Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

funia napisał(a):
To pewnie serce ten kaszel .....Staruszki tak maja niestety ,,,
Marysiu a jak tam jego toaleta ? w mieszkaniu czy już na zewnatrz?

serduszko chyba ma w kiepskim stanie - systematycznie bierze Vetmedin 2xdziennie, jest lepiej, bo nie kaszle cały czas, jak wcześniej, ale jednak ma takie napady kaszlu

toaleta różnie - w domu "bez krępacji" podlewa doniczki, meble albo leje na środku "jak baba" bez podnoszenia łapki
ale i na spacerek czasem łaskawie wyjdzie załatwiając przy okazji, co trzeba ;)
niestety nie zwsze chce wychodzić - jesli słabiej się czuje ( głównie w upały i przed burzą) to po prostu zagląda tylko na schody i robi " w tył zwrot" do salonu, którego wymiary i roślinność przypominają mu z pewnością podwórko ;)

on ma krzywą przednią lewą łapeczkę, wygina mu się tak na zewnątrz, kiedy na niej staje, to widać na zdjęciacha rano - leży i nie bardzo ma ochotę sie rozruszać, jednak kiedy tylko wstanę - zanim wrócę z łazienki, na łóżku już leży Łatuś :)

Havanka napisał(a):
...i jak pięknie wyglądamy?

ubranko w grochy i ten stylowy kołnierz.... wygląda, jak modelka na wybiegu dla psich piekności ;) a ona po prostu sobie wyglada z balkonu ;)
śliczna jest malizna :)

• Replies 501
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Już wcześniej, na zdjęciach widziałam, ze coś jest nie tak z jego łapkami (pomijając długie pazurki)- tak właśnie dziwnie stał; łapki miał ustawione na zewnątrz.
Swoją drogą, Łatuś widać świetnie sobie radzi :evil_lol:. Jest szybki i sprytny. Poza tym, dba o Ciebie Marysiu - czuwa, zeby Ci łóżeczko nie wystygło, podczas twojej nieobecności:diabloti: ! Co za pies !!!!

Posted

[quote name='Becia Lublin']Łatuś co u Ciebie słychać? Mam nadzieję, że wszystko w porządku :loveu:[/QUOTE]

co u Łatusia słychać? dokładnie tak, jak Havanka wyżej napisała ;)
pilnuje pilnie mojego łóżka ;)

ale niestety upały mu nie służą, kaszle biedaczysko i słaby jest
ożywia się wieczorem, jak chłodniej, rano potrzebuje troszkę czasu, żeby się "rozkręcić", ale otwarcie lodówki to dźwięk, który mobilizuje go do wstania

niestety Łatuś często zapomina na spacerku o załatwianiu potrzeb, oprócz pilnowania, żeby mi łózko nie wystygło dba też więc o moja domową roślinność podlewając doniczki i użyźniając... podłogę ;)
w schronisku widać nauczył się załatwiania w pomieszczeniach ( u mnie ma swoje stałe ulubione miejsca ;))
jego spojrzenie sprawia, ze nie jestem w stanie go skarcić nawet jednym słowem....

Posted

[quote name='mari23']co u Łatusia słychać? dokładnie tak, jak Havanka wyżej napisała ;)
pilnuje pilnie mojego łóżka ;)

ale niestety upały mu nie służą, kaszle biedaczysko i słaby jest
ożywia się wieczorem, jak chłodniej, rano potrzebuje troszkę czasu, żeby się "rozkręcić", ale otwarcie lodówki to dźwięk, który mobilizuje go do wstania

niestety Łatuś często zapomina na spacerku o załatwianiu potrzeb, oprócz pilnowania, żeby mi łózko nie wystygło dba też więc o moja domową roślinność podlewając doniczki i użyźniając... podłogę ;)
w schronisku widać nauczył się załatwiania w pomieszczeniach ( u mnie ma swoje stałe ulubione miejsca ;))
jego spojrzenie sprawia, ze nie jestem w stanie go skarcić nawet jednym słowem....[/QUOTE]

dziękuję Marysiu, że masz takie wielkie serduszko i wybaczasz mu wszystkie jego wybryki :loveu:

Posted

[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images37.fotosik.pl/1736/4bc37f1158b7b9admed.jpg[/IMG][/URL]

Łatuś bardzo kocha dzieci.....

[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images35.fotosik.pl/1583/f32c2065afba4a4emed.jpg[/IMG][/URL]
i kotki ;)

teraz zamiast "jak sroka w kość" można mówić, że ktoś patrzy "jak Łatek w Węgielka" ;)

Posted

[quote name='funia']Marysiu wspaniałe wieści !
Martwi mnie jednak to załatwianie w domu ,mam nadzieje ze to przejsciowe .

[quote name='Iljova']Jakie super zdjęcia :-)
Kochany Łatuś :-)

to portretowe zdjęcie wykonała Havanka, która przez 3 dni zaszczyciła mój dom swoją obecnością

Łatuś jest tak słodki, że każdy "grzech" jest mu wybaczony natychmiast, jak spojrzy tymi swoimi "pokornymi" oczkami ;)

znów zakrapiałam mu oczka, bo łzawiły, zwłaszcza prawe

Łatuś jak tylko wstanie, to utyka leciutko na lewą przednią łapeczkę ( tę "wywiniętą" na zewnątrz jakby), chyba prześwietlimy mu łapeńkę

Posted

Iljova napisał(a):
Słodkie, puchate śliczności :loveu:

oj, tak! i słodkie, i puchate to moje Łatusio kochane !!!!

podarowały Łatusiowi pieniążki:

15,- Havanka za wrzesień
20,- funia

Vetmedin nowy już kupiony, jak nie zapomnę, to jutro wezme fakturę do pracy i zeskanuję, żeby tu wrzucić, nawet kwoty nie pamiętam, bo 3 faktury były ( jeszcze faktury za badania tarczycowe Puszka i Ipakitine Tiarki)

Posted

[quote name='mari23']oj, tak! i słodkie, i puchate to moje Łatusio kochane !!!!

podarowały Łatusiowi pieniążki:

15,- Havanka za wrzesień
20,- funia

Vetmedin nowy już kupiony, jak nie zapomnę, to jutro wezme fakturę do pracy i zeskanuję, żeby tu wrzucić, nawet kwoty nie pamiętam, bo 3 faktury były ( jeszcze faktury za badania tarczycowe Puszka i Ipakitine Tiarki)

Zaktualizowałam posiadane dane w poście 6 :)

Posted

[quote name='mari23']

to portretowe zdjęcie wykonała Havanka, która przez 3 dni zaszczyciła mój dom swoją obecnością

Łatuś jest tak słodki, że każdy "grzech" jest mu wybaczony natychmiast, jak spojrzy tymi swoimi "pokornymi" oczkami ;)

znów zakrapiałam mu oczka, bo łzawiły, zwłaszcza prawe

Łatuś jak tylko wstanie, to utyka leciutko na lewą przednią łapeczkę ( tę "wywiniętą" na zewnątrz jakby), chyba prześwietlimy mu łapeńkę

Piękny portrecik :)

Posted

Havanka napisał(a):
Piękny portrecik, bo Łatuś piękny ! To chodzące dobro ! Tylko ten kaszel...

jutro jedziemy z Łatusiem do Środy Śląskiej na prześwietlenie łapeczki

a dobry,piękny i kochany to Łatuś jest na 200% ( za wyjątkiem momentów, kiedy koło miski stanie inny psiak ;))

Posted

mari23 napisał(a):
jutro jedziemy z Łatusiem do Środy Śląskiej na prześwietlenie łapeczki

a dobry,piękny i kochany to Łatuś jest na 200% ( za wyjątkiem momentów, kiedy koło miski stanie inny psiak ;))

W takich sytuacjach to zrozumiałe ! Broni jedzenia, bo w przeszłości musiał pewnie o nie walczyć !

Posted (edited)

Havanka napisał(a):
W takich sytuacjach to zrozumiałe ! Broni jedzenia, bo w przeszłości musiał pewnie o nie walczyć !

ślady walki w postaci dość głębokich blizn na pyszczku widać wciąż

jestem - Łatuś ujął swoją słodką osobą doktora Tomasza i pozostałych lekarzy :)
umówiony ze mną za zdjęcie łapki doktor Tomasz ( ortopeda w tej przychodni) dokładnie zbadał łapeczkę, okazałó się, że to bardzo stary uraz - zerwane dawno temu wiązadła, dobrze już i dawno zagojone powodują złą pracę całego stawu, nierówne obciążenie i może go to czasem pobolewać ( jak więcej pochodzi)
te długie pazury, które miał mogły spowodować takie ułożenie się łapki i deformację, ale poprawić tego raczej się nie da
doktor powiedział, że szkoda kasy na prześwietlenie ( działał ewidentnie na szkodę swojej poradni;)), nic z tą łapką już się zrobić nie da, jeśli się uprę, żeby zrobić zdjęcie dla samego zobaczenia na obrazku jak wygląda to, co on opisał słowami - to on prześwietli, ale uważą, że to zbędne
uczyniłam więc tak, jak radził doktor, czyli z fotki RTG zrezygnowałam

ale....
doktor bardzo długo i dokładnie osłuchiwał też Łatunia - niedomykalność zastawki ewidentna i woda w płucach - kazał oprócz Vetmedinu podawać jednak Furosemid i Enarenal tak, jak zalecone miał jeszcze w Lublinie

Łatuś w aucie to pies-ideał, ale w lecznicy przyniósł mi wstyd - zadarł łapkę i siknął na biurko.....

Łatuś jechał z Miłeczką, która we wtorek ma umówiony zabieg usunięcia guza

edytuję, bo zapomniałam dodać:
za wizytę - zbadanie dwóch psiaków - ani złotówki :)
i jeszcze cały bagażnik karmy dostałam dla bezdomniaków ( większość to Puffi niestety :() -karma to dar od młodej pary, która na weselu zamiast kwiatów życzyła sobie karmę właśnie :)

Edited by mari23
Posted

Ewidentne zaniedbania w przeszłości, dziś dają o sobie znać. Przynajmniej wiemy, że już nic z łapką nie da się zrobić. Łatuś każdego, kto ma serce, potrafi oczarować. Nie dziwię się, ze doktora też;).
Mnie najbardziej martwił ten kaszel. Może przy tych dodatkowych lekach, będzie mu lepiej. Oby.

Posted

Havanka napisał(a):
Ewidentne zaniedbania w przeszłości, dziś dają o sobie znać. Przynajmniej wiemy, że już nic z łapką nie da się zrobić. Łatuś każdego, kto ma serce, potrafi oczarować. Nie dziwię się, ze doktora też;).
Mnie najbardziej martwił ten kaszel. Może przy tych dodatkowych lekach, będzie mu lepiej. Oby.

dzisiaj po południu, jak wróciłam z pracy i weszłam do domu - Łatuś nagle zwymiotował bardzo dużą ilość wody.....
myślę, że spał i nagle się poderwał, dlatego tak się stało, ale czemu sama woda i czemu aż tyle?
czy Furosemid, który dostał ma z tym coś wspólnego?
być może tylko wypił za dużo wody z miseczki i "ulało" się dzieciątku....

Posted

Może tak być, ze zbyt szybko wyrwał się ze snu i wraz z innymi odstawiał powitalne tańce radości! Mój Misiek po zjedzeniu lub piciu a potem szaleństwach, też miewa takie wpadki.
Marysiu obserwuj bacznie, czy ten kaszel trochę się zmniejsza po tych dodatkowych lekach.

Posted

Havanka napisał(a):
Może tak być, ze zbyt szybko wyrwał się ze snu i wraz z innymi odstawiał powitalne tańce radości! Mój Misiek po zjedzeniu lub piciu a potem szaleństwach, też miewa takie wpadki.
Marysiu obserwuj bacznie, czy ten kaszel trochę się zmniejsza po tych dodatkowych lekach.

o, tak - widać, a raczej słychać różnicę - mniej kaszle Łatuś po dodaniu Enarenalu i Furosemidu, ale za to więcej leży, dużo śpi (Enarenal chyba obniża ciśnienie)
miałam go dzisiaj kąpać, ale daruję mu jeszcze, bo taki osłabiony jest :(

Posted

mari23 napisał(a):
o, tak - widać, a raczej słychać różnicę - mniej kaszle Łatuś po dodaniu Enarenalu i Furosemidu, ale za to więcej leży, dużo śpi (Enarenal chyba obniża ciśnienie)
miałam go dzisiaj kąpać, ale daruję mu jeszcze, bo taki osłabiony jest :(

Kurcze, zeby nie okazało się, ze te dodatkowe leki mu zaszkodzą. Daruj mu Marysiu tą kąpiel do czasu, gdy się ociepli na dworze.

Posted

Havanka napisał(a):
Kurcze, zeby nie okazało się, ze te dodatkowe leki mu zaszkodzą. Daruj mu Marysiu tą kąpiel do czasu, gdy się ociepli na dworze.

z kapielą oczywiście zaczekamy ;) dwa lata w schronisku sie nie kapał, to i parę dni wytrzymamy ;)

co do leków - zdecydowanie mniej i nie tak intensywnie kaszle - widać woda z płuc schodzi po Furosemidzie
tylko trzeba pomyśleć o uzupełnieniu pierwiastków w organiźmie, bo Furosemid wypłukuje potas

to spanie to może być odsypianie bezsenności - bo kaszek budził go ( i mnie) nawet w nocy, a teraz może sie biedak spokojnie wyspać

a Łatusiowa opiekunka Kasia ma dzisiaj swój pierwszy dzień w przedszkolu - cioteczki - trzymajcie kciuki za Kasiulkę!
( ja chyba bardziej to przeżywam, niż ona ;))

Posted

Bardzo, bardzo się cieszę, ze Łatuś już mniej kaszle !:multi: Naprawdę, aż mi się serce krajało, kiedy słyszałam jak go męczył !
zapytaj Marysiu P.Oli, co można mu zaaplikować, żeby uzupełnić potas?
Niech śpi bidulka, może w końcu odpocznie.

Ciekawe, jak minął Kasi pierwszy dzień w przedszkolu? Czy jej się tam spodobało i czy jutro też chętnie tam pójdzie?