Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

U Filonka wszystko w porządku :). Poznał nowego kolegę, uczy się koncentrować na człowieku i jest pojętny:).
To dopiero niecały tydzień, więc jeszcze trzeba trochę poczekać na pełną radość, ale ---- oby to były dobre dobrego początki!

Posted

[quote name='Mattilu']Troche boje sie cieszyc. W poprzednim miejscu Filonkowi zajelo rok, zanim sie rozkrecil i zaczal zachowywac sie agresywnie :shake:[/QUOTE]
W "Ostatniej Szansie" Filonek na początku bardzo szczekał na wszystkich - ludzi i psy. I nie było to takie sobie poszczekiwanie - raczej groźnawe, choć nie mam wątpliwości, że wynikało głównie z lęku wobec kompletnie nowej sytuacji. Stąd trochę czasu - pewnie około miesiąca - spędził w klatce (w tym czasie miał też kastrację).
Później - oswoiwszy się z jednym miejscem - bał się wychodzić na spacer. Pamiętam jak wynosiłam go na rękach, żeby zrobić zdjęcia. Postawiony na ziemi Filuś zapierał się i w żaden sposób nie dawał się przekonać, żeby zrobić choć parę kroków w stronę przeciwną niż jego dom i - jego opiekunka.
Teraz na szczęście nie ma już tamtego przerażonego psiaka, choć na pewno bardzo przeżył stres związany z przeprowadzką.
Nowy Filonek na starcie nowego życia - oby nauczył się również nowych obyczajów :).

Posted

[quote name='Nutusia']Z pewnością Filonek bardzo się zmienił w sumie na korzyść w Ostatniej Szansie. A teraz - oby nadal zmieniał się tylko na lepsze. Ja w niego WIERZĘ! :)[/QUOTE]

I za ten Twój opytmizm tak Cię lubię :loveu:

Posted

Filusiu - wykokosiłam się wreszcie z kolejnym regałem książkowym ;)

Polansuję się trochę i zaproszę - połowa utargu dla Ciebie :)
[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/257048-X-rega%C5%82-z-ksi%C4%85%C5%BCkami-dla-Wiery-i-Filonka-do-22-09-godz-22?p=22409963#post22409963[/url]

Posted

[quote name='Nutusia']Filusiu - wykokosiłam się wreszcie z kolejnym regałem książkowym ;)

Polansuję się trochę i zaproszę - połowa utargu dla Ciebie :)
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/257048-X-regał-z-książkami-dla-Wiery-i-Filonka-do-22-09-godz-22?p=22409963#post22409963[/URL][/QUOTE]
Bardzo serdecznie dziękuję :)!
Już pędzę na bazarek :)!

Posted

A ja mam same dobre odFilonkowe wieści :).
Jest spokojny, bardzo spragniony człowieka i starający się go zadowolić. Poznał 12-letnią dziewczynkę i- wszystko było w jak najlepszym porządku. Pozwala odbierać sobie zabawki i jedzenie.
Trochę brakuje mu ogłady, bo ciągnie na smyczy i skacze na ludzi, ale - nie tylko on (moja Kofi też tak robi ;)).
Spacerowego kolegę-malamuta bardzo lubi i jak go spotyka, to macha - no... nie ogonkiem ;).
Wiosna mówi, ze to bardzo wrażliwy piesek, który bardzo potrzebuje stabilizacji.

Postanowiłam więc zrobić mu trochę ogłoszeń, tym bardziej, że jutro wyjeżdżam i nie będzie mnie ponad 2 tygodnie.

Torebkę wystawiłam ponownie na allegro (tzn. aukcja będzie opóźniona - rozpocznie się 14 września). Oby tym razem się udało ją sprzedać...

Posted

[quote name='jola_li']
Wiosna mówi, ze to bardzo wrażliwy piesek, który bardzo potrzebuje stabilizacji.[/QUOTE]

Czyli moja teoria była słuszna :) Filuś - pamiętaj, że w Ciebie wierzę!
A ogłoszenia to baaaaaaaardzo dobry pomysł :)

Posted

[quote name='jola_li']A ja mam same dobre odFilonkowe wieści :).
Jest spokojny, bardzo spragniony człowieka i starający się go zadowolić. Poznał 12-letnią dziewczynkę i- wszystko było w jak najlepszym porządku. Pozwala odbierać sobie zabawki i jedzenie.
Trochę brakuje mu ogłady, bo ciągnie na smyczy i skacze na ludzi, ale - nie tylko on (moja Kofi też tak robi ;)).
Spacerowego kolegę-malamuta bardzo lubi i jak go spotyka, to macha - no... nie ogonkiem ;).
Wiosna mówi, ze to bardzo wrażliwy piesek, który bardzo potrzebuje stabilizacji.

Postanowiłam więc zrobić mu trochę ogłoszeń, tym bardziej, że jutro wyjeżdżam i nie będzie mnie ponad 2 tygodnie.

Torebkę wystawiłam ponownie na allegro (tzn. aukcja będzie opóźniona - rozpocznie się 14 września). Oby tym razem się udało ją sprzedać...[/QUOTE]

:loveu: [B]Lola_li[/B]:lol: trochę mnie podbudowałaś!
Jedynie Ty i ja mieliśmy okazję poznać Filonka osobiście! Nasze oceny były zgodne i raczej prawie w całości pokrywające się z opinią obecnych fizycznych opiekunów pieska. Morus potrzebuje normalnego stabilnego domu i tyle. Dom musi spełniać określone potrzeby behawioralne i środowiskowe a Filuś będzie najcudowniejszym psim opiekunem stada. Przytulisko po prostu nie było miejscem gdzie Morusek czuł się bezpiecznie. (Zanim sobie ktoś ułoży kolejną teorię spiskową to ja uważam że żadne schronisko czy przytulisko to nie jest właściwe miejsce i normalny "dom" dla jakiegokolwiek psa! Wdzięczny jestem bardzo że Ostatniaszansa pomogła gdy Filonek nie miał się gdzie podziać ale przykro mi bardzo że Agnieszka na koniec wprowadziła niepotrzebnie atmosferę konfliktu używając do tego Moruska i tyle. ). Dodam tylko że zdjęcia od nas te z początku wątku wyraźnie pokazują że psinka jest całkowicie normalna i przewidywalna. Kaganiec był niezbędny pierwszego dnia ze względu na moją "psychiczną" Puśkę:evil_lol:. A kolczatka tylko po to była bo mogłem tylko na smyczy z nim wychodzić gdyż on miał " lejce"- w kierunku "domu" gdzie mieszkał z jedyną kochającą go osobą czyli p.Bogusią. Cały czas miał nadzieję że ona tam jest i czeka na niego:placz:. Pragnę zwrócić szczególną uwagę na to że według mojej opinii raczej psinka nie powinna mieszkać w "mieście" bo bardzo się stresuje przy pierwszym kontakcie z obcymi a na spacerze w mieście ilość przechodzących w bezpośredniej odległości od pyszczka psiego jest koszmarna.

• 2 weeks later...
Posted

I Filusia udało mi się odnaleźć po wielkim BUM...

Jola nadal "wyjechana" i nawet nie wie co się zadziało ;) Zrobiła mu przed wyjazdem ogłoszenie na olx...

Ciekawe jak tam się nasz chłopaczek sprawuje ;)

Posted

Rozmawiałam wczoraj z Jolą, która mi przekazała wieści od Filonka.

Chłopaczek się sprawuje... poprawnie ;) Trochę marudzi, gdy ćwiczy z Panem, a Pani Ewa jest w pobliżu (wolałby z nią, ale nie codziennie 1 maja ;))

Trochę hałasuje, gdy siedzi w boksie i widzi ludzi, ale nagrody za czekanie w ciszy aż człowiek podejdzie zdecydowanie spełniają swoje zadanie! :)

Filon zaczął też ćwiczenia z klikerem i całkiem dobrze mu idzie :)

Mam wrażenie, że o czymś zapomniałam - jak mi się przypomni, dopiszę. A jak nie, Jola uzupełni po powrocie...

Posted

Łomatko, ale się porobiło :(...

Chwilę potrwa zanim się odnajdę w nowym krajobrazie dogomanii :(.

Chwilę temu wróciłam i - muszę się przestawić na Warszawę, co wcale nie jest łatwe ;).

(Nutusiu, Wiosna to Marta, a nie Ewa ;))

Posted

Łomatko, ale się porobiło :(...

Chwilę potrwa zanim się odnajdę w nowym krajobrazie dogomanii :(.

Chwilę temu wróciłam i - muszę się przestawić na Warszawę, co wcale nie jest łatwe ;).

(Nutusiu, Wiosna to Marta, a nie Ewa ;))

Dobrze że jesteś :).

A Dogo e....... bez komentarza :lookarou: . Zresztą sama się przekonasz.

Posted

Ups, przepraszam za pomyłkę imienną...

Jutro ruszy kolejny bazarek, z którego połowa dochodu będzie przeznaczona dla Filonka - dam znać ;)

Nutusiu, wielkie dzięki!!!

Doszła - już dawno, ale dopiero teraz zajrzałam na konto (na Mazurach nie miałam Internetu) - wpłata 15 zł od AMIGI - serdecznie dziękuję!!!

Jutro będę uzupełniać rozliczenia.

Za transport i końcówkę sierpnia w hoteliku zapłaciłam przed wyjazdem, ale już nie zdążyłam zapisać - też zrobię to jutro.