Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[SIZE=3][COLOR=#b22222]Państwo dostaną ode mnie takie coś:[/COLOR][/SIZE]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[FONT=Ubuntu][SIZE=3][B]KOMENDY, jakie zna Fionka [/B][/SIZE][SIZE=3]→ jak je rozumie[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]DOBRZE[/B] (radośnie!) → pochwała i zapowiedź smaczka-nagrody.[/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Działa zawsze, nawet wypowiedziana niechcący, w rozmowie. ;)[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]FIONA[/B] (powiedziane nieco „ostrzej” niż takie tam gadanie) → przyjdź do mnie[/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Myślę, że można popracować nad komendą np. DO MNIE, żeby przychodziła na zawołanie opiekuna.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]CHODŹ[/B] (na siedząco, z poklepaniem się w udo) → zaproszenie do wskoczenia na kolana[/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Stało się nim właściwie przypadkowo, żeby odróżnić od HOP (skakanie przez coś). [/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]SIAD[/B] → usiądź[/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Jest to jedna z najlepiej wykonywanych komend. Służy m.in. do uspokojenia przed postawieniem miski i jest przydatna w wielu innych sytuacjach. Czasem wspierana gestem – płaska dłoń opuszczana z pionu do poziomu. Zawsze nagradzane smaczkiem – dla utrwalenia. :)[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]CZEKAJ[/B] → zatrzymaj się i stój spokojnie[/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Stosowana na spacerach, gdy np. trzeba sprzątnąć kupę, przed przejściem przez jezdnię (skrócona smycz, a potem IDZIEMY, gdy już można), w mieszkaniu np. przed wytarciem łap itp. Próbowałam też stosować do spokojnego omijania ludzi czy nie podbiegania do psów – myślę, że ewentualnie mogłoby się to sprawdzić po dopracowaniu.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]PSACEREK[/B] (radośnie!) → wstawaj i chodź do mnie, bo idziemy na spacer. :)[/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Potem zakładanie szelek na siedząco – mi tak było najwygodniej.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]ZOSTAJESZ[/B] (bez rozczulania się) → Niestety musisz zostać w domu, a ja wychodzę.[/FONT]

[FONT=Ubuntu]NOGA / DO NOGI – nie umie... :([/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Fionka w ogóle nie lubi chodzić bliziutko przy nodze, wtedy zaczyna się ciągnąć. Jak idzie kilkadziesiąt cm od nogi, to jest w miarę OK, tylko trzeba ją trzymać krótko na smyczy i iść zdecydowanym krokiem.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu]NIE SKACZ (z delikatnym szarpnięciem smyczą w moim kierunku) → [SIZE=2]tymi słowami lub samym NIE próbowałam ją powstrzymywać od skakania na ludzi (w celach powitalnych), ale ze słabym skutkiem – zabrakło mi konsekwencji... Trzeba z tym „powalczyć”. Właściwie, to nie miałam pomysłu, w jaki sposób jej tego oduczać, jednocześnie nie zwalczając jej przyjacielskości do wszystkich... :([/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu]SPOKOJNIE / GRZECZNIE (bardzo stonowanym głosem) → [SIZE=2]starałam się ją tak uspokajać w momencie jej chęci natychmiastowego „dopadnięcia” innego psa (w celach zabawowych). Tak samo, jak w przypadku skakania na ludzi – do wypracowania (lub zwalczenia zapędów innymi sposobami).[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]FE![/B] (krótko, zdecydowanie, ale nie krzyk) → nie waż się tego tknąć / wypluj to[/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Stosowana zarówno na spacerach przy próbach pożarcia świństwa z trawnika (wtedy nieco dobitniej i jak posłucha, nagrodzenie DOBRZE i smaczkiem), jak i w domu, żeby nie pozwolić jej czegoś ruszać. [/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]WŁAŹ / WEJDŹ, ZŁAŹ / ZEJDŹ, WYJDŹ[/B] → adekwatne do sytuacji polecenia, poparte gestem wskazującym kierunek (np. pokój czy podłogę, jak weszła bez pozwolenia na kanapę), rozumiane zazwyczaj właściwie, choć niespecjalnie „trenowane”. :)[/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]TU[/B] → zmiana kierunku na spacerze [/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Takie hasełko, ale rozumie je bezbłędnie bez żadnego uczenia. :)[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu]WYCIERAMY ŁAPY → „wspomożenie” spokojnego oczekiwania na wytarcie łap po spacerze – takie hasełko. :)[/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]ŁAPA i DRUGA ŁAPA[/B] → podaj jedną łapę / podaj drugą łapę[/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Taka zupełnie „niepotrzebna” komenda, dla zabawy i ćwiczenia umysłowego. ;) Stosowałam m.in. przed postawieniem miski z jedzeniem. Może nadałoby się też po SIAD do odwracania uwagi od jakiegoś psa?[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]HOP[/B] → przeskocz to, [SIZE=2]czyli: przez hula-hop, nad tekturową rurką, przez płotek itp.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Wymarzyło nam się, żeby Fionka znalazła opiekuna, który zechce ją trenować np. do agility, więc sprawdzałam, czy uda mi się jej tego nauczyć i wychodzi to nieźle. :) Zawsze nagradzane DOBRZE i smaczkiem. Również jako „wskocz tu” przed wejściem do autobusu.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]DAJ[/B] (spokojnie, prosząco) → oddaj np. piłkę, sznurek, patyk, to ponownie ci go rzucę.[/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Zazwyczaj po chwili namysłu oddaje trzymaną zabawkę.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu][B]DAWAJ[/B] („drażniąco”) → poszarpmy się sznurkiem / pluszakiem [/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]Inaczej: wcale nie chcę, żebyś mi oddawała, tylko chcę się z tobą bawić (w połączeniu ze słowem: piłka, sznurek, tygrys, patyczek, szyszka itp.) Zachęta również do samodzielnych ganianek z patykiem z braku innego psa do zabawy.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu]SZUKAJ (syczącym szeptem) → zachęta do poszukiwania [/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]np. upuszczonego w trawie patyka, czy w domu piłki, która się gdzieś potoczyła. Czasem działa. ;)[/SIZE][/FONT]

[FONT=Ubuntu]RÓB SIUSIU / RÓB KUPALA → wiadomo co... ;) [/FONT]
[FONT=Ubuntu][SIZE=2]To tak bardziej zabawowo-pospieszająco, gdy zbyt długo zajmuje się wąchaniem i rozglądaniem się, zamiast załatwianiem – chodzi o to, żeby albo można było iść zająć się zabawą z psiakami, albo gdy trzeba niestety szybko wrócić do domu. Czasem działa. ;)[/SIZE][/FONT]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[SIZE=3][COLOR=#b22222] ...oczywiście z zastrzeżeniem, że [U]to tylko podpowiedź[/U]. :)[/COLOR][/SIZE]

Posted

[QUOTE][FONT=Ubuntu][SIZE=2]To tak bardziej zabawowo-pospieszająco, gdy zbyt długo zajmuje się[B] wąchaniem[/B] i rozglądaniem się, zamiast załatwianiem [/SIZE][/FONT][/QUOTE]

Ovka potrafi wąchać (czytać) jedno miejsce 5 min i dłużej :shake:
wychodzę z nią na spacer i żylaki mam od stania (krążenie wysiada),
a nie od nadmiernego chodzenia
masakra jakaś, no! (Siwy gada, że Masakra to imię jego pierwszej żony :evil_lol:)

inka, stworzyłaś Dekalog do kwadratu - no chyba że się rypnęłam w liczeniu ;)

Posted

[quote name='inka33']Stresa łapię bezsensownego :nerwy:, a tu nikogo do pocieszania... buuuu... :([/QUOTE]

Przytulam :)..
Z Tymczasem - źle, bo nie ma jeszcze DS, bez Tymczasa - jeszcze gorzej. Pusto :(. A on (Tymczas), tam hopka szczęśliwy(lub - zaraz będzie, bo pojedzie wkrótce do wspaniałego domku).......

Posted

[quote name='Mazowszanka2']A ja jestem ta zła co się cieszy, że Fiona wreszcie sobie poszła :evil_lol:[/QUOTE]

Wiadomo:evil_lol:

Tylko, ze jeszcze nie poszla...chyba, ze czegos znowu nie wiem...

Posted

[quote name='Gusiaczek']Ovka potrafi wąchać (czytać) jedno miejsce 5 min i dłużej :shake:
wychodzę z nią na spacer i żylaki mam od stania (krążenie wysiada),
a nie od nadmiernego chodzenia
masakra jakaś, no! (Siwy gada, że Masakra to imię jego pierwszej żony :evil_lol:)

inka, stworzyłaś Dekalog do kwadratu - no chyba że się rypnęłam w liczeniu ;)[/QUOTE]
Ej, aż setki to tam nie ma... ;)

[quote name='konfirm13']Przytulam :)..
Z Tymczasem - źle, bo nie ma jeszcze DS, bez Tymczasa - jeszcze gorzej. Pusto :(. A on (Tymczas), tam hopka szczęśliwy(lub - zaraz będzie, bo pojedzie wkrótce do wspaniałego domku).......[/QUOTE]
No, trochę pusto... Jednak, o dziwo, wcale nie bardzo smutno.
Sama nie do końca rozumiem, dlaczego, bo Fionka to przecież przekochana psica. :loveu:
Może polega to na tym, że przez swoją zbzikowaną osobowość nie do tego stopnia skradła moje serce, co Sepia czy Klusia...? :hmmmm:

[quote name='Mattilu']Inka :calus::calus::calus::calus::calus::calus::calus:

Trzymam kciuki za Was obie :)[/QUOTE]
Dzięki! Damy radę! :)

[quote name='Mazowszanka2']A ja jestem ta zła co się cieszy, że Fiona wreszcie sobie poszła :evil_lol:[/QUOTE]
Nie tylko Ty. ;)
Ale lepiej nie napiszę, kto jeszcze, bo jak sie na mnie obrazi, to już będę miała kompletnie przechlapane... :p

[quote name='Mattilu']Wiadomo:evil_lol:

Tylko, ze jeszcze nie poszla...chyba, ze czegos znowu nie wiem...[/QUOTE]
Wiesz co?
Myślę, że poszła - bez wracania do mnie na czas między wieczorem 20.01 a ok. 7.02 lub 14.02, jak było początkowo w planach.
To się okaże na 100% zapewne w poniedziałek.

Ale to już Mazowszanka tą sprawą będzie dalej zarządzać. ;)
Ja się tylko grzecznie dostosuję. :)

[B]A zaraz... tadam...! będzie... tadam...! niespodzianka!!! :razz: [/B]

Posted

[B]Teraz... tadam...! będzie... tadam...! niespodzianki dwie!!! [/B]:multi: :multi:

[URL]http://www.youtube.com/watch?v=18-33t4aAvQ[/URL]

[URL="http://www.youtube.com/watch?v=uS33QSpIQOI"]http://www.youtube.com/watch?v=uS33QSpIQOI [/URL]

Posted (edited)

Na dzień dzisiejszy wieści z frontu takie sobie.
Szary kot, ten z ogonem 3/4, bardziej śmiały do ludzi, panicznie boi się Fiony.
Pani panikuje, bo martwi się o kota. Podobno nie je.
Fiony jeszcze nie oddaje, ale dała do zrozumienia, że może być problem. Choć sama przyznała, że jest z tych martwiących się.

Pan jest bardziej optymistycznie nastawiony do całej sprawy, może dlatego, że on chyba najbardziej z całej rodziny chciał psa
(tak mi się wydaje).
Gdyby Fiona była starszym, spokojnym pieskiem, drepczącym po mieszkaniu to może ten kot nie byłby tak zestresowany.
A ona jest chyba podekscytowana całą sytuacją.
Fiona bardzo chce się z kotami zaprzyjaźnić, ale nie jest nachalna. Daje sygnały, że ma pokojowe zamiary, ale może kot/koty nie potrafią tego odczytać.
W nocy piszczała pod drzwiami w pokoju syna, chciała do kotów, a może do inki ? W końcu wylądowała w łóżku.

Pani w pracy, Pan został na froncie. Może złagodzi nerwową atmosferę.

Tak czy owak weekend mam z głowy, bo będę się martwiła (na zapas).

A teraz idę oglądać poczynania Fiony.
Pojetna uczennica :) Pani też mówiła, że ładnie wykonuje polecenia.

Edited by Mazowszanka2
Posted

[quote name='Mattilu']Ale slicznie Fionka hopsa [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG][/QUOTE]
Prawda...? :)

Chociaż i tak parkowy filmik nie pokazuje w pełni jej możliwości... ;)

[quote name='Nutusia']Inka, Ty chyba jednak powinnaś grubą kasę brać za DeTowanie - profesjonalizm w każdym calu! Z całego serca gratuluję [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG][/QUOTE]
Grubo przesadzasz... :shake:

...ale tak symboliczną złotówkę dziennie to bym mogła. ;)

[quote name='APSA']Może zainwestować w obróżkę feromonową dla kota albo innego feliway'a?[/QUOTE]
:hmmmm: Mogłabyś rozwinąć myśl...?

Posted

[quote name='APSA']Może zainwestować w obróżkę feromonową dla kota albo innego feliway'a?[/QUOTE]

Tak, Pani przymierza się do zastosowania jakiegoś uspokajacza.
A może i Fionę trochę spacyfikować ?

Posted

Trzeba spróbować, choć co kot to inna reakcja. Moja sąsiadka stosowała jednocześnie i obróżkę feliway'a (wydała fortunę!), gdy w domu pojawił się mały kociaczek. Wszystko na nic - tylko czas zrobił swoje ;)

Posted

Witak i kciukam u Fiony. Bardzo prosze i pomoc (znowu) Kto, co i jak......
[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/250309-Sznupka-spod-%C5%9Amietnika-szuka-domu?p=21773706#post21773706[/url]

Posted

Ale wpadka!
Gdy wchodziłam na dziedziniec (podwórko znaczy się) zobaczyłam pod sklepem Fionę.
Bardzo chciała się przywitać, ale zrobiło się zamieszanie i musiałam uciekać. Fiona wybacz :)
Dyziek chciał zjeść Yorka ( kolegi ), którego młody człowiek trzymał na smyczy, a Luka strasznie nawarczałą na Fionę.
Podobnie było w niedzielę, gdy spotkały się pod naszą klatką.
Dopiero teraz do mnie dotarło, że Luka nie chciała Fiony zjeść (choć ta zrobiła się zaraz malutka) tylko jej powiedziała:
TY LAFIRYNDO ! GDZIE BYŁAŚ JAK CIĘ NIE BYŁO !
Bo podobnie zachowywała się u nas na wsi, gdy Fiona wracała z samowolnych wycieczek.

Zapytałam tylko w biegu : jak koty ? Młody człowiek odpowiedział: dobrze ! I na tym się skończyło.

Posted

Dziwnie jest.
Pustawo tak tu jakoś...
Nikt nie próbuje włochatego pychola pchać tu i tam... :roll:

[quote name='Mazowszanka2']Ale wpadka!
Gdy wchodziłam na dziedziniec (podwórko znaczy się) zobaczyłam pod sklepem Fionę.
Bardzo chciała się przywitać, ale zrobiło się zamieszanie i musiałam uciekać. Fiona wybacz :)
Dyziek chciał zjeść Yorka ( kolegi ), którego młody człowiek trzymał na smyczy, a Luka strasznie nawarczałą na Fionę.
Podobnie było w niedzielę, gdy spotkały się pod naszą klatką.
Dopiero teraz do mnie dotarło, że Luka nie chciała Fiony zjeść (choć ta zrobiła się zaraz malutka) tylko jej powiedziała:
TY LAFIRYNDO ! GDZIE BYŁAŚ JAK CIĘ NIE BYŁO !
Bo podobnie zachowywała się u nas na wsi, gdy Fiona wracała z samowolnych wycieczek.

Zapytałam tylko w biegu : jak koty ? Młody człowiek odpowiedział: dobrze ! I na tym się skończyło.[/QUOTE]
No, ładna akcja...! :D :D :D

Posted

:) No to jeszcze z wczoraj...

Ilustracja Fionkowego "natryniania" brzucholowo-nanogowego:
[IMG]https://py26sw.bn1301.livefilestore.com/y2pScDnG5YlaexDbRukkCaSJZg-jMzgj5Z3RGLAxjNoK0bg8TAq8kVt_LwgSREbrabrvvWGXLhbXHx37i1EywhKzIb4smK4rKwncbtL2nzMeMg/FIONKowe natrynianie 2014-01-16.JPG?psid=1[/IMG]

oraz 4 wersje nowego-nakocykowania-od-Mazowszankowego:

[IMG]https://py26sw.bn1302.livefilestore.com/y2ptdUCnjIKcuX4wQk6wDJI69ms1SY3n5KEfIf2ubTW7HeRUVdY7IQQm_RjTEmtfVOMXNP1bsKc9PJG8vv7-TKd5KBSCIFgoV9tYcdK5-Y1j-c/FIONKowe kocykowanie nowe 2014-01-16-01.JPG?psid=1[/IMG]

[IMG]https://py26sw.bn1302.livefilestore.com/y2pM8Wm2BRxvxCMrCxF5AYZCjYwUGv-kqCrqCvLzNkHhbPsSD71A2BFZ8tIsiAc3uUEBp6ixKKwanS-S1C_AENrI0RWKCNnQluavDVdOgIWnlY/FIONKowe kocykowanie nowe 2014-01-16-02.JPG?psid=1[/IMG]

[IMG]https://py26sw.bn1301.livefilestore.com/y2pmrlsBakMzkdfdb0TkJpq6QmcP2xhXHRiyWYB9lDKKbR42ZtM8cX6rWLm2ScI1Sw2E1N4s6FBeK_OHZZ6U-HYCQnZ5LBwAGMsxxg3aRMykcw/FIONKowe kocykowanie nowe 2014-01-16-03.JPG?psid=1[/IMG]

[IMG]https://py26sw.bn1303.livefilestore.com/y2pEjYIgQnOk2O5GYM5HjMD9Jgqddfp16Lv23RfC76zy0-ntIxFhEgVXx4y_QnYb1s2bEgpmA0U6g7iOjJa3ycjW-6tvAK9hwNnX7TRgWhYqZA/FIONKowe kocykowanie nowe 2014-01-16-04.JPG?psid=1[/IMG]

Jak widać, Fionka świetnie się komponuje w stołecznej kolorystyce. ;)