zuzia*** Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 witam chcialabym zapytac w jakim wieku mozna "oddac" psa na szkolenie??? i czy ktos wie moze ile to kosztuje tak mniej-wiecej Quote
Dalmatynkaa Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 U nas na szkoleniu można spotkać psy od 4 miesiąca życia ;) Zapewne ceny są wszędzie podobne, ja płaciłam 350 zł. Quote
chicken Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 Ja 330... Psy moga isc na szkolenie (na poczatku przedszkole) odrazu po odbytej kwarantannie Quote
Talagia Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Za jedną lekcje przedszkola płaciłam 25 zł i jezdzilismy co 2 tygodnie przez pewien czas. Jak pies skonczyl pół roku zapisalismy sie na PT i kosztowalo to 500 zł. Quote
Dalmatynkaa Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Talagia czasami się ciesze, że mieszkam w takim zadupiu :evil_lol: Swoją drogą 500 zł to moim zdaniem za drogo, zapewne nie mają w pobliżu żadnej konkurencji dlatego sobie na takie ceny pozwalają. Quote
Zarazah Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Oj, mają konkurencję, mają. A konkurencja życzy sobie podobnie. Ciesz, się zatem, że mieszkasz tam, gdzie mieszkasz ;) Quote
nathaniel Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 [quote name='Dalmatynkaa']Talagia czasami się ciesze, że mieszkam w takim zadupiu :evil_lol: Swoją drogą 500 zł to moim zdaniem za drogo, zapewne nie mają w pobliżu żadnej konkurencji dlatego sobie na takie ceny pozwalają.[/quote] U mnie się wahają 0d 300-650 i mimo to wybrałabym te za 650 , bo tam na kolcach psa sie nie szarpie... ;) Quote
Dalmatynkaa Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Cena nie zawsze świadczy o metodach stosowanych przy nauce. U mnie na szkoleniu psy szkolone są metodami poztywnymi. Quote
Zarazah Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 A jakimi konkretnie metodami? Ja zauważyłam, że teraz wszyscy szkolą pozytywnie. Przynajmniej tak mówią. Gdyby tak sugerować się tym, co jest napisane na stronach poszczególnych szkół, to by się okazało, że wszyscy są pozytywni. Ale każdy pod tym pojęciem rozumie coś innego. Quote
Dalmatynkaa Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Chodzi mi o nagradzanie psa smakołykami, pochwałami gdy zrobi coś dobrze. Nie ma żadnego krzyku czy bicia;) Quote
Zarazah Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Czyli na przykład, gdy pies waruje i wstanie to mówisz mu znowu, by warował (albo czekasz aż znowu zawaruje, ignorując to, że wstał?). I za ładnie wytrzymane warowanie - nagroda. A jak wygląda chodzenie przy nodze? Np. idziesz z psem przy nodze dajmy na to 5 kroków, gdy pies przy 6 kroku odejdzie od nogi, wracasz na linię startu i zaczynasz od nowa, skracając dystans, czyli max. 4 kroki i nagroda? Ciekawi mnie bardzo jak taka nauka wygląda w różnych szkołach. Ale może lepiej byśmy przeszły na priva z tymi opisami, bo zrobi nam się za duże OT. Quote
Filemon. Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 a ja mam takze kilka pytan. moj piesio ma juz 8 miesiecy. mysle o szkoleniu. najlepiej chyba na PT juz? czy cos innego? ile trwaja takie szkolenia? jak to wygalda mniej wiecej i najwazniejsze - efekty. pozdrawiam :) Quote
nathaniel Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 [quote name='Dalmatynkaa'] U mnie na szkoleniu psy szkolone są metodami poztywnymi.[/quote] A u mnie niekoniecznie :diabloti: "a ja mam takze kilka pytan. najlepiej chyba na PT juz? czy cos innego? ile trwaja takie szkolenia? jak to wygalda mniej wiecej i najwazniejsze - efekty. pozdrawiam :smile:" Jak najbardziej na PT , trawają jakieś 2 miesiące, 2 spotkania w tygodniu. Quote
ayshe Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 [quote name='Dalmatynkaa']Chodzi mi o nagradzanie psa smakołykami, pochwałami gdy zrobi coś dobrze. Nie ma żadnego krzyku czy bicia;)[/quote]:cool1: hmmm od 25 lat tak szkole i chyba nie sadze zeby jakos inaczej sie dalo :roll: .krzyk i bicie?hmmm.....:crazyeye: Quote
karjo2 Posted June 13, 2007 Posted June 13, 2007 [quote name='zuzia***']witam chcialabym zapytac w jakim wieku mozna "oddac" psa na szkolenie??? i czy ktos wie moze ile to kosztuje tak mniej-wiecej[/quote] Zuzia, nie oddaje sie psa na szkolenie, juz bylo kilka watkow o tym jak cos takiego moze sie tragicznie dla psa skonczyc. Istota szkolenia jest nauczenie wlasciciela pracy z psem i to, jak wiekszosc tu napisala, motywujac pozytywnie (psa, bo wlasciciela czasem wrecz trzeba op..... :evil_lol: ) Quote
Dalmatynkaa Posted June 22, 2007 Posted June 22, 2007 [QUOTE] :cool1: hmmm od 25 lat tak szkole i chyba nie sadze zeby jakos inaczej sie dalo :roll: .krzyk i bicie?hmmm.....:crazyeye: [/QUOTE] Dla Ciebie jest to niewyobrażalne, ale zapewne istnieje jeszcze dużo szkół w których się takie metody stosuje. Quote
Angelwings Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 [quote name='karjo2']Zuzia, nie oddaje sie psa na szkolenie, juz bylo kilka watkow o tym jak cos takiego moze sie tragicznie dla psa skonczyc. Istota szkolenia jest nauczenie wlasciciela pracy z psem i to, jak wiekszosc tu napisala, motywujac pozytywnie (psa, bo wlasciciela czasem wrecz trzeba op..... :evil_lol: )[/quote] Zgadzam sie - nie oddaje się psów na szkolenie! nathaniel :cool3: ty mówisz o tym szkoleniu, na które ja chadzam :multi: -dzięi programowi "LIRA" i jackowemu sercu szczerozłotemu. Faktycznie koszt 650zł i też radzę wybrać właśnie to - u Jacka! Nathaniel pisze, bo pytała o to na topiku szkoleniowym -ha! wszystko wiem, śledzę Cię;) :diabloti: U nas są takie małe szkraby -chyba ze 4 miesiące mają. Całe szkolenie kosztuje 650zł -za szkolenie a nie za ilość godzin -pies chodzi do skutku i cena nie rośnie! Gdzie? [URL="http://wesolalapka.pl/"]http://wesolalapka.pl[/URL] Psiaki do 5 miesiąca -500zł. Jest to szkolenie metodą klikerową = pozytywną :loveu: POLECAM każdemu w okolicy -Gliwice,Zabrze,Ruda Śląska itd. Quote
Angelwings Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 [URL]http://www.wesolalapka.pl/component/option,com_wrapper/Itemid,42/[/URL] Filmiki ze szkolenia :roll: Quote
LALUNA Posted June 30, 2007 Posted June 30, 2007 Mam pytanko do tego pierwszego filmiku. Na początku pies ma przyjść do nogi, nie przychodzi,staje z tyłu za włascicielka, włascicielka sama sie dostawiła do psa, i za to nagrodziła psa. Dlaczego? Potem jest aportowania, bardzo ładne, z zaangazowaniem, ale samo wykończenie już jest bardzo nerwowe. Włascielka gwałtownie lapie aport, jak tylko pies dobiega. Dlaczego tego ćwiczenia nie ma wykończonego ładnym siadem i przytrzymaniem aportu? Przecież potem na egzaminie PT poleca za to punkty karne jak pies bedzie wypluwał aport zanim usiadzie. Samo chodzenie bardzo ładne, poczatek pies sie rozprasza i odchodzi, no i troche zbyt sztywny przewodnik. Puszczanie jest piekne perfekcyjne tylko niestety troche zbyt naduzywane i pies przestaje się w końcu interesować zabawka. A szkoda bo tracimy jedna z kart przetargowych w szkoleniu. A psiak bardzo fajny i pełen temperamentu. Nie bardzo rozumiem tego uczenia bezruchu, gdzie pies tak naprawde dyga i tak naprawde jest to tylko ułamek sekundy kiedy stoi. Ogólnie duza pomoc ciałem, co przy egzaminach PT bedzie niestety karane punktami karnymi. Czy jest moze gdzies filmik tego pierwszego psa jak juz opanował całe przepisowe PT pod egzamin w warunkach na dworzu? Quote
nathaniel Posted June 30, 2007 Posted June 30, 2007 [quote name='LALUNA'] Czy jest moze gdzies filmik tego pierwszego psa jak juz opanował całe przepisowe PT pod egzamin w warunkach na dworzu?[/quote] Napisz do Jacol123 Quote
kwasek Posted June 30, 2007 Posted June 30, 2007 [quote name='LALUNA'] Przecież potem na egzaminie PT poleca za to punkty karne jak pies bedzie wypluwał aport zanim usiadzie. (....) co przy egzaminach PT bedzie niestety karane punktami karnymi. Czy jest moze gdzies filmik tego pierwszego psa jak juz opanował całe przepisowe PT pod egzamin w warunkach na dworzu?[/quote] [B]LALUNA[/B], błądzisz, zajrzyj na stronę szkoły: [URL]http://www.wesolalapka.pl/[/URL] a moze błądzą administratorzy tego forum tworząc takie podfora... :niewiem: To nie jest kurs PT, tylko PTP - czyli Pies Twój Przyjaciel. Nikt tam nie przygotowuje do egzaminów czy zawodów, chodzi o czystą zabawę :loveu: Nie ma najmniejszego znaczenia czy pies wypluje aport czy nie, czy siądzie bardziej czy mniej równo, czy przewodnik chodzi równym krokiem czy nie :p Na tym szkoleniu chodzi o to, żeby przewodnik i pies nauczyli się, jak fajnie jest coś robić razem, a przy okazji pies ma szansę nauczyć się paru fajnych i przydatnych w życiu sztuczek :p Quote
LALUNA Posted June 30, 2007 Posted June 30, 2007 Myślałam ze jest to szkolenie do PT, jak kurs w ZKwP. :lol: A jest jakiś program tego szkolenia? Co pies po nim powinien umieć? [QUOTE]Nie ma najmniejszego znaczenia czy pies wypluje aport czy nie, [/QUOTE] No to dobrze że nie aportuje surowego jajka. ;) Quote
Recommended Posts