doris66 Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 (edited) Łezka - wyrzucona suczka , skrajnie zaniedbana , wychudzona , prawie łysa, kulejąca. Miasteczko na podlasiu -Bielsk Podlaski - a w tym mieście rozgrywał sie dramat małej Łezki. Suczka została wyrzucona na jedno z osiedli ( według mieszkańców w długi majowy weekend) . Ja zauważam sunię około dwa tygodnie temu. Uwagę zwraca jej widoczna choroba, prawie łysa, pomarszczona skóra, zaskorupiona, pełna łupeżu. Jakieś dzieci próbują się z nią bawić, ale rodzice odpędzają suczkę, rzucają w nia kamykami i patykami. Boją się że suczka zarazi chorbą ich dzieci. Tłumacza dzieciom, ze pies smierdzi i ma parchy, że nie wolno go dotykac. Przegoniona suczka znika tego dnia zanim zdążę zareagować. Nastepnego dnia spaceruję ze swoimi psami, rozgladam sie za psinką i ona sie pojawia. Wychodzi z krzaków, radośnie do mnie podbiega. Pochylam sie nad nia , dotykam, jest cuchnąca, chuda i łysa. Jej małe ciałko przedstawia straszny widok, same łysiny, strupy i pełno łupieżu. Ale wystawia brzuszek do głaskania, zachęca moje psy do zabawy, jest miła, biega, poszczekuje. Zachowuje sie tak jakby nic jej nie było, tylko ta potwornie chora skóra. Zauważam, ze utyka na jedną łapkę. Tego dnia płyną moje łzy, łomocze serce i w głowie mam tylko jedną myśl - jak tej małej pomóc. Nie mam pomysłu co z nią zrobić, zabrać do domu nie mogę, nie mam śmiałości prosić kogokolwiek aby przytulił suczkę, bo podejrzewam, ze jej choroba to nużyca i to w bardzo zaawansowanym stadium, że leczenie będzie trudne, żmudne a przede wszystkim kosztowne i nie daje żadnej szansy na wyleczenie. Kalkuluję ze nawet z pomocą przyjaciół nie poradzę sobie finansowo a przede wszystkim nie mam dla niej żadnego lokum. Rozważam eutanazję, ale widzę że ona jest pełna życia i wiem, ze każdy wet tego odmówi. Upływają dni a mała zdobywa moje serce coraz bardziej. Zadręczam znajomych i przyjaciół opowieściami o niej, o tym że muszę jej pomóc , że nie wiem jak. Proszę o pomoc urzędników. Odmawiają. Jedyne co mogą zaoferować to jej odłowienie, ale ona nie przeżyje nawet transportu do Radys, a tam nikt jej nie bedzie leczył tylko od razu uśpi. Nie zdradzam urzędnikom miejsca pobytu suni. Zamieszczam apel na jednym z wątków, na dogomanii z prośbą o poradę co można zrobic, kogo prosić o pomoc, chodzi mi tez o wsparcie psychiczne, bo czuje że sie załamuje. Ktoś pisze aby oddać ja do schroniska ( odpada bo w moim miasteczku schroniska nie ma ) inny radzi aby poprosić o pomoc Fundację. Tak trafiam na stronę Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR", pisze pierwszego mejla. Czekam i otrzymuje odpowiedź od Pani Krystyny Sroczynskiej , że Fundacja od dawna jest po "kreską" oraz wyjaśnienie, że leczenie małej będzie bardzo, bardzo kosztowne. Ciężko zdobyć taką ilość pieniędzy. Ale pani Krystyna nie odgania mnie jak natręta, stara sie pomóc i tak zaczyna sie nasza długa korespondencja mejlowa. Piszemy, wyjaśniamy sobie wszystko, myślimy intensywnie. Jest późny wieczór kiedy Pani Krystyna decyduje, ze Fundacja może pokryc koszty diagnostyki i badania Łezki. Prosi o nadesłanie zdjęć suczki. Dzwonię do weta, umawiam sie na następny dzień, dogomaniaczkę Buniaagę proszę o pomoc w transporcie do weta i o zdjęcia ( ma dobry aparat ). Jak zwykle mogę liczyć na jej zaangażowanie, nie odmawia. Modle sie aby przestało padać i abym następnego dnia mogła Łezkę odnaleźć na osiedlu. Biorę swoje psy jak przynętę ( one zawsze sprowadzają do mnie bezdomniaki ) i ruszamy. Znajdujemy Łezkę, boimy się aby sie czegoś nie przestraszyła i znów nie zniknęła, Buniaaga niesie ją na rekach do samochodu, ja prowadzę psy. Pakujemy małą do samochodu, siedzi grzecznie obok moich kolan i jedziemy do weta. Tam Łezka ma zrobione badania, zeskrobiny, morfologię , usg. Ma podaną kroplówkę z witaminami. Diagnoza - zaawansowana nużyca, ale wyniki niezłe, stare zarośniete złamanie kończyny tylniej, mała nie zgina nogi . Dostaje lek od nużycy na skóre. Z lecznicy dzwonię do Pani Krystyny Sroczyńskiej - Szefowej EMIRA , opowiadam wszystko, rozmawia z nią tez nasz weterynarz ( który zachował sie wspaniale i któremu jestem ogromnie wdzieczna ). I wtedy w słuchawce słyszę słowa, które były najbardziej budującymi słowami jakie usłyszałam od dawna, to słowa Pani Krystyny cyt. " pójdę z torbami albo spalą mnie na stosie ale bierzemy tę suczkę pod opiekę Fundacji, prosimy jednocześnie o wsparcie". To były słowa, które dały Łezce szansę na drugie życie, szansę na wyleczenie, szansę na dom. Organizujemy transport do Fundacji. Obdzwaniam znajomych, proszę o pomoc. W tym czasie Pani Krystyna załatwia samochód , który przyjedzie po Łezkę do Białegostoku. Ja mam dostarczyć Łezkę w to miejsce. Z pomocą przychodzą dwie osoby, wzruszone losem suczki. Aby z lecznicy mała nie wróciła na ulicę, udaje nam się cudem ja ulokować, na dwa dni na posesji pewnych ludzi. Nic wielkiego zwykła szopa ale mała juz nie bedzie spała na ulicy.Jutro rano dostanie kolejną wzmacniająca kroplówkę i przed południem wyruszamy do Białegostoku gdzie będzie na nas czekała Pani Marysia i samochód z FUNDACJI EMIR. Malutka Łezka pojedzie do Fundacji na leczenie. Kochani ponieważ leczenie Łezki pochłonie ogromne kwoty ( liczone w tysiącach złotych ), i nie wiadomo czy i kiedy sie zakończy zakładam ten watek z prośbą o wsparcie finasowe na leczenie Łezki. Fundacja robi co może, ale w ogromie potrzeb każdy grosz jest na wagę życia , zdrowia jakiegoś zwierzaka. Proszę o choćby niewielkie wpłaty na leczenie Łezki na konto FUNACJI EMIR z dopiskiem w tytule wpłaty " dla Łezki"Fundacja dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych EMIRBank Śląski O/Grodzisk Maz. 88 1050 1924 1000 0022 6878 6056Przelewy zagraniczne:ING Bank Śląski S.A.Kod SWIFT:ING Banku: INGBPLPWIBAN: PL 88 1050 1924 1000 0022 6878 6056w tytule wpłaty „dla Łezki” Dane kontaktowe: Oddział, ul. Słoneczna 4, 96-321 Żabia Wola tel. 601 300 726 i 46 857 88 27[email protected]<script cf-hash='f9e31' type="text/javascript"> /* */</script> Edited May 2, 2015 by doris66 1 Quote
doris66 Posted June 3, 2012 Author Posted June 3, 2012 (edited) rezerwacja ...... [B]wpływy Pal Pay[/B]/ dotpay ( z ostatnich dni maja 2012 ) 100,- Krystyna W.- Szwecja 100,- Martin B.. Francja 15,- Agata O. ___________________ [B]= 215,-[/B] [B]wpływy cd 1-15.06[/B] 50,- Anna Ś. - Jaworzno 150,- Marzena P.- G. - Grodzisko maz. 10,-Judyta A. L. - Kotuń 100,-Anna R. - Zakroczym 20,-Grażyna N. - Leżajsk 20,-Jan P.J. - Bojanowo 50,- Zbigniew P. - Krosno ( Yv1958) 20,- Karina J. R. - Czerwionka - Leszczyny 10,-Anita A.K. - Poznań 30,- Monika O.- Plewiska ( sharka) 11,68 Katarzyna G. - Katowice 15,- Marcina K. K. - W-wa 130,- Agnieszka W. - Bielsk Podlaski ( buniaaga - bazarek) 80,-Marta A.S. - W-wa 100,-Cezary C. - Gdów 50,- Marta A. B. - Kraków 19,90 Dagmara M. - Kraków 10,-Iga M.J. - Grodzisk Maz. 10,-Klaudia M. - Jarocin 60,- Grażyna K.-L.- Sucha Beskidzka 5,66 Bernardetta P.-Malbork 30,-Barbara B. Gliwicde ( ewu) 25,- Marta D. - Opole 7,-Anna O.-Z. - Siedlce 10,-Karolina I. B. - W-wa 30,-Agnieszka D. - Białystok ( dreag) 50,-Renata G. -W-wa ( od KEKSA) 50,-Anna B. - W-wa 20,-Magdalena A. - Bielsk Podlaski 70,13- Katarzyan o. - Kotuń 30,-Aurelia K. - Zbąszyń _____________________ [B]= 1.274,24[/B]z przen. 215,- _____________________ [B]razem 1.489,24 A teraz wydatki: [/B][B][/B] 260,-wizyta wet. + badania diagn. 38,- dojazd 250,- Zylexis ( 5 x) 44,- EFA Olie 30,- Biomectin 22,- Lacidofil 75,- Peroxyvet 65,- Immunoactiv Balance ___________________ = 784,- z przen. 144,- ( opłacona faktura za diagnostykę wykonana w Bielsku Podlaskim ) ___________________ [B]razem 928,-[/B] Edited June 18, 2012 by doris66 Quote
doris66 Posted June 3, 2012 Author Posted June 3, 2012 (edited) [B]wpływy cd 16-30.06[/B] 100,- Cezary C. - Gdów 10,- Agnieszka M.P. - Turek 50,-Katarzyna M. K. - W-wa 20,-Agata G. - Gdańsk 150,- Małgorzata B-K. - Częstochowa 20,- Iwona A.B.- Lublin 35,-Karolina M. - Bytom (Carrie i Tequilla) 25,-Magdalena K. - Góra Siewierska 30,-Iwona A.B. - Lublin 200,-Marta W. N. - W-wa (kundelkowa) _________________________ = 640,- z przen. 1.489,24 ________________________ [B]razem 2.129,24 [/B][B]koszty cd[/B] 155,- wizyta + badania diagn. 76,- dojazd 390,- pobyt 1-30.06 _____________________ = 621,- z przen 928,- ____________________ [B]razem 1.549,- wpływy cd (1-15.07 ) [/B]20,- Karina J.R.- Czerwionka-Leszczyny 50,- Piotr P. - Czyże 80,-Agniewszka W. - Bielsk Podl. (bunniaaga - bazarek) 50,-Ida D. - W-wa 20,-Dorota B.- Orla 10,- Ilona Z. - Kobyłka 50,-Helena A. S. - W-wa 200,- małgorzata U. - W-wa 100,- Jaroslaw B. - Bielsk Podl. _____________________ = 480,- z przen. 2.129,24 _____________________ [B]razem 2.609,24 [/B][INDENT][B]wpływy 16-31.07[/B] 50,- Karolina k. - W-wa 100,- Anna K-S. - Józefów 500,- Marta S-K - W-wa ________________________ = 650,- z przen 2.634,24 _____________________ [B]razem 3.284,24 [/B][B]koszty cd[/B] 403,- pobyt 1-31.07 350,- sterylizacja 76,- dojazd __________________ = 829,- z przen. 1.820,- _____________________ [B]razem 2.649,-[/B] _________________________ [B]wpływy cd 1-28.08[/B] 50,- Kanina P. - Gdynia 20,- Karina J. R . - Czerwionka - Laszczyny 300,- Marta B. - W-wa ___________________________ = 370,- z przen. 3.284,24 _________________________ [B]razem 3.654,24[/B] [B]wpływy cd 1-30.09[/B] 20,- Karina J. R. - Czerwionka - Leszczyny 100,- Marta B. - W-wa 40,- Grzegorz C. - Bielsk Podl. 50,- Renata G. W-wa ( od Keksa-Gonzo) ______________________ = 210,- z przen. 3.654,24 _____________________) [B]razem 3.864,24[/B] [B]koszty cd[/B] 284,- pobyt 1-31.08. 275,- pobyt 1-30.09 160,- zeskrobiny 2 x 90,- Advocate 2 x 320,- sterylizacja 45,- chip _____________________ = 1.174,- z przen. 2.649,- _____________________ [B]razem 3.823,-[/B] [/INDENT] Edited October 21, 2012 by doris66 Quote
zuanna Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Finansowo nie mam jak pomóc - mogę tylko wspierać na wątku. Malutkiej potrzebne będą też inne rzeczy - zajrzyjcie na watek Tessy,która była pod opieką Emira. [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/213315-Krzyk-cierpienia-Tessa-NAWR%C3%93T-CHOROBY-%28"]http://www.dogomania.pl/forum/threads/213315-Krzyk-cierpienia-Tessa-NAWR%C3%93T-CHOROBY-%28[/URL] Tam jest wykaz rzeczy potrzebnych przy nużeńcu. Do jutra niewiele czasu, ale może korzystając z tego, że będzie fundacyjny samochód, trochę udałoby się zebrać. Ja przetrzepałam szafy wcześniej na rzecz Tessy, ale może coś jeszcze znajdę.O której planujecie przywieźć Łezkę do Białegostoku? Quote
doris66 Posted June 3, 2012 Author Posted June 3, 2012 Gdyby, ktoś z odwiedzających ten watek miał ochotę pomóc rozsyłać zaproszenia na watek, bede ogromnie wdzięczna. Pomóżmy EMIROWI uratować Łezkę. Quote
doris66 Posted June 3, 2012 Author Posted June 3, 2012 Dzięki Zuanna za wsparcie, za podpowiedzi. Rano o 9 zabieramy ja kroplówkę. Samochód po nia bedzie czekał o 12 w Białymstoku. Quote
Moli@ Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 (edited) Miała mała szczęście, że spotkała Ciebie doris66... jesteś WIELKA... Ogromne podziękowania szefowej fundacji Emir... zasilimy konto fundacji Edited June 3, 2012 by Moli@ Quote
buniaaga Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 witam się na wątku Łezki doris66 ukłon w Twoją stronę ciotka!!! :loveu:[B]Ogromne podziękowania dla fundacji Emir za pomoc w ratowaniu naszej biednej bielszczanki[/B]:loveu:[B]!!![/B] jestem w trakcie przygotowywania bazarku z biżuterią na rzecz Łezki.Trzymaj się malutka do jutra! Quote
doris66 Posted June 3, 2012 Author Posted June 3, 2012 Dajcie spokój, to Pani Krystyna z Emira jest wielka i szlachetna. To prawdziwy anioł dla tych biednych , skrzywdzonych istotek. Ja nie wiem jak jej dziekować po prostu. Bez pomocy EMIRA Łezka nie miałaby żadnej szansy. Dziekuje Wam w imieniu Łezki za obecność na wątku , za wsparcie, za każdą pomoc. Quote
gawronka Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Jak się cieszę. Myslałam o małej cały czas. Do tej pory nic chyba dobrego jej nie spotkało, do tej pory... teraz już musi być lepiej :) Quote
buniaaga Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 [COLOR=#ff0000][SIZE=5] serdecznie zapraszamy na bazarek dla Łezki!!!biżuteria![/SIZE][/COLOR] [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/227848-Biżuteria-na-pomoc-dla-suni-Łezki-chorej-na-nużyce!?p=19185685&posted=1#post19185685[/url] Quote
Isadora7 Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 (edited) I ja się melduję na wątku. Zmień tytuł wpłaty na "dla Łezki" Edited June 3, 2012 by Isadora7 Quote
Isadora7 Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 (edited) [COLOR=#0000ff][SIZE=5][B]Event na facebooku:[/B][/SIZE][/COLOR] [URL]https://www.facebook.com/events/145172668950787/[/URL] [SIZE=3][B]Wątek na forum Fundacji EMIR:[/B][/SIZE] [URL]http://emir.eev.pl/viewtopic.php?p=20355#20355[/URL] Edited June 3, 2012 by Isadora7 Quote
Moli@ Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 (edited) Dotyczy Łezki Banerek i link pod nim przekierowują dziś na inny wątek :crazyeye: Edited June 4, 2012 by Moli@ Quote
doris66 Posted June 4, 2012 Author Posted June 4, 2012 [quote name='Isadora7']I ja się melduję na wątku. Zmień tytuł wpłaty na "dla Łezki"[/QUOTE] Zmieniłam. Dzieki za podpowiedzi . Dzieki za event i watek na forum Emira. Quote
Isadora7 Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 [quote name='Moli@']Dotyczy Łezki Banerek i link pod nim przekierowują dziś na inny wątek :crazyeye:[/QUOTE] No tak Banerek kieruje do Foczki, a oba podpisy pod banerkiem u [B]doris66[/B] kierują do watku pipi, ten pierwszy mysle że miał być podlinkowany do tego wątku. Quote
doris66 Posted June 4, 2012 Author Posted June 4, 2012 Słuchajcie Łezka nie ma jeszcze banerka ( nie umiem zrobić ) . Ten który mam u siebie jest do watku Foczki-jamniczki i do Kerusa-Slepaczka. Quote
Moli@ Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 [quote name='buniaaga'][COLOR=#ff0000][SIZE=5] serdecznie zapraszamy na bazarek dla Łezki!!!biżuteria![/SIZE][/COLOR] [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/227848-Biżuteria-na-pomoc-dla-suni-Łezki-chorej-na-nużyce!?p=19185685&posted=1#post19185685[/URL][/QUOTE] jak kliknąć na "Łezka sunia z nużycą potrzebuje pomocy!!!" [url]http://.[/url].... - jest przekierowanie na inny wątek Quote
doris66 Posted June 4, 2012 Author Posted June 4, 2012 Aha! to problem jest z podpisem Buniaagi nie moim. Ale u niej podpis bazarkowy mnie przekierowuje normalnie, ten drugi przekierowuje na watek zakładany kiedyś przez Pipi. Poczekajmy az zjawi sie Buniaaga, cos nam pewnie wyjaśni. Albo niech ktos kto potrafi pporawi ten bład. Wszystko ma kierowac do watku Łezki. Quote
Moli@ Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 [quote name='doris66']Aha! to problem jest z podpisem Buniaagi nie moim. Ale u niej podpis bazarkowy mnie przekierowuje normalnie, ten drugi przekierowuje na watek zakładany kiedyś przez Pipi. Poczekajmy az zjawi sie Buniaaga, cos nam pewnie wyjaśni. Albo niech ktos kto potrafi pporawi ten bład. Wszystko ma kierowac do watku Łezki.[/QUOTE] tak, bazarkowy działa poprawnie, z tym drugim coś nie tak... Quote
buniaaga Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 [quote name='doris66']Aha! to problem jest z podpisem Buniaagi nie moim. Ale u niej podpis bazarkowy mnie przekierowuje normalnie, ten drugi przekierowuje na watek zakładany kiedyś przez Pipi. Poczekajmy az zjawi sie Buniaaga, cos nam pewnie wyjaśni. Albo niech ktos kto potrafi pporawi ten bład. Wszystko ma kierowac do watku Łezki.[/QUOTE] Nie mam pojęcia dlaczego jest taki błąd ,później pokombinuję i poprawię,teraz już brak czasu trzeba z mała na kroplówkę lecieć! Quote
Recommended Posts