Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Czekan i Fokus, wcześniejsi bohaterowie tego wątku już bezpieczni w swoich nowych domkach !!! :sweetCyb::sweetCyb::sweetCyb::sweetCyb::sweetCyb:

Szelka tez już w domku !!!
:bigcool::bigcool::bigcool::bigcool::bigcool:

Teraz naszej pomocy potrzebuje mała, delikatna sunia Szelka, grozi jej wywózka do schroniska !!!!

[FONT=lucida grande]Sunia została przywieziona 22 lutego do "przechowalni" w Jedliczu, błąkała się podobno od kilku dni w okolicach ul. Betleja. Jest zadbana, grzeczna i młodziutka, ma nie więcej niż 2 latka. Delikatna, niewielka, główką sięga do kolana, smukła, na długich nóżkach. Bardzo ładnie chodzi na smyczy, na komendę "chodź" od razu podchodzi do człowieka, pcha się na kolanka i domaga pieszczot. Jak zobaczyła, że wyciągam smycz i obrożę usiadła i grzecznie nadstawiła główkę, na 100% miała [/FONT][FONT=lucida grande]kiedyś swój dom, jest więc nadzieja, że może ktoś będzie jej szukał. Wesoła. świetnie dogaduje się z psami, zaprasza do wspólnej zabawy. W tej chwili na pewno jest zdezorientowana i przestraszona, siedzi sama zamknięta w pomieszczeniu gospodarczym i tęskni... Nikt nawet nie weźmie jej na spacer, choćby króciutki :( Koniecznie musimy na cito znaleźć jej DT, a najlepiej odpowiedzialny domek już taki na zawsze, w przeciwnym razie zostanie wywieziona do schroniska, a tam takie maleństwo na pewno sobie nie poradzi...:-(

[/FONT]
[FONT=lucida grande]Kontakt w sprawie suczki: 669 523 935[/FONT][FONT=lucida grande]
[/FONT]

Album ze zdjęciami:

https://picasaweb.google.com/nika.malik/NiewielkaRudaSuczkaSZUKADOMU?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMu2gPvNkrOLigE&feat=directlink

Link do albumu na FB:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.129614997216773.23847.100005048198895&type=1

Musimy uratować przed schroniskiem także Misię i Miśka, których właściciel umarł, a one zostały całkiem same:

[SIZE=2]http://www.dogomania.pl/forum/threads/240619-Misia-i-Misiek-ca%C5%82kiem-sami-Umar%C5%82-ich-pan

Prosimy o pomoc w udostępnianiu i ogłaszaniu suni i Miśków !!! :modla::modla::modla::modla::modla:

!!! Oba psiaki z poniższych zdjęć już bezpieczne w swoich nowych domach !!!

Jedlicze k/Krosna, a tam w "przechowalni" JPGKiM dwa psy czekające na cud....
Jeżeli nie znajdą się właściciele (mało prawdopodobna wersja) lub osoby, które mogły by dać psiakom domy zostaną wywiezione już w przyszłym tygodniu do olkuskiej mordowni :shake:​

http://www.interwencja.polsat.pl/Interwencja__Oficjalna_Strona_Internetowa_Programu_INTERWENCJA,5781/Archiwum,5794/News,6271/index.html#1296105

FOKUS - samiec, wilczurowaty mieszaniec, wyłapany w miejscowosci Krasna, gm. Korczyna.
Wiek ok. 5 lat, ale pracownicy "przechowalni" mają tendencje do zawyżania wieku psów, zdażyło sie to już, wiec to nic pewnego.

http://www.jpgkim.pl/zwierzak-mieszaniec-13022013-gmina-korczyna,42.html

CZEKAN - samiec w typie husky/malamut, wyłapany w gm. Dukla, wiek ok. 5 lat (możliwe, że wiek również zawyżony)

http://www.jpgkim.pl/zwierzak-husky-12022013-gmina-dukla,41.html

Album psiaków na FB, prosimy o udostepnianie !!!

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.127975967380676.23333.100005048198895&type=1

Psy w przyszłym tygodniu mają zostać wywiezione do Olkusza....:-(

Edited by JaMnIŚ_Jogi
zmiana tytułu wątku
Posted

paula_t napisał(a):
Jestem, ale nic nie mogę niestety, żadnego pomysłu :(
Jedyne co to ogłoszenia, ale jak ogłaszałam Ferdynanda, to miałam dokładnie jeden telefon i żadnych konkretów :(

Najważniejsze, żeby o psiakach dowiedziało się jak najwięcej osób, zarówno na Dogo, jak i na FB. Na razie tylko tyle mozna zrobić...

Posted

JaMnIŚ_Jogi napisał(a):
Własnie próbuję dojść jak to sie robi :oops:, pomożesz, będzie pewnie szybciej?

Niestety nie mam nawet fb, więc nic o nim nie wiem. Może zajrzy tu Ciotka, która coś podpowie.

Posted

Moze by jakis banerek zrobic? Nie moga te biedne psiny jechac do Olkusza. To jest jakas masakra co gminni urzednicy robia z bezdomnymi zwierzeta. Samowolka i bezprawie. Zeby chociaz do Cieszyna pojechaly, tam sa wolontariusze.

Posted

Na hotele i DT to trzeba by miec kase, a w Jedliczu to nie wiadomo w ogole ile jest dogomaniakow. I kto zajalby sie tematem od poczatku do konca, bo kolejne psy nadal beda jechac do Olkusza.

Posted

na jednym z wątków zadałam pytanie dlaczego nikt nie zrobi porządku z tym Olkuszem? Otrzymałam odp.że od 3 lat toczy się sprawa przeciwko właścicielowi "tej mordowni" i zajmuje się tym jakaś fundacja. Jest podobno oddzielny wątek Olkusza.

Posted

mdk8 napisał(a):
na jednym z wątków zadałam pytanie dlaczego nikt nie zrobi porządku z tym Olkuszem? Otrzymałam odp.że od 3 lat toczy się sprawa przeciwko właścicielowi "tej mordowni" i zajmuje się tym jakaś fundacja. Jest podobno oddzielny wątek Olkusza.
Nawet to chyba ja Ci odpowiadałam na to pytanie i podawałam linki do sprawy Olkusza (w wątku Buni). Dwie duże fundacje, mające doświadczenie w takich sprawach walczą już kilka lat z olkuską mordownią, ale w tym chorym kraju nic nie jest normalne...Nawet można mieć, jak to poniektórzy 7 wyroków...w zawieszeniu.

Koleżanka dzwoniła do tych gmin, z których pochodzą te dwa wyłapane psy i trochę ich postraszyła :angryy: Miejmy nadzieję, że przynajmniej postarają się poszukać miejsc w innych, legalnych schroniskach...

Ale ja mam nadzieje, że jakimś cudem uda im sie pomóc...Rozsyłajcie ciotki wątek, proszę...:cool3:

Posted

rozesłałam prośby o ogłoszenia do lokalnych stron internetowych dukielskich, na stronie gminy Korczyna jest informacja, w Korczynie kolega powiesi ogłoszenia
Może by przez stronę http://soshusky.pl/strona/ - wczoraj wysłalam tam maila, brak odpowiedzi, dziasiaj usiłuję się tam zarejestrować na forum, ale na razie jestem nieaktywna, może ktoś tam działa?

Posted

psina napisał(a):
rozesłałam prośby o ogłoszenia do lokalnych stron internetowych dukielskich, na stronie gminy Korczyna jest informacja, w Korczynie kolega powiesi ogłoszenia
Może by przez stronę http://soshusky.pl/strona/ - wczoraj wysłalam tam maila, brak odpowiedzi, dziasiaj usiłuję się tam zarejestrować na forum, ale na razie jestem nieaktywna, może ktoś tam działa?

Ja do tych wszystkich "haszczakolubnych" pisałam na FB, m.im. sos husky, adopcje malamutów i adopcje husky i też cisza niestety.
Przedwczoraj do gmin dzwoniła koleżanka i dostali ochrzan m.in. o to, że nawet nie umieścili ogłoszeń o znalezionych psach, Ty ich jeszcze przycisnęłaś i dało się, przynajmniej w Korczynie, dzięki. Może dałabyś rade zrobić im jakieś ładne, medialne :) zdjęcia? Ja niestety chora jestem i na razie nie mogę się tam wybrać :(

Posted

Witam rozwiesiłam kilka ogloszeń w Krośnie, na tablicach i w sklepach zoologicznych. Wysłałam zapytanie do Matyldy, która ma kontakt z azylem u Majki w Wysokiej Strzyzowskiej, czy byłoby tam miejsce dla piesków. Tam gminy czasem umieszczają psy. Jakby było tam miejsce, myślę ze trzeba zaproponować gminom umieszczenie tam tych psów, oczywiście z opłatą gminną przekazaną Majce, inaczej sobie nie wyobrazam,bo tam też bida - i można by dalej szukać im domów, wiedząc , że są bezpieczne.

Posted

Jeszcze kilka telefonow do urzedasow w tych gminach, nacisk w lokalnych mediach, portalach i moze znajda miejsce np. w Mielcu. Teraz jest tylko ok. 160 psow, wolontariusze sa codziennie. Pewnie jednorazowa stawka za psa bylaby wyzsza niz w olkuskiej mordowni, ale psy bylyby bezpieczne.

Posted

psina napisał(a):
Witam rozwiesiłam kilka ogloszeń w Krośnie, na tablicach i w sklepach zoologicznych. Wysłałam zapytanie do Matyldy, która ma kontakt z azylem u Majki w Wysokiej Strzyzowskiej, czy byłoby tam miejsce dla piesków. Tam gminy czasem umieszczają psy. Jakby było tam miejsce, myślę ze trzeba zaproponować gminom umieszczenie tam tych psów, oczywiście z opłatą gminną przekazaną Majce, inaczej sobie nie wyobrazam,bo tam też bida - i można by dalej szukać im domów, wiedząc , że są bezpieczne.

Dzięki wielkie za te działania na mieście :) Ja jeszcze się kuruję, ale może jutro uda mi się podjechać do Jedlicza, zeby chociaż poznać osobiscie te psy, bo zupełnie nic o nich nie wiemy, np. jak zachowują się w stosunku do ludzi i innych czworonogów, a to przeciez ważna informacja.
Najgorsze jest to, że internet mi szwankuje i zazwyczaj wtedy kiedy jest najbardziej potrzebny to go nie ma:(

Co do Majki, to ona zazwyczaj jest zapchana. Wiem, że gminy do niej wożą psy, ale też niezgodnie z prawem, bo Majka nie ma schroniska, ale z drugiej strony lepiej nielegalnie do Majki, gdzie psy są pod dobrą opieką, niż nielegalnie do olkuskiej mordowni...

Posted

Ulka18 napisał(a):
Jeszcze kilka telefonow do urzedasow w tych gminach, nacisk w lokalnych mediach, portalach i moze znajda miejsce np. w Mielcu. Teraz jest tylko ok. 160 psow, wolontariusze sa codziennie. Pewnie jednorazowa stawka za psa bylaby wyzsza niz w olkuskiej mordowni, ale psy bylyby bezpieczne.

Wiem, że po tych pierwszych telefonach się trochę przestraszyli :) Usłyszeli, że jak się dowiemy, że wysłali do Olkusza chociaż jednego to bedą mieć duże problemy...

Niestety nasze lokalne media są zazwyczaj głuche na sprawy zwierząt, chyba, że w tym przypadku zainteresują się wydawaniem publicznych pieniędzy niezgodnie z prawem...

Posted

No wlasnie, moze by media zainteresowac wydawaniem pieniedzy? Bo jesli nie sa prozwierzece, tzn. ze kasa ich bardziej interesuje i moze zlapia haczyk wlasnie na wyrzucanie kasy. Wszystko dobre, byle sie tematem zajeli.

Posted (edited)

Ulka18 napisał(a):
No wlasnie, moze by media zainteresowac wydawaniem pieniedzy? Bo jesli nie sa prozwierzece, tzn. ze kasa ich bardziej interesuje i moze zlapia haczyk wlasnie na wyrzucanie kasy. Wszystko dobre, byle sie tematem zajeli.

Spróbujemy w ten deseń uderzyć...

Czekan i Fokus czekają nadal... :-(

Mam nadzieję, że jutro uda mi się pojechać tam i poznać psiaki osobiście....

Edited by JaMnIŚ_Jogi
Posted (edited)

Właśnie weszłam na stronę JPGK, a tam....następna bida :-(

[FONT=lucida grande]Nowy "lokator" jedlickiej "przechowalni". ok. 12 letni, niewidomy staruszek, jest w trakcie leczenia...[/FONT]
[FONT=lucida grande]Za dwa tygodnie pewnie trafi do schroniska, a tam takie pieski jak on nie maja ŻADNYCH szans na przeżycie...:(

http://www.jpgkim.pl/zwierzak-mieszaniec-20022013-jedlicze-ul-krasinskiego,43.html
[/FONT]

Edited by JaMnIŚ_Jogi