inka33 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Stresa łapię bezsensownego :nerwy:, a tu nikogo do pocieszania... buuuu... :( Quote
inka33 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 [SIZE=3][COLOR=#b22222]Państwo dostaną ode mnie takie coś:[/COLOR][/SIZE] ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ [FONT=Ubuntu][SIZE=3][B]KOMENDY, jakie zna Fionka [/B][/SIZE][SIZE=3]→ jak je rozumie[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]DOBRZE[/B] (radośnie!) → pochwała i zapowiedź smaczka-nagrody.[/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Działa zawsze, nawet wypowiedziana niechcący, w rozmowie. ;)[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]FIONA[/B] (powiedziane nieco „ostrzej” niż takie tam gadanie) → przyjdź do mnie[/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Myślę, że można popracować nad komendą np. DO MNIE, żeby przychodziła na zawołanie opiekuna.[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]CHODŹ[/B] (na siedząco, z poklepaniem się w udo) → zaproszenie do wskoczenia na kolana[/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Stało się nim właściwie przypadkowo, żeby odróżnić od HOP (skakanie przez coś). [/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]SIAD[/B] → usiądź[/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Jest to jedna z najlepiej wykonywanych komend. Służy m.in. do uspokojenia przed postawieniem miski i jest przydatna w wielu innych sytuacjach. Czasem wspierana gestem – płaska dłoń opuszczana z pionu do poziomu. Zawsze nagradzane smaczkiem – dla utrwalenia. :)[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]CZEKAJ[/B] → zatrzymaj się i stój spokojnie[/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Stosowana na spacerach, gdy np. trzeba sprzątnąć kupę, przed przejściem przez jezdnię (skrócona smycz, a potem IDZIEMY, gdy już można), w mieszkaniu np. przed wytarciem łap itp. Próbowałam też stosować do spokojnego omijania ludzi czy nie podbiegania do psów – myślę, że ewentualnie mogłoby się to sprawdzić po dopracowaniu.[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]PSACEREK[/B] (radośnie!) → wstawaj i chodź do mnie, bo idziemy na spacer. :)[/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Potem zakładanie szelek na siedząco – mi tak było najwygodniej.[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]ZOSTAJESZ[/B] (bez rozczulania się) → Niestety musisz zostać w domu, a ja wychodzę.[/FONT] [FONT=Ubuntu]NOGA / DO NOGI – nie umie... :([/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Fionka w ogóle nie lubi chodzić bliziutko przy nodze, wtedy zaczyna się ciągnąć. Jak idzie kilkadziesiąt cm od nogi, to jest w miarę OK, tylko trzeba ją trzymać krótko na smyczy i iść zdecydowanym krokiem.[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu]NIE SKACZ (z delikatnym szarpnięciem smyczą w moim kierunku) → [SIZE=2]tymi słowami lub samym NIE próbowałam ją powstrzymywać od skakania na ludzi (w celach powitalnych), ale ze słabym skutkiem – zabrakło mi konsekwencji... Trzeba z tym „powalczyć”. Właściwie, to nie miałam pomysłu, w jaki sposób jej tego oduczać, jednocześnie nie zwalczając jej przyjacielskości do wszystkich... :([/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu]SPOKOJNIE / GRZECZNIE (bardzo stonowanym głosem) → [SIZE=2]starałam się ją tak uspokajać w momencie jej chęci natychmiastowego „dopadnięcia” innego psa (w celach zabawowych). Tak samo, jak w przypadku skakania na ludzi – do wypracowania (lub zwalczenia zapędów innymi sposobami).[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]FE![/B] (krótko, zdecydowanie, ale nie krzyk) → nie waż się tego tknąć / wypluj to[/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Stosowana zarówno na spacerach przy próbach pożarcia świństwa z trawnika (wtedy nieco dobitniej i jak posłucha, nagrodzenie DOBRZE i smaczkiem), jak i w domu, żeby nie pozwolić jej czegoś ruszać. [/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]WŁAŹ / WEJDŹ, ZŁAŹ / ZEJDŹ, WYJDŹ[/B] → adekwatne do sytuacji polecenia, poparte gestem wskazującym kierunek (np. pokój czy podłogę, jak weszła bez pozwolenia na kanapę), rozumiane zazwyczaj właściwie, choć niespecjalnie „trenowane”. :)[/FONT] [FONT=Ubuntu][B]TU[/B] → zmiana kierunku na spacerze [/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Takie hasełko, ale rozumie je bezbłędnie bez żadnego uczenia. :)[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu]WYCIERAMY ŁAPY → „wspomożenie” spokojnego oczekiwania na wytarcie łap po spacerze – takie hasełko. :)[/FONT] [FONT=Ubuntu][B]ŁAPA i DRUGA ŁAPA[/B] → podaj jedną łapę / podaj drugą łapę[/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Taka zupełnie „niepotrzebna” komenda, dla zabawy i ćwiczenia umysłowego. ;) Stosowałam m.in. przed postawieniem miski z jedzeniem. Może nadałoby się też po SIAD do odwracania uwagi od jakiegoś psa?[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]HOP[/B] → przeskocz to, [SIZE=2]czyli: przez hula-hop, nad tekturową rurką, przez płotek itp.[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Wymarzyło nam się, żeby Fionka znalazła opiekuna, który zechce ją trenować np. do agility, więc sprawdzałam, czy uda mi się jej tego nauczyć i wychodzi to nieźle. :) Zawsze nagradzane DOBRZE i smaczkiem. Również jako „wskocz tu” przed wejściem do autobusu.[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]DAJ[/B] (spokojnie, prosząco) → oddaj np. piłkę, sznurek, patyk, to ponownie ci go rzucę.[/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Zazwyczaj po chwili namysłu oddaje trzymaną zabawkę.[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu][B]DAWAJ[/B] („drażniąco”) → poszarpmy się sznurkiem / pluszakiem [/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]Inaczej: wcale nie chcę, żebyś mi oddawała, tylko chcę się z tobą bawić (w połączeniu ze słowem: piłka, sznurek, tygrys, patyczek, szyszka itp.) Zachęta również do samodzielnych ganianek z patykiem z braku innego psa do zabawy.[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu]SZUKAJ (syczącym szeptem) → zachęta do poszukiwania [/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]np. upuszczonego w trawie patyka, czy w domu piłki, która się gdzieś potoczyła. Czasem działa. ;)[/SIZE][/FONT] [FONT=Ubuntu]RÓB SIUSIU / RÓB KUPALA → wiadomo co... ;) [/FONT] [FONT=Ubuntu][SIZE=2]To tak bardziej zabawowo-pospieszająco, gdy zbyt długo zajmuje się wąchaniem i rozglądaniem się, zamiast załatwianiem – chodzi o to, żeby albo można było iść zająć się zabawą z psiakami, albo gdy trzeba niestety szybko wrócić do domu. Czasem działa. ;)[/SIZE][/FONT] ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ [SIZE=3][COLOR=#b22222] ...oczywiście z zastrzeżeniem, że [U]to tylko podpowiedź[/U]. :)[/COLOR][/SIZE] Quote
Gusiaczek Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 [QUOTE][FONT=Ubuntu][SIZE=2]To tak bardziej zabawowo-pospieszająco, gdy zbyt długo zajmuje się[B] wąchaniem[/B] i rozglądaniem się, zamiast załatwianiem [/SIZE][/FONT][/QUOTE] Ovka potrafi wąchać (czytać) jedno miejsce 5 min i dłużej :shake: wychodzę z nią na spacer i żylaki mam od stania (krążenie wysiada), a nie od nadmiernego chodzenia masakra jakaś, no! (Siwy gada, że Masakra to imię jego pierwszej żony :evil_lol:) inka, stworzyłaś Dekalog do kwadratu - no chyba że się rypnęłam w liczeniu ;) Quote
konfirm13 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 [quote name='inka33']Stresa łapię bezsensownego :nerwy:, a tu nikogo do pocieszania... buuuu... :([/QUOTE] Przytulam :).. Z Tymczasem - źle, bo nie ma jeszcze DS, bez Tymczasa - jeszcze gorzej. Pusto :(. A on (Tymczas), tam hopka szczęśliwy(lub - zaraz będzie, bo pojedzie wkrótce do wspaniałego domku)....... Quote
Mattilu Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Inka :calus::calus::calus::calus::calus::calus::calus: Trzymam kciuki za Was obie :) Quote
Mazowszanka13 Posted January 16, 2014 Author Posted January 16, 2014 A ja jestem ta zła co się cieszy, że Fiona wreszcie sobie poszła :evil_lol: Quote
Mattilu Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 [quote name='Mazowszanka2']A ja jestem ta zła co się cieszy, że Fiona wreszcie sobie poszła :evil_lol:[/QUOTE] Wiadomo:evil_lol: Tylko, ze jeszcze nie poszla...chyba, ze czegos znowu nie wiem... Quote
inka33 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 [quote name='Gusiaczek']Ovka potrafi wąchać (czytać) jedno miejsce 5 min i dłużej :shake: wychodzę z nią na spacer i żylaki mam od stania (krążenie wysiada), a nie od nadmiernego chodzenia masakra jakaś, no! (Siwy gada, że Masakra to imię jego pierwszej żony :evil_lol:) inka, stworzyłaś Dekalog do kwadratu - no chyba że się rypnęłam w liczeniu ;)[/QUOTE] Ej, aż setki to tam nie ma... ;) [quote name='konfirm13']Przytulam :).. Z Tymczasem - źle, bo nie ma jeszcze DS, bez Tymczasa - jeszcze gorzej. Pusto :(. A on (Tymczas), tam hopka szczęśliwy(lub - zaraz będzie, bo pojedzie wkrótce do wspaniałego domku).......[/QUOTE] No, trochę pusto... Jednak, o dziwo, wcale nie bardzo smutno. Sama nie do końca rozumiem, dlaczego, bo Fionka to przecież przekochana psica. :loveu: Może polega to na tym, że przez swoją zbzikowaną osobowość nie do tego stopnia skradła moje serce, co Sepia czy Klusia...? :hmmmm: [quote name='Mattilu']Inka :calus::calus::calus::calus::calus::calus::calus: Trzymam kciuki za Was obie :)[/QUOTE] Dzięki! Damy radę! :) [quote name='Mazowszanka2']A ja jestem ta zła co się cieszy, że Fiona wreszcie sobie poszła :evil_lol:[/QUOTE] Nie tylko Ty. ;) Ale lepiej nie napiszę, kto jeszcze, bo jak sie na mnie obrazi, to już będę miała kompletnie przechlapane... :p [quote name='Mattilu']Wiadomo:evil_lol: Tylko, ze jeszcze nie poszla...chyba, ze czegos znowu nie wiem...[/QUOTE] Wiesz co? Myślę, że poszła - bez wracania do mnie na czas między wieczorem 20.01 a ok. 7.02 lub 14.02, jak było początkowo w planach. To się okaże na 100% zapewne w poniedziałek. Ale to już Mazowszanka tą sprawą będzie dalej zarządzać. ;) Ja się tylko grzecznie dostosuję. :) [B]A zaraz... tadam...! będzie... tadam...! niespodzianka!!! :razz: [/B] Quote
inka33 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 [B]Teraz... tadam...! będzie... tadam...! niespodzianki dwie!!! [/B]:multi: :multi: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=18-33t4aAvQ[/URL] [URL="http://www.youtube.com/watch?v=uS33QSpIQOI"]http://www.youtube.com/watch?v=uS33QSpIQOI [/URL] Quote
Nutusia Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 Inka, Ty chyba jednak powinnaś grubą kasę brać za DeTowanie - profesjonalizm w każdym calu! Z całego serca gratuluję :) Quote
Mazowszanka13 Posted January 17, 2014 Author Posted January 17, 2014 (edited) Na dzień dzisiejszy wieści z frontu takie sobie. Szary kot, ten z ogonem 3/4, bardziej śmiały do ludzi, panicznie boi się Fiony. Pani panikuje, bo martwi się o kota. Podobno nie je. Fiony jeszcze nie oddaje, ale dała do zrozumienia, że może być problem. Choć sama przyznała, że jest z tych martwiących się. Pan jest bardziej optymistycznie nastawiony do całej sprawy, może dlatego, że on chyba najbardziej z całej rodziny chciał psa (tak mi się wydaje). Gdyby Fiona była starszym, spokojnym pieskiem, drepczącym po mieszkaniu to może ten kot nie byłby tak zestresowany. A ona jest chyba podekscytowana całą sytuacją. Fiona bardzo chce się z kotami zaprzyjaźnić, ale nie jest nachalna. Daje sygnały, że ma pokojowe zamiary, ale może kot/koty nie potrafią tego odczytać. W nocy piszczała pod drzwiami w pokoju syna, chciała do kotów, a może do inki ? W końcu wylądowała w łóżku. Pani w pracy, Pan został na froncie. Może złagodzi nerwową atmosferę. Tak czy owak weekend mam z głowy, bo będę się martwiła (na zapas). A teraz idę oglądać poczynania Fiony. Pojetna uczennica :) Pani też mówiła, że ładnie wykonuje polecenia. Edited January 17, 2014 by Mazowszanka2 Quote
inka33 Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 [quote name='Mattilu']Ale slicznie Fionka hopsa [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG][/QUOTE] Prawda...? :) Chociaż i tak parkowy filmik nie pokazuje w pełni jej możliwości... ;) [quote name='Nutusia']Inka, Ty chyba jednak powinnaś grubą kasę brać za DeTowanie - profesjonalizm w każdym calu! Z całego serca gratuluję [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG][/QUOTE] Grubo przesadzasz... :shake: ...ale tak symboliczną złotówkę dziennie to bym mogła. ;) [quote name='APSA']Może zainwestować w obróżkę feromonową dla kota albo innego feliway'a?[/QUOTE] :hmmmm: Mogłabyś rozwinąć myśl...? Quote
Mazowszanka13 Posted January 17, 2014 Author Posted January 17, 2014 [quote name='APSA']Może zainwestować w obróżkę feromonową dla kota albo innego feliway'a?[/QUOTE] Tak, Pani przymierza się do zastosowania jakiegoś uspokajacza. A może i Fionę trochę spacyfikować ? Quote
wiosenka Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 Tylko lepiej coś na kota nie do kontaktu bo jak to duże mieszkanie to trzeba albo dużo albo będzie nie skuteczne :(. Quote
Mazowszanka13 Posted January 17, 2014 Author Posted January 17, 2014 [quote name='wiosenka']Tylko lepiej coś na kota nie do kontaktu bo jak to duże mieszkanie to trzeba albo dużo albo będzie nie skuteczne :(.[/QUOTE] No to obróżka właśnie. Quote
Nutusia Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 Trzeba spróbować, choć co kot to inna reakcja. Moja sąsiadka stosowała jednocześnie i obróżkę feliway'a (wydała fortunę!), gdy w domu pojawił się mały kociaczek. Wszystko na nic - tylko czas zrobił swoje ;) Quote
konfirm13 Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 Witak i kciukam u Fiony. Bardzo prosze i pomoc (znowu) Kto, co i jak...... [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/250309-Sznupka-spod-%C5%9Amietnika-szuka-domu?p=21773706#post21773706[/url] Quote
Mazowszanka13 Posted January 17, 2014 Author Posted January 17, 2014 Ale wpadka! Gdy wchodziłam na dziedziniec (podwórko znaczy się) zobaczyłam pod sklepem Fionę. Bardzo chciała się przywitać, ale zrobiło się zamieszanie i musiałam uciekać. Fiona wybacz :) Dyziek chciał zjeść Yorka ( kolegi ), którego młody człowiek trzymał na smyczy, a Luka strasznie nawarczałą na Fionę. Podobnie było w niedzielę, gdy spotkały się pod naszą klatką. Dopiero teraz do mnie dotarło, że Luka nie chciała Fiony zjeść (choć ta zrobiła się zaraz malutka) tylko jej powiedziała: TY LAFIRYNDO ! GDZIE BYŁAŚ JAK CIĘ NIE BYŁO ! Bo podobnie zachowywała się u nas na wsi, gdy Fiona wracała z samowolnych wycieczek. Zapytałam tylko w biegu : jak koty ? Młody człowiek odpowiedział: dobrze ! I na tym się skończyło. Quote
wiosenka Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 Moja wetka poleca jeszcze Zylkene tabletki. Quote
inka33 Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 Dziwnie jest. Pustawo tak tu jakoś... Nikt nie próbuje włochatego pychola pchać tu i tam... :roll: [quote name='Mazowszanka2']Ale wpadka! Gdy wchodziłam na dziedziniec (podwórko znaczy się) zobaczyłam pod sklepem Fionę. Bardzo chciała się przywitać, ale zrobiło się zamieszanie i musiałam uciekać. Fiona wybacz :) Dyziek chciał zjeść Yorka ( kolegi ), którego młody człowiek trzymał na smyczy, a Luka strasznie nawarczałą na Fionę. Podobnie było w niedzielę, gdy spotkały się pod naszą klatką. Dopiero teraz do mnie dotarło, że Luka nie chciała Fiony zjeść (choć ta zrobiła się zaraz malutka) tylko jej powiedziała: TY LAFIRYNDO ! GDZIE BYŁAŚ JAK CIĘ NIE BYŁO ! Bo podobnie zachowywała się u nas na wsi, gdy Fiona wracała z samowolnych wycieczek. Zapytałam tylko w biegu : jak koty ? Młody człowiek odpowiedział: dobrze ! I na tym się skończyło.[/QUOTE] No, ładna akcja...! :D :D :D Quote
inka33 Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 :) No to jeszcze z wczoraj... Ilustracja Fionkowego "natryniania" brzucholowo-nanogowego: [IMG]https://py26sw.bn1301.livefilestore.com/y2pScDnG5YlaexDbRukkCaSJZg-jMzgj5Z3RGLAxjNoK0bg8TAq8kVt_LwgSREbrabrvvWGXLhbXHx37i1EywhKzIb4smK4rKwncbtL2nzMeMg/FIONKowe natrynianie 2014-01-16.JPG?psid=1[/IMG] oraz 4 wersje nowego-nakocykowania-od-Mazowszankowego: [IMG]https://py26sw.bn1302.livefilestore.com/y2ptdUCnjIKcuX4wQk6wDJI69ms1SY3n5KEfIf2ubTW7HeRUVdY7IQQm_RjTEmtfVOMXNP1bsKc9PJG8vv7-TKd5KBSCIFgoV9tYcdK5-Y1j-c/FIONKowe kocykowanie nowe 2014-01-16-01.JPG?psid=1[/IMG] [IMG]https://py26sw.bn1302.livefilestore.com/y2pM8Wm2BRxvxCMrCxF5AYZCjYwUGv-kqCrqCvLzNkHhbPsSD71A2BFZ8tIsiAc3uUEBp6ixKKwanS-S1C_AENrI0RWKCNnQluavDVdOgIWnlY/FIONKowe kocykowanie nowe 2014-01-16-02.JPG?psid=1[/IMG] [IMG]https://py26sw.bn1301.livefilestore.com/y2pmrlsBakMzkdfdb0TkJpq6QmcP2xhXHRiyWYB9lDKKbR42ZtM8cX6rWLm2ScI1Sw2E1N4s6FBeK_OHZZ6U-HYCQnZ5LBwAGMsxxg3aRMykcw/FIONKowe kocykowanie nowe 2014-01-16-03.JPG?psid=1[/IMG] [IMG]https://py26sw.bn1303.livefilestore.com/y2pEjYIgQnOk2O5GYM5HjMD9Jgqddfp16Lv23RfC76zy0-ntIxFhEgVXx4y_QnYb1s2bEgpmA0U6g7iOjJa3ycjW-6tvAK9hwNnX7TRgWhYqZA/FIONKowe kocykowanie nowe 2014-01-16-04.JPG?psid=1[/IMG] Jak widać, Fionka świetnie się komponuje w stołecznej kolorystyce. ;) Quote
Recommended Posts