz wazy prawie 2 kg :crazyeye: a dokladniej 1,7kg :roll:

(czy te zdjecia juz byly nie mam pojecia ale co tam :p )

i ze spacerku za blokiem

i na koniec tyleczek :D

koniec :evil_lol:

Posted

no lwasnie ona ma tyle zabawek i najbardziej sie bawi tylko nowym wezelkiem ktory kupilam wczoraj psata tez uwielbiala wezelki :loveu:
tak wogole to z mama bardzo czesto jak Tila cos broi to sie zazwyczaj drzemy PSOTA!!! a nie tila :D z przyzyczajenia do Psoty :placz:

a oprucz wezelka uwilbia wlasnie rolki od papieru i uwilbia papier drzec
nawet podlogi nie mozna po neij wytrzec papierem bo zaczyna polowac na niego :evil_lol:

w poniedzialek idzemy do weta na pierwsza wizyte tym razem staram sie niepopelnic gafy i popytalam znajomych o weta i wiekszosc z nich powiedziala mi o panu Oczkowiczu nie znam go ale podobno uratowal pewna sunie znajomych mojej kolezanki sunia jest rasy niestety "york" mowiac niestety mam na mysli ze jest rasopodobna bo nie ma papierow ktora byla w ciazy niestety cos nie tak podczas porodu poszlo i zawizli ja wlasnie do owego weta a ten powiedzial ze sa bardzo male szanse zebya szczeniaki przezyly i dal wybor albo sunia albo szczniaki wlasciciele powiedzieli zeby chociaz sunei uratowal (tez bym na ich miejsu tak powiedziala) ale ten mimo to postaral sie jak najbardziej umial i udalo mu sie uratowac miot niestety tylko ostatni ze szczeniakow zdechl ) urodzily sie 3 malutkie sunie w tym ta co niestey zdechla :-( ale pozostale sunie wyrosly na zdrowe i wesole maluchy i szybko znalkazly nowych wlasicieli

Posted

dadiii napisał(a):
o wystawach jednamk myslimy ale narazie nauka postawy idzie nam marnie :mad:

i narazie sobie odpuscilam bo to narazie takiem ale i glupie biegajace stworzenie jak podrosnie i troszku sie uspokoi czyli przestanie gryzc rece, pozwoli sobie zajrzecc do paszczy i nauczy sie chodzic na smyczy wtedy zakupimy ringowke i zaczniemy cwiczyc czyli tak przewiduje 4 miesiace bo narazie to nie da rady :placz:

Bląd, błąd, na smakołyka ją uczyć już teraz, 4 miesiące to już duży szczeniak z uwarunkowaną 'pozycją' w domu, tj. wie komu w domu może "wejśc na głowe" a kogo się bezwarunkowo słuchać. Wiem, że serce się wraja do słodyczki, ale trzeba twardą ręką od samego początku, jesli się myśli o wystawach. Ćwiczyć trzeba od malego codziennie, najlepiej od razu ringówke białą jej kup i ćwicz na smakołyka, niech jej się przyjemnie kojarzy, ale niech wie, że musi dać się ustawić, spokojnie ustac i dopiero dostanie. Najlepiej trzymaj pod kątem nad/przed nią , niech będzie w niego wpatrzona podczas gdy Ty ją będziesz ustawiać. Z czasem wejdzie w nawyk, ona będzie wiedziała, że musi się dać ustawić i wtedy dostanie smakołyk. W miarę treningów wydłużaj czas czekania. Na wystawie może się zdarzyć, że w takiej pozycji będzie musiała wytrwać nawet 15 minut w bezruchu!

Posted

no i pierwsza wizyta w weterynarza juz za nami nastepna w piatek :D
to relacje z wczoraj :D:D Tila miala czyszczone uszy i byla odrobaczana :p dostalysmy nawet probke karmy Royala tylko ze to karma weterynaryjna :cool3: za pierwszym razem jak jej dalalm to wcinala tak szybko ze za chwile juz jej nieu bylo (noralne nowy smak itp.) ale jak jej dalam za drugim razem to nawet tego nie tknela :roll: :shake:

a tak poza tym to u nas nic nowego :D

Posted

Witam raz jeszcze :lol::loveu:
Mój też uwielbiał gryźć papier itd. Chusteczki higieniczne zawsze były hitem :evil_lol:

Co do nauki pozycji wystawowej to myślę, ze najpierw, jak jeszcze jest takim maluchem z adhd , możesz jej dobrze kojarzyć ringówkę. Zakładać ją i karmić, głaskać, chwalić itd , co jakiś czas spróbować ją 'ustawić' - ale raczej 'naturalnie' tj prowadzic małą na smakołyka, zatrzymać ją i pochwalić za chociaż sekundkę w bezruchu.

Domagam się fot kluseczki! :loveu:

Posted

kaskaSz napisał(a):
A czym ją karmisz? Co podawał hodowca?

w wyprawce dostalysmy Karme Bewi Dog Puppy dla psow aktywnych tak pisze na opakowaniu tylko ze po angielsku ale radzila przejsc na royala albo eukanube na poczatku dla szczeniakow potem dla doroslych a nasz wet nam powiedzial ze najlepsze sa karmy weterynaryjne i dal nam probke karmy royala junio mini o ile pamietam (nie chce mi sie isc do kuchni zeby sprawdzic) i powiedzial zeby kupowac wlasnie tego weterynaryjnego royala

Posted

Bzikowa dziekujemy za rady :)
tylko najpierw musze kupic ringowke a tata nie chce jechac narazie na zadna wystawe zeby chociaz zobaczyc jak to wszystko sie odbywa :(
wiec nie mam jak ja kupic a przez naetan ie kupie bo nie lubie i nie umiem tak wlasciwie kupowac

Posted

Cieszę się, że trafiłam do tej galerii :loveu: Tila jest prześliczna! Ja również niedługo stanę się właścicielką szczeniaka, więc miło pośledzić losy kogoś w podobnej sytuacji. (;

Posted

Hejka wszystkim!! :p:p

ja chcialam sie tylko pochwalic ze umiemy juz nawet calkiem ladnie na smyczy chodzic :cool3::cool3: tzn. nie my tylko Tilut :D :eviltong:

mozep orobie dzisiaj fotki jak tylk ozdaze bo musze napisac wypracowanie na polaka i zrobic prace na plastyke

wogole dzisiaj mielismy spr. z niemca i babka kazala mojej kolezance z klasy odkserowac te testy a ta poszla i specjalnie odkserowala o eden wiecej i pokazala wszystkim zeby sobie porobic odpowiedzi :evil_lol: :evil_lol:

Posted

co do sprawdzianu to nie wiem :roll:

ale jutro ide z Tila na druga wizyte do weta tym razem bedzie szczepienie bo poprzednio bylo odobaczanie a do teg oszczepienia dojdzie obcinanie pazurow i sprawdzenie zebow i uszu :evil_lol: oj bedzie sie dzialo :cool3:

Posted

dadiii napisał(a):
za pierwszym razem jak jej dalalm to wcinala tak szybko ze za chwile juz jej nieu bylo (noralne nowy smak itp.) ale jak jej dalam za drugim razem to nawet tego nie tknela :roll: :shake:

haha Tila się do Krówska upadania :D w ogóle z tego co słyszałam mało psów lubi Royala, no ale cóż.. zresztą my Chesterowi dajemy z gotowanym więc nie ma problemu..
a co do karmy, to po co weterynaryjna ? mała ma alergię albo jakieś problemy ? bo z tego co wiem te karmy są szczególnie dla alergików i psów chorych..
moim zdaniem zdrowemu bez sensu to podawać.. chociaż weterynarz lepiej wie.. ale te karmy są jeszcze droższe ! xD

a co do nauki, to MC dobrze radzi, od początku.. bo wydaje się że to maleństwo itp. a potem cąłym domem będzie rządzić.. moje maleństwo też się za późno uczyć zaczęło, i skutki tego są różne xD
a kiedy fotki ? :D