Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

:-(:-(:-(:-(
Nie wiadomo skąd się wziął i jak długo sie błąkał...dowiedziałam sie o nim telefonicznie
Pojechałam zobaczyć i zobaczyłam..., w środku wsi, dookoła ludzie i pies który niemal umierał na ich oczach...
ale to takie wsie, gdzie znieczulica wylewa sie z każdego podwórka, wystarczy sie rozejrzeć a na każdym kroku w oczy rzucają się biedaki uwięzione na krótkich łańcuchach przy rozpadłych budach. On też się rzucał sie w oczy - był tak słaby ,
że przewracał się próbując iść na ugiętych łapach,
wychudzony, zziębnięty, obraz nędzy , zdjęcia jak to często bywa nie oddają jego rzeczywistego wyglądu

Nie mogłam go zostawić, ale pojęcia nie mam co z nim zrobić.
Zaledwie kilka dni temu przyjechała
do mnie sunia z Palucha, którą dopiero powoli wprowadzam w stado, na kolejnego lokatora , tym bardziej w takim stanie nie mam miejsca, bardzo awaryjnie "upchałam " go wczoraj na sąsiednim podwórzu w pomieszczeniu gospodarczym , ale dziś musze go stamtąd zabrać...

Danka1234 zawiozła nas wczoraj do kliniki - bardzo dziękujemy Danusiu,
chciałam żeby obejrzał i ocenił go weterynarz. Pies ma nowotwór jąder i rozwaloną watrobe.
Potrzebujemy leków na wątrobę, dobrej karmy, preparatów wzmacniających
Dopiero jeśli będzie porządnie wzmocniony ,można poddać go zabiegowi usunięcia jąder .

WYDATKI:
38zł badanie krwi
45zł leki na watrobe
250zł zabieg i prześwietlenia płuc/serca
106zł Gelacan Fast
30zł dojazdy do weterynarza

50zł zastrzyki i listek caprodylu

caprodyl przeciwbólowy 44zł ( 22zł za opakowanie- 5 tabletek)
to samo 10 tabletek 44zł
caprodyl 10 tabletek 44zł (kupione 26.04)
suplementy Vedfood - 191zł
caprodyl 10 tabletek 44zł (kupione 5-6 maj)
cortaflex i Inflamex - 277zł (16 maj)

OPAKOWANIE- 5 tabletek - 22 zł - na 5 dni , a więc Zoran na same tabletki przeciwbólowe potrzebuje na m-c 132zł ( 6 opakowań po 22zł )

WPŁYWY:

Danka1234 - 321zł
Boni-Bobo - 45zł
mój bazarek - 75zł
Boni-Bobo - 30zł
Boni-Bobo - 88zł
Gruba Berta - 100zł
Gruba Berta bazarek -

Edited by Kasia77
  • Replies 148
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wyniki Zorana:

Badanie Wynik JM Wart. ref.

Morfologia 18-to parametrowa
WBC/ P Krwinki białe 9.1 x 10^9 / L 6.0 - 16.5
RBC/ P Krwinki czerwone 6.18 x 10^12/ L 5.50 - 8.00
HGB/ P Hemoglobina 15.5 g/dL 12.0 - 18.0
HCT/ P Hematokryt 43.6 % 37.0 - 55.0
MCV/ P Śr. objętość krwinki czerwonej 70.6 fL 60.0 - 77.0
MCH/ P Śr. masa hemoglobiny 25.1 pg 19.0 - 24.0
MCHC/ P Śr. stężenie hemoglobiny 35.6 g/dL 32.0 - 36.0
PLT/ P Płytki krwi 367 x 10^9 / L 200 - 580
LYMPH%P LYMPH% - % 12.0 - 30.0
MXD%W MXD% - % 0.0 - 20.0
NEUT%W NEUT% - %
LYMPH#P LYMPH# - x 10^9 / L 0.7 - 5.0
MXD#W MXD# - x 10^9 / L 0.0 - 4.0
NEUT#P NEUT# - x 10^9 / L 3.6 - 12.8
RDW-CV/ W Wsp. liczbowy anizocytozy 12.5 % 11.0 - 15.0
PDW/ W Szerokość rozkładu PLT 11.0 fL 7.0 - 17.0
MPV/ W Śr. objętość krwinki płytkowej 9.4 fL 8.0 - 12.0
P-LCR/ W Udział dużych płytek 20.7 % 13.0 - 43.0
Mocznik w surowicy
UREA/P Mocznik 57.9 mg/dL 20.0 - 45.0
Kreatynina
KREAT/P Kreatynina 0.70 mg/dL 1.00 - 1.70
Bilirubina całkowita
BILI/P Bilirubina T 0.0 mg/dL 0.0 - 0.6
ASPAT
AST/P AST 64.0 U/L 1.0 - 37.0
ALAT
ALT/P ALT 311.0 U/L 3.0 - 50.0
Fosfataza alkaliczna
ALP/P FALK 492.0 U/L 20.0 - 155.0

Jak widać z wątrobą nie jest dobrze, jeśli ktoś ma psie niepotrzebne leki na wątrobe i mógłby poratować Zorana, to chętnie przyjme .

Został mi po moich psach dobry preparat dla psów z nowotworem z Vetfooda : http://www.sklep.vetfood.pl/pl/oferta/dla_psa/choroby_nowotworowe/NTS_Diet_Immunactiv_90_caps/
, Zoran dostaje go od wczoraj, na najbliższe dni starczy :sad:

Tą noc siedział tam gdzie i pierwszą, ale to i tak cudem.... dziś MUSZE go zabrać,
czuje sie tak, jakby mnie ktoś postawił pod ścianą.... kojce mam zajete, chociaz TAKI pies w ogóle nie powinien trafić do kojca. Od wczoraj szukałam kogos, kto zgodzi się zakupić potrzebne rzeczy- rury, siatkę i to co potrzebne i przegrodzi na pół duży kojec w którym mam dwie budy - to jedyne co mi przyszło do głowy, a wsadzić do tego kojca tak po prostu Zorana nie moge, bo mieszka w nim pies, który "zrobiłby z nim porządek"...:sad::-(:sad:

Basieńko, dziękuje Ci za oferowana pomoc, bazarki są mi teraz niezwykle potrzebne, bo sam materiał na bramkę do kojca i przegrodzenie kojca, to duży, kompletnie nie przewidywany wydatek a samo i za darmo tez sie nie zrobi :sad::sad:

Posted

Podnosze bidule do góry,moze jeszcze kto zajrzy i w czymś pomorze.
Ja tez wystawie bazarek,może z samochodzikami to by zeszły,bo mam ich jeszcze trochę,inaczej pomóc nie mogę niestety.
Moze dopisz w tytule ze leki potrzebne,moze wóczas prędzej kto dojrzy.

Posted (edited)

[quote name='danka1234']Podnosze bidule do góry,moze jeszcze kto zajrzy i w czymś pomorze.
Ja tez wystawie bazarek,może z samochodzikami to by zeszły,bo mam ich jeszcze trochę,inaczej pomóc nie mogę niestety.
Moze dopisz w tytule ze leki potrzebne,moze wóczas prędzej kto dojrzy.

dziękuje Danusiu, ja tyle rano napisałam....i wszystko gdzieś zniknęło...
Zmieniłam tytuł, chociaż pewnie zostanie tu tak pusto jak jest :(

Zoran jest bardzo wyniszczony i fizycznie i psychicznie :(:(
ma bardzo duże problemy ze wstawaniem, jak juz wstanie to idzie, byle przed siebie,
na razie nie ma z nim dużego kontaktu, żyje w swoim świecie:(, jak chwile dłużej postoi, to klapie mu tył....

kompletnie nie nadaje sie w takim stanie do budy,
nie wiem jak on sobie poradzi:placz:
Ten pies ma 8-9 lat a jest tak zniszczony i wymęczony życiem jakby miał z 18cie, zdjęcia nie oddają rzeczywistości.

Nie bardzo lubi suchą karmę, za to kiedy znalazł suchy chleb rozsypany ptakom, to szaleńczo rzucił się na niego a głodny nie był , potem jeszcze sprawdzałam- każdorazowo reaguje na suchy chleb w sposób, którego nie da sie opisać słowami :(

POTRZEBUJEMY LEKÓW NA WĄTROBE , JEŚLI KTOŚ MA i MOŻE PODAROWAĆ ZORANOWI TO BARDZO PROSIMY

Edited by Kasia77
Posted

[quote name='danka1234']Pewnie był karmiony jakimiś resztkami suchego chleba,nie miał widać bidula dobrego zycia.
To zachudzenie to pewnie nie tylko od choroby ale z marnego odzywiania jak widać.[/QUOTE]

tez tak myśle......

Posted

dziś ma troche więcej siły,na spacerze maszerował dzielnie, interesuje sie psami,
Kupy robi z workami foliowymi, dziś w kupie była cała rękawiczka gumowa, więc widać co jadł....

Posted

O rany,siedział pewnie na jakiejś wsi i zjadał co mu rzucono lub co sam znalazł.
Trzeba mu teraz tez dobrego pożywienie by sie wzmocnił.
Ja juz pomału przygotowuje bazarek ale zejdzie mi kilka dni nim go puszcze.

Posted

[quote name='danka1234']Puki co podniose bidukle,moze jeszcze kto zajrzy i z czymś pomoże.[/QUOTE]

Danusiu, wierzysz w to pewnie tak samo jak ja....

Biedak miesza już w kojcu.....a nadaje się do tej budy jak wół do karety....

Posted (edited)

on w kojcu dzis pierwszą noc miał być... poszłam niedawno sprawdzić, czy na pewno wszedł do budy a on chodził w kółko po kojcu ze spuszczona głową:placz:
nie wiem czy nie zna budy, czy nie wie o co chodzi.... on w ogóle żyje w "swoim swiecie", nie wiem czy takie otępienie to tylko z wygłodzenia i wyniszczenia?,
to nie jest staruszek,ma jakieś 8 lat

Edited by Kasia77
Posted

Kasiu,z nim nie było również kontaktu w klinice ale to był poczatek,teraz powinien już lepiej reagować.
Moze w klinice przypytać bo moze to jest jakieś starcze otepienie lub może autyzm.
On się w tej komórce lepiej odnajdywał to byc moze był trzymamy w takim pomieszczeniu.

Posted

[quote name='danka1234']Kasiu,z nim nie było również kontaktu w klinice ale to był poczatek,teraz powinien już lepiej reagować.
Moze w klinice przypytać bo moze to jest jakieś starcze otepienie lub może autyzm.
On się w tej komórce lepiej odnajdywał to byc moze był trzymamy w takim pomieszczeniu.[/QUOTE]

Danusiu, on do tej szopki sam nie szedł, ja go za kazdym razem na smyczy na samo legowisko doprowadzałam
i dopiero jak stał czterema łapami na posłaniu to smycz odpinałam , bo zostawiony pare kroków przed posłaniem,
nie trafiłby na miejsce. To jest bardzo specyficzne wszystko, on wymaga domowych warunków i maksymalnej opieki, a u mnie wiesz jak jest....:-(
w dodatku moje psy nie ułatwiają...:-(

Musze do kliniki podjechać, porozmawiać, ale ostatnie dni to makabra...nie mam kiedy....

Posted

Zoran fizycznie czuje sie lepiej, ładnie stawia go na łapy ten preparat VetFood, który dostaje ,
a psychicznie .... strasznie ktoś zniszczył tego psa, taki straszny zal patrzeć....,musiał miec paskudne życie...
gdzieś pewnie na wsi, u jakiegoś dziada...
smutne to wszystko przeraźliwie:(

muszę mu rtg płuc zrobić dla pewności... i wtedy ustalić coś w sprawie zabiegu

Posted

Dziękuje Danusiu, super są te autka.

Do weterynarza z nim podjade to popytam o to jego otępienie, moze jutro mi sie uda..., nie moge sie zorganizować czasowo.
Zoran i buda to porażka, ale przypuszczałam że tak będzie , to taka psina specjalnej troski na dzień dzisiejszy,bywa że narobi pod/koło siebie koło siebie
,więc buda.... byłoby najlepiej gdyby żaden pies nie musiał siedzieć w budzie, ani stary ani młody i zdrowy...
Jedyne co mi przyszło do głowy, to drewniany domek dla Zorana,
taki jak to są te niewielkie domki letniskowe/narzędziowe -widny, z okienkiem ,
miejsca sporo i drzwi normalne,które mozna otworzyć, psa wprowadzic i za nim zamknać czyli mniej więcej tak w miejscu w którym siedzi teraz,
bo dalej siedzi tam gdzie siedział a ja chodze do niego kilka razy dziennie , wyprowadzam na spacery, przyprowadzam do nas,ucze nowego miejsca/ naszego obejścia, kojca itd.... ,tylko ze taki domek to ogromny koszt,
wyszłoby taniej gdyby zrobic samemu,ale to miałby kto zrobić dopiero za m-c...

Czasem myślę, ze on nie widzi albo mocno niedowidzi, oczy "idą" w swoją stronę, nos za zapachem jedzenia w swoją.
Z podnoszeniem sie bywa róznie, było już fajnie a dzisiaj ciężko mu było "pozbierać" łapy do kupy żeby sie dźwignąć,tyle ze jak juz wstanie to nieźle pędzi przed siebie, i siłe tez ma całkiem, całkiem