Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Do tej pory tatuowałam swoje szczenięta metodą tradycyjną (nakłuwanie) w uchu. Tatuaż jest wyraźny i czytelny nawet po kilku latach. Dla niektórych wadą jest to, że w przypadku półstojących uszu jest on widoczny. Poza tym przy białej sierści na uchu i głębokim wkłuciu igieł, często "przebija" na wierzch ucha i nie jest to zbyt estetyczne.

Pierwsza moja suczka ma tatuaż wykonany w pachwinie i w chwili obecnej pozostały z niego jakieś niewyraźne ślady.

Wkrótce znów będę tatuować szczenięta. Jedno ze szczeniąt będę musiała wytatuować w pachwinie (życzenie nabywcy). Czy moglibyście napisać o innych, mniej bolesnych metodach tatuowania? Gdzie na Śląsku tatuują szczenięta specjalnym długopisem? I czy taki tatuaż jest trwały?

I drugi problem - w jaki wieku chipować szczenieta? Jedni mówią, że dopiero gdy szczenię skończy 3 miesiące. Przyznam, że w ubiegłym roku na moją odpowiedzialność lekarz zachipował szczenię w wieku 6 tygodni. Czy bardzo ryzykowałam?

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziękuję bardzo. Ciekawa jestem dlaczego wyszukiwarka po wpisaniu hasła "tatuaż" nie wskazała mi tego tematu.
Niestety w podanym przez Ciebie temacie nie znalazłam wszystkich odpowiedzi na moje pytania. Jeszcze raz je powtórzę:

1. Gdzie na Śląsku dobrze wykonują tatuowanie pisakiem?

2. W jakim wieku można chipować szczenieta. Czy są jakieć dolne granice wieku?

Posted

Z tatuowaniem Ci nie pomogę ale ja tez chipowałam miot (cocker spanieli) w wieku 6 tygodni razem z pierwszym szczepieniem i absolutnie nie było mowy o żadnym ryzyku -bo niby jakie miałoby byc?Czipuje sie małe kociaki przeciez tez,mniejsze rasy równiez..nie słyszałam o powikłaniach .No chyba ze wet sie dopiero uczy to moze mu nie wyjść coś ale to juz nie wina chipów.

Posted

[quote name='natasza']Wiesz,nawet jak się przemieszcza to daleko nie zajdzie chyba :evil_lol:[/quote]
oj u mojego psiaka zaszedł bardzo daleko i nadal wędruje :roll:

Posted

[quote name='asiek']oj u mojego psiaka zaszedł bardzo daleko i nadal wędruje :roll:[/quote]

Ojej,to może chipa wstrzyknięto do krwiobiegu?:cool3: A gdzie aktualnie przebywa?:lol:

Posted

jak mozna tatuowac bez znieczulenia,przeciez to jest zabieg bolesny!!!!!!!!u nas szczepi sie szczeniaki po skonczeniu 8 tygodni,nastepnie gdy pieski maja 12 tygodni nastepne szczepienie i wykonuje sie czipy!!!!!!!!Jak mozna szczepic 6 tyg.szczeniaka? i czipowac!

Posted

[quote name='xxxx52']jak mozna tatuowac bez znieczulenia,przeciez to jest zabieg bolesny!!!!!!!!u nas szczepi sie szczeniaki po skonczeniu 8 tygodni,nastepnie gdy pieski maja 12 tygodni nastepne szczepienie i wykonuje sie czipy!!!!!!!!Jak mozna szczepic 6 tyg.szczeniaka? i czipowac![/quote]

Tez wolałabym zniaczulenie przy tatuazu ale jakie proponujesz?Ogólne?Czy ostrzyknąć srodkiem znieczulajacym całe ucho co trwa dłuzej i boli bardziej niż tatuaz?
A szczenieta 6 tyg mają taką samą wrazliwosc na ból jak 8 czy 12 tyg wiec nie wiem skąd ta ekscytacja,ze w tym wieku są kłute.Zwłaszcza,ze u nas jest taki własnie kalendarz szczepien ze pierwsze wykonuje sie w wieku 6 tyg.

Posted

a ja mam pytanko: czy jest mozliwe u nas jedynie zaczipowanie zwierzaczka??
To całe tatuowanie niezbyt mi sie podoba i chciałabym mieć możliwość wyboru.
Tym bardziej że tatuaż po kilku latachżycia pieska przestaje być czytelny.(przynajmniej w pachwinie- nie wiem jak w uchu)

Posted

Ja sie dowiadywałam w moim oddziale ZK czy mogę miotu nie tatuować tylko zaczipować bo i tak to zamierzam robić-powiedzieli,ze nie bo 1.nie ma na razie czytników chip na wystawach 2.
jak pies ginie to z uwagi na brak czytników np w schronisku jest traktowany jak bezpapierowy,trudniej mu odnaleźć właściciela

Posted

eeeh to po co ta cała zabawa z chipowaniem a na wystawach to i tak tatuaży nie sprawdzają-to takie głupie tłumaczenie "związkowców"Jakby się bardziej postarali to i czytniki by były.
A składki to ściągają regularnie od każdego..

Posted

Taka odrazu sprawa nie wiecie gdzie w krk mozna za chipowac szczeniaka :) bo mimo ze maluch którego kupiłam ma tatuaz ja cche mimo to chipa dla bezpieczeństwa :) tylko na to musze przkonac jeszcze brata bo w sumie to jego pies :)

Posted

[quote name='Śnieżynka']Taka odrazu sprawa nie wiecie gdzie w krk mozna za chipowac szczeniaka :) bo mimo ze maluch którego kupiłam ma tatuaz ja cche mimo to chipa dla bezpieczeństwa :) tylko na to musze przkonac jeszcze brata bo w sumie to jego pies :)[/quote]

a gdzie dokladnie mieszkasz? jaka ulica? osiedle? :)

Posted

[quote name='natasza']Ojej,to może chipa wstrzyknięto do krwiobiegu?:cool3: A gdzie aktualnie przebywa?:lol:[/quote]
aktualnie to nie wiem bo go dawno nie lokalizowalam:)
ostatnio byl w podgarlu i troche długo trwało zanim go wykryłam :p

Posted

A czy możecie podać mi orientacyjny koszt zachipowania psa? A tatuaż maszynką to ile? Tak plus minus, na czapki licząc, bo w ogóle nie mam pojęcia jakie to sa kwoty. Domyślam się, że w różnych miastach może być różnie, ale chodzi o poziom cen, a nie dokładne dane dziś w konkretnej lokalizacji. Plsss :)