Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Isiak']Jak trzeba, to Isiak wystawi :)[/QUOTE]

To super! Dzięki!
Tylko ja jeszcze nie zrobiłam zdjęć, bo mąz zabrał aparat do pracy, a pracuje daleko i przyjeżdża tylko na weekendy... Zaraz zapytam, czy go przywiózł. Jak nie, to kicha!

• Replies 284
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dostałam zapytanie o Deltę:
cytuję maila: [I]"Mam kilka pytan co do suni Delty... a wiec czy jest wysterylizowana ? czy nadaje sie do gospodarstwa na ktorym sa inne zwierzeta w tym 2 psy 2 koty i ptactwo ?? i czy lubi przeskakiwac przez ogrodzenie.. Licze na szybka odpowiedz :)[/I]" mail do Pani [B][EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL][/B]

może ktoś do Pani odpisać? :lol:

Posted

...No w gopspodarstwie pies też troche u mnie pracuje :-) np. robienie podkopów za gryzoniami to jest przecież odpowiedzialna robota. Tami robi to tylko hobbystycznie, ale np. sunia mojej przyjaciółki, która była u mnie trzy tygodnie w czasie wakacji, robiła to profesjonalnie i z wielkim oddaniem :-D Prawdziwy kultywator, tyle, że ekologiczny, bo nie spalinowy, tylko na karmę i mizianko :-D
Myślę, że do takiego gospodarstwa Delta może iśc, prawda? Natomiast jesli miałaby mieszkać w budzie, jeść resztki z obierkami i służyć zamiast dzwonka przy bramie, to nawert nie wiem, czy nie szkoda czasu na odpowiadanie :eviltong:
Oczywiście jest pewien niewielki procent ludzi, którzy prowadzą jakieś gospodarstwo i jednoczesnie dobrze traktują zwierzęta. Tu, w mojej okolicy znam takich gospodarstw parę. Tylko, że to nie są chlopi z dziada pradziada, tylko tacy jak ja, czyli ludzie, którzy kupili chałupę i kawałek ziemi i przeprowadzili sie na wieś. Jedni np. są oboje po zootechnice i mają kozią farmę, robia kozie sery itp., maja dwa psy, wielkiego pasterskiego i małego, oba teoretycznie śpia w domu, tylko, że ten wielki kudłacz nie bardzo chce spać w pomieszczeniu, najczęsciej woli zostawać na zewnątrz, ma budę wstawioną do pomieszczenia gospodarczego i tam najczęsciej śpi, no ale to jest jego wybór, jeśli chce, to ma posłanie w domu. Inni np. maja konie i gospodarstwo agroturystyczne, tam też psy są domownikami.
Opis "gospodarstwo z ptactwem" nie brzmi zachęcająco. Chociaż... :-) ...no znam takich ludzi, którzy maja "ptactwo" i szukając psa też szukali takiego, który nie będzie na nie polował :-) z tym, że ptactwo to trzy (słownie trzy ;-) ) kurki liliputki, każda ma imię i takie specjalne kurze "posłanko" na ogrzewanej werandzie. Teraz mają psa-pasterza, który "pasie" kurki i pilnuje, żeby lis sie nie zakradł i nie porwał kurek.
Yyy, piszę te "bajeczki" ;-) żeby Delta nie ginęła w czeluściach licznych wątków. Jeśli o psie sie myśli, to ta pozytywna energia w jakimś sensie czuwa nad nim... A mi cóż pozostaje, tylko pisać, fizycznie niewiele moge teraz robić dla psiaków, to chociaż tyle sie staram, "pobajerować" dla nich i o nich...

Posted

czy ktos odpisał Pani?
może ptactwo to paupgi albo kanarki;) myślę że nie ma co przekreślać od razu tego zapytania, potrzeba więcej szczegółów na temat warunków w jakich Delta miałaby mieszkać.

Posted

[quote name='Tofikowa']czy ktos odpisał Pani?
może ptactwo to paupgi albo kanarki;) myślę że nie ma co przekreślać od razu tego zapytania, potrzeba więcej szczegółów na temat warunków w jakich Delta miałaby mieszkać.[/QUOTE]

Zaraz tam odpiszę.

Beta ata - a Ty pisz, bo przyjemnie się "Ciebie" czyta :)

Posted

Tak sobie myśle, czy nie umówić sie juz na sterylkę Delty z "moimi" wetami, bo zawsze troche trzeba poczekać na termin u nich, a nic nie wiadomo, kiedy Delta miała ostatnią cieczkę, więc nie wiadomo, czy nie dostanie "nagle" teraz... Troche niedobrze robic zabieg u psa, który dopiero przyjechał, bo jest w stresie, ale ja naprawdę nie chcę , żeby dostała cieczkę, bo to bedzie problem tu, na wsi, psy biegające luzem robią wszystko, żeby dostac sie do suki, łącznie z przegryzaniem drewnianej bramy...

Posted

[quote name='beta ata']Tak sobie myśle, czy nie umówić sie juz na sterylkę Delty z "moimi" wetami, bo zawsze troche trzeba poczekać na termin u nich, a nic nie wiadomo, kiedy Delta miała ostatnią cieczkę, więc nie wiadomo, czy nie dostanie "nagle" teraz... Troche niedobrze robic zabieg u psa, który dopiero przyjechał, bo jest w stresie, ale ja naprawdę nie chcę , żeby dostała cieczkę, bo to bedzie problem tu, na wsi, psy biegające luzem robią wszystko, żeby dostac sie do suki, łącznie z przegryzaniem drewnianej bramy...[/QUOTE]

Wetka podejrzewa, że właśnie cieczka się zaczyna....

Posted

To niezbyt dobrze :roll: ale jesli tak bedzie, to trudno, nie bedę miala wyjścia, jak tylko dac sobie radę :razz: Jest nadzieja, że w zimie bedzie mniej amantów i bedą mialy utrudniony dostęp, bo wszędzie zaspy :evil_lol:

A, przypomnialo mi sie, że mozna kupic takie spraye maskujace zapach cieczki, może od razu zamówić w necie? ;-) :-)

Posted

[quote name='Avilia']W niedzielę wizyta PA u Państwa z Chorzowa zainteresowanych Deltą...[/QUOTE]

Męczyli mnie telefonami strasznie... Może innego psiaka Im zaproponować, jeśli okaże się to dobry dom?

Do mnie kiedyś dzwoniono o Goliata, a zaadoptowali Mozarta... Goliat był wówczas w tym nieudanym ds, który go oddał...

Posted

[quote name='Lobaria']Męczyli mnie telefonami strasznie... Może innego psiaka Im zaproponować, jeśli okaże się to dobry dom?

Do mnie kiedyś dzwoniono o Goliata, a zaadoptowali Mozarta... Goliat był wówczas w tym nieudanym ds, który go oddał...[/QUOTE]

nie chcecie żeby Delta tam trafiła? coś nie tak z tym domem?:shake:

Posted

[quote name='Tofikowa']nie chcecie żeby Delta tam trafiła? coś nie tak z tym domem?:shake:

Delta ma szansę być u beta ata :) A ci Państwo bardzo dziwili się po co wizyta... chcą psa i koniec...od razu...

Posted (edited)

A tak na marginesie - beta ata - gdy widzisz mój avatarek - nie żal Tobie, ze oddałaś mi cudną czarną Jagódkę:evil_lol:

Mnie nie jest :)

Edited by Lobaria
Posted

[quote name='Tofikowa']nie chcecie żeby Delta tam trafiła? coś nie tak z tym domem?:shake:[/QUOTE]

Rozmawiałam przed chwilą z Panią.
Ludzie nie wydają się być źli. Myślę, że to dobry dom - wiecie, no nie każdy musi wiedzieć, że przeprowadza się wizyty...Ja parę lat temu nie wiedziałam :) Zobaczymy - Pani zrobiła na mnie dobre wrażenie.
Wizyta w niedzielę o 17.

Posted

[quote name='Avilia']Rozmawiałam przed chwilą z Panią.
Ludzie nie wydają się być źli. Myślę, że to dobry dom - wiecie, no nie każdy musi wiedzieć, że przeprowadza się wizyty...Ja parę lat temu nie wiedziałam :) Zobaczymy - Pani zrobiła na mnie dobre wrażenie.
Wizyta w niedzielę o 17.

Ja tam Deltowiszcze widzę z beta ata jednak. Oby na wizycie był dobry "marketingowiec" który sprawi ,że Państwo będą chcieli innego biedaka z punktu...

Ciekawe, co powiedzą na obowiazek sterylki...

Posted (edited)

[quote name='Lobaria']A tak na marginesie - beta ata - gdy widzisz mój avatarek - nie żal Tobie, ze oddałaś mi cudną czarną Jagódkę:evil_lol:

Mnie nie jest :)

Zal to mi może byloby, gdyby nie trafił do Ciebie ;-) :-D
Ja sobie dokładnie wymarzyłam, jaki ma byc czlowiek dla Blunia i marzenie sie spełniło :cool3: Ja wiem, że on u Ciebie ma LEPIEJ niż u mnie i o to chodzi, żeby psiak mial w ds jeszcze lepiej niz w dt. Mam rację? :razz: :loveu:

Jeśli tamten dom okaże sie dobry i Delta bedzie tam szczęsliwa, to ja nie mam nic przeciwko. Jesli dom okaże sie wątpliwy, to oczywiście mam coś przeciwko, ale przeciez wiadomo, że nie oddacie jej "w niepewne" ! :-)

No i jeszcze tak sobie pomyslałam, że jeśli tak "męczą" telefonami, to może byc dobry znak (nie musi, ale może). Może sie zakochali w Delcie..? I "zrobią dla niej wszystko"...? ...No, bo wiecie, TAKA ;-) Lobaria na przykład, to tak mnie zamęczała telefonami o Blunia, że w koncu jej go dałam, bo bylo widac, że sie zakochała ;-) :-D :-D :evil_lol:

Edited by beta ata
Posted

- jakimś cudem tutaj dotarłam, czy możecie mi powiedzieć w jakim wieku jest sunia i czy moze mieszkać w jednym mieszkaniu z kotami???- coś wiadomo o jej stosunku do kotów??? - może bym miała fajny domek dla niej...z jednym piesem i 6 kotami......:loveu:

Posted

Ogólnie to dziewczyny mówią, że jest łagodna, ale tam chyba nie ma kotów i nie wiem, czy moga sprawdzić, jak reaguje na koty. Natomiast z psem może mieszkać.

Ja np. Blunia sprawdzałam na pożyczonym kocie ;-) :-D tzn. u sąsiadki. Moze tam w sąsiedztwie znalazby sie jakis kić i moznaby popatrzec, jak reaguje na niego na zewnątrz... ? Ale nie wiem, czy to wykonalne w tym punkcie.

Posted

[quote name='beta ata']Ogólnie to dziewczyny mówią, że jest łagodna, ale tam chyba nie ma kotów i nie wiem, czy moga sprawdzić, jak reaguje na koty. Natomiast z psem może mieszkać.

Ja np. Blunia sprawdzałam na pożyczonym kocie ;-) :-D tzn. u sąsiadki. Moze tam w sąsiedztwie znalazby sie jakis kić i moznaby popatrzec, jak reaguje na niego na zewnątrz... ? Ale nie wiem, czy to wykonalne w tym punkcie.

Mam nadzieję, że kot jeszcze żyje, bo Blunio to... pies na koty ;) Nie daruje pogoni... Ale jak kot był w hotelu, gdzie przebywamy, to na moją prośbę był spokój.