Lobaria Posted January 9, 2013 Author Posted January 9, 2013 [quote name='beta ata']Tekst dla Delty: PIĘKNA I MĄDRA Delta jest młodziutka, ma 1,5 roku. Jest nie tylko piękna, ale i mądra. Ma dobry, łagodny charakter. Jest czuła i przymilna. Lubi biegać, bawic sie i brykać, bo to jeszcze psia mlodość. Delta bardzo lubi inne psy, zawsze chętnie bawi sie z nimi. Jest perfekcyjnym psem domowym, lubi swoje miękkie posłanko, lubi też kanapy i fotele. Gdy opiekun siedzi na kanapie, lubi kłaść mu głowę na kolanach. Gdy jej za ciepło, układa sie na podlodze,ale zawsze blisko nóg człowieka. Dobrze chodzi na smyczy. Przypomina Springer Spaniela, wśród jej przodków zapewne byli przedstawiciele tej rasy. Jej sierść jest miękka i miła w dotyku, łatwo sie rozczesuje i szybko wysycha. Suczka waży ok. 14 kg. Przebywa w domu tymczasowym na Dolnym Śląsku. Obowiązuje wizyta przedadopcyjna, poadopcyjna i podpisanie umowy adopcyjnej. Zastrzegamy sobie prawo wyboru najlepszego domu dla psa. Z oglaszaniem czekamy na sterylkę, tak? No, ale tekst napisałam, mozna jeszcze poprawic go oczywiście. A, zapomnialam napisać, że Delta i Spajki dostali dotację ;-) Otrzymałam 115 zł na karmę z bazarku od Javeny :loveu: Bazarek był robiony dla innego psiaka, ale piesek znalazł dom szybko i pieniądze dostały moje tymczaski. Bardzo dziękuję w imieniu Delty i Pajcia! :loveu: :loveu: Prawie, ja ogłoszenie Blunia, które okazało się bardzo skuteczne :) Javena - dziękujemy Quote
beta ata Posted January 9, 2013 Posted January 9, 2013 [quote name='Lobaria']:loveu: Prawie, ja ogłoszenie Blunia, które okazało się bardzo skuteczne :) Javena - dziękujemy Delta musi znaleźć bardzo dobrych ludzi, bo to naprawde świetny psiak, byle komu ;-) nie oddam :-) Ona tak fajnie okazuje uczucia... Np. dziękuje za miskę jedzenia (Pajcio też), przytula sie, gdy dostanie smaczek, wtula się, gdy chce żeby ją "obronić" przed czymś, siada przy nogach... Trzeba znaleźć ludzia, który potrafo dostrzegac i doceniać takie rzeczy... Quote
beta ata Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 (edited) A suszyliście kiedyś myszkę? Wczoraj pod wieczór robilam jakieś porządki przy domu, zamknełam psiaki w domu, bo bylo zimno, zaczął padac snieg, Pajcio zaczął trząsć się z zimna, a wczesniej wrócilismy ze spaceru i bawilismy sie piłeczkami na podwórku. Gdy weszłam do domu zobaczyłam, że KTOŚ urzędował na biurku komputerowym :mad: Niedopite pól kubka kawy wylane na biurko i na myszkę :mad: Na szczęście klawiatura jest na dolnej wysuwanej półce i tam nie doleciało! :-) Łobuzica Delta :loveu: Nie przyszlo mi do glowy, że wskoczy na biurko, które jest po przeciwnej stronie pokoju od okna, z ktorego mnie bylo widac :Dog_run: Ile psów zmieści sie na jednym parapecie? No, conajmniej trzy :-) Nie mialam jak tego pstryknąc czy nagrac, ale wartoby było, bo robiły fajne akrobacje, żeby sie pomieścic razem na tym parapecie. Ja byłam na zewnątrz, a one koniecznie chciały mnie widziec z okna. Siedziały w rządku i obracały się wokół własnej osi, żeby zmienić pozycję, bo bylo za mało miejsca na inne ruchy :-D Świetnie też wychylały sie synchronicznie, gdy znikałam im z pola widzenia, raz w lewo, raz w prawo. Edited January 11, 2013 by beta ata Quote
Avilia Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 Hahahahahahaha ! No nie - Delta, nie ró wstydu babo jedna :P Beta ata - zorientuj się proszę ile kosztuje u Ciebie chipowanie. Chcemy zachipować wszystkich podopiecznych Fundacji - pora zacząć od tych na DT. I apelujemy o wsparcie grosikiem :) Quote
beta ata Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 (edited) Kiedys byla akcja darmowego czipowania dla mieszkanców Jeleniej Gory, ale juz chyba nieaktualne, zresztą ja nigdy nie byłam zameldowana w Jeleniej, więc tylko jakąs kombinacja by sie dalo. Zaraz sie dowiem. edit:Normalnie czip kosztuje 70 zł, dla bezdomniaka z fundacji 50. A Delta bardzo lubi snieg :-) I jeść i bawic sie w nim :-) Trudno ją do domu ściagnąć, bo u mnie akurat zasypalo :-) Oczywiście były na dworze juz długo i dopiero je wołałam do domu, niech sie cieszy :-) no, ale w końcu trzeba zamknąc drzwi i dac szanse Spajciowi na rozgrzanie sie pod kocykiem :-) bo dopóki ona jest na dworze, on tez siedzi na dworze nawet, gdy juz mu zimno :-) Edited January 11, 2013 by beta ata Quote
Avilia Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 beta ata napisał(a):Kiedys byla akcja darmowego czipowania dla mieszkanców Jeleniej Gory, ale juz chyba nieaktualne, zresztą ja nigdy nie byłam zameldowana w Jeleniej, więc tylko jakąs kombinacja by sie dalo. Zaraz sie dowiem. edit:Normalnie czip kosztuje 70 zł, dla bezdomniaka z fundacji 50. A Delta bardzo lubi snieg :-) I jeść i bawic sie w nim :-) Trudno ją do domu ściagnąć, bo u mnie akurat zasypalo :-) Oczywiście były na dworze juz długo i dopiero je wołałam do domu, niech sie cieszy :-) no, ale w końcu trzeba zamknąc drzwi i dac szanse Spajciowi na rozgrzanie sie pod kocykiem :-) bo dopóki ona jest na dworze, on tez siedzi na dworze nawet, gdy juz mu zimno :-) Znaczy psiaki i tak chipowane muszą być na "nas" czyli na dane Fundacji :) Beta ata - możesz w wolnej chwili podejść i zachipować i Deltę i Spajka? Quote
beta ata Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 OK. A czy to ma być konkretna baza danych, czy wszystko jedno? Moja Tami jest w "safe-animal" , tam jest dobra strona www, karta psa (ale trzeba za nia dodatkowo płacić, ja nie mam jeszcze, ale chyba wykupie, bo podobno może służyc jako paszport elektroniczny, teraz sie nigdzie nie wybieram, ale mam tak blisko do Czech i Niemiec, że choćby tam może sie przydac, kiedy robi sie wypad na zakupy lub piwo ;-) jeszcze sprawdze, jak to dokładnie jest) Ja nie wiem, jak to wyglada u konkretnych wetów, czy weci maja jakąś umowe z daną bazą danych? i do tej wpisują? Wiesz, jak to jest? Quote
Avilia Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 beta ata napisał(a):OK. A zcy to ma konkretna baza danych, czy wszystko jedno? Moja Tami jest w "safe-animal" , tam jest dobra strona www, ale ja nie wiem, jak to wyglada u konkretnych wetów, czy weci maja jakąc umowe z dana bazą danych? i do tej wpisują? Wiesz, jak to jest? Szczerze mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam, wobec tego nie mam pojęcia. Quote
asiuniab Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 ja jestem za chipowaniem, ale ostatnio się dowiedziałam od weta, że to nie jest jedna wielka baza psów zaczipowanych, ale tak jak jest z dawcami szpiku, są większe i mniejsze banki, co mi się nie bardzo podoba, bo szukając psa/właściciela trzeba przeszukać kilka baz; a każdy logicznie myślący chyba się zgodzi, że powinna być jedna wspólna baza?? Quote
__Lara Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 asiuniab napisał(a):ja jestem za chipowaniem, ale ostatnio się dowiedziałam od weta, że to nie jest jedna wielka baza psów zaczipowanych, ale tak jak jest z dawcami szpiku, są większe i mniejsze banki, co mi się nie bardzo podoba, bo szukając psa/właściciela trzeba przeszukać kilka baz; a każdy logicznie myślący chyba się zgodzi, że powinna być jedna wspólna baza?? Tak powinno być, powinny powstać odpowiednie zapisy w ustawie i nasze państwo powinno to tak zorganizować żeby była jedna baza, jeden system, ale komu się chce + skąd wziąć na to pieniądze... lepiej przejeść je inaczej... Quote
Ada44 Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 - chyba się szykuje fajny domek dla Delty u nas w Bydgoszczy....sytuacja jest taka; moja koleżanka z pracy rozgląda sie za pieskiem, podesłałam jej zdjęcia Delty ( te z pierwszej strony, z opisem psinki), Delta bardzo podoba się wszystkim domownikom, do końca tygodnia zapadnie wiążąca decyzja.....a wtedy tylko wizyta przedadopcyjna i...może wszystko zakończy się szczęśliwie..... - jest to dom z dużym ogrodem, dwoje ludzi dorosłych no i dwoje fajnych dzieci... - a tak na marginesie; rodzice bardzo chcą wziąć psinkę bo mają lękliwą do psów dziewczynkę i to ma być swoista terapia...dziecko miało złą przygodę z dużym psem i myślimy, że na tym etapie rozwoju dziecka psi domownik, łagodna psinka może zadziałać tak, że w przyszłości dziecko nie utrwali w sobie tych lęków.... ...trzymam kciuki, żeby wszystko się udało..... Quote
Lobaria Posted January 13, 2013 Author Posted January 13, 2013 [quote name='Ada44']- chyba się szykuje fajny domek dla Delty u nas w Bydgoszczy....sytuacja jest taka; moja koleżanka z pracy rozgląda sie za pieskiem, podesłałam jej zdjęcia Delty ( te z pierwszej strony, z opisem psinki), Delta bardzo podoba się wszystkim domownikom, do końca tygodnia zapadnie wiążąca decyzja.....a wtedy tylko wizyta przedadopcyjna i...może wszystko zakończy się szczęśliwie..... - jest to dom z dużym ogrodem, dwoje ludzi dorosłych no i dwoje fajnych dzieci... - a tak na marginesie; rodzice bardzo chcą wziąć psinkę bo mają lękliwą do psów dziewczynkę i to ma być swoista terapia...dziecko miało złą przygodę z dużym psem i myślimy, że na tym etapie rozwoju dziecka psi domownik, łagodna psinka może zadziałać tak, że w przyszłości dziecko nie utrwali w sobie tych lęków.... ...trzymam kciuki, żeby wszystko się udało..... Jejku, ja też trzymam, ale trzeba Państwu powiedzieć, że Delcisko ma teraz cieczkę... Chyba, to beta ata musi potwierdzić... Quote
Lobaria Posted January 13, 2013 Author Posted January 13, 2013 [quote name='Lobaria']Jejku, ja też trzymam, ale trzeba Państwu powiedzieć, że Delcisko ma teraz cieczkę... Chyba, to beta ata musi potwierdzić... Czekamy na wypowiedź beta ata :) Odda Deltę tylko do najczulszego domku, jak Blunia :loveu: Quote
Ada44 Posted January 13, 2013 Posted January 13, 2013 - wszystko im powiedziałam , i o cieczce też i o sterylizacji....podałam też link do stronki na Dogomani ....czekam na decyzję...jutro już wszystko będzie wiadomo..... Quote
__Lara Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 To super perspektywy przed Deltą :loveu: Quote
beta ata Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Wczoraj i dzisiaj nie moglam sie zalogowac na dogo. I co, wiadomo juz coś? A, cieczka juz sie konczy. Quote
Ada44 Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 - jestem umówiona jutro w pracy na wiążącą decyzję..:smile: - ja myśle, że ze względu na małe dzieci, można by ją po cieczce wysterylizować ( dorzucę kaskę) i wydać już po sterylizacji....coby dzieciakom oszczędzić przeżyć....co o tym myślicie??? Quote
wojtuś Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Zaglądam do Delty :) Piękna jest i mądra, kochana - tak, jak beta ata mówi, domek dla Delty to tylko wyrozumiały, kochający :) Ada44 - fajnie, że Delta byłaby u Twoich znajomych, ciekaw też jestem jaka decyzja będzie jutro :) Quote
Ada44 Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 - trzymam kciuki i jestem dobrej myśli...to naprawdę fajny domek.... Quote
wojtuś Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Ada44 napisał(a):- trzymam kciuki i jestem dobrej myśli...to naprawdę fajny domek.... :loveu: A ze sterylką, to tylko myślę, czy można od razu po zakończeniu cieczki, czy trzeba odczekać jednak jakiś okres ( 2 miesiące ?), by organizm Suni się "unormował", doszedł do siebie hormonalnie. Quote
beta ata Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 Cieczka sie konczy, ale jeszcze nie jest tak absolutnie po cieczce. Sterylke po cieczce mozna zrobić najwcześniej za 3-4 tygodnie, czyli ok. 15-tego lutego, za miesiąc. Natomiast w marcu jest "Akcja - sterylizacja" i bedzie taniej, a to tylko dwa tygodnie później, więc gdyby dom sie zdecydował, to albo musialaby u mnie zostac jeszcze na ok.6 tygodni albo to jednak dom musiałby zrobić sterylkę. O komfort dzieci nie ma sie co martwić, przecież od strony zewnętrznej, to sterylka nie jest jakoś drastyczna wizualnie, suczka przez parę dni chodzi w ubranku pooperacyjnym, a gdy juz sie wszystko wygoi, to blizna jest niewidoczna. Jesli dzieciom sie delikatnie wytłumaczy, to nie bedzie dla nich żadna trauma, że "piesek jest teraz chory, ale za tydzień już bedzie zdrowy" ;-) Nie o to chodzi, że chcę sie "pozbyć" szybko Delci, tylko o to, że ona się przywiązuje mocno i im dłużej jest u mnie, tym większy stres dla niej przy rozstaniu. A w jakim wieku są dzieci? Quote
Ada44 Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 mam dla Was dobrą wiadomość; Delta ma DOM :multi:- jeżeli oczywiście sie na ten DOM zgodzicie.... - w domku czeka dwoje dorosłych ludzi - moja koleżanka pracuje z dziećmi niepełnosprawnymi, miała już jednego pieska więc nie jest nowicjuszką w temacie....w domku na Deltę czeka także dwoje dzieci; chłopiec w wieku 10 lat i dziewczynka 6 letnia.... - domek jest skłonny zabrać Deltę od razu ale potrzebuje pomocy w transporcie.... my mieszkamy w Bydgoszczy, więc każdy transport w tym kierunku np. do Poznania, Gniezna itp byłby bardzo pomocny....tam można byłoby już podjechać...( niestety są ferie i dłuższa podróż ze względu na pracę i dzieci jest niemożliwa - ja mogę ewentualnie przyjechać po Deltę- ale pociągiem, bo nie mam prawa jazdy i nie prowadzę) - domek zgadza się na przeprowadzenie sterylizacji w marcu - już u nas w Bydgoszczy.... - w sprawie bliższych szczegółów n/t domku odpowiem na priv Quote
Ada44 Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 - Beta ata, napisz mi proszę na priv, gdzie Ty mieszkasz, jak daleko jest do Ciebie z Bydgoszczy???? Quote
wojtuś Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 beta ata napisał(a):Cieczka sie konczy, ale jeszcze nie jest tak absolutnie po cieczce. Sterylke po cieczce mozna zrobić najwcześniej za 3-4 tygodnie, czyli ok. 15-tego lutego, za miesiąc. Natomiast w marcu jest "Akcja - sterylizacja" i bedzie taniej, a to tylko dwa tygodnie później, więc gdyby dom sie zdecydował, to albo musialaby u mnie zostac jeszcze na ok.6 tygodni albo to jednak dom musiałby zrobić sterylkę. O komfort dzieci nie ma sie co martwić, przecież od strony zewnętrznej, to sterylka nie jest jakoś drastyczna wizualnie, suczka przez parę dni chodzi w ubranku pooperacyjnym, a gdy juz sie wszystko wygoi, to blizna jest niewidoczna. Jesli dzieciom sie delikatnie wytłumaczy, to nie bedzie dla nich żadna trauma, że "piesek jest teraz chory, ale za tydzień już bedzie zdrowy" ;-) Nie o to chodzi, że chcę sie "pozbyć" szybko Delci, tylko o to, że ona się przywiązuje mocno i im dłużej jest u mnie, tym większy stres dla niej przy rozstaniu. A w jakim wieku są dzieci? Dzięki Kochana :loveu: Ada44 napisał(a):mam dla Was dobrą wiadomość; Delta ma DOM :multi:- jeżeli oczywiście sie na ten DOM zgodzicie.... - w domku czeka dwoje dorosłych ludzi - moja koleżanka pracuje z dziećmi niepełnosprawnymi, miała już jednego pieska więc nie jest nowicjuszką w temacie....w domku na Deltę czeka także dwoje dzieci; chłopiec w wieku 10 lat i dziewczynka 6 letnia.... - domek jest skłonny zabrać Deltę od razu ale potrzebuje pomocy w transporcie.... my mieszkamy w Bydgoszczy, więc każdy transport w tym kierunku np. do Poznania, Gniezna itp byłby bardzo pomocny....tam można byłoby już podjechać...( niestety są ferie i dłuższa podróż ze względu na pracę i dzieci jest niemożliwa - ja mogę ewentualnie przyjechać po Deltę- ale pociągiem, bo nie mam prawa jazdy i nie prowadzę) - domek zgadza się na przeprowadzenie sterylizacji w marcu - już u nas w Bydgoszczy.... - w sprawie bliższych szczegółów n/t domku odpowiem na priv Jak się cieszę :multi: Dzięki Ada :Rose: Quote
Recommended Posts