Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='aniaijaga']Mi kiedyś kobieta w zoologiku powiedziała, że pies powinien zalatwiać się raz dziennie, lub nawet raz na dwa dni. Może ktoś oceni, czy to dobra rada- słysząc to trochę mnie zatkało.[/quote]

Mnie się wydaje, że raz na dwa dni to strasznie rzadko.
A czy to przypadkiem nie zależy od częstotliwości karmienia? Moje psiaki dostają dwa razy dziennie, rano i pod wieczór.

• Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='nat.']Mnie się wydaje, że raz na dwa dni to strasznie rzadko.
A czy to przypadkiem nie zależy od częstotliwości karmienia? Moje psiaki dostają dwa razy dziennie, rano i pod wieczór.[/quote]

No ja swojego karmię też dwa razy dziennie -rano i po poludniu kolo 17 i zalatwia się 2/3 razy dziennie.

Posted

Częstość wypróżniania, zależy w dużej mierze od ilości błonnika (włókna) w karmie. Im mniej włókna tym kału powinno być mniej. Jednak niekoniecznie musi tak być, jeśli nawet po zmianie karmy, częstotliwość wypróżniania sie jest zastanawiająca np. 4-5 razy dziennie dla dorosłego psa, to zrobiłabym badania pod kątem trawienia i w ogóle prawidłowego funkcjonowania organów.

Posted

Mój pies bardzo zazwyczaj załatwia się raz dziennie, albo nawet co drugi dzień. Dwie kupy w ciągu dnia są ewenementem (a je dwa razy dziennie).

Jest karmiony barfem - kupy są malutkie, o wzorcowej konsystencji. Pamiętam co było na suchych karmach (dobrych jakościowo) czy domowym jedzeniu - minimum 2-3 wielkie kloce dziennie, czasem po 2 na jednym spacerze... A ja myślałam że to normalne i zdrowe :roll: Czasem miałam wrażenie, że pies objętościowo więcej wydala niż zjada, co świadczy o tym, ile w tychże karmach było niepotrzebnego zapychacza i ile wartościowych składników odżywczych.

Posted

Mój obecnie jest karmiony britem i robi conajmniej o połowę mniejsze kupki niż jak był karmiony puriną czy profilum. Dzisiaj już zrobił normalną kupkę, więc sama nie wiem, czy iść z nim do tego weta czy nie... wygląda na to, że mój kochany narzeczony poczęstował czymś pieska i mu to zaszkodziło :roll: zobaczymy jeszcze wieczorem jak to będzie wyglądać.

Posted

U mojej Sagi jest identycznie jak u psa [B]Martens[/B] - suka karmiona BARF-em, niewielka kupka rano lub do południa na spacerze, potem przeważnie nic (chyba, że się spieszy i załatwia "na raty" :eviltong:).
[B]tonacja[/B] skoro kupka się poprawiła to pewnie coś maluch rzeczywiście zjadł "ponadprogramowego" .

Posted

Też tak myślę. Mimo moich starań często dostaje jakiś kąsek przy jedzeniu od mojego Grześka. Szlag by to trafił. Wczoraj trzepnęłam go w głowę i powiedziałam, że ma nic mu nie dawać przez następne dni i zobaczymy czy się psiakowi poprawi. W sumie to jestem prawie pewna, że coś z "ludzkiego" jedzenia mu szkodzi. Nie dostaje dużo... bo raczej skórkę od chleba, czy kąsek bułki z masłem... niestety ze strony mojego partnera zdarzają się (mimo wiecznych kłótni) kawałki parówek/wędlin :angryy: na nic moje tłumaczenie, że pies nie może jeść wieprzowiny, bo on twierdzi, że taki kawalontek psu nie zaszkodzi :shake: muszę się z tym rozprawić i pilnować tego, bo najczęściej pies jest karmiony tymi świństwami za moimi plecami :angryy:

Posted

[quote name='tonacja']Też tak myślę. Mimo moich starań często dostaje jakiś kąsek przy jedzeniu od mojego Grześka. Szlag by to trafił. Wczoraj trzepnęłam go w głowę i powiedziałam, że ma nic mu nie dawać przez następne dni i zobaczymy czy się psiakowi poprawi. W sumie to jestem prawie pewna, że coś z "ludzkiego" jedzenia mu szkodzi. Nie dostaje dużo... bo raczej skórkę od chleba, czy kąsek bułki z masłem... niestety ze strony mojego partnera zdarzają się (mimo wiecznych kłótni) kawałki parówek/wędlin :angryy: na nic moje tłumaczenie, że pies nie może jeść wieprzowiny, bo on twierdzi, że taki kawalontek psu nie zaszkodzi :shake: muszę się z tym rozprawić i pilnować tego, bo najczęściej pies jest karmiony tymi świństwami za moimi plecami :angryy:[/quote]
Oj, skąd ja to znam :roll: Na szczęście trafiła mi się psica ze stalowym żołądkiem i wszystko znosi bez szwanku. Ale u nas duża rodzina pod jednym dachem więc sytuacja praktycznie nie do opanowania ;)

• 3 weeks later...
Posted

Po jakim czasie tak mniejwoecej mozna powiedziec ze karma jest do bani. Wet powiedział mi ze tak 1-2 miesiace musi upłynac zeby okazało sie ze jest gut :cool1: ja jakos tak długo jeszcze nie wytrzymałam jak kupaski były niebardzo odrazu zmieniałam karme na inna.