Hope2 Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 Panie i Panowie-Frodo na śpiąco wycisnął całkiem dużą koopkę-twardą jak kamień,ale wycisnął-teraz czekam na siusiu-dla pewności,że po ciemku nie zauważę pozwolę mu nasiusiać w domu-jak się obudzi Quote
Fatiha Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 Przepełniony moczem pęcherz moczowy utrudnia odpływ moczu z nerek.Mocz gromadzi się w miedniczkach i kielichach nerkowych i je rozszerza.Taki stan prowadzi do wodonercza a następstwem tego może być niewydolność nerek.Należy bezwzględnie udrożnić cewkę moczową,bo pies zginie! Quote
Energy Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 [quote name='Hope2']Panie i Panowie-Frodo na śpiąco wycisnął całkiem dużą koopkę-twardą jak kamień,ale wycisnął-teraz czekam na siusiu-dla pewności,że po ciemku nie zauważę pozwolę mu nasiusiać w domu-jak się obudzi[/QUOTE] Tylko żeby łaskawie zrobił w domu;) Super, że jest kupka:) Quote
Hope2 Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 [quote name='Fatiha']Przepełniony moczem pęcherz moczowy utrudnia odpływ moczu z nerek.Mocz gromadzi się w miedniczkach i kielichach nerkowych i je rozszerza.Taki stan prowadzi do wodonercza a następstwem tego może być niewydolność nerek.Należy bezwzględnie udrożnić cewkę moczową,bo pies zginie![/QUOTE] Wiem,jestem na jutro umówiona z wetem najpierw na telefon,a gdyby mały nie siusiał to na wizytę. Ja nie jestem weterynarzem,ale wierzę,że jeśli mówi,że będzie dobrze jak pies się wysiusia-to mu wierzę Quote
Fatiha Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 [quote name='keakea']Taki młody pies i kamienie moczowe??? :([/QUOTE] Są rasy psów mające predyspozycje do tworzenie się kamieni(np:dalmatyńczyki,jamniki,basety).U sznaucerów miniaturowych niekiedy już w wieku szczenięcym występują kamienie struvitowe zwane także kamieniami infekcyjnymi. Quote
Hope2 Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 druga dobra(chyba) wiadomość-Frodo trochę zjadł-a nie jadł calutki dzień! Jeszcze nie wstaje-ale leki widać trochę tracą na działaniu Quote
lon_cia Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 Biedny Frodo juz tyle się nacierpiał i jeszcze mu się coś przyplątało. A może to mieć jakiś związek z jego operacją czy nie? Wet coś mówiła? Może trzeba zadzwonić do doktora który go operował? Jeszcze śpi maluch? Quote
Hope2 Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 [quote name='lon_cia']Biedny Frodo juz tyle się nacierpiał i jeszcze mu się coś przyplątało. A może to mieć jakiś związek z jego operacją czy nie? Wet coś mówiła? Może trzeba zadzwonić do doktora który go operował? Jeszcze śpi maluch?[/QUOTE] czekamy na wynik badania moczu ...i na siusiu. Mały właśnie skończył jeść w pozycji półleżącej...nie jeszcze coś chrupie Quote
Hope2 Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 Frodo przyczłapał do fotela-wgramolił się i śpi dalej-ale juz nie jęczy,nie napina się,śpi spokojnie-rano napiszę jak minęła noc Quote
Hope2 Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 [quote name='Energy']Oby była spokojna![/QUOTE] ??? no coś Ty??? niech sie budzi i szaleje jak zawsze! Quote
Energy Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 [quote name='Hope2']??? no coś Ty??? niech sie budzi i szaleje jak zawsze![/QUOTE] Zdrowotnie spokojna;) Pewnie, że niech w końcu się porządnie wybudzi i szaleje:) Quote
nescca Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 Chciałam Was uspokoić ,iż mimo tego że nie widac mnie na wątku nie znaczy że nie wiem co u Frodzia. Dziś od rana jestem z Hope2 na telefonach i ustalamy co z Frodziem. Wszystko o co prosiłam Ania zrobiła. Latała dziś zresztą jak w ukropie. To najlepsza opiekunką jaką Frodzio mógl dostać. Wszystko widzi...wie co i ile pies zjadł. Pilnuje Go jak oka w głowie. Z wetami też mam kontakt. Wierzę mocno w to ,że to jakiś przejściowy incydent i że to juz się więcej nie powtórzy....FRODZIO ZDROWIEJ!!!! Aniu...będzie dobrze. Quote
Hope2 Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 kochani-Frodo się wybudził-poszedł do drzwi,piszczał-wyszłam z nim na dwór-oczywiscie nie wiem,czy się załatwił-ciemno okropnie-ale biegał(w sensie kicał,ale też przebierał bardzo szybko 4 łapkami),po powrocie-znów jadł,troche się napił. Rano jak sie rozwidni będę mogła na 100% napisać,czy się opróżnia-ale na chwilę obecną [B]POWRÓCIŁ JAMNIK Z ADHD-WESOŁY,SZYBKI,[/B]już nawet z ławy go sciągałam. Teraz siedzi obok mnie na fotelu i zagląda co robię Quote
Isadora7 Posted December 21, 2012 Author Posted December 21, 2012 [CENTER][SIZE=4]♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ZAPRASZAM PO ZAKUP KALENDARZA NA SPŁATĘ DŁUGU FRODA [url]http://allegro.pl/kalendarz-z-postrzelonym-jamnikiem-na-leczenie-i2889246262.html[/url] ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ♥✿♥ ROZSYŁAJCIE, UDOSTĘPNIAJCIE PROSZĘ. TERMIN ZAPŁATY 31 GRUDNIA A MY JESTEŚMY W POŁOWIE! [IMG]http://img4.imageshack.us/img4/8223/kalendarzefb640.png[/IMG][/SIZE] [/CENTER] Quote
pola53 Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 Już trochę czasu minęło od mojej wpłaty bazarkowych pieniędzy. Zaczynam się martwić że jeszcze nie dotsrły :(. Czekam, jak pewnie wszyscy, na wiaomość, że piesek się wysiusiał. Ja miałam z kotem podobny problem, ale to nie był pęcherz, tylko kupa, twarda jak kamień, która nie chciała wyjść, trzeba było operować. Quote
__Lara Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 [quote name='keakea']Taki młody pies i kamienie moczowe??? :([/QUOTE] Wiek psa nie ma znaczenia, np. kamienie struwitowe, które miała moja sunia tworzą się u psów bez względu na wiek. Oczywiście konieczna jest wtedy operacja + później specjalna dieta/karma żeby kamienie się nie tworzyły na nowo i kontrolne, co miesięczne badania moczu :/ Quote
Isadora7 Posted December 21, 2012 Author Posted December 21, 2012 ROZLICZENIE WPŁAT: - Sylwia G. - 20 zł - Agnieszka A. - 20 zł - Marzena N. - 20 zł - Angelika S. - 15 zł - Małgorzata F. - 35 zł - Jakub N. - 100 zł - Alina D. - 50 zł - Marta D. - 50 zł - Magdalena O. - 15 zł - Katarzyna P. - 20 zł - Małgorzata G. - 10 zł - Agnieszka B. - 20 zł - Elzbieta B. - 100 zł - Katarzyna H. - 80 zł - Jadwiga F. - 30 zł - Ewu dogo - 200 zł - Katarzyna H. - 135 zł - Katarzyna S. - 30 zł - Agnieszka A. - 50 zł - Agnieszka Ł. - 33 zł - Monika C-K. - 15 zł - Hubert M. - 25 - bazarek od Danka1234 - 102 zł - Bartosz G. - 100 zł - Jolanta B. - 100 zł - Diana O. - 475 zł - Paulina M. - 49 zł - Marek D. - 200 zł - Hubert M. - 20 zł - Gabriela Ch. - 15 zł - Weronika W. - 15 zł - Ewa M. - 30 zł - Monika B. - 20 zł - Małgorzata T-S. - 30 zł - Monika F. - 20 zł - Magdalena P. - 15 zł - Monika R. - 30 zł - Anna W. - 20 zł - Pelagia P (bazarek) - 184,50 - Anna F. - 50 zł - Elżbieta T. - 30 zł - Katarzyna H. - 50 zł - Anna F. - 15 zł razem na dzień 21.12 - [B][SIZE=4]2643[/SIZE][/B] zł Quote
keakea Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 Hope, dajesz Frodziakowi surową marchewkę? Quote
Hope2 Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 Witam. Mam dobrą i złą wiadomość. Frodo kooopkę zrobił -ale siusiu już nie widziałam. Próbowałam go w domu przetrzymać żeby się załatwił-nic z tego,uparcie wędruje do drzwi. Z zachowania-normalny Frodo,chce biegać,bawić się,nie chce usiedzieć spokojnie.Jestem umówiona na telefon z wetem o 12-napiszę co powiedział Quote
keakea Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 A pił dziś? Dużo? Obmacaj mu delikatnie brzuszek, czy ma twardy? Czy pod dotykiem piszczy albo się wyrywa? Czemu chcesz, żeby się wysiusiał w domu, na dworze nie będziesz widzieć, czy siusia? Quote
Hope2 Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 Rozmawiałam z lecznicą-konieczna jednak będzie operacja,mały ma w moczu kryształki (jak nie zapamiętałam dobrze,to poprawcie) fosforowo-amonowo-magnesowe. To one zatykają cewkę-to taki piasek jest. Na razie faktura jest na 160 zł-wypisana na Mondo Cane. Po operacji-mały będzie na specjalnej diecie Quote
Energy Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 Dlaczego ten maluch tak musi cierpieć:( Quote
__Lara Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 Moja sunia też zachowywala się normalnie, a posikiwała za to bardzo dużo i potem już z krwią :( a jak jej wycieli kamienie to były wielkości: jeden 1cm, drugi 2 cm :o i masę piasku, masę, jak z nad morza :o Hope2, to to są właśnie kamienie struwitowe, takie jak moja sunia miała. W tym przypadku będzie musiał jeść karmę zakwaszającą mocz, bo zasadowy odczyn moczu sprzyja tworzeniu się kamieni. Z dostępnych karm: Royal Urinary lub Trovit ASD - tańszy. Do tego badanie moczu, najlepiej co 2-3 tygodnie, jak kupiłam własnie papierki lakmusowe, 80 sztuk za 9zł żeby samemu badać odczyn moczu - gdy odczyn będzie powyżej 7 kreski na skali, tj. zasadowy to wiem, że muszę jechać do weta na antybiotyk - bo to znaczy, że jest stan zapalny, który dodatkowo sprzyja odkładaniu się kamieni. Quote
Hope2 Posted December 21, 2012 Posted December 21, 2012 [quote name='__Lara']Moja sunia też zachowywala się normalnie, a posikiwała za to bardzo dużo i potem już z krwią :( a jak jej wycieli kamienie to były wielkości: jeden 1cm, drugi 2 cm :o i masę piasku, masę, jak z nad morza :o Hope2, to to są właśnie kamienie struwitowe, takie jak moja sunia miała. W tym przypadku będzie musiał jeść karmę zakwaszającą mocz, bo zasadowy odczyn moczu sprzyja tworzeniu się kamieni. Z dostępnych karm: Royal Urinary lub Trovit ASD - tańszy. Do tego badanie moczu, najlepiej co 2-3 tygodnie, jak kupiłam własnie papierki lakmusowe, 80 sztuk za 9zł żeby samemu badać odczyn moczu - gdy odczyn będzie powyżej 7 kreski na skali, tj. zasadowy to wiem, że muszę jechać do weta na antybiotyk - bo to znaczy, że jest stan zapalny, który dodatkowo sprzyja odkładaniu się kamieni.[/QUOTE] Lara-dziękuję za info. Myślę,że dzisiaj operacji chyba nie będzie-wet pozwolił jeść małemu. Ściągają bardziej doświadczonego weta z Opola. W tej chwili mały je,biega po domu. Energy-też sie nad tym zastanawiam-ale pocieszam się tym,że mój Tolo też przeszedł zanim do mnie dotarł-może i Frodo tak musi? Quote
Recommended Posts