Romina_74 Posted October 6, 2012 Author Posted October 6, 2012 Dzisiaj spędziłyśmy z Darmą dużo czasu razem :) Rozpoczęłyśmy od spacerku z Magdą i Edgarem Gregiem :) Darma to bardzo silna kobita i zdecydowana. Czasem pociągnie mnie tak mocno, że muszę się solidnie zaprzeć, aby zmienić tor jej marszu :) Później zaliczyłyśmy szkolenie prowadzone przez Magdę. Siad, łapa - pestka, skupienie na imieniu również, na "waruj" poległyśmy - ale mam nadzieję, że kolejnym razem pójdzie lepiej ;) Oczywiście nie mogło obejść się bez wybiegu i gonitwy za piłką - Darma uwielbia biegać po piłeczkę, ale z jej oddaniem ma poważne kłopoty. Darma ma silnie rozwinięte poczucie własności - zarówno w przypadku jedzenia, smakołyków, jak i zabawek. Niestety staje się wówczas agresywna do innych psów, mnie tylko nie pozwala zabrać zabawki, kładąc się na niej albo trzymając w pysku bierze nogi za pas. Bardzo lgnie do ludzi - jakby w poszukiwaniu swojego pana. Szczególnie lubia panów :) Pracowników schroniska naciąga na czochranko, merda ogonkiem i ogólnie rzecz ujmując jest w "Darmowym" niebie :) Po wybiegu znów spacerek, a potem leniuchowanie w cieniu pod drzewkiem. Dzisiaj grzecznie leżała obok mnie, albo siedziała, nie była poddenerwowana, nawet pięknie wyczyściła sobie ząbki :) Pierwszy raz odkąd wychodzimy razem skuczała, gdy odprowadzałam ją do boksu :( A gdy się oddalałam, żałośnie poszczekiwała tym swoim śmiesznym, przychrypniętym głosikiem, aż zakręciły mi się w oczach łzy :( Parę zdjęć dzisiaj zrobiłyśmy, wklejam dwa: Moja zołzucha kochana [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-qo-9nXQVEjU/UHBq3HDRR-I/AAAAAAACSjY/baUkCXnWflU/s512/P1130413.JPG[/IMG] no i w dowód szorowania, żółtych, Darmoszkowych zębisków ;) [IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-aLaPx-IuUCI/UHBq0bP7ueI/AAAAAAACSjA/bALqAR-G62M/s512/P1130410.JPG[/IMG] Quote
ania91sc Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 Piękna ta Twoja podopieczna, piłeczki nie chce oddać, bo pewnie myśli, że jej możesz zabrać i nie oddać :D :D :D Quote
Romina_74 Posted October 6, 2012 Author Posted October 6, 2012 [quote name='ania91sc']Piękna ta Twoja podopieczna, piłeczki nie chce oddać, bo pewnie myśli, że jej możesz zabrać i nie oddać :D :D :D[/QUOTE] He he :) No w sumie lubię piłeczki sobie zawłaszczać :) Nie napisałam o jednej bardzo ważnej, choć niestety dosyć nieprzyjemnej kwestii :( Wykryłam dzisiaj, że Darma ma sporej wielkości guza w okolicy jednego z sutków :( Zgłosiłam sprawę Pani Ani, która powiedziała, że ewentualny zabieg będzie połączony ze sterylką ale dopiero po zakończeniu remontu :( Nie wiem co w tym przypadku zrobić? Z życiowego doświadczenia z moją kotką wiem, że czasem lepiej tego nie ruszać. Ale może przydałyby się choć sterydy ... Sama nie wiem, a jakoś tak kiepsko zostawić to bez echa skoro już wiem :( Quote
soboz4 Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 Lepiej usunąć, mojej jamnisi przedłużyło to życie i gdyby nie nierozpoznana babeszja żyła by pewnie jeszcze dłużej... Tylko powinno się usunąć całą listę a nie tylko guzek Quote
ania91sc Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 Taka sama sytuacja była z Fantą, też miała w tej okolicy guzka, zrobiony miała zabieg (od razu połączony z sterylizacją) i teraz śmiga jak szalona... wydaje mi się, że lepiej to usunąć. Quote
Romina_74 Posted October 6, 2012 Author Posted October 6, 2012 Skoro tak mówicie. Mam nadzieję, że niebawem ... Quote
pralinka94 Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 kurcze, remont może trwać jeszcze troche... oby się nie pogarszało Quote
Romina_74 Posted October 11, 2012 Author Posted October 11, 2012 Ponieważ w sobotę nie będzie mnie w schronisku (planowany od dawna wyjazd) pięknie proszę jakąś dobrą ciotuchnę choć o chwilkę spacerku dla Darmy ... Dzisiaj miałam plan - jak nigdy mogłam - zostać w schronie przez całe dwie godziny, a tu taki pech :( Zatem jeszcze raz proszę o spacerek dla Darmy. Istotna informacja - na wszelki wypadek jest taka - że Darma jest bardzo zazdrosna o zabawki oraz smaczki. Quote
Romina_74 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 Hej. Czy wie ktoś może, czy Darma wyszła na spacerek w sobotę? Quote
MagdaB Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Nie widziałam jej, ale słyszałam jak pani Ania mowila ze wszytkie psy wyszly. Wiec miejmy nadzieje, ze tak. Quote
Romina_74 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 [quote name='MagdaB']Nie widziałam jej, ale słyszałam jak pani Ania mowila ze wszytkie psy wyszly. Wiec miejmy nadzieje, ze tak.[/QUOTE] :( tak mi szkoda było, że nie było wolontariatu w czwartek i teraz to samo :( ech ... Quote
MagdaB Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Mamy dostac jakies 2 dodatkowe dni. Miejmy nadzieje, ze wtedy bede miec wczesna zmiane i uda mi sie przyjsc. Quote
Romina_74 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 [quote name='MagdaB']Mamy dostac jakies 2 dodatkowe dni. Miejmy nadzieje, ze wtedy bede miec wczesna zmiane i uda mi sie przyjsc.[/QUOTE] Już wiemy, że będą to wtorki: 23 i 30.10. od 16.00 Quote
MagdaB Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Ja jeszcze nie wiem jakie będę mieć zmiany w te dni. Licze że przynajmniej raz uda mi się wpaść i wyjść z Donaldem :) Może już wtedy będzie mi ufał troche bardziej ;) Quote
Romina_74 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 [quote name='MagdaB']Ja jeszcze nie wiem jakie będę mieć zmiany w te dni. Licze że przynajmniej raz uda mi się wpaść i wyjść z Donaldem :) Może już wtedy będzie mi ufał troche bardziej ;)[/QUOTE] A co to za Donald? I ja nic nie wiem ... ;) Grega jakiegoś mi dla Darmy potrzeba przecie :) Quote
MagdaB Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Donald to pies w typie amstafa. Do niedawna był na kwarantannie. W sobote wyszedł pierwszy raz. Póki co musze zdobyć jego zaufanie bo chłopak ma złe doświadczenia za soba. Niedługo zrobie mu wątek na dogomani, poki co ma jeden na forum milosnikow rasy. Zagladnij tutaj a poznasz Donalda: [url]http://www.amstaff-pitbull.eu/viewtopic.php?f=69&t=8202&p=200296&hilit=donald#p200296[/url] Quote
Romina_74 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 [quote name='MagdaB']Donald to pies w typie amstafa. Do niedawna był na kwarantannie. W sobote wyszedł pierwszy raz. Póki co musze zdobyć jego zaufanie bo chłopak ma złe doświadczenia za soba. Niedługo zrobie mu wątek na dogomani, poki co ma jeden na forum milosnikow rasy. Zagladnij tutaj a poznasz Donalda: [URL]http://www.amstaff-pitbull.eu/viewtopic.php?f=69&t=8202&p=200296&hilit=donald#p200296[/URL][/QUOTE] Zajrzałam, poczytałam ... Wierzę, że szybko uda Ci się pomóc chłopakowi uwierzyć w człowieka i przywrócić nadzieję na dobry dom :) A tak nawiasem mówiąc, Donald to jedno z moich ulubionych imion :) Ale dla Darmy jest on chyba zbyt Delikatny :) Quote
MagdaB Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Chłopak jest delikatny to się zgadza, ale może podbije Darmy serce? Ostatnio Libra chciała mu pokać zęby, ale Omge była dla niego miła. Quote
kiyoshi Posted October 16, 2012 Posted October 16, 2012 ŚLICZNA dARMA, TAK PIEKNIE SIE UŚMIECHA..DO NIEJ TEZ ZAGLADAM:) Quote
Romina_74 Posted October 16, 2012 Author Posted October 16, 2012 [quote name='kiyoshi']ŚLICZNA dARMA, TAK PIEKNIE SIE UŚMIECHA..DO NIEJ TEZ ZAGLADAM:)[/QUOTE] Witamy Ciocię kiyoshi ;) Quote
Romina_74 Posted October 22, 2012 Author Posted October 22, 2012 W sobotę Darma była trochę nieobecna, jakby przygaszona ... Przez brak kontaktu w dwa czwartki i sobotę utraciłyśmy zadzierzgniętą więź :( Zatem zaczynamy od początku ... Sobotnie nasze spotkanie to głównie spacerek, pierwszy tylko we dwójkę, drugi już z nowym Gregiem - Donaldem i Magdą. Wyruszyliśmy na borki. Sądziłam, że Darma z radością chlupnie w toń wody, a tu jednak nie ... Pićko i moczenie stópek, nawet w paskudnych kałużach tak - ale nic więcej :) Ujadającym za ogrodzeniami psom Darma daje się prowokować i pyskuje na nie okrutnie. Po powrocie krótki odpoczynek - polegiwanko pod schroniskowym płotkiem i do boksu ... :( Darma dzieli boks z dwoma innymi psam - chłopakami. Sądzę, że da im się we znaki moja herszt - kobita. Tylko taka smiutna była ... Nawet na zdjęciach widać jej szklące oczka :( [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-iChV6_su2Ks/UIWgHpRzfEI/AAAAAAACVWA/Ckco9HXbtkM/s640/P1130895.JPG[/IMG] Brudna kałuża - mmm stąpnę sobie z gracją :) [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-I8mIw3G1bpI/UIWgFIVK6_I/AAAAAAACVV0/MK_4v5AcPb8/s640/P1130831.JPG[/IMG] Jak już mnie tu przyprowadziła, no to trochę pobrodzę ... [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-xTZ4V5pwW3I/UIWf_mK0cvI/AAAAAAACVVU/UeU2Di6j3wc/s640/P1130806.JPG[/IMG] ale nie za długo - lepiej już chodźmy stąd, może tam?! [IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-YOSR3CP_lKA/UIWgEPA0WXI/AAAAAAACVVs/Fb7b6tY9ejc/s640/P1130891.JPG[/IMG] GREG - dawaj, zwijamy się! [IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-ctJNtvyfeqU/UIWgGGgxWhI/AAAAAAACVV4/2nw-TenA8OU/s640/P1130847.JPG[/IMG] Quote
ania91sc Posted October 22, 2012 Posted October 22, 2012 Darma nowego kolegę ma :) Mam nadzieję, że Wasza więź zostanie szybko przywrócona i odbudowana :) Zauważyłam na jednym zdjęciu na picasa, że Darma nie ma jednego ząbka :( Quote
Romina_74 Posted October 22, 2012 Author Posted October 22, 2012 [quote name='ania91sc']Zauważyłam na jednym zdjęciu na picasa, że Darma nie ma jednego ząbka :([/QUOTE] Łooo faktycznie. Wcześniej nie zwróciłam na ten fakt uwagi. Sądzę, że nie przeszkadza jej to bardzo. Najbardziej martwi mnie fakt tego olbrzymiego guza w okolicy sutka :(:(:( Quote
ania91sc Posted October 22, 2012 Posted October 22, 2012 Myślę, że trzeba jak najszybciej z tym zadziałać... naprawdę im szybciej tym lepiej... Quote
Romina_74 Posted October 23, 2012 Author Posted October 23, 2012 [quote name='ania91sc']Myślę, że trzeba jak najszybciej z tym zadziałać... naprawdę im szybciej tym lepiej...[/QUOTE] Nic nie poradzę na czas remontu ... :( A trzeba czekać aż się skończy i będą przeprowadzać zabiegi - tak powiedziała Pani Ania. Dzisiaj. Darmocha jest silna jak ten koń! A uparta jako ten osieł ;) Byłyśmy na spacerku sobie we dwie, ponieważ los zabrał nam kolejnego Grega - Donalda :(:(:(:( Totalny cios - zupełnie niespodziewany :( Bardzo smutno nam i przykro. Ale życie takie jest, że trzeba dalej żyć ... I my z Darmą, choć samiuchne, na spacerek udałyśmy się, jak zwykle mnie Darma pprzeciorała, prawie zdarłam podeszwy zapierając się, co by nie sunąć nad ziemią centymetrów kilka. Później chciałyśmy skorzystać z wybiegu, ale pomysł okazał się DAReMny ponieważ Darma pochwyciła swoją ulubioną zabawkę - różową piłeczkę i nijak oddać jej nie chciała, posuwając się nawet do powarkiwania. Zapiełam więc babsko na smycz i wyszłyśmy spacerować - ale z piłeczką w zębiskach oczywiście. I tym oto trafem narodziła się nam zabawa w "kiwanie" piłeczką, którą mi zaproponowała Darma :) Ja udaję piłkarza, który "drybluje" WILKIE SŁOWA ;) piłeczką, a Darma na nią poluje, aż jej nie pochwyci. Potem ją upuszcza mimochodem i czeka na mój ruch :) Wyczerpująca zabawa - ale Darma jest przeszczęśliwa i to jest najważniejsze :):):) Quote
Recommended Posts