Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 717
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przyszłam z zaproszenia. Na bazarku tez juz byłam.

Biedna psinka, co z nią, skąd to pokładanie na spacerach? Zmęczenie, stres? Czy lekarz już ją widział, coś stwierdził, co zalecił?

Czy to moze być problem z sercem?

Moje 13 letnie psie zdrowe, ale też szybko się męczy, a ze spaceru, choć chodzimy raczej dość wolno, ledwo drepce. Ale nie idź z nim na spacer, to obraza i poszczenie do samego rana....

Posted

Malwa kochana - dziękuję!
Luba to młoda suczka i nigdy wcześniej tego nie było. Zawsze miała problem w ustaniu w miejscu a ostatnio - drepta tylko i kładzie sie na trasie spaceru. Nie wiadomo o co chodzi. Wet jest na linii z Myngey -badanie krwi bedzie w poniedziałek.
A co dalej? Wypada tylko przypuszczać...

Posted

[quote name='Karilka']Malwa kochana - dziękuję!
Luba to młoda suczka i nigdy wcześniej tego nie było. Zawsze miała problem w ustaniu w miejscu a ostatnio - drepta tylko i kładzie sie na trasie spaceru. Nie wiadomo o co chodzi. Wet jest na linii z Myngey -badanie krwi bedzie w poniedziałek.
A co dalej? Wypada tylko przypuszczać...[/QUOTE]

Kurcze, to może byc całkiem coś innego............

A biodra? Czy piszczy przy chodzeniu, czy tylko się męczy? Bo to może coś z układem oddechowym, płuca............

Posted

MALWA - dowiemy sie w poniedziałek. Będzie zbadana przez weterynarza i najwyżej skierowana na inne badania. Jest coś bardzo nie tak. Jej towarzysz - Urgo, jest w dużo lepszej kondycji. Ma ze sto lat, chore serce a cieszy sie ze spacerów.

Błagam... oby to była błahostka:oops:

Posted

Niestety nadal - do tego zdarzyło jej sie bardzo źle zareagować na znanych sobie (!) ludzi.
Weterynarz jutro - zobaczymy co i jak. Kochani.. bardzo się boję :(

Posted

Mam wieści:
Luba była dzisiaj u weterynarza, została pobrana krew (nie obyło sie bez wojny), dostała leki - Myngey napisze jakie...
Zobaczymy co będzie dalej.

Wydali 65zł + leki

Posted

Krew pobrana, na badania - moja sugestia do wetki w kierunku neurologicznym lub rakowym najlepszym rozwiązaniem dla Luby byłby rezonans nie ma takiej możliwości na terenie Inowrocławia. Dostała tabletki Amitriptylinum25mgkoszt około 9 zł jutro będą wet 65 zł transport 2,6 x 4.
Wyniki bedą za dwa dni.

Posted

Wyniki krwi
Wynik badania laboratoryjnego nr: 42260002
Data pobrania materiału: Data badania: 2013-06-19 Rodzaj próbki: Krew i surowica
Właściciel:
Pacjent: Luba Gatunek: Pies Rasa: Płeć: Wiek: 3 lata
Lecznica: CI0084 PRZYCHODNIA WETERYNARYJNA PIASTOWSKA
Lekarz: Joanna Michna
Badanie Wynik Jedn. Norma
Badanie podstawowe + morfologia:
Morfologia (oznaczenie maszynowe)
WBC 8,73 G/l 6,00-12,0
NEU 5,03 G/l 3,00-9,00
NEU % 57,6 % 55,0-75,0
LYM 1,61 G/l 1,00-3,60
LYM % 18,4 % 13,0-30,0
MONO 0,633 G/l 0,15-0,85
MONO % 7,26 % 1,00-10,0
EOS 1,44 G/l 0,04-0,60 X
EOS % 16,5 % 0,01-6,00 X
BASO 0,017 G/l 0,001-0,10
BASO % 0,193 % 0,001-1,00
RBC 7,68 T/l 5,50-8,50
HGB 177,0 g/l 150,0-190,0
HCT 0,517 l/l 0,44-0,55
MCV 67,4 fl 60,0-77,0
MCH 23,1 pg 21,0-27,0
MCHC 343,0 g/l 320,0-360,0
PLT 160,0 G/l 150,0-500,0
Albuminy 31,9 g/l 25,0-44,0
ALT (GPT) 29,2 U/l 1,00-55,0
AP - fosfataza alkaliczna 42,0 U/l 1,00-108,0
AST (GOT) 59,2 U/l 1,00-30,0 X
Białko całkowite 63,0 g/l 54,0-75,0
Glukoza 0,52 mmol/l 3,05-6,10
Kreatynina 131,2 μmol/l 35,0-132,0
Mocznik 7,38 mmol/l 3,30-8,30
Stosunek albuminy/globuliny 1,03 0,67-1,50
Globuliny 31,1 g/l 16,0-40,0
Badanie zatwierdził:

Posted

Malwa - właśnie. Dostała jakiś lek przeciwlękowy (Myngey jaki?) i jest lepiej. Ale o co chodzi tej suczce?
Przydałby sie rezonans... Zobaczymy jak jej będzie na tych lekach. Trzeba poobserwować.
I pomyśleć nad rezonansem..

Posted

no wlasnie...?może po prostu to była chwilowa niedyspozycja ....Dziewczyny tak jak pisałam ,ze mogę zrobić ta wizyte PA,napiszcie mi proszę o co pytac...na co zwrocic uwagę...nigdy nie robiłam takiej wizyty...no i kiedy ja zrobić...no bo tak jak pisalyscie wynika z tego,ze zainteresowany pan będzie w lipcu w Pl...?

Posted

[quote name='Kocurek']no wlasnie...?może po prostu to była chwilowa niedyspozycja ....Dziewczyny tak jak pisałam ,ze mogę zrobić ta wizyte PA,napiszcie mi proszę o co pytac...na co zwrocic uwagę...nigdy nie robiłam takiej wizyty...no i kiedy ja zrobić...no bo tak jak pisalyscie wynika z tego,ze zainteresowany pan będzie w lipcu w Pl...?[/QUOTE]

Mogę tylko podpowiedzieć, ze jak robię wizyty pA, to sprawdzam warunki zamieszkania, okolicę, dopytuję czy osoba ma/miała zwierzęta, czy stać ją na utrzymanie zwierzaka, na leczenie. Pytam czy są dzieci, inne osoby w domu. I gdzie zwierzak będzie spał. Istotne jest tez to czy ta osoba pracuje, w jksich godiznach i czy pies w tym czasie będize sam, czy na podwórkju w kojcu, cyz pod opieką.

Wydając opienię po wizycie zastanawiam się zawsze nad tym wszystkim czy ja takiej sobie oddałabym swojego zwierzaka, czy taka osoba jest w stanie spełnić potrzeby życiowe, zapewnić opiekę i weta, codizenne spacery, głaski, jedzenie, w razie potrzeby zabiegi kosmetyczne.

To tyle - tak w skrócie.